Да се върнем към източника
Тибитски дог – абориген в родината си
“...промени не настъпват или от висша мъдрост, или от низша глупост”/Конфуций/
Връщайки се към темата за съвремената популация на кавказката овчарка, съм принуден да цитирам изказвания, известни на целият свят, за да втълпя малко разум в главите на хората днес.
Желанието да напиша това бе продиктувано вследствие на огледа на известно количество племенни кавказки овчарки от Москва, през юни 2006 година.
Що за желание е това, и какво да пожелаем на този, който си мисли че е на върха на славата си. Чий труд и кучета, вероятно са модерни и непоколебими в киноложкият свят.....
Всичко така прекрасно ли е? Стабилна ли е породата като цяло?
Няма да се разхождам около темата, няма да ви товаря с излишно сложни материи, тъй интернет форумите изобилстват от всякакви по вид материали и там основно младежта - налага или отстоява, хересалите и се абзаци и ги дискутира, както при музиката. Някой харесва Джон Ленън, друг Виагра(предполагам, че става дума за руски или украински музикален изпълнител). Повярвайте, кинологията не е музика, а отрасъл от животновъдството. В много страни тя е и приоритет. Но не и у нас.
Първата неприятна тенденция беше през 80-те години на 20-ти век – появяването на груби глави при кавказците. Но тогава това беше епизодично, а сега това се проявява генетично и фенотипно едновремено. Защо? Изглежда нечие рационално око от висшето ръководство на РКФ е погледнало към ринга и притежателят му е казал: ”На мен това ми харесва повече” - и е присъдил на мастифоподобният кавказец CACIB или CAC. И какво толкова? Кучето е красиво, аз всъщност съм експерт по мастино, но познавам и тази порода....
Може да се е случило и нещо друго, но резултата е налице. Погледнете главите на днешните кавказци. Аз също съм принуден да давам високи оценки на нюфаундленд, мастиф, санбернар...Защото захапката е в норма, анатомията е добра, а главата...е, да...грубичка е.....А правилно ли е определението „грубичка”? Като цяла – да, но в частност – не.
До колкото породноста започва от главата, то аз като експерт виждам това: ”отпуснати клепачи, влажни устни, изпъкнало чело и очи с нехарактерно изражение” – какво съм длъжен да напиша? Изключително породна глава? Не! Много породна глава? Не! Породна? На пръв поглед, да! Това вече не е правилно. Защо вие, господа, съставили новият стандарт допуснахте тази стилизация на главата при кавказката овчарка, наричайки я незнайно зашо „мечешка”......
Ако имате това предвид, ме извинете, но наистина намирам малко сходство. Практическото отсъствие на преход, малките, дълбоко поставени очи – да, това мечките го имат! Но къде отидоха тези черти при съвремените кавказци? Аз ще ви кажа къде. Очите излязоха от орбитите си и имат изражение, което не вдъхва респект, а съжаление към породата, подсилено от провисналите клепачи, хипер развитието на третият клепач и мрачното и тъжно изражение на мастиф. Къде видяхте нещо мечешко тук?

В най-добрият случай виждаме глава на нюфаундленд, а в най-лошият на мастиф.
Няма да разкрия голяма тайна, ако напомня, че подобна стилизация на главите на кучетата(съкращаване на челюстите, което само по себе си е дегенерация), води до липси в зъбният комплект, а също и за обратна ножицовидна захапка – перекус. Титлите, дадени от чуждестранни експерти, спомогнаха за небрежното отношение на развъдчиците, които знаят от опит, че гигантизма и влажноста, винаги са водели до дегенерация на породата, но в името на добрите продажби са готови на всичко – като например използването на хормони за растеж, което само по себе си изражда генотипа и понижава имунитета.
Ние да не се стремим като при САО – да се допуснат всичките три вида захапки? Искам да предупредя веднага, че този експеримент е повече от утопичен.
Следва утежняването на костите и слабите връзки, които се наблюдават у редица „експонати". Това също е модно увлечение към всичко голямо. Помнят ли всички историята на источно европейската овчарка? Къде е тази порода? В специален клуб в Москва? Виждал съм тези съвремени ИЕО. Те са съвсем различни, не са като светлите на цвят великани от 70-те години. С черни гърбове, силни и с ¾, или по-скоро ½ немска кръв. Никаква отделна порода не е това, а немска овчарка с работно направление.
А създаването на ИЕО в „Красная Звезда”, посредством подбора на трофейни немски орчарки, по ръстови показатели, кръстосани с нашите немски овчарки от довоенният период, които успяхме да развалим още преди самата война(1941 г. – 1945 г.)
А руският тръс? Имало е графска династия на Орлови. Един от Орлови е създал съвършено уникална порода коне, развиващи висока скорост и притежаващи отлично здраве. Нарекли са я в чест на създателя и – Орловский рысак.
Дойдоха „червените”.....кръстосаха тази порода с американска, която давала по-добро време при пробезите.
Резултатът е известен – получената смесица нарекли...грандиозна...Така у нас с настъпването на пролетариата, всичко стана грандиозно.
И така, виждаме, че при каквито и да било обяснение от „спецове” и пояснения към последният вариант на Руският стандарт, аз твърдя, че се случи не плавен, а по-скоро рязък преход от сурово-грубият към грубо-влажният, или откровено влажният тип. Плюс повсеместното увлечение по сухите храни. Възможно ли е това в прирадата? Но аз забравих! Съвременита „бройлерни” кавказци не живеят в природата! Те живеят под закрилата на техните собственици-акселерати.......
Що за кавказец е този, който не гризе кости, жили, кожа и месо? Обърнете внимание, това не е моя рецепта, а продиктувана от природата и е естествена за рода Canis. И всеки един от изброените компоненти, отговоря за функции в организма.
Дойде ми до гуша да говоря за сухите храни. Пробвайте да ядете две години само цаца,месни и прочее консерви, и след това ще разкажете как е.....ако оживеете.
Собствениците на кучета не разбират ли, че да се храни човек с консерва е правилно, тъй като има право на избор. А кучетата? Те не могат да четат сертификатите на продуктите – не са обучени.
А на какво са обучени? Този въпрос може и да е скучен за много от вас, но го задавам. На какво учат стопаните своите кавказци?
В Украина е школата на Валерий Висоцки – АРЕС. Силни прийоми на дресировка и като цяло силни випускници излизат от тази школа. Как е в Русия и по-нататък не искам да говоря, тъй като не знам. Но знам, че при кавказеца, както и при азиатеца, агресията трябва да се акцентира в определена ситуация. На изложба да речем има забрана за агресия. Поставеният в ситуация на охрана пес, не трябва вяло да лае и ръмжи, а да готов за схватка....Като на война. Товаправи кучето достойно и за уважение, но при това трябва и да е управляемо!
Мога да направя обширна тема за дресировка, но мисля че не днес, и не в тази статия. Именно управляемият кавказец или азиатец е ценен за развъждане и използване.
Когато дилетантите говорят, че азиатеца и кавказеца са със злобен и лош характер поради тяхната природа, аз ще се съглася на 20% и на 120% ще кажа следното.
Кавказците имат вродена агресия, но ако тя не се акцентира и с кучето не се лаботи поне веднъж месечно и да се тества на „нарушител”, тя става затворена и опасна дори за стопаните.
Ние сами ограничихме тези кучета с огради и заграждения, а някои пори приковахме със синджири.
Не сте ли се замислали какво се върти в главата на куче, което е вързано на синджир? Куче от коя да е порода, вързано на синджир, ненавижда всички.....И е право. Прибавете към затвореното пространство и суха храна, консерванти, които отравят кръвта и органите, следователно и мозъка, а значи и психиката. Понякога разглеждам форумите и оставам поразен за какво спори младежта там!......
А незнанието е от това, че киноложките клубове са деградирали. Там отдавна не учат никого на нищо, а само търсят нови членове – купувачи. Вероятно е настъпило такова време?.....
Но главният проблем днес при разглежданата порода е естетически. Хората започнаха да забравят какво е това стандарт. Има снимки на най-добрите представители на породата от минали времена, когато всичко се правеше със съвест и чест. Защото хората вярваха и се гордееха със своята родина. Освен това и органите за безопасност пресичаха всякакви нарушения на закона. Може да беше и крайно....но навреме. А, ако се беше дала свобода на действие, то още 40-50-те години, от кавказеца щяха да направят санбернар.
Отдалечавам се от темата, навлизайки в историята, но ако сега подобни своеволия със стандартите се наказваха сериозно, проблемите щяха да са по-малко. А сега какво?
С азиатците „маневрираха” и извоюваха „свобода” на захапките. След това започнаха да унищожават кавказците. Тенденцията е – силният тип – това не е тип! Защо? Кой измени стандарта? Който конкретно е бил в комисията, е позабравил, че точно силният тип е съставлявал основната популация от овчарски кучета както в Кавказ, така и в Азия.
За каква естетика говорим, когато Европа не купира уши и опашки! Помислили ли са харата, внесли тази забрана, какви ще са последиците? Не? Хиляди собственици на кучета, които са купирали(на някои породи с векове) уши, а сега изведнъж по настояване на дебили изведнъж са престанали, ще ви кажат, че кучета с некупирани уши, често страдат от възпаление на ушите, защото хилядолетия откритата ушната раковина се е проветрявала, а сега е затворена! Естетика? Любов към породата? Не – това е генетична блокада на породите, красиви, тачени през годините, столетни стандарти, превърнали се в посмешище.
Следващият момент е, когато започнаха да си изсмукват от пръстите....
Аз бих добавил и откъде изкараните пръсти.....Но не съм научен на вулгарно писане.
А тази тема – дисплазия на тазобедрените стави!
За лош късмет кавказците, както и всички породи, особено по-едрите, са склонни към дисплазия.....както се оказва. А за 3000 години, когато породата се е развивала на воля, не е ли имало дисплазия? Помислете само каква глупост са измислили ветеринарите: ”Всички на проверка за дисплазия!”. Да, никой не спори, че има такова органическо заболяване. И го е имало винаги. Както и криптохизъм и лицеви уродливости, но защо е всичкият този шум?
Няма ли глисти? Всяко семейство кучета, хранейки се с месо, има глисти. Вълците и чакалите ядат див чесън, за да се пречистват периодично. Те също ядат изпражненията на копитните животни, като използват съдържащият се там азот, за да се изчистят от глистите. Излиза, че глистите са опасни за тези животни, чиято свобода е ограничена и не могат да се лекуват сами с естествени компоненти!
Малко се поовлякохме. И така, какво са кавказките и азиатските овчарки? Какво ще стане със стандарта след 10-20 години?
Хайде да обсъдим този въпрос от гледната точка на съветската зоотехника. По-рано винаги се е преподавало, че съществуват три условни типа на сложение: дълбок, среден и високоног(при германците са били девет). Това правило е позволявало да се регулира популацията. А днес какво ни преподават и говорят? Какво? Слушаме някакви семинари? Лекции по генетика? Не. Книги? Кой пише книги? Много автори. Не искам да изброявам авторите и изданията и да ги обсъждам.....
По добре да се върнем към типовете конструкции и дисплазията на тазобедрените стави. Ако някой се е занимавал в младоста си с вълци, чакали или динго, знае, че вътрешно породни типове има при всички видове Canis. И това е определено от природата. Относно дисплазията при кучетата, съветвам да прегледате статистиката на някое друго семейство – вълк, лисица, динго....Уверен съм, че и там ще има случаи на дисплазия, но по-малко, дори бих казал единични случаи, тъй като в природата такива индивиди са подложени на неправилно движение....ставите трябва да са в ред, а ако не са – индивида умира от глад, неспособен да си осигури препитание. Всичко е просто – спасението от дисплазия е движението – движението на няколко хиляди поколения – тогава ще има и яснота по даденият проблем.
Относно паразитите – положението е аналогично. Животно, което се движи, намира средства да се изчисти от паразитите. Ако ограничаваме свободата на животното, сме длъжни да го лекуваме.
Разяснихме вследствие на какво се получава дисплазията и е време да се върнем към вътрешно породните типове. Не искам да езглеждам като „шаман”, но съм сигурен, че кучетата от здравият и здраво-сухият тип са по-неподатливи към дисплазия, в сравнение с кучетата със слаби връзки, наричащи се груби.
Тогава какви са тези с порблеми с връзките? При условие, че тези, които виждаме днес, наричаме здраво-груб и груб тип?
Ще ми се да поговоря с развъдчиците, селектиращи с кръв на гореупоменатите типове. Какво ги ръководи? Само пазарното търсене ли? Просто тъпо размножение на гигантски животни проблеми с връзките?
Но има ред мастифи, близки до КО – испанският мастиф. До толкова близък, че вече са правени и връзки с кавказци(по достоверни данни). Щом е тъй, развъждайте испански, английски и други мастифи в чистата им форма, щом ви харесват големи и флегматични кучета.
Това, което се случва днес е израждане на породата! Истерията около Жан-Крист, като най-използваната кръв при отечествените КО, е просто майтап в сравнение с заплахата от генетично разрушение на генофонда, с въвеждането на цяла армия конститучионно слаби, генетически нестабилни кучета, незнайно защо станали производители....Отговора е ясен! Сега лесно се получават CAC и CACIB.