Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 07, 2025, 05:21:33 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6
  Print  
Author Topic: Батак, Знаеш Ли Батак ?!  (Read 59000 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
петко
Hero Member

« Reply #60 on: October 22, 2012, 19:41:55 PM »

http://haskovo-online.com/content/view/21/4/lang,bg/

дружината на родопския войвода
между другото тои е спряган за етнически толрантен ,а време разделно за насаждащ етническа омараза роман

Петко Киряков е роден на 6 декември 1844 год. в село Доганхисар /днешна Гърция/.
Киряков демек

Многобройните насилия и произволът на османските поробители бързо превърнали младия момък от личен отмъстител в защитник на правата на всички сиромаси – българи, гърци и турци.
« Last Edit: October 22, 2012, 19:42:41 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #61 on: October 22, 2012, 20:32:04 PM »

Няма как обаче да не ми направи впечатление, че нещо не излагаш собствено мнение по въпроса. Еди-кой си мръхльо бил написал някакви помии за еди-кой си автор, там далече някъде на юг някакви бараби разтягали еди-кви си масали.
Отдавна хората са установили, че когато няма какво да кажеш по даден въпрос, по-добре е да не казваш нищо.
Имам чувството ,че описваш себе си видно е ,че няма какво да кажеш виждам и безсилието ти да обориш "мръхлювците " само ,че те са или български писатели или или историци които пък оспорват истинноста на романа  или критици  други пък са публицисти а рекси и неговите съждения за "есенцията " каво са ,даже не каза каква всъщност е есенцията а всички тези до един се аргументират и точно затова ти показвам тяхното мнение ,та белким се позачудиш ,ама не как ще скъсаш с табуто  hmm

пп кои са барабите на юг дето разтягали масали ...има закво да харесваш романа
« Last Edit: October 22, 2012, 20:33:19 PM by петко » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #62 on: October 23, 2012, 00:10:12 AM »

Петко, вместо да четете "мисловни полюции" из различни форуми, за начало ще си купите една книжка - "Време разделно" - българската голгота" от проф. Чавдар Добрев (изд. "Захарий Стоянов" 2008) струва нищо пари, 7-8 лева.  На премиерата на книжката имена, които за Вас не говорят нищо, като Петър Велчев, Николай Стоянов, Иван Гранитски, Никола Инджов, Чавдар Добрев, Тодор Коруев, както самият автор и неочаквано наместо епилог Антон Дончев - осъществиха впечатляваща защита, жалко е че не бихте могли да чуете тази респектираща ерудиция. Та най - малкото , когато изчетете тази книжки, разберете и осмислите ще се върнете отново тук и чак тогава ще ми размахвате пръст колко ми е акъла, колко съм ербап, кой ми е казвал какво да повтарям и в какво сляпо вярвам.(а по - напред се притеснявахте, аз да не Ви обиждам) Ясно ли ме разбрахте, този път?!
« Last Edit: October 23, 2012, 00:13:58 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
rex
Hero Member

« Reply #63 on: October 23, 2012, 07:00:46 AM »

За последен път пиша по темата, щото ти (петко) малко като невменяем отказваш да осмислиш това, което ти казвам, въпреки да съм почти сигурен, че можеш.
Първо говориш за неща, които явно не си чел – нито историческите източници, нито книгите за които става въпрос. Туй за комшията на Петко войвода, дето ти казал че започнал кариерата си като бандит, е само едно от нещата, което показва колко си подготвен. Ако не беше толкова смешно, щеше да е направо трагично.
Относно книгата „Време разделно“. От всичките ти безсмислени плямпаници по въпроса, оставам с впечатление че освен бозавите критики, най-много да си гледал филма „Време на насилие“. Самата книга представя нещата в много по-голяма дълбочина. Ако я беше чел, щеше да знаеш че нееднократно автора извежда идеята, че хората от двете страни – тези отстояли християнството и тези приели исляма, остават БРАТЯ ОТ ЕДНА КРЪВ. И че ръката, която бере старата ябълка на рода Сакал е една, без значение дали e на Иван или на Хасан – защото те са братя по кръв. Нееднократно към читателя се подава и отворения въпрос кое е по-важното – да отстоиш вярата си (умирайки) или да продължиш да живееш като добър човек, без значение от вероизповеданието ти. Неслучайно когато питат поп Алигорко (познат ти с лицето на Руси Чанев от филма) кои бяха прави – тези дето загинаха или тези които смениха вярата си, той отговаря – не знам, времето ще покаже. Трябва да минат хиляда години, а какво са години за планината хиляда години (цитирам по памет) – ПЛАНИНАТА ЖИВЕЕ. Както сам за себе си отеца казва, че е останал жив (и приел исляма), за да предава родовата памет. На мястото на съборените християнски села се изгражда ново мюсюлманско село и живота в планината продължава – ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА.  Твърдо се извежда максимата, че  да изживееш живота си праведно и честно не е по-малка добродетел от това да го жертваш в името на даден идеал.
Ако пак не схвана, съжалявам. Чети си бозите и плявите, те явно ти доставят удоволствие с негативната си насоченост. Но за да си готов да спориш за дадено нещо, първо трябва да си запознат с него. Най-малкото.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #64 on: October 23, 2012, 07:49:33 AM »

За последен път пиша по темата, щото ти (петко) малко като невменяем отказваш да осмислиш това, което ти казвам, въпреки да съм почти сигурен, че можеш.
Първо говориш за неща, които явно не си чел – нито историческите източници, нито книгите за които става въпрос. Туй за комшията на Петко войвода, дето ти казал че започнал кариерата си като бандит, е само едно от нещата, което показва колко си подготвен. Ако не беше толкова смешно, щеше да е направо трагично.
кои какво отказва да осмисли е видно
петко за разлика от други си е бил бедно овчарче за разлика от други български революционери закърмени още от деството си възрожденска литература изучени из чужбина дори(ах колко странно сега само децата на някои имат таззи възможност),затва може би не е и русофил и етнически толерантен
въобще ама не е бил закърмен сс революция ,просто му прекипява и извършва убииство (сега ззнам ,че за убииство смяташ само това на брат му а другото за справедливо възмездие ...забелязъл съм че страдаш от реваншизъм)и бяга щото колкото и странно  да ти звучи тогава също е имало съд .в начаалото на хаидътлъка му е бил по скоро "робин худ" едва по късно добил слава и забелязан от гърците маи първо заапочва да се занимава с революционна деиност да иззучава даже военно дело ....чети бре човек ама история,не филми

За време разделно ....ти чете ли избощо нещо от това което съм пуснал ,аиде аз не се изразявам добре ,КОИ е отрекъл българския произхода на помаците ? Отрича се масовата насилствена смяна на религията а тои акцентира точно върху това ...даже го обвиняват ,че дори се престараваики се се стига до карикатурност

досега няма нито едно доказателство за това ,прочете ли го? поп алигорко няма значение кои го изпълнява по важното е че тои е уж поп методи драгинов ,нещо което доказано е лъжа ,не е имало такъв поп според патриаршията или екзархията ,а документа на базата на които е писан романа фалшификат
да братя са едните приели исляма ама според османските регистри е плавен процес във времето тоест не е било масово и изведнъж ,нито е имало спахии дислоцирани там за да направят това нали това разказваше книгата как заради някаква си воина трябвало цяла родопа да се помюсюлманчи та да имали "верни" люде по пътя ? само ,че зорлем гюзелик олмаз точно това се случва всъщност ама на обратно покръстването на помаците е точно това ,масово и насилствено,и то не еднократно и колкото повече опити толкова по братята се маргинализират и започват да викат аз съм турчин .не просто мюсюлманин. даже точно там където наи голям зор са видяли от кръстилките и смяни на имена наи се турчеят ,колкото по на запад толкоз по се турчеят

направо е лицемерно

Mad Max
Hero Member

« Reply #65 on: October 23, 2012, 17:12:49 PM »

По моя край пък турците се българеели. Наричали се българи и дори сами започнали да си сменят имената. ДОБРОВОЛНО. Да ама, не. Властимащите тогава решават, че ако оставят този процес той ще продължи прекалено дълго във времето, за това решават ДА ГИ ЗАДЪЛЖАТ всички по едно и също време да го направят. Последиците са ясни.

Ти защо си мислиш, че не е имало такива случаи и в Родопа? Съгласна съм, може да е имало много които ДОБРОВОЛНО да са приемали исляма по една, или друга причина. Но дали пък тоя процес не се е разтеглил прекалено дълго във времето за някой от управляващите тогава? Нима мислиш, че не е имало ЗАДЪЛЖЕНИ да последват тази реформа? Защо се крият и разнасят "чудотворни икони" из помашките села дето ЛЕКУВАТ? И защо се крият?

петко
Hero Member

« Reply #66 on: October 23, 2012, 18:39:34 PM »

lol lol lol маико мила

мад макс чети ,ти поне си любопитна ,като мен

и коя е тази година да видим в регистрите как изведнъж се отчислили всички християни

http://www.parallelreality-bg.com/index.php/statii/obsti/127-2011-01-28-16-06-48.html
османлиите ако не друго са били големи бюрократи и са писали бая голем страх е падало да не си познае родата някои може би или признае историята
« Last Edit: October 23, 2012, 18:47:45 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #67 on: October 23, 2012, 18:58:35 PM »

Големият имот на Агушевци е национализиран, а библиотеката е изхвърлена на площада в Смолян. Много книги и ръкописи (според един от наследниците – 6 000 тома) от тази уникална библиотека са погубени – унищожени или откраднати.
806_OTПрез 1964 г. българската държава взема решение за реставрация на конака в Могилица. Работата е изключително трудоемка и отнема двадесет години. Реставрираният конак е превърнат в музей. Прочутите красиви конаци  са обявени за архитектурен и художествен паметник с национално значение.

брех тази 64 -та
http://www.libplovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=173&Itemid=234&lang=bg
 да изхвърлиш "турски" драсканици зер е било пак патриотичен акт била е наи голямата частна библиотека на балканите през 19 век ,кои знае какво е можело да излезе от там

« Last Edit: October 23, 2012, 19:07:34 PM by петко » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #68 on: October 24, 2012, 19:36:50 PM »

"да гледам турчин как бесней
над бащино ми огнище"

петко
Hero Member

« Reply #69 on: October 25, 2012, 09:05:32 AM »

"да гледам турчин как бесней
над бащино ми огнище"

Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, ддраго,
а вий... вий сте идиоти!

Мад да сравняваш възрожденска литература и автор революционер с комунистически писател е ...
Опитаи се да се потопиш във времето и на двамата какво са целелеи и чувствали
едно е да пишеш в пампорово след като си се разходил за пръв път в родопите няколко дни ,друго е в няква мелница в румъния.Единия се е готвел да умира за каузата си другия да черпи дивидентите си от евентуалната кариера (вече е академик)
Възрожденците са искалли да събудят патриотизма ,национална идентичност и желание за свобода а автора на време разделно?Бъзикаме се със македонците за "идентитетот"ама и българите сме имали проблеми с нациналната идентичност ,нищо ,че сега говорим за оцеляване на българщината  при пет века кланета,за героична съпротива срещу поробители през цялото това време

А как се чувстваш когато бокчиите ти цитират паисии ?неговата история дава началото на възраждането съсздаването на българската паатриаршия и възрожденката литература са изиграли особено важна роля за българската нация  ,но да ползваш религията и творчеството им за подобни глупости като кръстилки и възродителни процеси ,да се оправдаваш със тях ?

"За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт"

Тои не е казвал България за българите а се е борел за чиста и свята република

Mad Max
Hero Member

« Reply #70 on: October 25, 2012, 20:39:56 PM »

Като в природата, петко. Всичко е простичко. ГЛАД. Едни гладуват за едно - други за друго. Не можеш да ме убедиш обаче, че не е имало насилие по време, преди и след робство на територията на това, което днес наричаме "Република България".

пс. Можеш ли да осъдиш глада на кучето, или тоя на вълка, или на мечката, или на овцата?
« Last Edit: October 25, 2012, 20:42:05 PM by Mad Max » Logged

петко
Hero Member

« Reply #71 on: October 26, 2012, 07:09:36 AM »

Не можеш да ме убедиш обаче, че не е имало насилие по време, преди и след робство на територията на това, което днес наричаме "Република България".
И това ли се опитвах да те убеждавам досега

И термина робство е неиздържан biggrin,знам че е много гордо да си наледник на роби ама не си
петко
Hero Member

« Reply #72 on: October 26, 2012, 10:56:51 AM »

...
Сетих се сега друга история  biggrin В Разград има една махала която е изцяло от къщи с дворове и е на края на града, последната в която продължават да се отглеждат животни, викат й "Доброшката махала" - населена е изцяло с капанци. В подножието на махалата има малка джамия, която си работи и веднъж седмично ходжата излизал да пее от минарето й. Добре ама на някой дърт бяс му дотегнало да слуша "тоя присипнал вълк" и една сутрин насочил пушката и го ранил в рамото докато пее. Гръмнаха всички медии, че се обявява свещенна война и куп други глупости, а в действителност на човека не му се харесала песнята и воя, не че му пречи джамията и турците, или пък вярата им. Да ти кажа и мен ме дразни това виене и предпочитам да го няма. Не го разбирам. Виж ако се случва в село дето всички ги радва такова песнопение е друга работа.
...

Мад ,тука на няколко пъти се опитват да ми пробутата доган и съответно промиване на мозъци ...и бъра бъра доган също заслужава смърт според левски Wink,обаче агента щеше да увисне ако ти нямаш този създаден начин на мислене .тази нормална случка според теб показваща донякъде и къде си и ти в цялата тази ситуация показва добре как паразити живеят на гърба на народа ,и народа си ги заслужава ,след като ходжата е лекинко позастрелян предполагам на минарето и доган се провикне ,че ще оправи тази работа за кого да гласуват  lol,от теб закрила вярвам няма да намери четеики те нито дори морална подкрепа ,на теб ти е достатъчно ,че си му дала да има джамия и право да си изповядва религията (макар ,че и това ти се свиди сигурно  lol)
и това ми го пусна за да покажеш колко добре си живеете в Разград и че по вестниците глупости пишат
неспазването на "чуждите" права води до неспазването на твоите рано или късно
„Когато нацистите дойдоха за комунистите, Аз мълчах; Не бях комунист.

Когато дойдоха за социалдемократите, Аз мълчах; Не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, Аз мълчах. Не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, Аз мълчах. Не бях евреин.

Когато дойдоха за мен — вече нямаше кой да говори.“

сега ни оправят по същия начин на стачката на зърнопроизводителите министъра как само лекинко настрои останалите сектори ,че и софиянци ,чак един четкаджия изгоря щото се пресили да обижда
настроиването на едни срещу други е стара тактика ама как не помняхме незнам

Mad Max
Hero Member

« Reply #73 on: October 27, 2012, 13:41:46 PM »

Не можеш да ме убедиш обаче, че не е имало насилие по време, преди и след робство на територията на това, което днес наричаме "Република България".
И това ли се опитвах да те убеждавам досега

И термина робство е неиздържан biggrin,знам че е много гордо да си наледник на роби ама не си

"гордо" ?  naughty мне, ама изглежда работи като оправдание за нежеланието на някой да мисли и да действа, и да продължава да си угажда на нещастието..

*РОБ /синоними: безправен, подчинен, зависим, затворник, крепостник, рая, слуга, ратай, безволеви, безличен/
1. безправен човек, който се купува и продава като стока
2. Потиснат, поробен от чужда държава човек.
3. Прен. Безволев човек, който се е оставил във властта на някого или който се е поддал на страст, на порок, на увлечение и др.
4. Пленник.
5. Прен. Безкрайно предан на някого или на нещо човек.

Аз да те питам тогава ти какви хора познаваш и срещаш? Вероятно наследници на свободни и независими люде?
...
И още нещо ми дойде на акъла за разликата между моя край и твоя. Тук и турци да питаш, и българи, и капанци, и македонци, и руснаци, и татари, и помаци, и цигани даже от всичките им сортове /румънски, турски и български/ - ти какъв си - ще ти отговорят първо българин. Ще се почудиш и ще върнеш "абе не ми мязаш много на българин", пък чак тогава ще ти уточни че е български турчин, или татарин и т.н. Ти в Родопа, или Пирин да си чул някой да се нарече българин? Даже на места не им се събира в устата, сякаш го приемат обидно - на какво се дължи според теб?

петко
Hero Member

« Reply #74 on: October 27, 2012, 15:45:30 PM »

http://www.librev.com/index.php/--/1795-2012-10-06-09-10-59
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6
  Print  

Jump to: