Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 01, 2025, 22:43:59 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 5
  Print  
Author Topic: Статии  (Read 84096 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #15 on: August 31, 2011, 08:34:11 AM »

Виждаме две кавказки и две средноазиатски овчарки. Всички кучета са титуловани....Защо? Защо мастифоидният тип започна да изпълва ринговете? А най-главното, по каква програма или стандарт се оценяват тези индивиди? Разгледайте линията на устните на КО от втората снимка: за никаква паралелност между горната и долната устна не може да става въпрос, също и за ъгъла на устата, изразена груба уства, висяща няколко сантиметра надолу. Образувалите се бърни са описани в стандарта на мастифите, мастино, но не и за кавказка овчарка. За снимките на САО мисля, че няма нужда да се говори. Както се казва:”без коментар.......”
..........
Мога само да кажа, че един малък град, като Кировоград, е дал на киноложкия СВЯТ уникален генофонд на САО!

Вадим Кацнельсон
Експерт FCI
Украина

Браво за труда!
Хвърлих бърз поглед на статията. По късно смятам да я прочета спокойно. От пръв поглед видях противоречие в автора. Кучето на снимката се отрича като нетипично(очевидно е защо). От друга страна се възхвалява приноса на Кировградската популация, която стои в дъното на въпросният екземпляр. Същата категорично е отречена като мелезирана от водещите развъдници на чистопородни туркменски алабаи(САО).
Извинявам се за офтопика. Все пак темата е за КО.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #16 on: August 31, 2011, 09:00:33 AM »

p.s. Ще трябва да разгледам сайтовете на развъдниците на САО, които автора посочва като надеждни. Както съм ти споменавал, тази порода в известен смисъл е непозната за мен, но винаги "надушвам" кога са използвани "набухватели" и "оцветители".
В тази връзка Божо, може да поогледаш питомците на "Конча Заспа" примерно, откъдето излизат доста шампиони в последните години и чиято популация В.К. определя като богатство. Явно той има предпочитания към кучетата на Онищенко, но моля те като ти остане време, хвърли един поглед и после ще ми е интересно мнението ти. Другото, както каза КараКитан, въпросния Булдозер е също много титуловано куче, в България също има негови деца. В тази връзка може да поогледаш поголовието и на "Александровская свобода".  Wink
Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member

« Reply #17 on: August 31, 2011, 12:49:57 PM »

Божо, още нещо да кажа само и спирам, че наистина ти офлудих темата.  smile
Ако наистина ти е интересно, влез в сайтовете, дето ти посочих и обърни внимание на някои от основните разплодници - Бегемот Алу Кримеа, Тахир из Маръйной рощи, Чан Царандой Алу и прочее. Част от тези кучета ще откриеш и в работата на госпожа Ягодкина, САО-направление.  Wink
После ако имаш време, за сравнение виж кучетата на питомниците "Довлет", "Алтън Кумлы" и ако е останало някое от по-старите кучета на "Из Клови" примерно - тва за действащи развъдници говорим.
Някъде из нета (трушка.инфо.ру или нещо подобно) бяха спасили част от снимките на питомник КараКелле, след като развъдника и съответно сайта спряха да функционират. Там беше най-богатата база от истински кучета и данни.
Убеден съм, ще усетиш известна разлика между тенденция и традиция.  smile

ASKAR
Sr. Member

« Reply #18 on: August 31, 2011, 18:44:36 PM »

Статията е много добра  и е една от причините да се позамисля и да си променя погледа над породата КО преди няколко години.Които вникне малко в написаното ,а не само повърхностно да я прочете мисля че ще почне да забелязва тези"незначителни недостатъци"които са си доста важни и от съществено значение. clap clap :clap:а за превода и труда които е положен съм изключително благодарен на Божо ,защото вече и много по-подрбно ми се изясниха някои неща за които сме  спорили не веднъжвъв форумите,като късите морди,резките стопове,висящи бърни и всичко нетипично за КО.
rex
Hero Member

« Reply #19 on: September 01, 2011, 08:51:54 AM »

Да Радо, много си прав в това отношение. И то не само за КО, но и за САО, най-малкото защото тази "породна група" е представена в статията също. Просто ще е повече от добре да се прочете от заинтересованите хора, най-малкото за да видят, че между екстериора и ефективността на кучето има пряка (и то огромна) функционална зависимост. И че нещата, които многократно сме говорили, изобщо не са лай-лай кучки нали.
Важно е и за запалените ентусиасти, желаещи да придобият куче от съответната порода да разберат, че също има и генетично заложени айде да ги наречем "пороци", което автоматично трябва да прецизира избора им на кученце в посока "От къде?".
Аз лично познавам хора, които се опитваха да лекуват/предпазват от дисплазия с бая редуцирана диета на кучетата си. Като тук не говоря за здравословното "непрехранване" на кученцето в периода му на растеж. "На ребра" се гледаха и големи кучета.  smile Е, някой остана с дълга поясница и тесни бедра, на други така и не им мина дисплазията, но още по - лошото е, че много хора се подведоха по тази вълна за гладуването като пенкилер за вся и всьо болести по кучето. Затова е важно да се говори за тези неща - за връзката между екстериора и функционалността, а и за генетичните обусловености от друга.
Наистина много добра и изчерпателна статия. Още веднъж  clap за Божо!

NAPALM
Hero Member

« Reply #20 on: September 02, 2011, 10:03:51 AM »

Благодаря Ви още веднъж за подкрепата момчета! cheers
Number two is on the run...........
NAPALM
Hero Member

« Reply #21 on: September 02, 2011, 10:12:10 AM »

Да се върнем към източника

Тибитски дог – абориген в родината си

“...промени не настъпват или от висша мъдрост, или от низша глупост”/Конфуций/ 

Връщайки се към темата за съвремената популация на кавказката овчарка, съм принуден да цитирам изказвания, известни на целият свят, за да втълпя малко разум в главите на хората днес.
Желанието да напиша това бе продиктувано вследствие на огледа на известно количество племенни кавказки овчарки от Москва, през юни 2006 година.
Що за желание е това, и какво да пожелаем на този, който си мисли че е на върха на славата си. Чий труд и кучета, вероятно са модерни и непоколебими в киноложкият свят.....
Всичко така прекрасно ли е? Стабилна ли е породата като цяло?
Няма да се разхождам около темата, няма да ви товаря с излишно сложни материи, тъй интернет форумите изобилстват от всякакви по вид материали и там основно младежта - налага или отстоява, хересалите и се абзаци и ги дискутира, както при музиката. Някой харесва Джон Ленън, друг Виагра(предполагам, че става дума за руски или украински музикален изпълнител). Повярвайте, кинологията не е музика, а отрасъл от животновъдството. В много страни тя е и приоритет. Но не и у нас.
Първата неприятна тенденция беше през 80-те години на 20-ти век – появяването на груби глави при кавказците. Но тогава това беше епизодично, а сега това се проявява генетично и фенотипно едновремено. Защо? Изглежда нечие рационално око от висшето ръководство на РКФ е погледнало към ринга и притежателят му е казал: ”На мен това ми харесва повече” -  и е присъдил на мастифоподобният кавказец CACIB или CAC. И какво толкова? Кучето е красиво, аз всъщност съм експерт по мастино, но познавам и тази порода....
Може да се е случило и нещо друго, но резултата е налице. Погледнете главите на днешните кавказци. Аз също съм принуден да давам високи оценки на нюфаундленд, мастиф, санбернар...Защото захапката е в норма, анатомията е добра, а главата...е, да...грубичка е.....А правилно ли е определението „грубичка”? Като цяла – да, но в частност – не.
До колкото породноста започва от главата, то аз като експерт виждам това: ”отпуснати клепачи, влажни устни, изпъкнало чело и очи с нехарактерно изражение” – какво съм длъжен да напиша? Изключително породна глава? Не! Много породна глава? Не! Породна? На пръв поглед, да!  Това вече не е правилно. Защо вие, господа, съставили новият стандарт допуснахте тази стилизация на главата при кавказката овчарка, наричайки я незнайно зашо „мечешка”......
Ако имате това предвид, ме извинете, но наистина намирам малко сходство. Практическото отсъствие на преход, малките, дълбоко поставени очи – да, това мечките го имат! Но къде отидоха тези черти при съвремените кавказци? Аз ще ви кажа къде. Очите излязоха от орбитите си и имат изражение, което не вдъхва респект, а съжаление към породата, подсилено от провисналите клепачи, хипер развитието на третият клепач и мрачното и тъжно изражение на мастиф. Къде видяхте нещо мечешко тук?

В най-добрият случай виждаме глава на нюфаундленд, а в най-лошият на мастиф.

Няма да разкрия голяма тайна, ако напомня, че подобна стилизация на главите на кучетата(съкращаване на челюстите, което само по себе си е дегенерация), води до липси в зъбният комплект, а също и за обратна ножицовидна захапка – перекус. Титлите, дадени от чуждестранни експерти, спомогнаха за небрежното отношение на развъдчиците, които знаят от опит, че гигантизма и влажноста, винаги са водели до дегенерация на породата, но в името на добрите продажби са готови на всичко – като например използването на хормони за растеж, което само по себе си изражда генотипа и понижава имунитета.
Ние да не се стремим като при  САО – да се допуснат всичките три вида захапки? Искам да предупредя веднага, че този експеримент е повече от утопичен.
Следва утежняването на костите и слабите връзки, които се наблюдават у редица „експонати". Това също е модно увлечение към всичко голямо. Помнят ли всички историята на источно европейската овчарка? Къде е тази порода? В специален клуб в Москва? Виждал съм тези съвремени ИЕО. Те са съвсем различни, не са като светлите на цвят великани от 70-те години. С черни гърбове, силни и  с ¾, или по-скоро ½ немска кръв. Никаква отделна порода не е това, а немска овчарка с работно направление.
А създаването на ИЕО в „Красная Звезда”, посредством подбора на трофейни немски орчарки, по ръстови показатели, кръстосани с нашите немски овчарки от довоенният период, които успяхме да развалим още преди самата война(1941 г. – 1945 г.)
А руският тръс? Имало е графска династия на Орлови. Един от Орлови е създал съвършено уникална порода коне, развиващи висока скорост и притежаващи отлично здраве. Нарекли са я в чест на създателя и – Орловский рысак.
Дойдоха „червените”.....кръстосаха тази порода с американска, която давала по-добро време при пробезите.
Резултатът е известен – получената смесица нарекли...грандиозна...Така у нас с настъпването на пролетариата, всичко стана грандиозно.
И така, виждаме, че при каквито и да било обяснение от „спецове” и пояснения към последният вариант на Руският стандарт, аз твърдя, че се случи не плавен, а по-скоро рязък преход от сурово-грубият към грубо-влажният, или откровено влажният тип. Плюс повсеместното увлечение по сухите храни. Възможно ли е това в прирадата? Но аз забравих! Съвременита „бройлерни” кавказци не живеят в природата! Те живеят под закрилата на техните собственици-акселерати.......
Що за кавказец е този, който не гризе кости, жили, кожа и месо? Обърнете внимание, това не е моя рецепта, а продиктувана от природата и е естествена за рода Canis. И всеки един от изброените компоненти, отговоря за функции в организма.
Дойде ми до гуша да говоря за сухите храни. Пробвайте да ядете две години само цаца,месни и прочее консерви, и след това ще разкажете как е.....ако оживеете.
Собствениците на кучета не разбират ли, че да се храни човек с консерва е правилно, тъй като има право на избор. А кучетата? Те не могат да четат сертификатите на продуктите – не са обучени.
А на какво са обучени? Този въпрос може и да е скучен за много от вас, но го задавам. На какво учат стопаните своите кавказци?
В Украина е школата на Валерий Висоцки – АРЕС. Силни прийоми на дресировка и като цяло силни випускници излизат от тази школа. Как е в Русия и по-нататък не искам да говоря, тъй като не знам. Но знам, че при кавказеца, както и при азиатеца, агресията трябва да се акцентира в определена ситуация. На изложба да речем има забрана за агресия. Поставеният в ситуация на охрана пес, не трябва вяло да лае и ръмжи, а да готов за схватка....Като на война. Товаправи кучето достойно и за уважение, но при това трябва и да е управляемо!
Мога да направя обширна тема за дресировка, но мисля че не днес, и не в тази статия. Именно управляемият кавказец или азиатец е ценен за развъждане и използване.
Когато дилетантите говорят, че азиатеца и кавказеца са със злобен и лош характер поради тяхната природа, аз ще се съглася на 20% и на 120% ще кажа следното.
Кавказците имат вродена агресия, но ако тя не се акцентира и с кучето не се лаботи поне веднъж месечно и да се тества на „нарушител”, тя става затворена и опасна дори за стопаните.
Ние сами ограничихме тези кучета с огради и заграждения, а някои пори приковахме със синджири.
Не сте ли се замислали какво се върти в главата на куче, което е вързано на синджир? Куче от коя да е порода, вързано на синджир, ненавижда всички.....И е право. Прибавете към затвореното пространство и суха храна, консерванти, които отравят кръвта и органите, следователно и мозъка, а значи и психиката. Понякога разглеждам форумите и оставам поразен за какво спори младежта там!......
А незнанието е от това, че киноложките клубове са деградирали. Там отдавна не учат никого на нищо, а само търсят нови членове – купувачи. Вероятно е настъпило такова време?.....
Но главният проблем днес при разглежданата порода е естетически. Хората започнаха да забравят какво е това стандарт. Има снимки на най-добрите представители на породата от минали времена, когато всичко се правеше със съвест и чест. Защото хората вярваха и се гордееха със своята родина. Освен това и органите за безопасност пресичаха всякакви нарушения на закона. Може да беше и крайно....но навреме. А, ако се беше дала свобода на действие, то още 40-50-те години, от кавказеца щяха да направят санбернар.
Отдалечавам се от темата, навлизайки в историята, но ако сега подобни своеволия със стандартите се наказваха сериозно, проблемите щяха да са по-малко. А сега какво?
С азиатците „маневрираха” и извоюваха „свобода” на захапките. След това започнаха да унищожават кавказците. Тенденцията е – силният тип – това не е тип! Защо? Кой измени стандарта? Който конкретно е бил в комисията, е позабравил, че точно силният тип е съставлявал основната популация от овчарски кучета както в Кавказ, така и в Азия.
За каква естетика говорим, когато Европа не купира уши и опашки! Помислили ли са харата, внесли тази забрана, какви ще са последиците? Не? Хиляди собственици на кучета, които са купирали(на някои породи с векове) уши, а сега изведнъж по настояване на дебили изведнъж са престанали, ще ви кажат, че кучета с некупирани уши, често страдат от възпаление на ушите, защото хилядолетия откритата ушната раковина се е проветрявала, а сега е затворена! Естетика? Любов към породата? Не – това е генетична блокада на породите, красиви, тачени през годините, столетни стандарти, превърнали се в посмешище.
Следващият момент е, когато започнаха да си изсмукват от пръстите....
Аз бих добавил и откъде изкараните пръсти.....Но не съм научен на вулгарно писане.
А тази тема – дисплазия на тазобедрените стави!
За лош късмет кавказците, както и всички породи, особено по-едрите, са склонни към дисплазия.....както се оказва. А за 3000 години, когато породата се е развивала на воля, не е ли имало дисплазия? Помислете само каква глупост са измислили ветеринарите: ”Всички на проверка за дисплазия!”. Да, никой не спори, че има такова органическо заболяване. И го е имало винаги. Както и криптохизъм и лицеви уродливости, но защо е всичкият този шум?
Няма ли глисти? Всяко семейство кучета, хранейки се с месо, има глисти. Вълците и чакалите ядат див чесън, за да се пречистват периодично. Те също ядат изпражненията на копитните животни, като използват съдържащият се там азот, за да се изчистят от глистите. Излиза, че глистите са опасни за тези животни, чиято свобода е ограничена и не могат да се лекуват сами с естествени компоненти!
Малко се поовлякохме. И така, какво са кавказките и азиатските овчарки? Какво ще стане със стандарта след 10-20 години?
Хайде да обсъдим този въпрос от гледната точка на  съветската зоотехника. По-рано винаги се е преподавало, че съществуват три условни типа на сложение: дълбок, среден и високоног(при германците са били девет).  Това правило е позволявало да се регулира популацията. А днес какво ни преподават и говорят? Какво? Слушаме някакви семинари? Лекции по генетика? Не. Книги? Кой пише книги? Много автори. Не искам да изброявам авторите и изданията и да ги обсъждам.....
По добре да се върнем към типовете конструкции и дисплазията на тазобедрените стави. Ако някой се е занимавал в младоста си с вълци, чакали или динго, знае, че вътрешно породни типове има при всички видове Canis. И това е определено от природата. Относно дисплазията при кучетата, съветвам да прегледате статистиката на някое друго семейство – вълк, лисица, динго....Уверен съм, че и там ще има случаи на дисплазия, но по-малко, дори бих казал единични случаи, тъй като в природата такива индивиди са подложени на неправилно движение....ставите трябва да са в ред, а ако не са – индивида умира от глад, неспособен да си осигури препитание. Всичко е просто – спасението от дисплазия е движението – движението на няколко хиляди поколения – тогава ще има и яснота по даденият проблем.
Относно паразитите – положението е аналогично. Животно, което се движи, намира средства да се изчисти от паразитите. Ако ограничаваме свободата на животното, сме длъжни да го лекуваме.
Разяснихме вследствие на какво се получава дисплазията и е време да се върнем към вътрешно породните типове. Не искам да езглеждам като  „шаман”, но съм сигурен, че кучетата от здравият и здраво-сухият тип са по-неподатливи към дисплазия, в сравнение с кучетата със слаби връзки, наричащи се груби.
Тогава какви са тези с порблеми с връзките? При условие, че  тези, които виждаме днес, наричаме здраво-груб и груб тип?
Ще ми се да поговоря с развъдчиците, селектиращи с кръв на гореупоменатите типове. Какво ги ръководи? Само пазарното търсене ли? Просто тъпо размножение на гигантски животни  проблеми с връзките?
Но има ред мастифи, близки до КО – испанският мастиф. До толкова близък, че вече са правени и връзки с кавказци(по достоверни данни). Щом е тъй, развъждайте испански, английски и други мастифи в чистата им форма, щом ви харесват големи и флегматични кучета.
Това, което се случва днес е израждане на породата! Истерията около Жан-Крист, като най-използваната кръв при отечествените КО, е просто майтап в сравнение с заплахата от генетично разрушение на генофонда, с въвеждането на цяла армия конститучионно слаби, генетически нестабилни кучета, незнайно защо станали производители....Отговора е ясен! Сега лесно се получават  CAC и CACIB.

NAPALM
Hero Member

« Reply #22 on: September 02, 2011, 10:28:02 AM »

Разгледахме известно количество глави на кавказки овчарки, без назоваване на имената им, за да не обидим техните собственици. Някои ще искат да спорят. Да спорят за какво? Има съвремена популация на тибетски дог. Развъжда се и в Русия, и в Европа, и в Америка. Там съвършено ясно са описани два типа: тибетски дог и тибетски мастиф.

Съдейки по конструктивната форма на главата, всичко това не ни напомня на кавказка овчарка....а и като не купираме ушите? Предценете сами какво стои пред нас?Huh?

Тибетски мастиф

Тибетски мастиф

Тибетски дог

Значи и кавказките овчарки да разчленим на подтипове? Това вече прави „гениалният селекционер” Шамил Дотаев. Прочетете неговата книга „Кавказки Вълкодав”. Не преставам да се изумявам, и съм поразен от начина на хората, а вече сме влезли в  21 век! Не искам да се връщам към коментара си на статията на Н.Дотаев, но в природата няма лъвове с раета като при тигрите. Тези раета не са дадени на тигрите и зебрите за красота, а за маскировка, съответстваща за даденият ландшафт. Не знам какви примери да приведа още, но в генетиката има много правила и много отворени теми. Нека привържаниците на гигантизма се утешават, че създават нова популация от „големи”, както те ги наричат „елитни” индивиди. Те не откриват никакво нова селекционна тема. Те упорито отглеждат чудовища, успешно вмъквайки ги в стандарта, при който е нужно да се направи по разяснителна редакция.
Освен това, пазара се засити не просто с едри кученца, а бройлери, напомпени с хормонални добавки, и които още от трето коляно са чудовища. Нещастни животни, с разрушена имунна система, необратими процеси на заболяване на ставите, кръвта и психиката. Мисля, че мнозина знаят, че не съм фантазьор. Не искам да обвинявам без улики. Група московски биохимици в продължение на много години се занимават с  изследването на кръвта на десетки кучета с имунни заболявания. Те останаха потресени от резултатите, а скоро ще остане потресена и киноложката общественост. Когато този отчет излезе в печат, хората ще видят по възходяща линия откъде хормоналната епидемия води своето начало. Какво ще кажат тогава хората, успешно продаващи кученца с тегло 15 килограма на 40 дневна възраст. За цената няма да казвам нищо, Русия е пълна с богати хора, но по някаква причина лесни за лъгане. Но в Русия има и много прогресивни хора, стари развъдчици, просто любители, които не обсъждат обичайните проблеми по форумите, кой как е отсъдил на изложба, а са се обединили, и са въвели черен списък – на развъдниците вредители, които бълват кучета, пълни с пороци и нанасят непоправими щети на генофонда. Майтап....но понякога ми се иска да се върна Йосиф  Висарионович.....Никой друг не е разрешавал така добре като него проблемите с вредителите...Не искам кръв, а ми е обидно за държавата.
NAPALM
Hero Member

« Reply #23 on: September 02, 2011, 10:55:44 AM »

Сега ми се ще да покажа снимки на изключителни кучета от различни години. Все пак хубавото е повече на този свят.

РАХИМ – съвършено идеален и функционален модел в наши дни.

МУХТАР – типичен представител на старата кръв, изразителен здрав тип, алтернатива на царящият хаос в породата.

НЕЖНЫЙ ЗВЕРЬ ИЗ ГРАДА ВЕЛИКОГО – изключително породен и капитален представител на тигровата популация.

НОЧНОЙ ТАЛИСМАН ИЗ СТОЛИЦЫ СИБИРИ -  един от ярките представители на породата. Инбреден, съответстващ на положителното влияние на инбридинга.

НУРЕК – символ на руската кавказка овчарка от 80-те години. Академичен модел.

ОСМАН – първият представител на елитното ядро на украинските кучета с дагестанска кръв по линия на баща си.

ПОБЕДИТЕЛЬ ИЗ СОКОЛИНОГО ГНЕЗДА – известен производител от добър тип и с добра анатомия.

ТОПУШ, собственик Гурбич – исторически производител. Ярък представител на украинският разсцвет на породата от началото на 80-те години на 20 век.

БАНДИТ – като отличен производител – абориген, без аналози в антомията, конструкцията, коректноста и характера.

БУТУЗ, собственик Темиров, 1985 г.

ИЛЛИКО, собственик Плахута – най-добрата дъщеря на Бутуз, 1988 г.

ЦЕЗАРЬ, собственик Шпаков – уникална личност. Истинско шоу-куче от краят на 80-те години на 20 век.

МАНСУР – крал на красотата 1984-87 г. Представлява уникално произведение на ленинградските развъдчици.

УТРИШ ИЗ СОКОЛИНОГО ГНЕЗДА – като представител на тигровата популация на КО – със съвършена анатомия.

ХАРД – като исключително породен и колоритен тип на старокръвните КО.

ШАМХАЛ ЛАДО – уникално по тип куче, със забалежителна класика на главата.

КАДЫР – правилна по обем, пропорции и изражение глава.

БАЗИР-ЗАРЯ – типична старокръвна кавказка овчарка, с потресаващо породно изражение.

ШАМХАЛ ЛИЛУ – високо екстериорна, с добро изражение. Ярка пра внучка на Жан-Крист, в най-доброто изражение на неговата линия.

БАЙРА – мощна и типична, но от пограничният тип.
NAPALM
Hero Member

« Reply #24 on: September 02, 2011, 11:12:05 AM »

МЕДВЕДЬ РОССИИ ТАХО – породен и изразителен, един от добрите синове на Демон (Ягодкина).

МАХНО ИЗ СТОЛИЦЫ СИБИРИ – породен и изразителен. Описан като пограничен тип – грубо-здрав, но функционален в конституционен план.

ВАРНА – като историческа производителка от развъдник "Светлый Дом".

БАЙРАК АЗСКАЗ ЭЛЬФЕБА – като изключително породна, анатомически правилна.

ВАМ БОСЯ – като добра наследница на кръвта на Мансур, в типа на неговата майка Илма, но по-съвременен тип, с  впечатляваща костна система.

КАРМА ИЗ СТОЛИЦЫ СИБИРИ – като отличен индивид на сибирското развъждане, с великолепна анатомия.

ГЕРА СКАЙЛ КАЗБЕГИ – за отличният стил, независимо от високият постав на врата, с отлична анатомия, с неголямя академичност на типа.

ЛАДА ИЗ ГРАДА ВЕЛИКОГО – като изключително породен и изразителен потомък на Тагор.

КАТУНЬ ИЗ СТОЛИЦЫ СИБИРИ – като отличен индивид на сибирската популация.

ЗЕЯ – като високо породна и органична женска и телесно силна.

НАЙРА ДАУР ДОН – като отлична старокръвничка, силна по тип.

ФАИНА ФОРА – като телесно силна, с породно изражение.

ПАНТИ БАНДА -  заради изразителната глава и типичност.

ФОРА ФАЯ – старокръвничка по еталон в пълен формат.

РУССКИЙ МЕДВЕДЬ ЛАКИ – като академичен модел, изразен контитуционно.

Виждаме, че принципни различия при тези отлични кучета няма. Също така годината на раждане не определя какъвто и да е отличаващ се анатомичен момент. Може да се говориединствено за стилизацията на главата, по изискани форми и структура на ъгъла на крайниците. Но това не винаги оправдава работните качества(ъгъла на крайниците). Но ние забравихме, че кавказката овчарка хилядолетия наред е съпровождала стада.
Затова природата е създала такива ъгли на крайниците, които да осигуряват на кавказката овчарка свободно и продължително предвижване. От какво се нуждаем, за да съхраним породата? Само от рационално мислене, а не от използването на нови технологии под формата на храни и добавки, с консерванти и хормони.
Работата на зоотехниците, а днес на развъдчиците, които са си сами и зоотехници, е длъжна да се основава на практическото използване на КО.
Ние няма да пасем стада, но кавказците трябва да притежават сложение, характер, и разбира се красота, за да може по всяко време да се намери полза от тяхното униклно умение да охраняват и да вземат решения самостоятелно!
Аз съм се занимавал много години с подготовка на кучета за охрана, и мога да кажа, че атаката на кавказката овчарка е най сериозна и безпощадна. На същото мнение са и моите колеги и сътрудници от Киев, от школата „АРЕС”.
Шоу кучетата са нужни на породата и нейният генофонд като академична част(често, но не винаги).
Ако забраним на кавказците да ръмжат по изложбите на съдиите и другите хора, ще загубим кавказката овчарка.
Работа с аборигените -  голяма, нужна и полезна тема, но и много сложна, защото подборът трябва да е много строг и принципен(отново ще добавя от себе си, че според мен същото трябва да се отнася и за тъй-наречените културни КО(бел. прев.)).
Кой как разбира думата „принцип”? Ето това ме тревожи повече. Има хора, които намират за  голям грях с натрупването на кръвта на Жан-Крист, Осман 2 и други известни производители. Тези хора говорят, че само аборигените могат да изведат породата от регреса, в който се намира....До някъде съм съгласен и до някъде не съм. Качеството на аборигените стана по-лошо заради кавказките войни. Такива като Бутуз и Бандит(от 80-те години на 20 век) вече не се срещат. Срещат се такива, че не ти се иска да запомниш къде си ги видял...
С линейната регресия знаеш как да се пребориш, а с приливането на аборигените работата ще е по-сложна и трудна....
В наши дни в Москва назрява проект за съденето на късокосместите КО в отделен ринг. Аз също се подписах под този проект, тъй като смятам, че късокосместата популация е достойна за уважение, като производна популация на КО, идваща при нас от дълбината на вековете. Харесва ли се или не на някой днес – това е принципен въпрос. Тази популация я е имало, има я, и ще я има. Важното е да е кавказката овчарка, описана още в довоенните години(1930-40 г.). Създавайки „нов велосипед”, трябва да видиш, че принципа си остава стария – работна функция...Мисля, че това е лесно да се разбере. И още нещо, искам да пожелая на всички здраве и рационалност.
Не се отчуждавайте, не водете войни по форумите. Всеки бой, завършващ с победа или загуба, не носи щастие....Спортната победа е радост за приятелите по спорт и дава на човека повече радост и надежда.
Аз съм сигурен, че днес КО е в пикът на своята слава. Има колосално по численост поголовие. Урал, Сибир, Московска област, Украина, която като че ли изостана по количетво, но качество има. Главната задача е – да не се съгласяваме със забраната за купиране на ушите. Да коригираме на базата на стандарта тези негативни натрупвания на черти, които наблюдаваме в породата: влажност на устните, провиснали клепачи, тежест, загуба на темперамента, лоша възпроизводствена функция.
Попитайте някой овчар, знае ли за проблем със цезарово сечение при кучетата? Мисля, че въобще няма да ви обърне внимание....
Ге е и длъжен, защото недоспиващите си десетилетия овчари и недохранените кучета, не знаят що за чудо е това(цезаровото сечение).
Да, овчарите гледат всякакви кучета, с нормална, с обратна захапка, те не са естети. Но кучетата са здрави и издържливи, както и преди 3000 години. Да, не всеки вълкодав ще надвие вълк, но той умира там сред овцете, в планините....Защото той не мисли за нищо друго, освен да служи на човека. Хранейки се с мишки и съсели, овчарският пес придобива мъдроста на битието. И не боледува от рак. И женските раждат малки на дванадесет месеца, дребни, но здрави. А неуспелите да родят – загиват. Ветеринарите не ги стерилизират, превръщайки ги в психясали уроди. Не се учете от овчарите, а от рационалноста на природата.
......Старинните китаяски и японски философски учения, винаги са се опирали на законите на природата. Хилядни войски, недобили се с победа, са се връщали в родината си, където мъдрец ги е призовавал да се молят и да пият вода от източника, лекувал ранените, карайки ги да мислят за висши сили. След година войската тръгвала по старият път и побеждавала.
Когато самураят не се е справял с меча, учителят му го е карал да влезе в бурният водопад и да разбива водата с меч. Там се е усъвъшенствало изкуството на самураят, а по-късно и на нинджа.
Никой няма да Ви застави да правите това, което са правили великите, он се огледайте, и ще видите този труд и тези хора, които са създали тази порода за Вас.
Върнете се към източника, прясната вода лекува всяко заболяване.

Вадим Кацнельсон
експерт FCI, Украина
[email protected]
http://coordinator-ua.org/
NAPALM
Hero Member

« Reply #25 on: September 02, 2011, 11:14:00 AM »

Тези дни здраво се озорих, но смятам, че си струваше. Сега наистина ще направя малко пауза, че главата ми бръмна.....
Enjoy cheers
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #26 on: September 02, 2011, 11:24:46 AM »

NAPALM,евала ти за труда notworthy
Много интересни неща публикуваш/не съм прочел всичко де/но определено човек който се интересува от породата има какво да научи от тези стаии,браво cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
rex
Hero Member

« Reply #27 on: September 02, 2011, 11:54:19 AM »

В поредната статия, която Божо си е направил труд да преведи и представи тук, ми направиха впечатление няколко неща:
1.   Авторът (В.К. – титулован експерт и съдия към FCI) открито говори за няколко типа КО. Такова нещо в България не съм чул официално да се говори от официалните лица, които по настоящем пишат във форума на Мартен Бг. Дори една дискусия не е инициирана от тях в полза на любителите на порода, с цел да се разясни какво позволява стандарта или по-точно какво трябва да се признава като породност. Или казано с две думи, да се обясни на хората, че породността (и вътрепородните типове) при КО далеч-далеч надхвърля 2-3 руски развъдника, чиито кучета са внесени тука и се притежават и развъждат от разни отговорни фактори.
2.   Авторът съвсем закономерно извежда главата на кучето като ОСНОВЕН ПРИЗНАК ЗА ПОРОДНОСТ! И подчертава, че шикалкавеници от типа "абе настъпва си очите, ма иначе е съразмерен“ са прах в очите и нищо друго. И че наличието на кучета от влажния тип, говори за метизация на породата, омелезяване с мастифи, нюфове и санбернари. Това обяснение е самата истина, за разлика от „кефещите“ обяснения за еволюция при кучетата (в рамките на 20 години ха-ха-ха) и тем подобни простотии.
3.   Авторът говори съвсем открито за последствия от гигантизма върху здравословното състояние на кучето. Признава открито, че доста голяма част от развъдниците за КО използват хормонални добавки, както и постоянни медицински грижи да поддържат на крака такива „франкенказци“. Отново тема, за която местния КПСС на КО мълчи.
4.   Авторът говори за стандарта на породата като за нещо вредящо на самата порода и като за нещо, което се чете като Евангелие от дявол. И още по-точно като за нещо, което се позволява да бъде четено като Евангелие от дявол. Съвсем умишлено и целенасочено.

NAPALM
Hero Member

« Reply #28 on: September 08, 2011, 14:18:01 PM »

СТАТИКА.....И ДИНАМИКА

.....Такъв принцип като златната среда, се явява най-високият.....И хората отдавна не го притежават.
/Конфуций/

Многогодишните наблюдения върху движенията на животните и в частност на кучетата, като най-близки, ме накараха да напиша тези бележки-определения. Тази тема не е приятна за всички, но мисля че е актуална и убедителна. Породата на кучето няма никакво значение за определяне на неговото сложение и динамика.
Редица автори, опирайки се на законите на биомеханиката са доказали едни или други пропорции при кучетата в анатомичен аспект. Уважаваният от мен Е.Л.Йерусалимски е написал потресаващ труд, който без никакво съмнение се явява базов за световната кинология! Аз само ще напомня за значението на чисто зоотехническата снимка, когато тя стана призната и определяща. Също така ще отбележа за естествената способност на кучетата да се движат динамично или нединамично.
Също така за умението на кучето да застава в „стойка”, не в ловджийски смисъл, а фиксирайки своето движение в условно изходна позиция. Връщайки се назад във времето, ще напомня, че зоотехническа снимка при конете е въведена от европейските коневъди в края на IXX век. Има какво да се научи от тях. На първо място търпение, тъй като бременноста при конете не е 60 дни, а 11 месеца. Ражда се едно конче, или две....Те израстват по-дълго от малките кученцата и много животни. След като израстнат, което не е малко време, може да се каже дали конят струва, или пък нищо не струва....Много, много култура и знания могат да бъдат придобити от коневъдите.....Но няма кога!
И така, без да задълбавам в хронологични определения, ще обознача някои параметри на снимките, които започнаха да се наричат зоотехнически.
За зоотехнически правилно се смята:
1. Снимка на животното в стойка и пълен профил.
2. Главата на животно в стойка трябва да гледа в ляво.
3. Желателно е задният ляв крайник да бъде поставен леко по-назад от десният, за да са забележими всички статични части.
На стари снимки животното(конят) или се е държало на къс повод, или в кадъра е попадъл и конярят. Или поводът е бил по-дълъг и човекът не е попадъл в кадър. Това се е смятало за по-класическа снимка. По същото правило са се правили и снимки на кучета. Тва е било в безоблачното дореволюционно, довоенно и дори следвоенно време.
С появяването на немски овчарки в СССР, ние започнахме да получаваме и много немски списания и прикрепените към тях рекламни снимки. Как това се случваше, всеки си спомня с усмивка. Ние дърпахме, разкрачвахме краката на нашите немски овчарки, натискахме им надолу гърбовете, без да си даваме сметка що за безобразна гледка е това отстрани. Да, така беше....Но немците и сега доказаха правилото от един век – овчарките да се фотографират в пълен профил, защото всеки друг изглед!!!!!!!!!!!!!! Ще покаже нежелателните пропорции на корпуса у съвременната немска овчарка и ще предизвика изненада у дилетанта и съжаление у професионалиста! Имам предвид ширината на гръдната клетка на „днешната овчарка”, но нека не се отдалечаваме от темата.
Какво се случва със статиката и динамиката при кавказката и азиатската овчарки?
Днес, ако разгледаме произволна рекламна снимка, позицията на кучето ще е сносна, макар че за реклами нагласят кучетата непрофесионално. Аз съм длъжен да отбележа, че от всички рекламни материали на кавказци от Москва, се наблюдават малко кучета с правилни предни и задни крайници....А това вече са анатомични аномалии, които не могат да се скрият от никакви фотографски ракурси. Това проблем ли е? – Това е глобален проблем! Добре, има вариант при който стопанина поради неопитност лошо е поставил кучето. Ами ако това откровеният дефект на структурата на крайниците? А?Huh?Huh? ...Ние просто показваме титлите, които са ни присъдили и това е. Днес да се получат титли е толкова лесно....
Например старите експерти забраняваха куцето да се наглася в стойка с ръце и  бяха категорично прави! Те казваха: „Направете крачка напред и оставете кучето да остане само”. Това е мъдра фраза –„да остане само”. Така трябва да бъде винаги. Ще развия тази мисъл и ще я проилюстрирам със снимка.
Какво осигурява правилната статика?
1. Правилна анатомия.
2. Правилни движения/като следствие от правилната анатомия/.
3. Правилна кондиция.
Но! Ето го и парадокса! При всички три правилни пунктове, „изведнъж” може да се открие дисплазия. „Изведнъж” да и се постави диагноза! Смещно нали? За мен със сигурност. Аз вече съм написал своето мнение за дисплазията и тези, които я диагностицират.
Да спрем за миг и да разгледаме снимки на немски овчарки, плод на днешното развъждане....Тук не виждам смисъл да публикувам такива снимки. Те са по всички списания. Дори след проверки от немски експерти, които все по-често започнаха да ни посещават, аз ще имам смелоста да коментирам картината на популацията на немските овчарки от шоу клас у нас – поголовно се наблюдава саблено поставяне на задните крайници, плоски гръдни клетки(което е много меко казано). Китките като правило са извити, както и метатарзалните кости. Впечатлението ми е, че породата е деградирала. Мисля, че това наистина е така, наблюдавайки спада на работните качества, общата нервност на поведението, изразената суматоха и постоянно скимтене на болшинството овчарки....Тук бих добавил и съвремените добермани, но и те успешно се рекламират.
Когато отглеждах овчарки, аз стриктно и продължително ги дресирах. Също така ги фотографирах в стойка и в свободно състояние. Беше достатъчно от положение „легни”, да се отправи команда и да се появи някакъв раздразнител под формата на „апорт”, да предизвика у кучето внимание и устрем в корпуса(отчно устрем, а не движение). Корпуса се напрягаше и се издаваше напред. Правиха се няколко снимки, като естествено се избираха най-добрите. Абсолютно същото съм се стремил винаги да правя и с кавказките и азиатските овчарки. Не искам да излагам цялата си фото-колекция, и ще приложа само някои , според мен правилни снимки.

Снимка 2
Haug f. Trafalga, собственик Кацнельсон, 1988 г.

За наличието на добра стойка на кучето, човек не трябва да е някакъв фокусник. Нужно е да притежава управляемо и анатомично правилно куче.  Да му осигури движение, да го спре с команда или с опъване на повода. Останалото е работа на фотографа, как правилно да заснеме обекта. Това също е наука, но тя е нагледно описана в учебниците по фотографиране. Ще дам за пример няколко кучета, както анатомично правилни, така и грешни в някои части на анатомията. Всички те ще бъдат показани на снимка в най-добрата си позиция, защото от 5-8 снимки на един индивид, се отбират 1-2 добри. Така се прави по целият свят, снимайки модели, животни, цветове....
Така стигаме и до компромисно решение. Снимките, които ще дам като пример, няма да са „именувани”, а само ще са описани анатомичните детайли на кучетата. Това решение е взето за да не се рекламира кучето на един или друг човек и да се обърне внимание именно на свободната стойка на животното. Или даже по-правилно, на неговата естествена поза, избрана от фотографа. Това е правилно заснемане, независимо дали за реклама или за картотекиране.

NAPALM
Hero Member

« Reply #29 on: September 08, 2011, 14:52:27 PM »

Снимка 3

Имахме възможноста да заснемем в добра динамика женска кавказка овчарка на година и половина. Тя е много органична и породна. Има правилен формат и здрав тип на конструкцията. Има много правилно положение на врата(при движение). Има добър ъгъл на рамото и също така показва много добри връзки, което се забелязва в положението на китките и метатарзалните кости, което е видно при акция на снимка 3. Тя има правилна долна линия, правилен коленен ъгъл, а също и ъгъл на скакателната става(говорим за ъгъл, а не за ъгли, тъй като виждаме само позиция от ляво). Дължината на краката е подходяща и позволява да се развие добра акция на задните крайници. Също така наблюдаваме обемно бедро.
След това наблюдаваме сравнително късо бедро. Наблюдава се изключителен и натурално  здрав зръх. Тя е изключително хармонична. При ускоряването на темпото, амплитудата на движението се покачва значително, което е парадоксално при такива параметри на бедрото. Мога само да добавя, че такава снимка е трудна беше доста трудна за заснимане.

Снимка 4

На снимка 4 виждаме същото куче да се изкачва по насип. В даденият случай снимката е фиксирала момента на постъпателно движение, а също и ясната траектория на крайниците от дясната страна на тялото. Неслучайно от старите треньори е казано, че тренировката по планините, както и плуването, на практика тренират почти всички групи мускули. Само дето по някаква причина днес сме забравили за това.

Снимка 5

Мъжки на две години и половина в процес на интензивно сменяне на козината. Снимка 5 е заснета от горе, затова ще допълним и с описание на кучето.
Виждаме много породен мъжки, със съвремена анатомична правилност. Той има красиво запълнена глава и правилно положение на врата. Има добре развита и плавна холка и много драв връх. Бедрото не се вижда заради опашката, отпусната върху него. Той има обемни бедра и точни ъгли на скакателните стави. Ако ви се струват прекалено прави, то това е от самата снимка

Допълнение към снимка 5

Допълнението към снимка 5 открива дясната страна на това изключително куче. Тази снимка също показва кучето в произволна стойка, без наместване с помоща на ръцете.....Състоянието на крайниците очевидно е отлично. Тези крайници няма нужда да не се показват и да се прикриват! Ако начертаем линия на земята от предният десен крак до задният десен крак, ще видим, че кучето е спряло като автомобил(по същата траектория на колелата).
Ето това е показателно за правилна анатомия. На тази снимка виждаме колко е правилен ъгъла на колянната и скакателната стави – нежен и ненатрапчив.
И накрая ние виждаме правилно разположение и размер на бедрото. Вятъра леко е повдигнал козината на бедрото и холката, но това е просто любителска снимка....Много ми се иска да се обърне внимание на правилноста на китките при това куче. Те са обемни и къси, с правилен наклон. Това куче се движи с удивителна хармония.

Снимка 7

На снимка 7 е мъжки на възраст две години и седем месеца. При цялата на пръв поглед добра кондиция и анатомия, това куче никога няма да застане случайно в правилна стойка. Цялата на пръв поглед стабилност е лъжлива. Удаде ни се да заснемем благоприятният силует благодарение на опита на фотографа, но това не значи, че се изобразява действителноста....Това куче има масивна костна система, която не е обезпечена с необходимата здравина на връзките. Той безуслоно е породен и забелязващ се. На снимката виждаме хармонично куче с вдигнато, но с правилно положение на врата, а също и с добър ъгъл на рамото. Той има добра долна линия и правилни ъгли. При него също се „наблюдава” достатъчно дълго бедро(въпреки, че това не е така). Виждаме коректни китки и метатарзални кости....Макар че като излезем от рамките на снимката, ще ги видим съвсем различни! Ето затова не трябва да се вярва на рекламни снимки. Не е важен фактора на успешната реклама.....Важен е момента на истината!

Снимка 8

Женска на 4 години(снимка Cool. Без съмнение с изключителен екстериор.....При желание може да се заснеме по добре, но от това няма никакъв смисъл, тъй като женската е заснета с бременос в тридесетият ден. Заснета е епизодично, при спиране на движението. Дори и при не достатъчно добра снимка се вижда цялата класика на анатомията, заложена в това куче. Започвайки с главата и добре развитата холка, и завършвайки със задните лапи, събрани и „топчести” – всичко това говори за висока породност и елитен произход. Само лекото отпускане на горната линия, говори за тежеста на коремната част на корпуса. Ако прокараме същата виртуална линия по опорните точки(от предните към задните лапи), ще забележим същото точно направление на линиите. С други думи, ако погледнем кучето отпред, а ракурса на тази снимка частично ни позволява това,  то ние може да говорим за „вкопани” крайници....За което все повече започнаха да си спомнят много автори.
Видимо, заради радкото наблюдаване на това „явление”, анатомично тази женска е по-академична от тигровата от предните снимки.
От какво повече в процентно отношение има нужда дадената порода? Академичност на структурата на всички отдели или здравина и сила, погледнато конституционно? Според съветските правила за развъждане, са се сдобивали и с двете. Сега за съжаление това не е така...

Снимка 9

Снимса 9 е заснета през 2003 година. На снимката виждаме азиатка, която и днес успешно се показва на изложби и радва експертите със своята породност.
Исползваният в снимката момент на нейното любопитство, позволява да се покаже великолепната екстериорна позиция на кучето.
Тук нищо не е нарушено! Не е изтрит повода, както често правят професионалните фотографи, опитващи се да ни убедят в достоверноста на стойката. Тук е изобразен момент на преход: ДИНАМИКА и СТАТИКА.
Колко е просто и въпреки това необичайно трудно да се запечата такъв момент!
Очевидно така  преди повече от век, европейските коневъди са проследили и направили дадена стойка като класическа. По-късно е наречена ЗООТЕХНИЧЕСКА....
В  каталозите от изложбите на селскостопански животни, можете да видите много животни, заснети в подобни позиции. От коне, до овце. Ние просто продължаваме утвърдената позиция да заснемаме племенни животни.

Снимка 10

На снимка 10 е показана описаната по-горе женска(снимка 3 и 4) във фронтална стойка. Тук добре се забелязва обема на гръдната клетка и правилноста на предните крайници, а също и проекция на постава на левият заден крайник. При движение всичко ще е балансирано...

Снимка 11

Заснетото в различни пози куче(снимка 11), не може да омръзне на дилетанти, а съм сигурен, че е интересно и  на експертите. Лично аз, доре без да съм погледнал родословието на кучето, съм сигурен, че тя е потомък на Осман-2. За мен това е много приятно, тъй като кучета с такава анатомия се срещат, само когато имат родствено близки аборигени.
Значи  при културното развъждане има знаменити развъдници, които получават такива кучета без участието на аборигени.
Искам да ви уверя, че по никакъв начин не съм „луд” по това куче като заинтересовано лице, но ми е приятно, че днес се срещат такива индивиди, макар и рядко.....

Снимка 12

Представената женска(снимка 12) е на 8 годишна възраст и изобразява събрана породност, както и своята органичност и колорит. Започвайки от главата – това е възможно най-породно животно, старокръвно по екстериор и изражение. Тук трябва да направим уточнение: старокръвните индивиди се отличават от съвремените като правило ,че са сухо-здрав тип. Те са с изразителна костна система и не притежават толкова изящност на формите, колкото тяхната стабилност и израз на породата като цяло. Те често имат сухи глави, които са винаги с правилни линии и характерно изражение. След това виждаме мощен, сух врат и правилно образуван и дълбок гръден кош, постепено преминаващ в също толкова мощна гръдна клетка. При пълна кондиция и обем на гърдите, горната линия е стабилна. Бедрото има определен наклон и ми се иска да го видя по-дълго. Тя има хармонична долна линия и здрави крайници с определени ъгли. Тя има здрави връзки и поразява с правилноста на своят фронт, здрави лапи и пълно отсъствие на старчески нокти, които са характерни за тази възраст.....при всичко изброено до тук, тя се движи много хармонично и има добър характер и увереност. Но важното е, че тя е заснета от „живота”, в свободна стойка.
Това винаги ще е интересно за бъдещата епоха в кинологията.

Само се замислете колко дълъг път е изминала кавказката овчарка на тази земя? На практика 3000 години! За това време тя се е променяла....Хората сменяли видове оръжия, територии на обитаване, дрехи, начин на живот. Кучетата на Кавказ и Азия се отдаличавали и връщали „в изходна позиция”. Те също са били убивани от войни и диви зверове, те също са били покосявани от чума, както хората....Те също са се сражавали в рицарски дуели.
И ето, след толкова години, те стоят пред нас, готови да ни следват по всеки избран от нас път. С една и съща гъста щуба зиме и лете, със същите остри зъби и същите предани очи. Тези кучета са свикнали да охраняват това, което принадлежи на стопанинът им. За 3000 години тези животни доказаха, че са по-верни от всеки приятел...Отдавали са живота си на безброй хора, понякога дори заради подплашена от тях овца! Това е изумителна черта – да живееш заради другите! Безкористно да вярваш, че и най-гнусният тип, наречен стопанин – това е Бог....И  освен това, тези кучета обичат да са на път, така се е стекъл живота им.
Затова им дайте възможност да са на път и ще ви покажат най-ярките черти от своят характер и най-интересните ви спомени ще са от общуването ви с тях.
Най-важното е, че ще видите кучето друго. Не такова, което стои в клетка или в автомобил....Свободно и красиво, а най-важното че ще ви гледа в очите, видно опитвайки се да ви каже нещо.......
Вие как мислите, какво?

Вадим Кацнельсон
Национален експерт на Украина
[email protected]
http://coordinator-ua.org/
Pages: 1 [2] 3 4 5
  Print  

Jump to: