Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 14:57:46 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 ... 6
  Print  
Author Topic: Батак, Знаеш Ли Батак ?!  (Read 58550 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #15 on: April 03, 2011, 10:13:11 AM »

kостницата в Батак

Готови иконите и службите на светците от Батак
Загиналите в  Априлското въстание в Батак и  в Девическия манастир в Ново село край Априлци ще бъдат канонизирани за светци. Това реши Светият Синод  на заседанието си в София преди  дни. Въпросът отдавна се коментира в обществото и беше поставен пред висшия клир на Българската православна църква. След проучване на специално назначена комисия е решено канонизацията да се проведе  на 3 април, неделя на свети Йоан Лествичник, съобщава сайтът Двери. Службата и иконите на новите светци на БПЦ били вече готови, пък съобщили за Двери от Пловдивска митрополия

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
петко
Hero Member

« Reply #16 on: October 16, 2012, 21:36:24 PM »

Пример за отстояване на българщината
[url]http://www.youtube.com/watch?v=_fuZxgQMqMM&feature=relate[/url]

Щрихи от "османското присъствие"
[url]http://www.youtube.com/watch?v=t8LGtcTocVY&feature=related[/url]
ха на бас ,че си от атака а на времето си бил комунист  lol....

http://www.rodopskistarini.com/2011/04/blog-post_2518.html]
Пример за отстояване на българщината
http://www.youtube.com/watch?v=_fuZxgQMqMM&feature=relate

Щрихи от "османското присъствие"
http://www.youtube.com/watch?v=t8LGtcTocVY&feature=related
ха на бас ,че си от атака а на времето си бил комунист  lol....

http://www.rodopskistarini.com/2011/04/blog-post_2518.html
http://www.rodopskistarini.com/2011/04/blog-post_981.html
http://www.rodopskistarini.com/2011/04/blog-post_12.html
http://www.rodopskistarini.com/2011/06/blog-post_13.html

« Last Edit: October 16, 2012, 21:38:27 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #17 on: October 16, 2012, 22:01:13 PM »

Чат от хронологията:

"1381 - Известия за търговия на роби и робини от българските земи на о. Крит. Покупко-продажбите са регистрирани в нотариалната книга на венецианския нотариус Антонио Брешияно на остров Крит. В нея са вписани имената на робите, техният род, т. е. етническият им произход, и селищата, в които са живели в България. Прави впечатление, че продаваните в Крит роби от “български род” - мъже и жени, произхождат от селища в различни региони на българските земи – Търново, Воден, Костур, София, Мелник, Прилеп, Варна, Преспа и др. Очевидно робската им съдба, довела ги до о. Крит, се дължи на разорителните набези на османските дружини във всички български области.

1382 или 1385 - Обсадена и превзета от османците е важната стратегическа крепост Средец (София) по Виа Милитарис; османците достигат до границите на сръбската държава край река Морава;

1387 - Пада Солун, но през 1402 г. е освободен от византийската армия и върнат в пределите на православната Византийска империя. Али Паша превзема Шумен, Мадара, Свищов и Овеч (Провадия). Добруджанският деспот Иванко се признава за васал на султана];

1388 - Османците овладяват Силистра и областта, както и някои земи на добружданския деспот Иванко. Иван Срацимир и влашкият войвода Мирчо стават османски васали. През същата година турците убиват Иван Асен V.

1389 - Варна е завладяна от османските турци.

1389 - на Видовден се разиграва битката на Косово поле в която са убити султан Мурад I и княз Лазар, а по съвет на княгиня Милица Стефан Лазаревич се признава за османски васал; ...

1393 - на 17 юли пада Търново, столицата на главното българско царство - Търновското. Част от търновските първенци са избити, други са преселени в Мала Азия, патриарх Евтимий е заточен в Бачковския манастир; Никополската крепост, където се намира Иван Шишман е превзета, той е пленен, лишен от царската титла, но е оставен да управлява никополско. Годината традиционно се приема за край на Търновското царство; ..............

1395 - Османците ликвидират Добруджанското деспотство, Иван Шишман е съсечен по заповед на султана;

1396 - Битката при Никопол, състояла се на 25 септември 1396 г. е краят на последния голям западноевропейски кръстоносен поход в Средновековието. Поражението на силите изпратени срещу турците от Франция, Англия, Шотландия, Унгария, Свещената Римска империя, Полша, Швейцария, Венеция, Генуа, Влашко, България и ордена на рицарите на Св. Йоан е и последният удар срещу загиващото Второ българско царство, и угасване на една от последните европейски надежди за спасяването на Константинопол от турците....

1396 - пада Видин, столицата на по-малкото българско царство, Иван Страцимир е отведен в плен и удушен в затвора в Бурса. Годината традиционно се приема за падане на Видинското царство;"

Процесите:

"Българските земи влизали в административната област на Румелия. Названието Румели, изопачено от Рим, както османците наричали обикновено Византийската империя, обозначавало Османските владения на Балканите, освен Босна. В Османската империя населението било разделено на религиозни общности: правоверни и неверници, включени в законово признати религиозни общества (миллети): мюсюлмански миллет и източноправославен (рум миллет, т.е.гръцки миллет), под върховенството на гръцката Цариградска патриаршия........................................................................................

В официалните документи на империята се обозначавала религиозната идентичност на поданиците, определена от позицията мюсюлмани – немюсюлмани. От своя страна миллетите на неверниците също организирани на религиозен принцип, включвали в една група различни народи, обособени според принадлежността им към определена религия. Като част от религиозната общност на гръцкия миллет, българите според днешните понятия били скрито малцинство в рамките на този миллет до признаването на Българската екзархия от империята през 1870 г. През този период са ислямизирани части от българския етнос, които били включени в ислямския миллет. Техни наследници днес са помаците. В Османската империя приемането на исляма водело до получаване на пълни права, което стимулирало поданиците ѝ да приемат тази религия. Друга част от хората с български етнически произход, след появата на Българската екзархия остават верни на Цариградската патриаршия. Това били т. нар гъркомани, представляващи днес част от гръцката нация. Гъркоманията е плод на високия статус, който гръцката култура имала сред православното население на Балканите. Въпреки всичко това, преобладаващата част от българите съхранили родния си език, вярата и традициите си. Особена положителна роля за това изиграли българското духовенство и манастиритe."

на туи му се вика робска психика  ....Мне съм много запознаат със историята,все пак и аз като теб съм я учил през комунизма ...ама шишман маи беше съсякън от племеника си (султана) за гдето като негов васал се издънил да не беше затва ,че не му пратил подкрепа срещу други български владетели ...точно тези са потурчени .даже на шишман сина маи беше александър става много добър военачалник и неиде из анадол му дават да управлява искендер ли беше на "турски " не си спомням

Има една теория според която османската империя е запазила България ,по времето на инвазията тя е била доста разпокъсана и е имало сериозна опасност да изчезне от картата .останали са си и българите и религията им цели 5 века въпреки
петко
Hero Member

« Reply #18 on: October 16, 2012, 22:08:24 PM »

Не случайно...........
http://www.youtube.com/watch?v=VwDtqrRGmo8&NR=1
lol,голям кеф викаш ,всъщност са християни .....еи голяма омраза, брех направо зер ти става като гледаш подобни "исторически доказателства"

симбен няма мюсюлманин  дето да си спомня насилствената ислямизация виж подобни сценки с попове от братята българи се разказват еле за тъи време когато е сниман филма ,еле от четите на вмро и първите "кръстилки"
петко
Hero Member

« Reply #19 on: October 16, 2012, 22:27:23 PM »

Истината за т.нар. "турци" в България:
http://www.youtube.com/watch?v=cyrD1SHt1PA&feature=related
мда този е помак между другото и знае кво е род ,зорлем гюзелик олмаз ,този се интегрирал,асимилиации има след рускотурската воина ,от тия милиони де ги разправя митхад паша една част заминават още тогава даже не са знаели и турски ,други после ще стане циганистан няма начин ,може и да не ти се вярва ама някои макар и от сто и куср години да не с в бг все още знаят български ,също и тази част дето остава в гърция обаче мюсюлманите ,де що е християнин даже "не помни" ,че е българин камо ли маичния си език ,а реюи кажи континентална гърция са си били българи ,ама великото им родлюбие го нема

между другото това го е казал ,защото е знаел какво очаква тези българи ,за батак всичко помниш и как е бил изпепелен ,ама се поинтересуваи колко съседни села са изчезнали от картата "справедливо" разбира се  даже не е останал и един в някои ,че да разправя"от къде е" и не търси произведения на вазов а потърси нещо историческо
петко
Hero Member

« Reply #20 on: October 16, 2012, 22:42:10 PM »

Истината за т.нар. "турци" в България:
http://www.youtube.com/watch?v=cyrD1SHt1PA&feature=related
мда този е помак между другото и знае кво е род ,зорлем гюзелик олмаз ,този се интегрирал,асимилиации има след рускотурската воина ,от тия милиони де ги разправя митхад паша една част заминават още тогава даже не са знаели и турски ,други после ще стане циганистан няма начин ,може и да не ти се вярва ама някои макар и от сто и куср години да не с в бг все още знаят български ,също и тази част дето остава в гърция обаче мюсюлманите ,де що е християнин даже "не помни" ,че е българин камо ли маичния си език ,а реюи кажи континентална гърция са си били българи ,ама великото им родлюбие го нема

между другото това го е казал ,защото е знаел какво очаква тези българи ,за батак всичко помниш и как е бил изпепелен ,ама се поинтересуваи колко съседни села са изчезнали от картата "справедливо" разбира се  даже не е останал и един в някои ,че да разправя"от къде е" и не търси произведения на вазов а потърси нещо историческо

http://www.rodopskistarini.com/2012/01/1896_30.html тези "спокоино" са напуснали

и ето как България "интегрира" поинтересуваи се ,докато за насилствена асимилация  над българите приемаш един роман (поръчков целящ да оправдае асимилацията)за доказатлество написан на базата на фалшификат от преди сто години за събитя отпреди 300-400 я си виж историята от по скоро все пак тя не свършва с руско-турската воина
Ariman
Hero Member

« Reply #21 on: October 16, 2012, 23:03:01 PM »

Не искам да се засягате, по какъвто и да било начин, от това което ще кажа, но или в главата Ви е някаква бурия от мисли, на което се дължи и това писано слово, което ми представлява жива трудност да чета, камо ли да се опитвам да разбирам, или знам ли - просто до толкова си владеете писания изказа, както ида е ... мисълта ми е, че ми изглеждате неподготвен по българска история, има и верни неща казани от Вас, но самия Ви подход към темата, ме кара да се усъмня. В крайна сметка след този си пост, ще разбера за какво става дума и каква теза защитавате.
« Last Edit: October 16, 2012, 23:04:11 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #22 on: October 16, 2012, 23:11:21 PM »

http://www.rodopskistarini.com/2011/05/1912.html  ето ти още да се кефиш как 'турци" яли свинско  доколкото знам така са ги правили християни правят курбан и ги карат да ядът сусвсем спонтанно naughty
петко
Hero Member

« Reply #23 on: October 16, 2012, 23:17:36 PM »

Не искам да се засягате, по какъвто и да било начин, от това което ще кажа, но или в главата Ви е някаква бурия от мисли, на което се дължи и това писано слово, което ми представлява жива трудност да чета, камо ли да се опитвам да разбирам, или знам ли - просто до толкова си владеете писания изказа, както ида е ... мисълта ми е, че ми изглеждате неподготвен по българска история, има и верни неща казани от Вас, но самия Ви подход към темата, ме кара да се усъмня. В крайна сметка след този си пост, ще разбера за какво става дума и каква теза защитавате.
Толкоз си владея писанията Ariman и да в главата ми е 'бурия от мисли'
Да също съм не подготвен по история .Предполагам и ти все пак наща е писана от комунетата а те все още са на власт

като умре това поколение поне може и да вземем да четем правилно (историята де)
петко
Hero Member

« Reply #24 on: October 16, 2012, 23:23:48 PM »

3 март - Ден на освобождението на България от османско иго

http://integritylife.blog.bg/biznes/2011/03/04/osvobodena-li-e-bylgariia-na-3-ti-mart.698713
Ariman
Hero Member

« Reply #25 on: October 18, 2012, 00:45:27 AM »

Какво се оказва - достатъчно е да знаеш какво е казал еди кой си литературен критик за еди кой си писател или поет. През тези години се наслушах доста за "Българската историческа истина", не Ви ли притеснява, че самата интерпретация на историята бе в съответствие с техните идеологии - дали било комунизъм, демокрация, анархизъм...? Запомнете само едно от мен – политиката не е всичко , но е във всичко. Това дори да псуваш партията, си е пак жива политика.
« Last Edit: October 18, 2012, 00:49:18 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #26 on: October 18, 2012, 07:20:49 AM »

Ariman сега пък аз си  мисля ,че душата ти е буря от чувства ,може би затва не те разбирам,знаеш ли закво пуснах ...антагонистични стати на симбен ,защото от време разделно тои се е научил на точно това ...да мрази .от постовете му не лъха патриотизъм а омраза ,неоснователна ,защото тои мрази заради измислена и скалъпена история ,създадена със фалшификати литература картини ,лично тои ни е чепинец даже ,че да знае какви са били хората там ,че и сега какви са.Хабер си няма от турското робствао за него то е такова каквото са му го представили ,изграденна му е една ценностна система ...изградена му е ценностна система

погледни клипчетата внимателно подбрани от някои си в какво възпитават..ми прочети под тях коментарите ,прочети и статистиката .започва се с робство ,героично последователно падане на български царе и крепости,как народите били разделени на мюсюлмани и гърци ,с други думи турците изкали да ни затрият въпреки героичната ни съпротива даже и за етност не ни брояли.Само по себе си всчико това е верно ,но е подбрано така че изкривява истината
например не е е имало една силна България ,а множество от царства и болярства които е можело да изчезнат едно по едно къде византиици къде сърби къде маджери ли бяха ....но не, турците са виновни да не сме толкова велики и техния верски фанатизъм ,не ни брояли за етнос ...ми да империята е теократична ..не властват тюрките а мюсюлманите дори българин е можел да участва в държавния апарат .води ли ни рум милиет ...така водят всчики християни подвластни на цариградската патриаршия ималли ли сме ние патриаршия мне ,тогаз сме рум милиет ,какво се оплакваме .междудругото насилственото налагане на християнството от борис се смята за голям акт на предателство именно защото това ни прави донякъде  гърци( в наща история се води обединение и "сплав" ,ама обединение към какво),така както приемането на исляма потурчва така и хрисиянството тогава погърчвало не случаино борис е избил 52 български рода ,болярите не са простолюдие и много добре знаят ,че религията е политика инаак биха я приели ,Борис я приема за да се за да си заздрави позициите не щото му светнало ,че има бог и тои е Христос

имаше една песен даваш ли даваш балканджи иово хубава яна на турска вяра...пример за отстояване на вяра е баш последния ни цар Иван шишман постоянно става васал когато го натиснат и постоянно се отмята ако види да са зле или далеч турците мурад като едно от условията да го признае за васал иска и сестра му в харема си е дава му я ,даже сина му баязид се смята че е неин син а точно тои екзекутира иван шишман ,на всичкото отгоре иван шиман се бие срещу българи като васал даже маи срещу брат си иван срацимир и познаи "ХУбава мара" си е християнка а не с турска вяра ,сина и султан(ако приемем ,че баязид е наин син) племеника и тоест сина на иван шишман става искендер беи а другия и непомня кои оглавява цариградската патриаршия (може да се каже баща на рум млиет)между другото патриарха е везир по чин тоест министър

и всчико това не съм го чел от турската история ,а защо я познаваме по друг начин

от собствената ни история излиза ,че наи големи врагове са ни сърбите гърците и руснаците .....а ако ни питат те са наши православни братя ,даже спасявали ни не веднъж
« Last Edit: October 18, 2012, 07:28:39 AM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #27 on: October 18, 2012, 07:21:58 AM »

Ariman сега пък аз си  мисля ,че душата ти е буря от чувства ,може би затва не те разбирам,знаеш ли закво пуснах ...антагонистични стати на симбен ,защото от време разделно тои се е научил на точно това ...да мрази .от постовете му не лъха патриотизъм а омраза ,неоснователна ,защото тои мрази заради измислена и скалъпена история ,създадена със фалшификати литература картини ,лично тои ни е чепинец даже ,че да знае какви са били хората там ,че и сега какви са.Хабер си няма от турското робствао за него то е такова каквото са му го представили ,изграденна му е една ценностна система ...романут си е свършил работата

погледни клипчетата внимателно подбрани от някои си в какво възпитават..ми прочети под тях коментарите ,прочети и статистиката .започва се с робство ,героично последователно падане на български царе и крепости,как народите били разделени на мюсюлмани и гърци ,с други думи турците изкали да ни затрият въпреки героичната ни съпротива даже и за етност не ни брояли.Само по себе си всчико това е верно ,но е подбрано така че изкривява истината
например не е е имало една силна България ,а множество от царства и болярства които е можело да изчезнат едно по едно къде византиици къде сърби къде маджери ли бяха ....но не, турците са виновни да не сме толкова велики и техния верски фанатизъм ,не ни брояли за етнос ...ми да империята е теократична ..не властват тюрките а мюсюлманите дори българин е можел да участва в държавния апарат .води ли ни рум милиет ...така водят всчики християни подвластни на цариградската патриаршия ималли ли сме ние патриаршия мне ,тогаз сме рум милиет ,какво се оплакваме .междудругото насилственото налагане на християнството от борис се смята за голям акт на предателство именно защото това ни прави донякъде  гърци( в наща история се води обединение и "сплав" ,ама обединение към какво),така както приемането на исляма потурчва така и хрисиянството тогава погърчвало не случаино борис е избил 52 български рода ,болярите не са простолюдие и много добре знаят ,че религията е политика инаак биха я приели ,Борис я приема за да се за да си заздрави позициите не щото му светнало ,че има бог и тои е Христос

имаше една песен даваш ли даваш балканджи иово хубава яна на турска вяра...пример за отстояване на вяра е баш последния ни цар Иван шишман постоянно става васал когато го натиснат и постоянно се отмята ако види да са зле или далеч турците мурад като едно от условията да го признае за васал иска и сестра му в харема си е дава му я ,даже сина му баязид се смята че е неин син а точно тои екзекутира иван шишман ,на всичкото отгоре иван шиман се бие срещу българи като васал даже маи срещу брат си иван срацимир и познаи "ХУбава мара" си е християнка а не с турска вяра ,сина и султан(ако приемем ,че баязид е наин син) племеника и тоест сина на иван шишман става искендер беи а другия и непомня кои оглавява цариградската патриаршия (може да се каже баща на рум млиет)между другото патриарха е везир по чин тоест министър

и всчико това не съм го чел от турската история ,а защо я познаваме по друг начин

от собствената ни история излиза ,че наи големи врагове са ни сърбите гърците и руснаците .....а ако ни питат те са наши православни братя ,даже спасявали ни не веднъж
rex
Hero Member

« Reply #28 on: October 18, 2012, 09:04:24 AM »

Петко, странен паралел правиш между покръстването и турското робство ... Само не забравяй, че едното е държавен и държавнически акт за консолидиране на нацията, а другото стремеж за заличаване на държавата.
Не знам откъде черпиш тези информации, но майката на Баязид Светкавицата е византийка. Него пък Тимур как го е излекувал само - една година го е разхождал в железен кафез, преди Баязид да опъне петалите, но това е друга тема.
Иван Шишман е бил пич и е направил това, което е било възможно - на фона на отслабената и разпокъсана от междуоособици и на практика от гражданска война България. Ама чак пък да се е бил срещу българи на страната на турците ...
По отношение на "православните ни братя" - сърбите и гърците, ами те толкова ни обичат, че винаги са ни нащраквали "изотзаде", винаги когато са имали възможност. Ако не ме лъже паметта, даже и по едно време сме нямали държава заради едните "братя", малко сме били под византийско нали. По отношение на големия брат, дето винаги ни е спасявал - там освен следване на вечните им имперски интереси, никога нищо друго не е имало. Сега пак от "братски" чувства искат да направят нов АЕЦ, че да продават ток на другия "брат" Сърбия, запазвайки позиции в региона. Колко братско, нали?  biggrin
И в крайна сметка, историята на една държава и родовата и памет винаги вървят ръка за ръка с патриотизма. Не осъждай хората, че помнят и обичат героите и мъчениците, а ненавиждат потисника и поробителя. Ако за други това е политика и военна стратегия, за нас това е нашата история.  smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member

« Reply #29 on: October 18, 2012, 10:30:39 AM »

Сега видях това, дето си го изпляскал за Антон Дончев. Абе човек, направо ме разбиваш каква критика четеш. 
Това за момчето-демон Мирчо, дето убива  брат си за кеф и за свръхзлия Манол - организирал подло убийството на хрисимия Караибрахим направо ...  lol

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 [2] 3 4 ... 6
  Print  

Jump to: