Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 14:55:08 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  
Author Topic: Батак, Знаеш Ли Батак ?!  (Read 58549 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #30 on: October 18, 2012, 10:35:55 AM »

петко, Вие сте неподготвен, приятелю,  поне по българска история! Не виждам за себе си смисъл да продължавам, освен ако не сметнете, че аз съм човек, от който поне това можете да научите - историята, нашата - спокойно и то даже не платената, и съшитата, а сравнително вярната.
« Last Edit: October 18, 2012, 10:41:09 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #31 on: October 18, 2012, 17:50:10 PM »

петко, Вие сте неподготвен, приятелю,  поне по българска история! Не виждам за себе си смисъл да продължавам, освен ако не сметнете, че аз съм човек, от който поне това можете да научите - историята, нашата - спокойно и то даже не платената, и съшитата, а сравнително вярната.
Не претендирам да я знам.Ще ми бъде интересно ,но сигурно ще те опонирам или задавам въпроси и току виж съм взел ,че политизирам сиат ,ще се почнат едни патриотарски изкази и обиди .както прецениш .те наще историци не са едно мнение та ние ли
ако решиш да ми отговаряш започни със това по което разбра ,че не съм пяодготвен
петко
Hero Member

« Reply #32 on: October 18, 2012, 18:38:26 PM »

Петко, странен паралел правиш между покръстването и турското робство ... Само не забравяй, че едното е държавен и държавнически акт за консолидиране на нацията, а другото стремеж за заличаване на държавата.

друг дето от историята събира само омраз ,нея ще я юетеш все едно не е твоя,като страничен наблюдател и ще ти бъде по ясно

Държава по туи време не е имало какво да заличава ? виж обаче колко държави има след разпада и няма да цитирам цифри ама са десетки
Не знам откъде черпиш тези информации, но майката на Баязид Светкавицата е византийка. Него пък Тимур как го е излекувал само - една година го е разхождал в железен кафез, преди Баязид да опъне петалите, но това е друга тема.
казах ,че може и да греша на кера тамара са и викали марииче на галено а маиката на баязид е мария(верно византииката) ,някъде бях чел че я спрягат за негова маика
ето виж колко ги мразиш какво общо има това с тимур?а да наказал е гадния турчин дето обезглавил нашия цар ....ако го беше направил Иван шишман да ми го споменаваш ,а за сина му искендер беи що замълча тимур и него на маимуна направил ,не само баязид ,е него е ракарвал в клетка ама за такъв що да се харчи ,защо не казваш нищо затова ,че сестрата на царя ни е женена за султана и забележи погребана е до него с почести макар и християнка ,наред с османовия род ,а за патриарха българин? нещо не ти се вписва във гадните турци те само по поробването и коленето ги споменаваш
Иван Шишман е бил пич и е направил това, което е било възможно - на фона на отслабената и разпокъсана от междуоособици и на практика от гражданска война България. Ама чак пък да се е бил срещу българи на страната на турците ...
едно време си вадех троиките по история със клишета като твоите все кат ме вдигнеше даскалицата да ме пита що е неуспешно въстанието аз и казваш слабо въоръжение а от друга страна добре въоръжена многоброина армия и верски фанатизъм lol...не знам на кое обачее били въоружени и взе че се усети
"пич' е влад цепеш прякора му е тва че цепил побивал кол хората нацепил го на 50 000 направо  украсил трансилвания  и верския фанатизъм де ти го разправях на него му е минавал ,яко ги фрустрирал (граф дракула е по негов първообраз )и за да ти стане хубаво ще кажа ,че понякога го спрягат за българин
прочети под песента какво пише,даже цялата статия ако не те мързи
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%BC%D0%B0%D0%BD

Около 1380-85 г. войските на османския военачалник от гръцки произход Лала Шахин достигат и обсаждат София (Средец). Освен всичко това Иван Шишман трябва да води война с брат си Иван Срацимир , на Север Иван Шишман води война и с влашкия владетел Дан I. През 1387 г. обединените сръбски и босненски сили нанасят голямо поражение на турците в битката при Плочник.

а и крали марко и тои е същия като шишман васал демек ....или беше сръб тоя непомня

И в крайна сметка, историята на една държава и родовата и памет винаги вървят ръка за ръка с патриотизма. Не осъждай хората, че помнят и обичат героите и мъчениците,
точно това ти обяснявам време разделно не е история роман ,поръчков ,нямащ общо с историята описващ насилтвена смяна на религията ,за да може да оправдае именно това последващото насилствена смяна на религията ,нещо повече не е писано толкоз за да го четът тези чиито имена ще се сменят а комшиите им ,опасявали са се да не би пък християните да си помислят ,че не е редно .....определено си е свършил работата поне в България ,заслужава си всичките пари дето е пръснала държавата и за преводите му и за филмите защото за вас това е самата история ,инак едва ли някои историк ще седне спори
Ако за други това е политика и военна стратегия, за нас това е нашата история.
Wink които не познава историята ...ще я повтори
петко
Hero Member

« Reply #33 on: October 18, 2012, 18:46:40 PM »

Сега видях това, дето си го изпляскал за Антон Дончев. Абе човек, направо ме разбиваш каква критика четеш. 
Това за момчето-демон Мирчо, дето убива  брат си за кеф и за свръхзлия Манол - организирал подло убийството на хрисимия Караибрахим направо ...  lol

казват че със изчеването на музикалната критика изчезнала и музиката  Wink,това не го е писал критик ,а публицист.всъщност незнам  точно коя препратка цитираш ,обаче едно е сигурно дори през тоталиризма хора са отказвали да го напишат а тогава да противоречиш .преведения ни роман чуждата критика видя ли как го оценява ,ма те незнаят ранимата душа на българина затва
петко
Hero Member

« Reply #34 on: October 18, 2012, 19:12:38 PM »

И в крайна сметка, историята на една държава и родовата и памет винаги вървят ръка за ръка с патриотизма. Не осъждай хората, че помнят и обичат героите и мъчениците, а ненавиждат потисника и поробителя
ако приемем ,че съм български гражданин  lol,нали може да го приемем ,защо не пишат за кръстилките  да ми обясняват каъв зор са видели помаците от турците могат ,още повече ,че няма доказателства за това ,виж за последвалите кръстилки бол и документи и свидетели ама никога не се е писало затова трябва да помним нещо което не сме видяли(няма да казвам не се случило) и да забравим нещо което сме преживяли ....така излиза
rex
Hero Member

« Reply #35 on: October 19, 2012, 05:59:56 AM »

Петко, толкова объркано си излагаш мислите човек, че направо ми е трудно да те разбирам.
Сега тия простотии за Антон Дончев – че книгата е поръчка на БКП, че не е писал той романа, тия помии съм ги чел доста отдавна, така че нищо ново не ми казваш. Но ако това, което ти цитираш е есенцията на тази книга според теб, няма смисъл да говорим по темата. А относно това дали е имало или не насилствена ислямизация – хайде да не отваряме теми като тези за девширмето, харемите и т.н., че наистина ще нагазим в дълбокото.
По отношение на политическите бракове, постове, заложничества и т.н. няма смисъл да разтягаме лакардии, щото са били честа практика по ония времена. Не малко българска кръв е текла във ромейските василевси, сръбските жупани, унгарските крале (и т.н., и т.н.), както и обратно.
Като цяло обаче не мога да схвана идеята ти каква е – българската история е изопачена отвсякъде и за всичко? Наистина не те разбирам какво искаш да кажеш.

ПП За Баязид ти какво искаш  - да плача ли?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #36 on: October 19, 2012, 06:39:39 AM »

lol
кауза пердута

Ariman
Hero Member

« Reply #37 on: October 19, 2012, 17:46:22 PM »

Не претендирам да я знам.Ще ми бъде интересно ,но сигурно ще те опонирам или задавам въпроси и току виж съм взел ,че политизирам сиат ,ще се почнат едни патриотарски изкази и обиди .както прецениш .те наще историци не са едно мнение та ние ли
ако решиш да ми отговаряш започни със това по което разбра ,че не съм пяодготвен
В опонирането и задаване на въпроси няма нищо лошо, така бихме постигнали една градивна дискусия и правилен диалог, личено мнение е, че би било добре да държим политизирането изкъсо, тъй като то е неизбежно, но не бива да бъде основен довод.
За неподготовката съдя от самият Ви подход към историята, към това което сте избрали за собствено четиво и това което цитирате. Аз съм разбран човек и по никой начин не бих Ви обидил, камо ли на верска, етническа или каквато и да била подобна основа. Идеята е, че всеки има правото свободно да чете и разсъзждава за нещата, и да приема своята си истина, но не да я хвърля като камък в спокойна вода с израз от типа на - "Ето ви истинската история, вие нищо не знаете и не сте чели правилната!" Аз търся диалога чрез всички гледни точки, само след като ги разбера мога да изляза с окончателната истина, опитайте и Вие да направите така.
« Last Edit: October 19, 2012, 17:47:55 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #38 on: October 19, 2012, 18:02:48 PM »

Първо да уточним "Време разделно" история ли е?Виждам ,че се възприема като такова ,ти(нали може да ти говоря на ти),като човек които може да ме запознае с нея ,истинската,как мислиш.

Mad Max
Hero Member

« Reply #39 on: October 19, 2012, 18:08:48 PM »

http://www.rodopskistarini.com/2011/04/blog-post_7765.html

петко
Hero Member

« Reply #40 on: October 19, 2012, 18:13:47 PM »

Мад макс това го пуснах ,оказа се ,че го били чели отдавна .толкоз по лошо дори не са и заблудени ,просто са си избрали пътя на омразата  и както някои бе казал "5 века са ни клали" за тях е повод за гордост ,то даже не са клали тях а прадедите ми (уж).чел съм критики по демократски и анархистки ,едва ли не съм посягал нациалната им история и тн т
 и ти се кефеше на време разделно ,имаше друга тема ,но там не усетих това което в тази ...
Mad Max
Hero Member

« Reply #41 on: October 19, 2012, 19:03:54 PM »

Определено е въздействащ роман. То е като да влезеш в концлагер и да видиш купчини с очила, газовите камери, черепи на деца.. Оставя трайна следа в тебе и някакси ти трябва доста надскачане и разум, за да се поинтересуваш за реалните събития..
Не съм възпитавана в омраза, напротив. Баба ми има книги, чела ни е руски хроники /може и легенди да са били, знам ли/ като деца как руснаците като отиват на румънския бряг и виждат отсреща в Свищов българки, обсипани със златни пари по главите, гърдите се чудели, уморени и изтощени кой кого ще спасява - бащите търговци на българките тях, или обратното..
За моя район е особена историята относно кръвния данък и насилственото заселване на турци. Доста опити са правени в Лудогорието, в крайна сметка не трябва да се забравя и факта, че през цялото време на "освобождението" в цяла Добруджа чак до Лудогорието се е простирала османската армия, която и грам не е участвала във "войната". Историята далеч не е това което знаем и не знаем за нея. Тук таме има истини, тук таме лъжи и всеки си играе с нея както му е угодно. Познавам турци дето са истински българи и българи, дето отдавна са изгубили чувството си за националност. Човекът е Човек навсякъде по света, както и боклукът си е боклук където и да отиде. Нито историята, нито религията, нито политиката определят тези работи.. Влияят донякъде и могат да те удавят, ако нямаш никой в главата, ако имаш ще живееш.

Пс. А че имало клане, имало е. Моето село е едно от най-древните капански села. В района има и тракийски могили и древни римлянски постройки. В нашите земи лежи единствения убит римски император извън границите на империята. Правени са опити за заселването на турци, има няколко къщи дори в края на селото, на които и до ден днешен викат "турска махала", но турци няма. Прогонвани са и в къщите им са се заселвали капанци. Наблизо има турско село, изцяло турско. Последното клане се е случило преди около 40 години, спречкват се чобанин турчин и българин между двете села. На другия ден капанеца се сменя със свой колега и той излиза с овцете. Турчина праща двама, които го колят на чешмата. После отиват в затвора и случая е приключен, отмъщение никой не е търсил. И до ден днешен хората от село си взимат боб и разни други неща от турското село, както и те от тук каквото тук се гледа. Но на едно място няма да заживеят и чудо да стане. Капанците не са религиозни. На християнизацията гледат по същият начин като на ислямизацията. Но си държат на църквата заради камбаната. За празник се знае - бие по три пъти, за умряла жена два, за мъж по един път. И често се питат какъв празник идва, че бие камбаната, освен за Лазаровден и Гергьовден. Тука това са двата основни празника, за които никой не пита..

петко
Hero Member

« Reply #42 on: October 19, 2012, 19:58:44 PM »

Определено е въздействащ роман. То е като да влезеш в концлагер и да видиш купчини с очила, газовите камери, черепи на деца.. Оставя трайна следа в тебе и някакси ти трябва доста надскачане и разум, за да се поинтересуваш за реалните събития..
То това е и целта не съм казал ,че не се справил автора
ще ти пусна два коментара ,не дебилски а искренни ...за съжаление

GODPODI , ZHESTOKO . AZ MISLEH CHE MOZHEM DA PROSTIM NA TURCITE . NO PROSTO NE MOGA DA SI OBIASNIA KAM MOZHEM DA IM PROSTIM SLED KATO GLEDAM OTKASI OT TOZI FILM. placha i ne viarvam na ochite si i na ushite si ! i v moeto semeistvo ima zhertvi na enicherstvoto .

ТОЗИ ФИЛМ ПОКАЗВА САМАТА ИСТИНА КАКВО Е БИЛО И КАКВО ЩТЕ СТАНЕ АКО НЕ СЕ СЪБУДИМ

Баба ти туи ти е чела сигурно http://www.extremecentrepoint.com/?p=703
по него време маи още има крепостни селяни в Русия

нали чете за намеренията на дядо иван? далеч не са нашето освобождение ,дано не ме заръфат ,че пак ще кажа едно светотаство ,Русия по туи време е можела да прегази закапалата османска империя ,обаче няма кои да я остави да стане толкоз могъща и затуи се започва една кампания която да завърши с батак да се видят зверствата и на какво са подложени християните така и става и получава кардбланш от великите сили ,не мога да си спомня кои революционер след като вижда подпалените села ,казва е ние си свършихме своето сега може да идват руснаците ....не цитат ,но какво е имал впредвид според теб? добре ,че не са я оставили инак нанаи България после пък Тато 16 република искал да ни прави ....абе

да във вашия регион и в кж си има турци ,симбен е пуснал едни клипчета пак там дето уж турците не били турци ама си има и такива ,наще и ваще са различни ,наще маи бяа от коня ли караманлии ли ваще от по късно от север ги докарват като щит срещу руснаците
междудругото от нашия краи пък изселваха помаци дето не слушаха ,та да не избягат по добре далеч на другия краи ,без ферман неможе да пътува и така ги закрепостяват там

Последното клане се е случило преди около 40 години, спречкват се чобанин турчин и българин между двете села. На другия ден капанеца се сменя със свой колега и той излиза с овцете. Турчина праща двама, които го колят на чешмата. После отиват в затвора и случая е приключен, отмъщение никой не е търсил
не приписваи на битови инциденти друго значение ...така се почвало на други места "тои турчин и затва"....

праи ми впечатление ,че колкото по смесен раион по добре се разбират макар  да се псуват ,преди години си спомням една приятелка ме попита не ме ли било страх от помаците  lol,викам не що абе аз един път идвах във вашия краи и там ходят със брадви ,гледат накриво,ми нормално била на свиждане на застава и видяла чобанин тои пук се пулел ква е тая из ерията му...имала чувството ,че ще я заколи всеки момент,почна да плаче като и казах какъв съм ,преди това ме обвнини в лъжа и за малко да взема да и показвама  :lol:после се извини абе не е и бе лесно направо културен шок ,ама като не познаваш родината си като си изградено мнение ..малеи ако беше в рибново щеше изпърхуляса

пп на граф игнатиев инак има кръстено бая из бг за руския воин да... ама за него
« Last Edit: October 19, 2012, 20:02:52 PM by петко » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #43 on: October 20, 2012, 10:52:49 AM »

Не преписвам друго значение, откъслечен разказ е. И други има, за това написах че никой не е търсел да отмъщава.. Има един дядка тук дето е съсякал брат си с брадва, миналата година събирах дърва с него, иначе не е звяр, не е ненормалник, с акъла си е и с всичкото. Ситуации разни.. Наоколо има помашки села, турски села, татарски, капански, български, даже и македонски. Едно е общото между всичките - във всяко има цигани, или копанари /евтина работна ръка, заселила се след изселването на младите към градовете/, но пък няма смесици, или ако има те са голяма рядкост. Манталитетът им е такъв на хората. В селото да са един дол дренки. Макар че моето е едно от най-майсторски застроените и има къщи да се продават - никой не ще да купува - ни българин, ни татарин, ни помак, ни турчин, даже и капанец от друго село. И друго ми прави впечатление - на капанците им викат бесове, на капанските села - бермудски триъгълник.. Никой не гледа с добро око на тях, макар че казват че големи майстори били - на камъка, на ножовете, на барута и пушкалата, големи работари и стокари.. Примерно в моето село живеят около 200-250 души целогодишно. Има 6 стада, 4 с овце между 120 и 200, едно с около стотина кози и едно с крави. Няма къща без животни, старите себе си не могат да гледат ама са си оставили някой друг декар земя /другите са ги дали под аренда/, чуват си го и задължително животни във всяка къща. Инак повечето са изпокарани с децата си и никой не се завръща. Има и старци дето едва ходят, ама зимата излизат на лов - да им се чудиш. От тука почва една гора през Балеоллу - Ликалку й викат, излиза чак до Русе - пълно е с дивеч, макар и не като предни години.. Омраза между селата няма, конкуренция все по-рядко, има приемственост, ама всяка жаба си знае гьола.
Дядото на моя дядо е имал тапия да дяла камъни и да обучава други. Престроил е бая къщи из селото. На ония времена комунизма е бил някаква надежда за бъдещето, правели са тайни срещи, обсъждали са преврати и т.н. Двете му по-големи деца са били предадени от същите тези съселяни, на които им е престроявал къщите от кал на камък. Арестуват ги и ги пращат в русенски лагер където са бити от българи, докато не кажат кой е идвал у тях, какво е говорено и т.н. Като ги връщат по-късно умират. Остава само дядо ми който е бил малък. По-късно като се случва преврата предлагат на дядо му да стане партиен някакъвси и той ги заплюва в лицата. Оттеглен от всичко, така си отива. Такъв филм и роман нито съм гледала, нито чела.
« Last Edit: October 20, 2012, 10:53:44 AM by Mad Max » Logged

.akelo
Newbie
*

« Reply #44 on: October 20, 2012, 10:59:02 AM »

ashkolsun be Petko
nqma da ti govorq na vie stoto ne sum tolkova vuspitan a i ti ne zasluzavash.
 Baq s uvajenie se otnasqt s tebe sigurno ne si slu4aen 4ovek  biggrin i na foruma na sinyokruvnite i tuka gledam.
."Nai gadnata  4erta na bulgarina e 4e vinagi na umrelo ku4e noj vadi a na nekoi "golemec "se vla4i kato 4ervei.
Omraza nqma petko ,Bulgari ,Turci, Cigani nie sme bratq, taq zemq e svestenna... i shte q ima i bez nas.
Tvoite vuzgledi si gi imai ,tvoe pravo....
No v dulbokata voda ne gazi dori da znaesh da pluvash..... I nedei razpravq taka lukavo i leki4ko 4e Po vreme na robstvoto sme jiveli v rai ,stoto ako sme jiveli dobre odavna da nosime fesove i da ni nqma (nasilieto kapsulira i zapazva edin etnos ne go pretopqva). nqma da te karam da 4etesh Aprilskoto Vustanie na Zahari Stoqnov, stoto nema da q razberesh a i ne si dlyjen.... No shte ti kaja  Taq kniga e bibliqta na nas kato narod vsi4ko koeto  se opredelq s ponqtieto bylgarstina e subrano v neq . Tam ne se pipa Petko....
 i Zasto li ne sme se promenili kato narod ... jalko
« Last Edit: October 20, 2012, 11:02:59 AM by akelo » Logged
Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  

Jump to: