Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 22:15:54 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  
Author Topic: Съдийството -важна част за породата  (Read 104507 times)
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #30 on: April 18, 2011, 07:51:04 AM »

Уважаеми съфорумци,тъй като нямам голям опит с КК моля някой компетентен да ми отговори на следните въпроси относно съдийството:1.Може ли едно прекрасно куче да бъде класирано първо в своя клас ако е едноцветно и окраската и типа косъм го приближават плътно до порода овчарски кучета развъждани на запад от България? 2.Може ли на куче на което са му купирани двете уши да получи оценка "ДОБЪР"? Може ли на куче което отговаря в всички аспекти на стандарта да не бъде дадена оценка на ринга?  Не бих желал да бъда по конкретен защото някой би се засегнал.Очаквам конструктивни отговори и предварително благодаря!

Мисля че е нужно да се дадат няколко пояснения тук. Но когато се говори конкретно трябва да се изтъкват факти и имена!
Най напред в първия въпрос - малко не ми стана ясно - хем е прекрасно кучето според вас пък в същото време защо било първо в класа си. Не мисля обаче че примера ви е от най точните! Според думите ви съдя че става въпрос за кучето Рекси КараБорун, представено в клас Младши, мъжки. Кучето е с една от най-рядко срещаните днес окраски а именно - чапрак. Освен това ако се вгледате добре в кучето ще забележите че то съвсем не е едноцветно - има бели петна по крайниците което веднага го прави абсолютно приемливо по стандарт, или кучето не е едноцветно. По отношение на косъма на Рекси Караборун, мисля чеедва ли имаше куче на изложбата с по твърд косъм от него. Буквално беше като четина на диво прасе. Такава твърдост и острота на космената покривка се идмирира при каракачанското куче. Та на базата на тези факти съвсем нормално е че кучето Рекси Караборун стана първенец в своя клас.

По втория въпрос за купираните уши - обикновено се реже по едно ухо такава е традиционната практика при каракачанското куче. в някои райони са купирали и двете уши. Съвременните киноложки практики изцяло отхвърлят купирането на уши и опашки и такива кучета не се допускат на изложби, но ние в МАКК все още спазваме традицията и честа практика е купирането на по едно ухо. Когато са купирани и двете уши обаче, съдията на една екстериорна изложба,не може да има представа за тяхната големина постановка и прилегналост към главата. Тук всеки съдия има право на свое решение - или да изключи кучето от участие или да му даде оценка която е непълна. На изложбата имаше две кучета с две купирани уши мисля че и двете получиха по-ниска оценка поради тази причина.

По третия въпрос дали може куче перфектно като екстериор да не получи оценка в ринга - да, може! Ако кучето не може да бъде контролирано от собственика си и не може да му бъде оценена нито зъбна формула нито движения нито наличие на тестиси ако е мъжко, то тогава кучето остава без оценка.

Та това са отговорите ясни и конкретни! С тези пояснения мисля че на всички е ясно че не е по различно това което се пише тук и това което става по ринговете.
vlado
Full Member

« Reply #31 on: April 18, 2011, 08:01:21 AM »

Благодаря,д-р Вучков!Желая Ви лек ден и весели празници.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #32 on: October 09, 2011, 13:27:43 PM »

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

Публикации: 1313

Re: Развъдник "МУРГАШ" - фотопредставяне
« Отговор #217 -: Октомври 07, 2011, 12:31:50 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------
Да добро животно! Но ДОБРО! Като повечето с недостатъци. Не ме разбирайте погрешно, особенно ти Краси, но мисля че това куче с подходящи женски може да даде много по-добри наследници! Историята помни много трагични случаи при които налагането на едини определени кучета чрез тяхното възвеличаване води до зле развиващи се последствия за продата като цяло! Така че нека да не изпадаме в положение "Аллах е велик" и всичко останало няма значение!!! И моля да спазваме добрия тон - за загряване на вратлета и тем подобни тука няма място! Ако има разногласия то те се решават на подходящи за целта места като срещите които организира МАКК! Не считам че ще остана разбран от всички но мисля че повечето са съгласни с мен!
Поздрави от Турция, където за съжаление на тази глобална конференция за съхраняването на генетични ресурси в животновъдството, с участие на правителства и представители на такива, от цял свят, от България сме само двама преподаватели от Аграрен Университет - Пловдив, но и това е нещо! ПОКРАЙ ДРУГИТЕ ТЕМИ ВКЛЮЧВАМЕ И КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ КАТО ЦЕНЕН ГЕНЕТИЧЕН РЕСУРС СРЕД ДИСКУСИИТЕ С КОЛЕГИТЕ!

Информирай модератор    Активен 

Krasi Chelopechene
Full Member

Публикации: 162

« Отговор #218 -: Октомври 07, 2011, 11:44:34 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------
Наско,няма лошо това да е мнението ти,но за мен е много по важно мнението на  хора като,Светлин Стоев,Митко Драганов,Асен Узунов и др. такива на които целият им живот е минал сред кк. кучета,твоето не ме интересува. Като става въпрос за възвеличаване,ти това го умееш най добре,всеки който чете форума знае какво имам предвид,то се вижда от постовете ти,ясно си личи какво и кой величаеш,но на мен това ми е все едно и не ми пречи,повечето хора имат очи и виждат истината! Ако админа прецени ,че трябва, нека да ме блокира,аз не се притеснявам  да казвам открито какво мисля! Нищо лично,поздрави!

Nomad
Jr. Member

Публикации: 94

« Отговор #225 -: Октомври 07, 2011, 10:24:45 » Цитат 

Поздравления за KaraKitan за навременното му включване и думите му към Краси.Напоследък му се насъбра и имаше нужда някой
да" успокои топката ".Познавам го от около година и смея  да твърдя,че е отдаден изцяло на идеята Каракачанско куче.
" Пере го тока яко" ,но с такива хора и хъсът им породата ще върви напред.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

Публикации: 1313

« Отговор #226 -: Октомври 07, 2011, 11:24:18 » Цитат 

Винаги е добре когато има дискусия и то с градивна критика, а не просто да се плюе! Мисля че всички които ме познават знаят че ако някога съм си позволил да критикувам дадени кучета по отношение на екстериорни недостатъци не го правя за да обидя човека или пък че му завиждам! Това първо.
И Каси - да винаги величая работата на всеки който заслужава и работи в правилната посока. Винаги! Същото важи и за твоя работа - кучета произведени от теб също много харесвам. Разбира се че който работи той и греши и допуска грешки понякога неволно на всеки от нас се случва.Развъждането е процес при който много неща са неизвестни до последно. Но да твърдиш че не цениш моето мнение го приемам лично! Разбира се моето мнение не задължава никого. Но от думите ти личи някакво лично отношение към мен, както и да е - това си е твое мнение, но кое го е породило аз не знам защото нямам спомен да съм те обидил по някакъв начин или пък кучетата ти. Както и да е живи и здрави!

« Последна редакция: Октомври 08, 2011, 07:12:58 от kennel Vucho »  Информирай модератор    Активен 

ТИТО
Hero Member

« Отговор #227 -: Днес в 01:07:03 » Цитат 

Аз също бих искал да напиша мое мнение свързано с дадените като пример хора-експерти с голям стаж сред КК...Нали ще бъдем директни за да сме по-истински?

---Д.Драганов---Малко ме хвърляш в тъча си Краси  с тези думи за Митко...Не беше ли ти дето казваше че тоя нищо не разбира от съдийство след изложбата в Железница и беше доста зле настроен срещу него.?
Казах го тогава ще го кажа и пак..Познаваме се с Д.Драганов на тема кучета...ЗА мен е човек който е дал доста на породата...Проблема е че харесва само черно-белите..
---Асен Узунов--.Истински човек,добър приятел и честен.За Асен и КК -той знае как изглежда истинското КК.

Краси подчти съм убеден че не познаваш Св.Стоев...Ако човека има интерес към някое твое куче и иска нещо от теб -ще те възхвали много...
  Преди години искаше кучета от мен и взе де...Герой ли не бях тогава,паметник преживе искаше да ми прави и т.н.Малко след това когато го опознах и му казвах истините в очите за разлика от приближените му -му станах враг и какъв ли не..Иначе има дар слово за да накара някой да литне след няколко възхвали....Дадох им хубави кучета,направих доста неща за тях,организирах уникални изложби  и накрая се отблагодариха по много достоен начин-откраднаха от мен ...На такива само казвам да са живи и здрави...От горе се вижда и не се забравя...Като ги гледам не прокопсаха много..
Иначе е пич .С него човек може да се смее много.. 

« Последна редакция: Днес в 01:09:50 от ТИТО »  Информирай модератор    Активен 

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!

Krasi Chelopechene
Full Member

Публикации: 162

« Отговор #228 -: Днес в 01:27:16 » Цитат 

Може и да си прав Росене,че не познавам Светлин чак толкова добре колкото примерно ти,но съм чувал от много хора на които уважавам мнението,че той е един от най големите познавачи на кк. куче. На мен ми изглежда мъжкар не мога да кажа нищо лошо за него,а за съдийството на Драганов миналата година в Железница пак ти казвам ,че не съм доволен от него,но това не значи че той не разбира от кк. кучета,просто съди тогава така по други причини,за които няма смисъл да говорим.Той се е доказал че разбира с кучетата които е произвел,това според мен е най голямото доказателство,а не за разлика от други които твърдят че разбират а произвеждат некачествени животни! Поздрави!

ТИТО
Hero Member

« Отговор #229 -: Днес в 02:22:06 » Цитат 

Краси кой какво говори -става малко махленски разговор..С чужди очи свят се не вижда..Големите познавачи на каракачански кучета са мераклиите овчари .
 Няма развъдчик който да е произвел все хубави кучета...Нека бъдем реалисти а не мечтатели.Няма и как да стане -толкова е просто и леснообяснимо...ЗА да стане трябва да работи само с перфектни кучета а такива няма..Всички си имат кусури..Ако едни са много хубави то пък нямат характера на кк и т.н. и т.н.

Очевидно големия проблем тук е приемането на съдийството и особено случайте когато на някой то не му изнася.
За своето поведение в Железница 2010г. човека от Челопечене просто трябваше да бъде изкаран и отстранен от изложбата заедно с кучетата си. Така е редно и така се прави. Такова неадекватно на ринга по време на изложба поведение е просто недопустимо. Компромис с подобен порочен симптом в такива случай води до усложнения от, които в момента резултатите са на лице.
По всичко личи, че някои хора не могат да преживеят, ниска съдийска оценка на кучетата им и това веднага става някакъв заговор, конспирация, съдята автоматично става  педераст, подкупен некадърник, нищо не разбиращ, заплашван с побой и какво ли още не.
Сега се оказва, че Драганов разбирал от кучета и бил дал на породата, ама когато съди неразбирал нищо от кучета. Вучков когато прави дадено куче шампион е много кадърно момче и пич, обаче когато даде ниска оценка, неговото мнение вече не ни интересува, той просто не разбира от кучета и край.
Всяка национална изложба, както и специалка организирана от МАКК има своя безспорен авторитет и статут сред обществото интересуващо се от материята и авторитет в публичното пространство. Удостоените да бъдат съдии и хората да взимат решения както индивидуални така и колективни в името на утвърждаването и развитието на породата също имат своя неприкосновен статут докато са такива. Има норми и правила, които не подлежат на коментар и обсъждане по време на самите мероприятия.
Ако на някой това не му харесва и не го приема, вратата е отворена, в крайна сметка членството в организацията е на доброволен принцип.
Ако трябва да бъда откровен, бих признал, че в организация където се допуска подобно поведение, не бих членувал, както и не бих посещавал изложби с подобно отношение към съдиите и опити за въздействие и манипулаций върху тях.
За никой не е тайна, че след случката в Железница където Драганов като главен съдя оцени с ниска оценка едното куче на въпросния човек, а другото Фаргос Горан произведено от самия него обяви за мъжка кучка, момиче или по-точно за мъжко куче в женски тип, той автоматично се превърна в най-черния дявол.
По-късно в Струмяни първият съдя не пожела да вземе сам решение и кръста трябваше да го поеме Вучков като втори съдя, който обяви Фаргос Горан воден тогава от въпросния човек за губещ надпреварата при ветераните и си навлече куп неприязън и убидни коментари за своето съдийско решение.
Така, че ако има тенденция да бъдем по-директни и откровени както казва Росен нека бъдем такива.

А колкото до Митко Драганов бих казал на младото момче от Челопечене, че ако ще 100 години да обикаля, рови и изкупува произведени от Драганов кучета и 100 години да тича срещу него няма да го стигне.
Позволявам си да говоря за Митко защото го познавам лично и работя главно с негови кучета.
Росене, не си прав, повече от година точно Митко ме съветва да заплодя не на друго черно-бяло куче, а точно на твоя Хари.

« Last Edit: October 09, 2011, 13:33:32 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
МУРГАШ
Full Member

« Reply #33 on: October 09, 2011, 20:19:27 PM »

Симбен,колкото и да се мъчиш да правиш интриги с постовете си,хората имат очи и виждат,на последната изложба именно М.Драганов ми ръкопляска и дойде и ми стисна ръката,а дали ще го стигна или не това не е твоя работа,гледай ти как се развиваш,че нещо стоиш на едно място!От всичките ти постове с които се опитваш да опорочаваш моите животни и мен ,лъха злоба и завист затова ,че изпусна шанса да имаш куче като Атила! Повечето хора виждат истинската ти същност на мишка и лицемер,за пореден път го доказа като отиде да заплождаш кучката си на син на Фаргос когото сега се опитваш да оплюваш.Нямам търпение да има събрание на макк и там да се видим очи в очи и да уточним нещата със съдийството и твоите твърдения пред всички!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #34 on: October 10, 2011, 12:35:10 PM »

"....Фаргос когото сега се опитваш да оплюваш...."

- По всичко личи, че ще трябва за пореден път да се повторя по отношение на Фаргос Горан.
Не веднъж съм казвал мнението си: подчертано типично куче за породата. Фенотип, който подчертава уникалността на породата и нейният аборигенен автентичен характер. Животно, което по убедителен начин демонстрира и доказва отликите на българското куче с близкопородните групи овчарски кучета, ако може така да се каже. Куче като пример за фенотип, който трябва да бъде налаган в породата като идеал. С две думи красиво куче, но има едно голямо но.
Ако кучето е толерирано от съдийските състави и по този начин давано за пример, то е точно поради горните причини, там където има възможност да се преследва и налага този тип и формат в породата.
Но да се върнем на онова НО, горния текст в никакъв случай не означава, че въпросното  куче отговаря на породните стандарти за мъжки екземпляр. Ако си добре запознат с тези кучета като порода и нейния стандарт, а по всичко личи, че имаш сериозни пропуски, щеше да знаеш определения като функционално предназначение на породата и изразен полов диморфизъм. Стандартни характеристики, които няма как да бъдат пропускани както в развъдния процес така и при експертната оценка на конкретното куче. Не знам дали правиш съответните разлики, а всъщност и не ме интересува.
Предполага се, че ако се напънеш ще разбереш какво е имал предвид М. Драганов като главен съдя и производител на Фаргос Горан, който добре познава родителите, прародителите и основоположниците на линиите си, определяйки въпросното куче като момиче, мъжка кучка или както е редно да се казва мъжко куче в женски тип.

".....Повето хора виждат истинската ти същност на мишка и лицемер,за пореден път го доказа като отиде да заплождаш кучката си на син на Фаргос....."

- Подобен речник по традиция няма да коментирам, той достатъчно говори сам за себе си и за човека, който го използва.
А защо сме решили с Тодор Петров и какво сме имали предвид заплождайки Сирма Горан на Омер ТоПо, едва ли ти си човека на, който ще даваме обяснение.

Омер ТоПо:

"....,лъха злоба и завист затова ,че изпусна шанса да имаш куче като Атила!...."

- Сега за Атила Горан. Кучето е от четири години при нас, взето е като кутре от "Горан на Драганов". Търпеливо изчквахме неговото развитие и оформяне като мъжко куче. Преди две години го регистрирах и чипирах в канцеларията на МАКК, при едно условие, че кучето е без родословие и достатъчно категорични данни за родители, прародители и плод на какви линейни схеми е.
Кучето има свойте явни и скрити недостатъци, което прави неговото вкарване в развъдния процес и поставяне в линейното развъждане много деликатно. Поради ред стекли се обстоятелства стана ясно, че въпросното родословие няма да ни бъде предоставено от "Горан на Драганов" и развъдният ни интерес към кучето се обезмисли.
А начинът по, който ти го придоби впоследствие, като човек радетел за чисти приятелски отношения, точност и морал достатъчно говори до колко ги притежаваш, но това едва ли ще е изненада за някой.

"....Нямам търпение да има събрание на макк и там да се видим очи в очи и да уточним нещата със съдийството и твоите твърдения пред всички!"

- Сигурен ли си, че става дума за МААК, а не за МООК, СРОК, БОК и какво ли още не, защото всички знаем, че обикаляш като улично куче по всички кофи.
И като последно не смяташ ли, че прекалено много занимаваш хората с твойте проблеми.
« Last Edit: October 10, 2011, 12:43:15 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
МУРГАШ
Full Member

« Reply #35 on: October 10, 2011, 14:18:41 PM »

Първо за Атила Горан,никога не е бил твой,кучето беше на твой комшия който си го е купил като кутре от М. Драганов в края на 2007г.Това ,че ти се е искало да бъде твой е нещо съвсем различно,но понеже нямаш сърце да извадиш пари и се мислиш за много хитър го изпусна. Драганов потвърди произхода на кучето,не че за мен имаше някакво съмнение и дори каза когато реша да му се обадя да ми даде родословието! Сега за изложбата на мокк в Дупница,явно това имаш предвид! Светлин Стоев ми се обади и ме покани да заведа няколко кучета,и аз не виждам нищо лошо в това,напротив за мен беше престиж да ми класират кучетата на челни позиции и то на чужда изложба и между толкова много конкуренция! Пак се опитваш да правиш долнопробни опити за интрига,аз съм член на макк и съм уважил всичките и събрания,изложби и семинари,а ти на колко от тях присъства? Няма смисъл повече да спамим темата тук,ще си поговорим като се видим лично! Извинявам се за спама!
ТИТО
Hero Member

« Reply #36 on: October 11, 2011, 20:25:17 PM »

Споделих мнение за М.Драганов под формата на майтап...-Огняне...

Относно държанието и мнението на членовете на София-клуб към съдийството виждам тенденция в начина на мислене:..."Ако ми класира добре кучето -абе тоя е най-добрия съдия и обратно за същия ако не го класира добре-абе мани го тоа бе -нещастник"...
...Жалко,на човек му омръзва в един момент да слуша -кой какво казал и кой защо.-опити за ефтини интриги..Обикновено подобен тип държание отблъсва и антистимулира..
Явно на определени хора им трябва още да порастнат и да станат по-силни..

За Фаргос -може да е всичко или всякакъв да го наричат но това куче е уникално за мен...И той и Хари са еталони за породата...И какви са тия мераци за глави като контейнери за буклук и крака като дереци на ограда и в крайна сметка отпуснати и коматяри кучета не мога да разбера...
От тук обаче веднага се отговаря -абе то зависи средата и начина на отглеждане и т.н.-глупости..Което куче си го има си го има..И не ме карайте да ви изредя много кучета които никога не са пускани от синджирите и бяха стегнати като струни и с характер.
Фаргос е едно както се казва :...Ама баш истинско каракачанско куче"...
 Преди да заплодя Фатма-ТИТО на Фаргос докато беше при Тошо в Равно поле запитах Драганов за произход на кучето и той:..."Ейй вие пък какво толкова се нахвърлихте на това куче.Куче женски тип"...А от там и аз му отвърнах:...Ако все така са всичките като него женски тип ще е най-добре само с такива да работим и след това го попитах-а да не би да има подобно куче в момента или по-добро при него?-той замълча.... ;)Не може да ме убеди никой за това куче ,че не важи дилемата:..."чуждото грозде кисело било"...
 Е тук да ме извинят господата и Д.Драганов и Огнян и всички с подобно мнение...Виждал съм в стадата и много по-дребни и женственни на фона на многото гиганти в днешно време каракачански кучета но всеки който работи със стадото ще каже веднага:..."по-дребните са много по-работари" или пък "едра кучка ми не хвали"....
поздрави,,,
« Last Edit: October 11, 2011, 20:31:15 PM by ТИТО » Logged

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #37 on: October 12, 2011, 17:16:30 PM »

Тито, как разбираш в рамките на минути, часове, когато си виждал стада с кучета и толкова бързо определяш колко добре работи кучето  hmm И стига говори, че големите кучета не струват- коматари  hmm hmm Това, че не си виждал едновремешните едри кучета си е твой проблем  Wink Сега поголовието е дребни рошльовци с малки изключения тук там, като пример Барон- Япе. Много ще ми е интересно ако дай боже при теб се пръкне някое едро куче, каква ще я запееш  biggrin
ТИТО
Hero Member

« Reply #38 on: October 13, 2011, 11:18:25 AM »

На пошлите ти опити дори и няма смисъл човек да отговаря но ще го направя заради останалите тук...По принцип трябваше да доуточня нещо но ти го свърши вместо мен за което ти благодаря/малко тип бавнозагряващ американец/....
Не е нужно човек да гледа едно куче една цяла вечност за да разбере дали кучето е работар или не...Нужно ли е да гледаш едно куче 5 часа за да определиш дали е хубаво?Huh?
 Примера за Фаргос дадох защото аз обожавам кучета като него--кучета та да дрънкат..По-добре по женски и сухички като него и Каплан който имах отколкото отпуснатите по-едри...Това е..Ако и това не разбереш значи си наистина тъп.
Едновремещните едри кучета може и да съм виждал но не съм сигурен дали ти си виждал едновремещни каракачански едри кучета.
Харесвал съм и големи но като че л ив последно време не мога да ги видя често...ГОлемината не е критерий но определя мое мнение.То нека е дребно или едро но да е куче а не маймуна.
ЗА едрината казвам мое лично мнение .На мен досега по-дребните и по-сухи са ми изградили мнение че са по-работни по-бързи,по-събудени,по-издържливи и особено в жегата,по-непретенциозни и по-т.н. каракачански кучета.
При мен са се пръквали и едри но никога досега не са ми били фаворити...Харесвам средните ,стегнати,бързи с характер кучета, които се движат много и усещат много -за пример да ти дам Рангел -ТИТО/да ме извинят за рекламата /..Куче-уса....Заек на бягане стига...Куче с въздух а не тулуп..Живо куче а не умряло в преносния смисъл.
 Смятай сестричката ми колко различни сме с теб..За теб поголовието започват да стават дребни а за мен подчти обратно...ЗАтова сме хора -да сме различни на цвят нали така?

поздрави,,,
« Last Edit: October 13, 2011, 11:24:45 AM by ТИТО » Logged

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #39 on: October 13, 2011, 16:53:40 PM »

Кой те кара та отговаряш. Видял и разбрал, че е работар  hmm А кат иде стадото в гората и се скрие кучето в колибата пак ли е работар Wink Ама това няма как да го видиш за един ден г-н развъждач. И каракачанското куче не е да гони зайци а да пази стадото Wink Кво пък ти обяснявам ти си патрон. Тия ги разказвай на новозарибените , че кучето трябва да е леко, рошаво, сухо, не повече от 20 кила, да има косми по петичките и кат се срещне с вълк или мечка ще е бързо като заек и ще избяга  lol

dandi
Hero Member

« Reply #40 on: October 13, 2011, 18:55:47 PM »

Каквото и да си говорим,здравото куче си е здраво куче.Вярно е има и изключения,но много зависи(мого да пиша много от какво).Хищникът рядко напада стадо от веднъж,следи го,наблюдава го,преценя го.Преценя и кучетата и дали ще се справи с тях.Патили сме,заради кутрета си загубихме Мечкул,защото мечката чудесно беше преценила какво среща за отпор.Мечкул,печено куче на 3 години,но с него 4 кутрета,едното го отрепа на 2-3-тата вечер......
Първото нещо като  НАХРАНИШ хищтник и това със сигурно значи че той ще се върне,защото където е имало пак ще има е да си смениш звънците.Вярва се и съм се убедила,че с това печелиш време,т.е. ще объркаш хищника който ти е невидим за теб спътник и познава звъците съпровождащи стадото.Това потвърждава и написаното по горе.
Навремето,а и на много места в днешно време овчарите не оставят всички родени кутрета,остават 1-2 другите унищожават(жестоко но факт),за да разполагат със всичкото майчино мляко и станат по едри.Не едно смучеш 1 и няколко цици....Та как нямало едри кучета,но тогава май нямало продажба на кутрета,а и сега кучетата никога не са били средство за изкарване на пари на овчарите.
pitbul
Sr. Member

« Reply #41 on: October 13, 2011, 19:59:58 PM »

Каквото и да си говорим,здравото куче си е здраво куче.Вярно е има и изключения,но много зависи(мого да пиша много от какво).Хищникът рядко напада стадо от веднъж,следи го,наблюдава го,преценя го.Преценя и кучетата и дали ще се справи с тях.Патили сме,заради кутрета си загубихме Мечкул,защото мечката чудесно беше преценила какво среща за отпор.Мечкул,печено куче на 3 години,но с него 4 кутрета,едното го отрепа на 2-3-тата вечер......
Първото нещо като  НАХРАНИШ хищтник и това със сигурно значи че той ще се върне,защото където е имало пак ще има е да си смениш звънците.Вярва се и съм се убедила,че с това печелиш време,т.е. ще объркаш хищника който ти е невидим за теб спътник и познава звъците съпровождащи стадото.Това потвърждава и написаното по горе.
Навремето,а и на много места в днешно време овчарите не оставят всички родени кутрета,остават 1-2 другите унищожават(жестоко но факт),за да разполагат със всичкото майчино мляко и станат по едри.Не едно смучеш 1 и няколко цици....Та как нямало едри кучета,но тогава май нямало продажба на кутрета,а и сега кучетата никога не са били средство за изкарване на пари на овчарите.
данди тук несъм съгласен с теб.дали 1 или 5 кутрета,зависи как храниш майката.поздрави
ТИТО
Hero Member

« Reply #42 on: October 14, 2011, 17:29:56 PM »

Данди един въпрос имам...Има ли нещо лошо в това овчар да си спечели пари от малки кутрета ? ПОзнавайки живота на овчарите няма овчар да млати из баира за нищо или не е така.
   Доколкото разбирам ти си много против продажбата на кутрета но аз  не смятам да има нещо лошо в това. Доколкото си спомням каузата ни е да запазим КК като порода..И това как ще стане -като се разпространява нали така..?Ами тогава на мен практиката ми е показала че подарено куче се гледа по-зле от продаденото...пак зависи на кого де?-ако е колега е друга работа,дай да си говорим истината.
 Второ да поправя нещо..ПОнеже имам доста приятели каракачани..Тяхно правило :...ХУбаво кучевинаги  си струва било агне ,овца,и т.н.
 Та казвам в тази насока аз..Безплатен обяд няма...Е тогава е нормално който е мераклия да си плати..Парите са за халал на животното и облага на бившия чорбаджия.Не трябва човек да смесва колегиалните условия с нормалните в живота.
 И още нещо да добавя...Мисля че подаръците-каракачански кучета могат само да направят много лоша услуга на стремежа да се запази породата..Не може никой да ме убеди в противното..
Едно време си е за едно време -сега времето е различно..КОлелото се върти напред не назад.

п.с .
-Относно майката и броя на малките...Оставали са на времето по 1 кутре на кучка -щото няма кой да се занимава с нея затова.Но от кучка до кучка има разлика...И те са като жените -няко иси ги гледат добре други не.

-Относно гадта и кучетата...Не бих сменил звънците а кучетата директно...

поздрави,...
« Last Edit: October 14, 2011, 17:33:38 PM by ТИТО » Logged

ТИТО
Hero Member

« Reply #43 on: October 14, 2011, 17:40:38 PM »

Относно едрината...

Добре бе нека Данди да отговори..КАто гледам е имала и едри и средни и дребни и т.н.Нека тя да каже кой работи повече .Едрото масивно и по-бавно или средното набито и раздвижено животно..Ей ама вярно много глупости се говорят тук..

Абе na Brad Pit- brat my ,като те чета вярно си мисля че хобито ти е да се занимаваш с глупости бе човек. И по начина по-който пишеш -далеко си от истината мой човек...Трябва явно още доста да се упражняваш с хобито си докато накрая малко вденеш..Ако нямаш -то други имат...НАмери някой овчар замести го за някой друг ден -походи малко .Излез от този форум и влез малк ов реалния чобански живот и пак заповядай след това -да обменим думи...От форумски овчари взе да ми писва човек..Ако от форума тук се ставаше специалист на овцете и кучетата -ти сигурно щеше да бъдеш най-големия кехая...
 Мерси ,не се напъвай да ми отговаряш..
поздрави,,

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #44 on: October 14, 2011, 17:50:22 PM »

Няма да ти отговарям а ще ти разясня  Wink

Цитат на Тито -Относно майката и броя на малките...Оставали са на времето по 1 кутре на кучка -щото няма кой да се занимава с нея затова.Но от кучка до кучка има разлика...И те са като жените -няко иси ги гледат добре други не.

Не не не. Оставяли са едно за да яде повече. Тогава за хората ядене е било оскъдно та камоли за  кучета  Wink
Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  

Jump to: