Защо е така? Вие знаете по – добре. Защо, с изключение на бойните качества, децата не наследяват типа на родителите? Защото няма генофонд – а само многовековна метизация.
Но това не е порода!
По – рано през 70-те години в различни градове, аз съм виждал майстори, които събираха машини (коли) от части от различни марки: „Волги” , „Чайки” и др. Те също ги наричаха странни. Но за да направите порода кучета, нямате право да използвате „странности”.
Арабите създали прекрасен кон. Туркмените - мериносовата овца и ахал – текинския кон, както и туркменския вълкодав. Много красоти е съдал човека.
Даже и неживите форми заслужават възхищение, да речем , автомобилите.
Но когато се вгледате в арабския жребец,не казвате че прелича на тежковоз. А когато гледате „Мерцедес”, не казвате че прилича на „Жигули”.Редът е нужен за всички - на първо място в съзнанието на своя създатели неговото създание. Кучешките боеве – спорт, бокс – също. Но спортистите са избрани и направени от треньорите.
Сега за Вашето предложение за стандарт напородата.
Вие пишете: „Високи и ниски, широки и тесни, с удължен формат и квадратни,мощни и елегантни, напомнящи на боксер, булдог,бултериер, дог, пантера, вълк и т.н.”. Вие осъзнавате ли, уважаеми Шамил, какво може да означава подобно многообразие от породи по отношение на стандарта? Подобен дилетантски(аматьорски) подход към научна тема, е на ниво на ученик от четвърти клас. За напред, препоръчвам Ви измерванията и теглото, да ги правите така, както уж претегляте най – добрите бойци на Кавказ.
Освен това: „ Най – желаният тип – е този между „пантера” и „булдог”??? Защо има кавички немога да разбера. Не мога да си представа и животно м/у пантерата и булдога!И още: „ Нежелателно явление е борзообразния тип – тясна глава и тяло, скокливос.”
На снимката Батыйхан нима не е скоклив? Или на другата снимка, на която е Шейтан ( син на Добара) – нима не е с тясна глава? Защо Вие гарантирате, че Вашите кучета нямат примеси от дог, санбернар и прочее, приписвате тези примеси на кавказки овчарки?
„Теорията на главата” – неясна. Ами устните? „Месести, но без бърни, кожата на бузите не трябва да виси...” Тогава какво ще кажете за главата на Актеша? Кръвен син на Джигит, внук на Батыра, но с примес на санбернар. До тук спираме със стандарта и се пренасяме в темата за боевете.
Нататък четем: „В племенната работа се използват едни от най – добрите бойни кучета от Узбекистан, Туркмения и Казахстан”. Добавяйки: „Въпреки, стандарта не упоменава определени недостатъци, ние имаме предвид характерните признаци на породата.” И след това причислявате към статията снимки на животни с физически дадености. които подхождат на много отделни породи.
Със зъбите,просто отлично: „ Понякога доланата челюст леко или значително е издадена напред.Това не трябва силно да вълнува развъдчика, тъй като такъв недостатък лесно може да бъде отстранен в първо поколение при удачен подбор на двойката.” Оптимизма е хубава черта, но не и в генетиката!
Окраска: „Допустим евсеки цвят. Нежелани са цветовете типични за други породи – кафяв цвят и кафеникави оттенъци...” Защо не кафявият? Добрый – племенник на Гыдыка – той не е кафяв ли?
Размер: „ Няма ограничения нито в теглото, нито в ръста,но кучето трябва да създава впечатление за запълненост и масивност, съответстващ натипа на породата.” Шамил - това е чиста утопия: „Без граница”? Нямат граница Вашите фантазии! „Животно между пантера и булдог”! „ Животно, нямащо предел в ръст и тегло” ?
А Вие знаете ли, че природата е определила максимално тегло за пантерата 70 кг. По – тежките екземпляри се катерят трудно по дърветата и не могат пълноценно да ловуват. Слонът( погледнат в еволюционен план, съвремие) е среден на ръст и тегло,защото той е слон, а не мамут! А мамутите са измрели!
Вълците също имат различни подтипове. Степните вълци – малки, сибирските по – големи. Аляските вълци са най – големи – до 1 м. в холкатаа, но за теб явно не е понятно, че природата е създала животни в съответствие с ареала им на местообитание. Какво ще кажеш? Висшият разум ръководи хора и животни. Но висшият разум е рационално създание, а хората не винаги са рационални. Искам да Ви разбера, Шамил, но все още не мога, защото всичко, което Вие пишете са свободни съчинения. Но е възможно поне, по въпросът за храненето на Вашите кучета, да знаете повече.
Развъждане. „Често съм наблюдавал, че при връзки на добри кучета бойци, обикновенно се раждат бездарни такива”. Вие сам сте отговорили на въпросите си, както и на тези на Вашите читатели: „Ще бъде ли заводска порода кавказкият вълкодав?” Мисля, в скоро време,не.
От Вашите наблюдения четем: „При първото си разгонване не плодете кучките, тогава те обикновенно са капризни относно партньора си ,биха могли да имат фалшив еструс, както и да бъдат негрижовни майки.”
При такъв подход – прогрес в породата, дори при получените екземпляри, не се очаква.
Нататък четем. Формиране на характерана вълкодава.
Не засегнах тази тема, тъй като има система за обучение на сурови и силни бойни кучета. На лице е сериозен, фундаментза научно издание. За храненето говорих вече- специфичен за Вашият регион и предполагам подхожда и на кучетата Ви. Но запарено кърмило(зърно) с довака мляко или помия – изглежда ми съмнителен коктейл. В начина на хранене има много възможности. Млякото и млечни продукти, яйца, или каши сварени във вода или мляко. Боршът(супа, помия) – тази киселина, домат с мляко – несъвместимо, това на пръв поглед е нещо дрбно, но заради подобни комбинации съм виждал десетки „скъсани стомаси” при малките кученца.
След всичко казано от мен до тук, аз искам да попитам нещо основно: „ Ще атакуват ли Вашите вълкодави човек, проникнал в двора Ви с цел кражба или покушение над Вас?” Как би се случило това? Страхуват ли се те от удар с палка, изстрел или ужасен крясък от непознат?
Мисля, че този въпрос ще остане бе отговор. И не защото при Вас няма смели кучета! А защото Вие не им давате да хапят хора. Не ме разбирайте погрешно, няма предвид да са неконтролируеми. Но те трябва да могат да хапят по време на служба. А ако служебните кучета само лаят и плашат, по – добре би било да държите злите мелези настрана и да си вземете автомат „Калашников” под ръка – хем по – надежно, хем по – евтино. Не съм ироничен.Просто съм бил във Вашият край и съм виждал отношението на кучетат към хора. Честно казано отношението към конете и кравите при Вас е по – добро, отколкото към кучето.
Вашата книга или статия изглежда като наръчник за възпитание на бойци. Мисля, че бойците при Вас са били и винагище бъдатдобри, но боец- не е порода, а само квалификация.
Порода, или както казват немците – раса, зависи от обема на генотипа, а не главното понятие да е фенотиа. Тогава имам обособена порода.
Хрътките – една раса, булдозите друга, овчарките трета. Вашите вълкодави не са раса – а грамадна група мелезирани животни.
Изразявам мнението си доста меко, тъй като все още мога да видя във кучета Ви остатъци от кавказки и туркменски овчарки. Обичам тези породи, те са раси.Но не обичам, когато „леят куршум не в калъп”.
Всичко трябва да има своя форма и съдържание .
Океанът – ражда моретата.
Слънцето – генерира топлина.
Вятърът – създава буриите.
Расата(породата) е природен феномен.
Не заблуждавайте природата, хората и най – вече себе си.
С дълбоко уважение
Национален експерт на Украйна Вадим И. Канцелсон
В оригинал статията можете да немерите тук -
http://coordinator-ua.org/statiya/dotaev_comments/index.html