Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 16:05:00 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3
  Print  
Author Topic: Разходки и движение на кучето  (Read 75547 times)
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« on: June 14, 2011, 11:16:47 AM »

Никога не съм връзвала кучетата ми. Те живеят на свобода и охраняват широк двор, но въпреки това се старая всеки ден да ги разхождам поне по 5-6 км. Да не ги лишавам от необходимите за всяко живо същество движения. Искам да им осигуря всичко необходимо, за да са щастливи, но не съм сигурна дали успявам.
Молбата ми за отговор е насочена преди всичко към отглеждащите работни кучета, такива които по цял ден са със стадата.
Знам, че такива кучета са в най-естествената си среда и са в движение от ранна пролет до късна есен. Но през зимата, когато времето не е подходящо за паша, какво правят кучетата, как живеят, с какво се занимават?
Дано съм била ясна. Ще се радвам, да получа отговори и съвети от всички, към които са насочени въпросите ми. И от всички, които имат мнение по въпроса! Wink

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #1 on: June 14, 2011, 11:43:34 AM »

За работното куче е важно да е до стадото.Дали ще пладнува под някоя сянка или ще зимува в кошарарата за него няма значение.Както казва един известен кучешки психолог, кучето живее в настоящето- нито мисли за миналото ,нито за бъдещето.
Светла
Sr. Member

« Reply #2 on: June 15, 2011, 11:13:06 AM »

И аз четох някъде, че кучето живее в настоящето. И сигурно не мисли за миналото като минало и за бъдещето като бъдеще. Но убедена съм, че то помни миналото и това миналото играе важна роля в настоящите и бъдещите му реакции. Поне от скромния ми опит.
Четох още, че нашето овчарско куче има нужда от ежедневни разходки. Не ми се вярва да кара зимен сън като мечките. Затова ми се иска да прочета и мненията на участници във форума, чиито кучета са целогодишно със стадата им.
Толкова ли много искам?! Huh?

Джек Лондон
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #3 on: June 15, 2011, 11:38:27 AM »

Хомоцентристите са убедени, че само човека може да мисли, да планира, да мечтае, да си спомня. По същество тази теория не е много далеч от убеждението на робовладелеца, че работещите на памуковата му плантация африканци не са хора, а животни, които не мислят, не чувстват и нямат нужда от човешко отношение.
Този кучешки психолог как ще обясни, натрупването на опит в овчарското куче(пък и всяко куче). Защото кучето след всяка среща с хищници си вади заключения и корегира поведението си. Как ще обясни факта, че кучетата сънуват. Че на сън лаят, бягат и се борят с противници. Как ще обясни предаването на предварителни знания от по-възрастните членове на групата кучета към по-младите и то преди младоците да са имали директен контакт с противника. Това, че не знаем техният език не означава че не предават вокално познания помежду си.

Време е человеците да схванат, че не са единственият мислещ вид на земята. Просто са най-агресивния и иновативен. И самодоволен. Wink

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Светла
Sr. Member

« Reply #4 on: June 15, 2011, 11:47:13 AM »

Както вече писах, опитът ми с кучета е малко повече от две години.
НО ТЕ, КУЧЕТАТА, МНОГО МИ ДАДОХА! В тежък момент от живота ми взех мъжкото ми куче и ТО много ми помогна да се възстановя.
Влизала съм в спор и ще продължавам да твърдя, че Кучетата имат човешки чувства.
...
Но въпросът ми беше:"... през зимата, когато времето не е подходящо за паша, какво правят кучетата, как живеят, с какво се занимават?" Wink

Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #5 on: June 15, 2011, 12:35:24 PM »

Много ми се ще да имам някаква по обстоятелствена комуникация с кучето но уви,по някога взимаме повече от колкото даваме въпреки желанието ни да научим на момента какви са чувствата,желанията и потребностите, а получаваме само преданост и обич.Май много лирическо стана smile.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #6 on: June 15, 2011, 12:42:01 PM »

Хомоцентристите са убедени, че само човека може да мисли, да планира, да мечтае, да си спомня. По същество тази теория не е много далеч от убеждението на робовладелеца, че работещите на памуковата му плантация африканци не са хора, а животни, които не мислят, не чувстват и нямат нужда от човешко отношение.
Този кучешки психолог как ще обясни, натрупването на опит в овчарското куче(пък и всяко куче). Защото кучето след всяка среща с хищници си вади заключения и корегира поведението си. Как ще обясни факта, че кучетата сънуват. Че на сън лаят, бягат и се борят с противници. Как ще обясни предаването на предварителни знания от по-възрастните членове на групата кучета към по-младите и то преди младоците да са имали директен контакт с противника. Това, че не знаем техният език не означава че не предават вокално познания помежду си.

Време е человеците да схванат, че не са единственият мислещ вид на земята. Просто са най-агресивния и иновативен. И самодоволен. Wink
clap  cheers

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7 on: June 15, 2011, 12:53:24 PM »

Както вече писах, опитът ми с кучета е малко повече от две години.
НО ТЕ, КУЧЕТАТА, МНОГО МИ ДАДОХА! В тежък момент от живота ми взех мъжкото ми куче и ТО много ми помогна да се възстановя.
Влизала съм в спор и ще продължавам да твърдя, че Кучетата имат човешки чувства.
...
Но въпросът ми беше:"... през зимата, когато времето не е подходящо за паша, какво правят кучетата, как живеят, с какво се занимават?" Wink
Светла, в райони с климат позволяващи целогодишна паша, кучетата са със стадото на пасището. Там където през зимата стадото се храни на ясла в селището, кучетата обикновено са вързани в обора при животните. Има и такива които са пуснати. Но все пак стопанина си прави сметка как да процедира според района в който е фермата му и възможните рискове от кражби. Също така друг риск за фермера са ухапванията, които кучетата му, ако са свободни, могат да нанесат на съседи или случайно преминаващи около фермата. Генерално през зимният сезон кучетата не се движат така свободно и активно както през пасищния.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Светла
Sr. Member

« Reply #8 on: June 15, 2011, 15:45:14 PM »

Светла, в райони с климат позволяващи целогодишна паша, кучетата са със стадото на пасището. Там където през зимата стадото се храни на ясла в селището, кучетата обикновено са вързани в обора при животните. Има и такива които са пуснати. Но все пак стопанина си прави сметка как да процедира според района в който е фермата му и възможните рискове от кражби. Също така друг риск за фермера са ухапванията, които кучетата му, ако са свободни, могат да нанесат на съседи или случайно преминаващи около фермата. Генерално през зимният сезон кучетата не се движат така свободно и активно както през пасищния.

Да разбирам ли, че голяма част от кучетата през зимата водят заседнал живот. Въпреки информацията, която имам, а и наблюденията върху моите кучета, за тяхната ненаситна нужда от тичане и движения?

Джек Лондон
Светла
Sr. Member

« Reply #9 on: June 15, 2011, 15:47:32 PM »

Много ми се ще да имам някаква по обстоятелствена комуникация с кучето но уви,по някога взимаме повече от колкото даваме въпреки желанието ни да научим на момента какви са чувствата,желанията и потребностите, а получаваме само преданост и обич.Май много лирическо стана smile.

Не мисля,че стана "много" лирическо. Те, кучетата го заслужават.

Джек Лондон
Ariman
Hero Member

« Reply #10 on: June 15, 2011, 16:35:06 PM »

Да разбирам ли, че голяма част от кучетата през зимата водят заседнал живот. Въпреки информацията, която имам, а и наблюденията върху моите кучета, за тяхната ненаситна нужда от тичане и движения?

Светла, трябва да вземеш под предвид, че живота на едно работно куче и този на градското куче, което охранява двора ти, е коренно различен ( независимо, че породата е една), мисленето, усещанията им, не биха могли да бъдат съпоставяни.Суровия живот в планината ги прави различни!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Светла
Sr. Member

« Reply #11 on: June 15, 2011, 17:14:24 PM »

Светла, трябва да вземеш под предвид, че живота на едно работно куче и този на градското куче, което охранява двора ти, е коренно различен ( независимо, че породата е една), мисленето, усещанията им, не биха могли да бъдат съпоставяни.Суровия живот в планината ги прави различни!

Имам го пред вид и съм абсолютно съгласна. Още повече, съзнавам го!, че аз моите си ги поглезвам.
Благодаря за отговорите!

Джек Лондон
dandi
Hero Member

« Reply #12 on: June 15, 2011, 18:07:12 PM »

КараКитан е обяснил и аз да кажа нещичко.
Работните кучета си пестят силите при всеки удобен случай,зимата също.Дори и да не са вързани те си остават край кошарата повечето случаи лежейки даже и не се разхождат много много ако това не им се налага.Лятото като затвориш портата на овцете те са край кошарата,защото това което им е поверено е вътре,лежат си наоколо,зимата щом стоката е вътре те са наблизо и никога не биха се отдалечили и оставили повереното.Ще тичат само ако им се наложи да гонят нещо.
Пролетта обаче,кагото стадото тръгне на паша много от тях не ядат с дни,защото са загубили форма и им тежат дупетата.Добре озъснават ,че трябва да са доста по подвижни и е добре да хвърлят някое килце.
Бащата на Шабан-Мечкул всяка пролет не се хранеше цели 10-15 дни,каквото и да му дадеш.Отказвал е и плаценти,но си го познавахме.
Светла
Sr. Member

« Reply #13 on: June 15, 2011, 18:18:04 PM »

Много ми е интересно, наистина! А кои са Шабан-Мечкул и баща му? Може и да са известни, но аз не ги познавам.

Джек Лондон
Ariman
Hero Member

« Reply #14 on: June 15, 2011, 18:29:10 PM »

Като каза за пестене на сили dandi и се сетих, колко им се смеех навремето, сутрин как клюмаха глави и прави заспиваха, когато сиви цяла нощ ги беше разигравал! За ядененето, една историйка - имахме един Мури(може би и друг път съм го споменавал), та той седмица - две преди да изкарат овцете(май - юни) спираше да се храни - скимтене, дърпане всяка сутрин, даваш му не докосва и продължава да недоволства, пуска го дядо ми и той тръгва и обикаля всички места, където предстои да минават овцете,цял ден - само за ноща се прибираше, но храна никаква. Проверяваше ли , какво правеше, той си знаеше, беше човешка душа в тялото на куче!
« Last Edit: June 15, 2011, 18:30:44 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Pages: [1] 2 3
  Print  

Jump to: