Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 19, 2025, 18:14:20 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3
  Print  
Author Topic: Информация относно развитието на едно КК?  (Read 64549 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
vlado
Full Member

« Reply #15 on: June 11, 2011, 17:07:05 PM »

Шийки може,на младите кучета е много добре да се дават хрущяли, бульони от свински ушета и крачета, които са богати на хондроитин ,който изгражда ставните връзки на бързорастящия организъм.
finwe
Newbie
*

« Reply #16 on: June 11, 2011, 18:27:32 PM »

Давай му колкото е нормално, не даваи повече. Аз моето момче го храня с храната, която обикновенно ядем ние + от гранулираната, като за гранулирана ползвам Purina. Иначе го храня с ориз и картофи, като му го заливам с пилешки бульон или хляб накиснат с мляко поръсен със сирене или хляб залят със пилешка супа, определено мисля, че му идва добре.
Не давайте от готовите бульони защото съдържат много сол и мононатриев глутамат който е вреден!

Бульоните са само и единствено правени от мен, без грам сол и подправки.
Светла
Sr. Member

« Reply #17 on: June 11, 2011, 18:45:11 PM »

Нямам представа така ли е, но съм чела, че трябва да избягваме да  даваме картофи на кучетата.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #18 on: June 11, 2011, 18:57:51 PM »

Нямам представа така ли е, но съм чела, че трябва да избягваме да  даваме картофи на кучетата.
Суровите картофи предизвикват разтройство,а на термично обработените стомаха казва " Я ! Аз вас не ви познавам -довиждане "т.е. няма механизъм за обработка на скорбялата.
finwe
Newbie
*

« Reply #19 on: June 11, 2011, 19:32:09 PM »

Ако някой може, ще е добре да направи списък с храни, които могат да се дават ежедневно на едно подрастващо куче за неговото добро развитие, както умствено така и физическо.
Светла
Sr. Member

« Reply #20 on: June 11, 2011, 19:53:51 PM »

Ако някой може, ще е добре да направи списък с храни, които могат да се дават ежедневно на едно подрастващо куче за неговото добро развитие, както умствено така и физическо.

Подкрепям с две ръце идеята. clap И добавям, за всички наши четирикраки приятели, не само за подрастващите! clap clap clap

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #21 on: June 12, 2011, 06:08:09 AM »

Аз не съм диетолог ,но бих споделил скромния ми 15 годишен опит.И така :Кучето през целия си живот може да яде една и съща храна стига тя да е балансирана и да му дава необходимото.То няма да тропне по масата и да каже :Айде стига с това бе!Има някои храни които е препоръчително да не се дават:1.Консерви-съдържат субпродукти ,вода ,консерванти и нишесте.2.Салами и полуфабрикати включително и за човешка консумация-влизал съм в цех и знам какво слагат вътре.А рекламираните кренвирши се докарват от Холандия във вид на сух гранулат и тук им се добавя вода и се шприцоват в опаковките :eek:3.По внимателно със сухата храна!Във България се внасят гранули максимум средна хубост, нищо че пише супер премиум .Най-високо е оценена храната на Ориджен с две звезди,докато най-добрите са 5 звезди или 50 места нагоре,но пазара ни е такъв че никой не може да си позволи 20-30 лв. за килограм.Ето едно седмично меню за едно куче което ползвам от години: Взимате месо с кокъл/от ребра,джолан и др/ от което след сваряването да се отдели 700-800 гр чисто месо.Заливате месото с вода достатъчна /и малко повече защото ще изври/ за 500гр.ориз .Сварявате месото ,изваждате го и го обезкостявате след което хоп в тенджерата заедно с ориза ,слагате ч.л. сол и малко зеланчуци/морков,магданоз/ и готово.Следва поднасянето: разделяте мисленно тенджерата на седем колкото са дните,отделяте 1/7 и слагате в тенджерата на кучо доливате 1-1.5л. вода и слагате 2-3 филии начупени стар хляб и това е. А забравих ,че зимата може да добавите 1 пакет пилешки кожи за мазнина защото е студено и КК изразходва повече енергия .За малки и подрастващи е същото само че към всяко ядене се добавят 1.2 с.лъжици извара и 1-2 белтъка седмично.Също така се взимат яйчни черупки запичат се във фурната/леко да покафенеят/след  което се смилат на прах и се дава успоредно с калция през 1-2 дни по 1 чаена лъжичка в храната.Това е !Надявам се да съм бел полезен.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #22 on: June 12, 2011, 09:51:11 AM »

Костният мозък е почти 100% вода, а калцият в кокалите е в свързано състояние и не минава през чревният епител-т.е. каквото  изяде това излиза отзад понякога доста трудно и в редки случаи с операция,особено пилешките кости които са тръбни и като се схрускат стават на игли и перитонитът е гогов.Да сте виждали хищниците в природата да ядат кокали?
Ще си позволя да не се съглася с тезата за хищниците.
Тъй като по стечение на обстоятелства отглеждаме диви хищници имам преки наблюдения как вълк може без проблем да изяде половин свинска глава (например). Накрая остават само няколко костни фрагмента от долната челюст и по-едрите зъби. При наличие на цяло животно вълка изяжда първо вътрешностите(дробове, сърце, далак..) и бутовете. След това се насочва към гръден кош(ребра) и по-дребни кости. В зависимост от това колко успешно ловува, вълка моделира и диетата си. При изобилен лов той изяжда само вътрешности и бут и оставя останалото. При по оскъден лов се връща пак при трупа докато не изяде почти всичко.
В суровите кокали калция и фосфора са в най-добро съотношение и са достатъчно усвоими от храносмилателната система на вълка/кучето/. Подаването на калции с хапчета е оправдано само при наличие на болестно състояние дължащо се на небалансирана храна. При здрав екземпляр считам за необосновано да се стимулира редуцирането на естествените способности на организма да извлича необходимите му вещества от естествени източници.
Често стопаните прекаляват с даването на калции, с което вместо да помагат вредят на кучето. Излишъка на калции е много по-опасен от недоимъка. Честа грешка е кучетата да се тъпчат с хапчета калции при положение че се хранят с готова кучешка храна в която вече е добавен достатъчно калции и фосфор. В резултат получаваме ненормално изграждане на костната тъкан на двигателният апарат с различни последствия, включително и дисплазии.

п.п. Безусловно тръбестите кости на птици трябва да се избягват. Риска от перитонит и бърза смърт на кучето е висок.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vlado
Full Member

« Reply #23 on: June 12, 2011, 10:12:29 AM »

Разбира се че калцият не трябва да се предозира защото може да блокира растежа, но съм виждал случаи на хора които казват ама аз го храня с супер премиум храна защо калций, а то кучето едвам ходи и после инжекции и щуротии .Най-добре е да се прави кръвен анализ но не всеки е в състояние.Не всеки гранулат е съобразен с специфичните потребносте на разтежа на КК, така че стопанина трябва да наблюдава!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #24 on: June 12, 2011, 10:22:01 AM »

Дори и супер премиум храна може да не е подходяща за каракачанец.
Има светова тенденция сега марките да намаляват процента на протеин и количествата на минерали в храните. Явно осъзнават че повече не е по-добре.
Аз съм на мнение, че най-добрата храна за каракачанското куче е традиционната. С такава диета то е селектирано. Храносмилателната му система е приспособена към високо усвояване на храна базирана на мляко и мляно зърно.
Това не значи, че едно куче не би се чувствало добре и ако е хранено с месо, но дали една такава селекция след време ще е полезна високо в планината за охрана на животни? Слабата усвояемост на характерните за този поминък храни ще понижи работоспособността на екземпляра и обезмисля използването му.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vlado
Full Member

« Reply #25 on: June 12, 2011, 19:04:01 PM »

Едно врeмe овчaритe сa хрaнили КК много по -пълноцeнно от сeгa зaщото e имaло мляко/истинско овчe/ плaцeнтa от ягнилaтa,извaрa, мeсцe от клaното,тaкa чe трудно щe стaнaт прeживни.А по въпросa зa кокaлитe-зaщо зорлeм дa мъчим КК- имaмe достъп до хрaнa и сe виждa дeфeкaциятa нa кокaлитe нa кaкво приличa-вaр!
YavorYankov
Newbie
*

« Reply #26 on: July 14, 2011, 21:46:32 PM »

Здравейте. Куюето ми е на 3 месеца и 10 дни , тежи около 17 кг. хранч го само с гранулирана храна.
Искам да попитам: Добре ли се развива и дали може да му давам и друга храна освен гранулирана?
vlado
Full Member

« Reply #27 on: July 15, 2011, 03:15:52 AM »

Ами можe дa му дaвaтe -по-нaзaд в тeмaтa смe дaли примeри с кaкво,въпрeки чe щe Ви e по трудно дa бaлaнсирaтe обикновeннaтa хрaнa.коeто зa този eтaп нa рaзтeж e вaжно!А по въпросa 'об уровни рeкa Дунaя в сaнтимeтрaх'-трябвa снимкa,въпрeки чe и товa e субeктивно,зaщото могa дa ви покaжa снимкa-зa вaс щe e обикновeннa жeнa обaчe зa мeн щe e ТЪЩА-А-А-А! biggrin
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #28 on: July 15, 2011, 10:00:30 AM »

зa вaс щe e обикновeннa жeнa обaчe зa мeн щe e ТЪЩА-А-А-А!
clap clap thumbup cheers thumbup naughty lol clap clap

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
YavorYankov
Newbie
*

« Reply #29 on: September 09, 2011, 17:24:05 PM »

Искам да попитам 30кг на 5 месеца за мъжко кутре добре ли е ?
Pages: 1 [2] 3
  Print  

Jump to: