Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 10:53:03 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3
  Print  
Author Topic: Разходки и движение на кучето  (Read 75450 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« Reply #15 on: June 15, 2011, 18:47:14 PM »

".... беше човешка душа в тялото на куче!"
Страхотно!!!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Светла
Sr. Member

« Reply #16 on: June 16, 2011, 04:53:42 AM »

Чета, съпоставям хората с кучетата и разни еретични мисли ми се въртят в съзнанието.
С какво чак пък толкова ние стоим над кучетата?!
Ето, те обичат работата си, вършат я по най-добрия според възможностите си начин и отстраняват всичко, което би им попречило, в случая натежалите килограми. И май за тях е повече в сила,от колкото за нас, афоризмът на Сократ: "Ядеш, за да живееш, а не да живееш, за да ядеш."
А ние..., няма да коментирам!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #17 on: June 16, 2011, 06:40:56 AM »

Просто хората имат едно вродено чувство че те са създали/опитомили/ кучетата и трябва вечно да са им благодарни.
Habits
Hero Member

« Reply #18 on: August 03, 2012, 07:17:24 AM »

Здравейте!

Нов съм във форума, тъй като от седмица съм горд собственик на каракачанско кутренце.

Доста полезна информация изчетох във форума, но да си кажа честно, малко се понаплаших от разни коментари и мнения.
Кученцето е мъжко на 2 месеца. Интересува ме на тази крехка възраст колко трябва да се движи , тича и скача.
След изчитането на разни коментари из форума се притесних, че може да се получат някои изкривявания на костите ако кутрето прекали със тичането и подскачането. Аз лично трудно успявам да го спря - тича и подскача постоянно, което ме радва, но не знам колко полезно е това за него.

Бих бил благодарен на вашите коментари.

Поздрави,

Станислав

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
rex
Hero Member

« Reply #19 on: August 03, 2012, 07:36:12 AM »

Човек, не си вкарвай излишни филмови продукции. Кучето ти тича и подскача, защото явно е здраво и енергично. Остави го да си тича и подскача колкото желае. Това за изкривяването е нереално като мнение. Движението е здраве и много ще помага на кученцето ти да заякчи връзките на костно-ставния си апарат. Когато то е по негово желание, няма как да го претовариш. Нещата, от които се притесняваш могат евентуално да се получат, ако в периода на растеж решиш да предприемеш интензивни натоварвания спрямо кучето - спринтови тичания, прескоци и т.н. аджилити упражнения. Но когато то само си дозира като количество и вид движението, това е най-нормалното нещо на света.
Относно изкривяванията по-реален проблем можеш да срещнеш при неправилно хранене. Темата тук http://www.karakachan.org/forum/index.php/topic,89.0.html е мисля достатъчно изчерпателна, за да е преповтаряме отново. Но в общи линии кученцето непрехранено и раздвижено ти е рецептата.

Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Habits
Hero Member

« Reply #20 on: August 03, 2012, 08:05:33 AM »

Човек, не си вкарвай излишни филмови продукции. Кучето ти тича и подскача, защото явно е здраво и енергично. Остави го да си тича и подскача колкото желае. Това за изкривяването е нереално като мнение. Движението е здраве и много ще помага на кученцето ти да заякчи връзките на костно-ставния си апарат. Когато то е по негово желание, няма как да го претовариш. Нещата, от които се притесняваш могат евентуално да се получат, ако в периода на растеж решиш да предприемеш интензивни натоварвания спрямо кучето - спринтови тичания, прескоци и т.н. аджилити упражнения. Но когато то само си дозира като количество и вид движението, това е най-нормалното нещо на света.
Относно изкривяванията по-реален проблем можеш да срещнеш при неправилно хранене. Темата тук http://www.karakachan.org/forum/index.php/topic,89.0.html е мисля достатъчно изчерпателна, за да е преповтаряме отново. Но в общи линии кученцето непрехранено и раздвижено ти е рецептата.

Поздрави

Благодаря за съвета!  smile

Темата с храненето я попрочетох, но като цяло не успях да намеря информация за това, какво количество храна да давам на ден, имайки предвид възрастта на кутрето. Сега го храня по 4 пъти, като му се пълни една супена купичка с около 50 грама гранулки. Дава му се ориз с телешко месце да кажем малко над половината на купичката... Ветеринарят ми каза да го храня по 5 пъти на ден, но ми се струва прекалено. Все пак на 2 месеца е кученцето. Преди седмица беше 5.5 кг.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
rex
Hero Member

« Reply #21 on: August 03, 2012, 08:17:23 AM »

Прочети внимателно последната страница - има схема за хранене на куче на възрастта на твоето. Схемата е за натурално хранене.
Един съвет от мен - нека водещо в преценката ти за количеството храна е най-вече кондицията на кучето. Следи екскрементите - прекалено сухите такива говорят обикновено за недохранване, редките за стомашни проблеми, а често и за прехранване. Идеалната консистенция (знам как звучи) е пластелинената така да го кажем. Състоянието на косъма също ще ти дава индикации дали храниш правилно - лъскав ли е или е сух. Кучето ти не трябва да става тромаво.
Ако ще храниш с гранула имай предвид, че количествата ще са ти драстично по-малки от натуралната храна. Освен това отчитай, че усвояемостта на организма на овчарските породи кучета е по-висока от на заводските и е доста вероятно предписаните на чувала количества да се окажат по-големи от това, което ти трябва.
Не знам дали това ти е първото куче от такава порода, но и да е - окото ти ще свикне да дозира храната. И пак ще те посъветвам - каквато и схема на хранене да избереш (гранули, натурално, смесено) нека кондицията на кучето да ти е водеща, не следи колко килограма е. Аборигенните породи раждат по-дребни кутрета, развитието им е по-бавно и не бива да очакваш някакви впечатляващи прирасти. Отделно кръвната линия на кучето също дава специфични характеристики като ръст, тегло, структура и т.н.

Поздрави

Habits
Hero Member

« Reply #22 on: August 03, 2012, 09:52:46 AM »

Отново благодаря за бързия отговор!

Наистина полезна информация, ще взема предвид съветите.
Първо кученце ми е като цяло, за това толкова съм се втилясал за всичко. Просто искам да се чувства добре и да е щастлив.

Поздрави!

rex
Hero Member

« Reply #23 on: August 03, 2012, 10:01:41 AM »

Моля.
Значи виж - отглеждането на генетично здраво кученце е не някаква особена философия и не ти трябва докторска степен, за да се справиш. Няма нужда и да следиш грамове и милиграми, до 0,1 % съотношенията на мазнини, въглехидрати и прочее дребни подробности. Просто трябва да избереш как ще го храниш - с натурална храна или гранула. Тук мнения по 1500 "за" и "против" двата начина, но избора си е твой. Лично аз смятам, че и което да избереш, няма и да сбъркаш. В крайна сметка определящи са финансовите възможности и свободното време, което човек може да отделя за приготвяне на храна.
От личните ми наблюдения искам да ти кажа, че по-безпроблемно израстват кучетата, над които по-малко се трепери. Както се казва, ако ще става куче - да става. Важното е ти да си изработиш схема на отглеждане, а не да се люшкаш между  мненията на противници и подръжници на това или онова.

Habits
Hero Member

« Reply #24 on: August 03, 2012, 12:44:54 PM »

В това и аз се убедих. В този форум толкова противоречиви мнения срещнах, че направо се сбърках...
Ще обмисля сериозно дали ще имам възможност да го храня с натурална храна, тъй като според мен това е по-добрия начин.

rex
Hero Member

« Reply #25 on: August 03, 2012, 13:14:43 PM »

За форума не си прав, даже напротив - тук можеш да чуеш най-откровените и според мен правилни мнения по всички въпроси, касаещи каракачанското куче. В този аспект с малко четене можеш да си спестиш много проби и грешки. Тук пишат почти всички  развъдчици на породата, а което е и по-важното, хората-двигатели за КК. Тъй че времето тук може да ти е само от полза.
Много хора предпочитат и препоръчват натуралното хранене. Ако смяташ, че това е твоят начин, трябва да попречетеш малко как да балансираш храната на кучето си - демек  какви продукти, в какви пропорции и на какви интервали да му даваш . За щастие в нета има много схеми за натурално хранене, с всичките му там грамажи, редувания и т.н. с цел на песа да бъде създадена балансирана откъм нужни вещества хранителна диета. Това между прочем е и нещото, което гранулата до голяма степен би ти спестила - да търсиш баланс. Но както ти казах мненията за и против са много, тъй че ти си решаваш.

Habits
Hero Member

« Reply #26 on: August 21, 2012, 16:11:20 PM »

Здравейте!

Докато си играем с кутрето се случва на няколко пъти без да иска да си удари главата я в стената, я в някой предмет и то не леко.
Има ли опасност това да повлияе нещо  или да се увреди ?

rex
Hero Member

« Reply #27 on: August 21, 2012, 16:30:53 PM »

Не са редки случаите, когато от такива удари излизат комбъли. Които ако не се мажат редовно с колофон, порастват в рога. В следствие на което кучето трудно си одява нашийника, но от друга страна хванато за опашката, може да се ползва като боздуган.  Wink
Човече, вземи се в ръце вече. Ти като малък не си ли се удрял в стени или някои предмети? Кучето не е нито от стъкло, нито от порцелан, нито от хималайска сол.
Вместо да се измъчваш с глупости, вземи се поинтересувай за кръвната му линия, деди-прадеди и прочее както си му е реда.

Habits
Hero Member

« Reply #28 on: August 22, 2012, 07:17:43 AM »

Кучето съм го взел от развъдник, известен във форума. Човека ме е запознал със родословието, не знам колко може да се вярва, но съм се поинтересувал достатъчно.

Може би съм пропуснал да поясня, но това е първото ми куче в живота и държа всичко да е ок с него.
Разбирам, че за вас това са глупави въпроси, ще спра с тях.

Поздрави!

Pagan_fire
Hero Member

« Reply #29 on: August 22, 2012, 08:27:32 AM »

Кучето съм го взел от развъдник, известен във форума. Човека ме е запознал със родословието, не знам колко може да се вярва, но съм се поинтересувал достатъчно.

Може би съм пропуснал да поясня, но това е първото ми куче в живота и държа всичко да е ок с него.
Разбирам, че за вас това са глупави въпроси, ще спра с тях.

Поздрави!

Няма нищо глупаво,никой не ти забранява да питаш неща,които са важни за теб,с питане става работата,никой не е научен.
Но се притеснявай толкова,куче е не е дете Wink следвай си ваксинации,не се притеснявай за храната,ще видиш какво куче ще стане Smiley поздрави!

"Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си"
   Леонардо да Винчи
Pages: 1 [2] 3
  Print  

Jump to: