Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 22:05:33 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6
  Print  
Author Topic: Съдийството -важна част за породата  (Read 104503 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #60 on: April 28, 2015, 14:52:31 PM »

... Интересно обаче ще е какво ще се случи, ако куче с липсващ премолар сдъвче шампиона с перфектен ексериор... lol И става още по-трудно да се вземе решение относно класирането.

Tогава залагаме на правилото колкото по-малко зъби, толкова по-добре  Wink
rex
Hero Member

« Reply #61 on: April 28, 2015, 17:20:19 PM »

Кучешките боеве и работните качества на овчарското куче имат общо колкото Съветския съюз и демокрацията.
Лично на мен много ми е интересно как в такава нарочно предизвикана простотия, едно куче с нормална психика (неразрушена с ролки и възходящи "обучения" по дисциплината) ще бъде мотивирано да се разгърне и да приеме нещата на сериозно. Какви изводи ще се извадят от това и колко ще са меродавни те?!?
Овчарското куче, бидейки домашно животно, никога няма да е конкурент ек на ек на здрав и прав вълк, да не говорим на мечка.  И кой обучава единични гладиатори, а не дирижира глутница? Който отглежда повече от един мъжкар - било то в затворен развъдник или в глутница със стадо, има предостатъчно възможности да стане свидетел на премерване на пишки. И то съвсем непредизвикано. Ако от там не може да си извади изводите кой му мъжкар колко струва, няма смисъл нататък въобще да продължава да развъжда.
А ако знаете какви хора ще ви се лепнат ако се започнат т. нар. "тестови изпитания", просто злато. И няма да има оттърване от тях, щото много набързо ще преоткрият тръпката от "спорта" с родната порода.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zahari
Hero Member

« Reply #62 on: April 28, 2015, 18:04:25 PM »

Силно се надявам поуста на Оги да е моментно увличане написано по инерция!
Пеньо
Hero Member

« Reply #63 on: April 28, 2015, 18:20:34 PM »

И аз.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #64 on: April 28, 2015, 21:09:11 PM »

Знаех си ,че ще ви се стори голяма дивотия, но не разбрах, защо всички говорите за кучешки бой. Няма такова нещо. Аз ще бъда първия против подобна идиотщина. За никакъв кучешки бой и битки не става въпрос. Ясно, ледът е тънък и материята хлъзгава, няма да стане.   no

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
go6o_lud
Full Member

« Reply #65 on: April 29, 2015, 06:34:11 AM »

Не знам кой как ще го разбере и сигурно ще ви се стори голяма дивотия, но ми се възражда един стар мерак. Кучетата от челната петица или тройка на изложба, да правят едно чисто тестово сборване под строг контрол и правила, и така да бъде излъчван победителя в буквалния смисъл на думата. Така или иначе отличниците отговарят максимално на пордния екстериорен тип, защо да не се провери и другото. Непрекъснато говорим, кой колко твърд бил, кой нямал задна скорост, кой се борил в гората с хищници и колко важно е това за породата. За мене кучетата в първата петица или тройка са равни. Нека сами си разпределят позициите. Когато кумчо вълчо или глутницата подивели кучета слиза от гората, последното, което ги интересува е каква ти е козината, къде ти стоят ушите или колко ти е дълга опашката и какво излъчване имаш...... Пак казвам при един строго регламентиран, стриктно контролиран и максимално щадящ животните тест.
Хайде сега моля не ме съдете и мен, но човека е написал сборване под строг контрол и правила.. Може би е имал в предвид да се сложат намордници на кучетата за да няма нежелани поражения и травми и наистина малко да се посбутат, посборят и поръмжат един на друг, пък току виж примерно за 10-ина минути единият от 2мата претенденти подвие опашка. Не става въпрос за кучешки боеве и жестокост към животните, а за 1 красиво премерване на мъжкарството им и това кой ще е по доминантен .. Аз примерно така го разбирам това. Пак казвам, мое мнение си е това не е длъжен никой да се съобразява с него.

Георги Кънчев
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #66 on: April 29, 2015, 08:32:59 AM »

Точно за доминантност става дума. Доминантното куче е уверено в себе си, не изпада в истерия, паника и излишна агресия. Дори не е необходимо кучетата да се докосват. Чрез езика на тялото, поведението, обонянието, погледа, психично здравите кучетата комуникират и си подават достатъчно информация относно намеренията, които имат и категоричността в тяхното доказване. Това не са бойни кучета, нито са обучавани за тази цел, да се дърлят безсмислено докато едното умре. Защо пренебрегваме факта, че по линия на естествените, вродени инстинкти за продължаване на вида, гените си обикновено налага силния и доминантен към момента мъжкар. И когато този мъжкар е в петицата или челната тройка, което означава, че се доближава и отговаря максимално до породния екстериорен тип, описан в стандарта, какъв е проблема. Просто това е кучето.

skolev
Sr. Member

« Reply #67 on: April 29, 2015, 10:05:43 AM »

Доминантното куче е уверено в себе си, не изпада в истерия, паника и излишна агресия.
Това е много точно описание на желаното поведение, което говори и за типа нервна система, притежавана от кучето.
go6o_lud
Full Member

« Reply #68 on: April 29, 2015, 10:19:38 AM »

Доминантното куче е уверено в себе си, не изпада в истерия, паника и излишна агресия.
Това е много точно описание на желаното поведение, което говори и за типа нервна система, притежавана от кучето.
И аз така мисля. Доминантно не означава свръх агресивно и хапещо всичко наред!

Георги Кънчев
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #69 on: April 29, 2015, 10:24:54 AM »

Само един въпрос - мислите ли че това поведение на доминантност не се отчита от съдията в ринга при комплексната оценка на кучето? И веднага контра въпрос - как силно изразената доминантност сама по себе си е критерий за оценка на работните качества на кучето като цяло?
« Last Edit: April 29, 2015, 10:27:35 AM by kennel Vucho » Logged
go6o_lud
Full Member

« Reply #70 on: April 29, 2015, 10:36:00 AM »

По първият въпрос нямам отговор тъй като не съм запознат. По втория относно до каква степен е критерий доминантността за работните качества, според мен по-скоро е критерий (фактор, белег) за безстрашие, решителност и водачество на работна група примерно.. Поправете ме ако греша, но така смятам аз.

Георги Кънчев
Habits
Hero Member

« Reply #71 on: April 29, 2015, 10:41:31 AM »

Аз мисля, че разбрах какво се има предвид. Оги, поправи ме ако греша, но ти направи един такъв лек експеримент в събота при клас открит. Сетих се за случката и се сетих какво имаш предвид. Но увереното държание на едно куче в необикновена за него среда би могло да се дължи не само на характера и доминантността на животното. Едно социализирано куче с повече опит в изложбена среда би трябвало да се държи доста по-уверено от куче, което е живяло предимно в гората или вързано в двор без допир до хора или други кучета. С такова впечатление съм останал.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
skolev
Sr. Member

« Reply #72 on: April 29, 2015, 10:50:00 AM »

Типа нервна система определя основно това как реагира в различни ситуации кучето, опита идва след това.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #73 on: April 29, 2015, 11:14:16 AM »

Аз мисля, че разбрах какво се има предвид. Оги, поправи ме ако греша, но ти направи един такъв лек експеримент в събота при клас открит. Сетих се за случката и се сетих какво имаш предвид. Но увереното държание на едно куче в необикновена за него среда би могло да се дължи не само на характера и доминантността на животното. Едно социализирано куче с повече опит в изложбена среда би трябвало да се държи доста по-уверено от куче, което е живяло предимно в гората или вързано в двор без допир до хора или други кучета. С такова впечатление съм останал.

Има логика в това, което казваш, но средата е еднаква за всички кучета и там всички са равни.

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #74 on: April 29, 2015, 11:15:58 AM »

Само един въпрос - мислите ли че това поведение на доминантност не се отчита от съдията в ринга при комплексната оценка на кучето? И веднага контра въпрос - как силно изразената доминантност сама по себе си е критерий за оценка на работните качества на кучето като цяло?

На първия въпрос, да това поведение на доминантност не винаги се отчита  от съдиите в ринга при комплексната оценка на кучето, нямам предвид последната изложба.
На втория, ако приемем, че доминантността е компонент от породния екстериор, то високата екстериорна оценка, която включва и този компонент е също и висока гаранция за правилното развитие и функционалност на кучето в работна среда, ето връзката с работните качества като цяло. Така е при работните породи с функционално предназначение. Казвам развитие, защото тези качества се развиват и кучето трябва да има какво да развива.
« Last Edit: April 29, 2015, 11:18:37 AM by SIMBEN » Logged

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6
  Print  

Jump to: