Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 11, 2025, 10:24:13 AM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Куцане и възпаление на става  (Read 45002 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Atzila
Newbie
*

« on: September 20, 2011, 13:56:32 PM »

Здравейте казвам се Стоил Ацев и имам едно 6 м каракачанче (взех го от едни приятели от Новозагорското село Еленово), от 1м. на сам кученцето ми куца със задния крак. Кучето е по цял ден пуснато, ходя на работа с него и само вечер го затварям. Ходих на ветеринари, и 2 пъти го зобят с антибиотици и резултатите са позитивни, но после говорих с друг ветеринар и той ми каза, че те са много вредни за организма на кученцето и ми препоръчва таблетки, които ще са полезни и ме предупреди, че това е т.нар. "куцута на растежа". Та искам да попитам дали някой е страдал от подобен проблем и да ми даде някакви съвети. Единя доктор ми каза да не го натоварвам друг ми казва да го движа повече и  съм малко объркан, но в крайна сметка кученцето върви по 7-8 км на ден и в работния ден е постоянно пуснат да се разхожда из плаца (като се има предвид, че нашия гараж се намира насред полето) Тежи 25-30 кг според мен не мисля и че е дебело или нещо такова.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1711001689937.2090014.1084965324#!/photo.php?fbid=2124025215267&set=a.1711001689937.2090014.1084965324&type=1&theater

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1711001689937.2090014.1084965324#!/photo.php?fbid=2124025215267&set=a.1711001689937.2090014.1084965324&type=1&theater

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1711001689937.2090014.1084965324#!/photo.php?fbid=2091005429793&set=a.1711001689937.2090014.1084965324&type=1&theater
Велислав
Newbie
*

« Reply #1 on: September 17, 2013, 10:46:49 AM »

спирай със храненето !! само по един път дневно и то колкото да не е гладно !Едно умря от такова прехраннване неможеше да ходи после май се натрови и пукна за месец!
Habits
Hero Member

« Reply #2 on: November 17, 2013, 14:46:50 PM »

Реших да не отварям нова тема за въпроса който имам.

Кучето ми е на година и половина.
Нокътя на петия му пръст го намерих паднал на земята.
Има ли причина за притеснение? Може ли това да е признак за някакво заболяване или каквото и да било?

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
skolev
Sr. Member

« Reply #3 on: November 17, 2013, 18:37:37 PM »

Po-dobre, otkolkoto da raste i da se zabie vuv vuzglavnichkata... Otchupvaneto na chat ot nokata e estestven proztes.
Habits
Hero Member

« Reply #4 on: November 18, 2013, 12:08:32 PM »

thumbup За този "пети пръст" доста противоречиви мнения прочетох. Едни го смятат за ненужен, други за вреден, трети за признак за породност, четвърти за силен характер... Къде ли е истината...

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
петко
Hero Member

« Reply #5 on: November 18, 2013, 16:23:44 PM »

Едни го смятат за ненужен
Не виждам за какво може да бъде нужен

други за вреден
чак вреден незнам ,ама пък ето на теб ти съждава проблеми наи малкотот душевни

трети за признак за породност
не бих казал то по тази логика останалите са безпородни ,виж че го имат някои представители на някои породи да ,аз има един случаи ,един се беше запънал за едно гонче с двоини нокти даже беше ,щяло да върви на вълци(щото им казват и вълчи нокът) ,за негов срам като подуши един път един вълк се свря в краката му и няма мърдане ,за сметка на това кучка дето нямаше вървеше по следа ,само че я беше страх сама ако вървиш след нея следваше я инак и тя не се отдалечава

дали може да бъде породен белег незнам ,но аз например ,ако имам куче което ми харесва и си избирам палета от негово кучило ,гледам да избера пале ,което има наи много наподобяващи неговите екстериорни белези ,като се започне от цвета ...та до ноктите ,надявам се така да прихване нещо и от характера му

Habits
Hero Member

« Reply #6 on: November 19, 2013, 09:59:09 AM »

Ето едно мнение относно петия пръст:

"Във функционално отношение допълнителните пръсти на задните крайници не само, че не са ефективни, но и нещо повече - те са причина за поява на много екстериорни недостатъци (ако ще гледаме красотата) и проблеми, както от функционално, така и от здравословно естество. "

Иначе при изложби съм забелязал, че петия пръст определено е допълнителен плюс при оформянето на крайната оценка за дадено куче.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #7 on: November 19, 2013, 10:53:26 AM »

Ето и друго мнение по въпроса Wink

За всичките години край тези кучета не съм видял нито един случай заперец/вълчи нокът/ да се е разранявал при движение. Споделям лични наблюдения.  Само при отделни кучета се случва нокътя на допълнителния пръст на задния крак да расте интензивно и да се завива на спирала или към възглавничката.

Впрочем иде реч не за пети пръст, а за развитие на пръст от първа фаланга на метакарпуса/съответно метатарзуса/ и следователно трябва да се отбелязва като първи пръст.

Мен лично ме кефи ако го има, но не ми пречи ако го няма петия пръст smile
Щом за толкова години от как ги има тези кучета се е запазил и се появява като белег значи има някаква причина за това Wink

П.П. Има отделна тема за петия пръст в раздел "Екстериор" Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Habits
Hero Member

« Reply #8 on: November 19, 2013, 14:32:01 PM »

Именно, виж какви ли не мнения има за това.

Извинявам се за офтопика в тази тема, ако може постовете свързани с петия пръст да се преместят в подходящата тема.

Garu
Full Member

« Reply #9 on: December 15, 2013, 20:56:07 PM »

Здравейте казвам се Стоил Ацев и имам едно 6 м каракачанче (взех го от едни приятели от Новозагорското село Еленово), от 1м. на сам кученцето ми куца със задния крак. Кучето е по цял ден пуснато, ходя на работа с него и само вечер го затварям. Ходих на ветеринари, и 2 пъти го зобят с антибиотици и резултатите са позитивни, но после говорих с друг ветеринар и той ми каза, че те са много вредни за организма на кученцето и ми препоръчва таблетки, които ще са полезни и ме предупреди, че това е т.нар. "куцута на растежа". Та искам да попитам дали някой е страдал от подобен проблем и да ми даде някакви съвети. Единя доктор ми каза да не го натоварвам друг ми казва да го движа повече и  съм малко объркан, но в крайна сметка кученцето върви по 7-8 км на ден и в работния ден е постоянно пуснат да се разхожда из плаца (като се има предвид, че нашия гараж се намира насред полето) Тежи 25-30 кг според мен не мисля и че е дебело или нещо такова.
При моето куче като беше мисля на такава възраст проблема с куцането излезе че е от някакви анални жлези които ветринаря тогава ги изстиска и каза че на кучето му трябва повече движение.
Tracien
Newbie
*

« Reply #10 on: January 27, 2014, 23:01:24 PM »

Здравейте на всички,
Имаме проблем с нашия хубавец.Днес навърши 8 месеца, от известно време когато става рязко имаме чувството , че задния крак му се схваща,трудно му е да се изправи.Минава му след около 5-10 секунди.
Храним го със специално за него приготвено  blush-месо, ориз и зеленчуци,кисело мляко,което много обича-нали е овчар Wink)имаме възможност, въпреки, че някои ще кажат , че така разваляме породата).
Сега тежи около 35-37 кг,кучето не е работно, разхождаме го по 1-2 часа на ден, почти през цялото време е с нас.Когато го изкарваме няма проблем-тича на воля и няма проблеми.
Някой от вас срещал ли е подобен проблем? confused
Благодарни сме ви, ако някой от вас намери време да ни отговори
skolev
Sr. Member

« Reply #11 on: January 28, 2014, 06:55:23 AM »

Причините могат да бъдат много. След като се изправи го загледай как ходи- накуцва ли с този крак, замята ли го... От колко време го прави, при всяко ставане ли...Ако е травма, ще отзвучи бързо и това ще е най-малкият проблем. Трябва да го види доктор.
Tracien
Newbie
*

« Reply #12 on: January 28, 2014, 13:45:44 PM »

:notworthy:Благодаря ви , че си направихте труда да отговорите.
Днес го заведохме на вето, изписаха му противовъзпалителни в продължение на 10 дни и почивка.
Ако не мине , тогава ще му правим рентгенова снимка, за да се разбере точно от какво е- генетично, травма при игра с някой събрат "брутус" или от прекалено протеини confused
Тези три възможности ни дадоха.
Благодаря още веднъж
Pages: [1]
  Print  

Jump to: