Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 22:19:08 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  
Author Topic: Съдийството -важна част за породата  (Read 104509 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
ТИТО
Hero Member

« Reply #45 on: October 14, 2011, 17:54:30 PM »

Напротив ,,,
 Защото като ги оставят и след това поотраснат и почват проблемите а и за какво са им толкова много кучета/пак показа некомпетентност /....Остави ги тия че нямало какво да ядат...Овчар от глад няма да е умрял и овчарско куче също.

Давам ти право на втори опит-давай,,,,
« Last Edit: October 14, 2011, 17:55:26 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #46 on: October 14, 2011, 18:01:02 PM »

lol Те за това едно време са имали по едно, две кучета щото е имало с кво да ги хранят  Wink
ТИТО
Hero Member

« Reply #47 on: October 14, 2011, 19:17:48 PM »

Отклонихме се доста от темата...

Който е недоволен от някой съдия нека тук да сподели и директно да попита съдията въпрос, критика,мнение и т.н.
Тук е мястото -на публичната арена...Мисля ,че темата съпровожда идеята на МАКК да няма нищо скрито -покрито...

dandi
Hero Member

« Reply #48 on: October 15, 2011, 09:13:41 AM »

Данди един въпрос имам...Има ли нещо лошо в това овчар да си спечели пари от малки кутрета ? ПОзнавайки живота на овчарите няма овчар да млати из баира за нищо или не е така.
Няма лошо,но всеки си има принципи и различни гледни точки.Но лично аз въпреки че познавам да не кажа всички познавам повечето овчари в района не познавам нито един,който да е спечелил пари от кучета или това да му е приоритет.Н
dandi
Hero Member

« Reply #49 on: October 15, 2011, 09:30:08 AM »

Няма лошо,но всеки си има принципи и различни гледни точки.Но лично аз въпреки че познавам да не кажа всички познавам повечето овчари в района не познавам нито един,който да е спечелил пари от кучета или това да му е приоритет.Напротив,при който и от овчарите да отида и поискам куче и съм в нужда,или даже и без нужда няма да ме върне.Ако щеш само и само да не ми троши хатъра и да не ми троши мерака,убедена съм и се е случвало.Без пари,без даже и шиле и овца.Естествено че нито аз ще поискам най хубавото куче,нито пък точно него ще ми дадат.Ако искаш като минаваш насам ще дойдеш с мен и ще се убедиш.Говорим за овчари обаче,не чираци и наемници, или кехаи както ти ги наричаш,макар че днес такива няма.
Няма овчар ли.......?Напротив Росене,особено напоследък се трепем за нищо,дори сме назагуба.Само от гол мерак,но той май ни е достатъчен се оказва, или сме мазохисти.Не едно да гледаш 20-тина овчици и 300 гърла на място дето е 6 месеца зима.Да докарваш фуражи-(30 тона) и 3000 бали сено,да плащаш на овчари,през ден да хвърчиш 10 км черен път до овчарника да качваш храна и кърмило на овцете,брашно за качамак......и да не продължавам та да не отказвам мераклиите.
Хващал ти е те е сняг високо в планината,да реват овцете срещу тебе и да чупиш пръсти,че нама какво да ги нахраниш,да им режеш борове та да ядат четуна и да им линеш пътека до водата?
Та с кучета ли ще си покриеш разходите.
« Last Edit: October 15, 2011, 09:30:50 AM by dandi » Logged
dandi
Hero Member

« Reply #50 on: October 15, 2011, 09:39:47 AM »

Доколкото разбирам ти си много против продажбата на кутрета но аз  не смятам да има нещо лошо в това. Доколкото си спомням каузата ни е да запазим КК като порода..И това как ще стане -като се разпространява нали така..?Ами тогава на мен практиката ми е показала че подарено куче се гледа по-зле от продаденото...пак зависи на кого де?-ако е колега е друга работа,дай да си говорим истината.
 Второ да поправя нещо..ПОнеже имам доста приятели каракачани..Тяхно правило :...ХУбаво кучевинаги  си струва било агне ,овца,и т.н.
 Та казвам в тази насока аз..Безплатен обяд няма...Е тогава е нормално който е мераклия да си плати..Парите са за халал на животното и облага на бившия чорбаджия.Не трябва човек да смесва колегиалните условия с нормалните в живота.
 И още нещо да добавя...Мисля че подаръците-каракачански кучета могат само да направят много лоша услуга на стремежа да се запази породата..Не може никой да ме убеди в противното..
Едно време си е за едно време -сега времето е различно..КОлелото се върти напред не назад
Както казах,всеки си е башка луд,един продава,друг разменя(и ние понякога),друг подарява(най често това се случва при нас).КК ще се запази,такава каквато е била само там където и е мястото,в стадото(това си е лично мое виждане и преценка),там кучета ги "отсява" начина им на живот и предназначението им още от крехка възраст,или става или не става.Като не става ,не става и това е,пък било и най красивото и екстериорно.
dandi
Hero Member

« Reply #51 on: October 15, 2011, 09:46:26 AM »

Кучетата Росене се гледат от тия ,които ги ценят.С пари или без пари.
На един сиромах му истровиха кучета ,а при него без кучета губиш стадото или голяма част от него.Мечката вратата на обора му беше счупила,макар че е в края на селото.Дадохме му куче без стотинка,няма човека сиромах е.Взе още едно от приятел пак без нищо.Като деца ги гледаше и им говореше,буркани месо от избата си им беше занесъл да ги храни,а на него си вареше постен качамак.Ама му се отблагодариха за грижите кучетата.
ТИТО
Hero Member

« Reply #52 on: October 20, 2011, 22:23:55 PM »

Данда,
 На мен ми е ясно как стоят нещата с овчарите и колегиалността. Но това е нещо различно от хора- други собственици които не са овчари..Ти си заобградена от овчари но други не са. И кво да правят те?/примерно гражданите/.- с кого да си разменят кутрета и на кого да подаряват на зоомагазините ли? Нещата са различни...
  Няма човек който д ане подарява...Ако има такъв то той не е човек..Естествено че като видя голям мераклия -ще му подаря...Или пък на колега със животни..То е срам ако не стане..Свят малък -хора се срещат и човек в нужда често пада..
 ДА ти кажа нещо..Може и да не си ме разбрала добре...Не казвам че човек ще прокопса от нашите кучета..Но пък ако може да си помогне с някой лев-барем да плати малко храна на другите кучета що да не го направи..Не виждам това за лошо и при мен баш така си става..Ако продам някое кутре-ела да видиш другите как блажат след това...Не мога да гледам слабо куче аз...НЯма как да стане..Затова и ги намалих доста...По-добре да са по-малко но да са кучета а не плашила...
Едно знам...Когато човек ги гледа мераклийски си правят масрафа животните...НЯкое падне та се разболее,друго еди си какво...Като отидеш при лекарите -те не подаряват и в магазина също...

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #53 on: April 28, 2015, 12:31:28 PM »

Не знам кой как ще го разбере и сигурно ще ви се стори голяма дивотия, но ми се възражда един стар мерак. Кучетата от челната петица или тройка на изложба, да правят едно чисто тестово сборване под строг контрол и правила, и така да бъде излъчван победителя в буквалния смисъл на думата. Така или иначе отличниците отговарят максимално на пордния екстериорен тип, защо да не се провери и другото. Непрекъснато говорим, кой колко твърд бил, кой нямал задна скорост, кой се борил в гората с хищници и колко важно е това за породата. За мене кучетата в първата петица или тройка са равни. Нека сами си разпределят позициите. Когато кумчо вълчо или глутницата подивели кучета слиза от гората, последното, което ги интересува е каква ти е козината, къде ти стоят ушите или колко ти е дълга опашката и какво излъчване имаш...... Пак казвам при един строго регламентиран, стриктно контролиран и максимално щадящ животните тест.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Habits
Hero Member

« Reply #54 on: April 28, 2015, 12:42:15 PM »

Имаш предвид бой межу кучета ли?

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
skolev
Sr. Member

« Reply #55 on: April 28, 2015, 12:51:29 PM »

Точно така  Wink
Ariman
Hero Member

« Reply #56 on: April 28, 2015, 13:12:49 PM »

Аз друго предлагам и без това имате разногласия в оценяването, спретнете си вие един бой, що да мъчим животинките?! Не го очаквах точно от теб SIMBEN, разумен човек ми се виждаш!  no
« Last Edit: April 28, 2015, 13:13:56 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Habits
Hero Member

« Reply #57 on: April 28, 2015, 13:20:56 PM »

Не искам да се правя на голям "пийсмейкър", но организирането на подобни "демонстративни" кучешки боеве би ни принизило на нивото на едни изчадия от човешки произход, за които не искам да говоря.
Реално, ако не греша, най-ценното в КК е работните му качества, които от екстериорна (повтарям ЕКСТЕРИОРНА) изложба не могат да се оценят. Така е. Но това няма как да се оцени дори и с организирането на двубой между първия и втория примерно. А и защо само петицата? От къде да знам, че кучето което е изкарано от ринга преди всички няма да смачка първенеца?
Ариман има право... при толкова разногласия, най-добре ние да си организираме един здрав кютек, като може да се делим на класове според годините или килограмите...

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #58 on: April 28, 2015, 13:35:41 PM »

Оги, ще го приема, като шега. Като цяло знаеш, че развиваме кучетата по-различен начин отколкото са ги развивали овчарите в гората.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
skolev
Sr. Member

« Reply #59 on: April 28, 2015, 13:55:06 PM »

Мисля, че това е крачка назад и вече го имаше, даже и троен тест бе въведен... Интересно обаче ще е какво ще се случи, ако куче с липсващ премолар сдъвче шампиона с перфектен ексериор... lol И става още по-трудно да се вземе решение относно класирането.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  

Jump to: