Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 14, 2025, 15:12:52 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: План на изложбите на МАКК за 2011г.  (Read 25475 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« on: January 15, 2011, 20:24:18 PM »

План на изложбите на МАКК за 2011г.

16.04.2011г.(събота) - София

07.05.2011г.(събота) - Рожен, Родопите

01.10.2011г.(събота) - Струмяни

По-подробна информация за отделните предстоящи изложби ще бъде публикувана допълнително. МАКК си запазва правото за евентуални допълнения и промени.
« Last Edit: August 10, 2011, 12:34:59 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
- Master
Jr. Member
**

« Reply #1 on: February 26, 2011, 17:03:40 PM »

До рожен колко км са ??  :P

Умното Каракачанско куче знае как да ту помогне
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #2 on: May 22, 2011, 10:50:07 AM »

А защо тази година толкоз малко планувани изложби? Какво става с Пловдив,Дупница? Вместо да се увеличават,намаляват  no no

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
- Master
Jr. Member
**

« Reply #3 on: May 23, 2011, 19:23:14 PM »

А защо тази година толкоз малко планувани изложби? Какво става с Пловдив,Дупница? Вместо да се увеличават,намаляват  no no

Да жалко, а эащо е така   confused confused

Умното Каракачанско куче знае как да ту помогне
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #4 on: May 23, 2011, 21:04:01 PM »

Ами, качеството започва да бори количеството, погледни го от този ъгъл.  Wink

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #5 on: May 23, 2011, 21:10:39 PM »

Е това звучи малко смешно.... Няма кучета около Пловдив или Дупница и не би завел там куче или?

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6 on: May 23, 2011, 21:25:45 PM »

Да бе да,само в София и на Рожен са качествени,другите не са,така ли?По-малкото изложби не говорят за превес на качеството над количеството,а за друго Wink
Така че ъгълът от който гледаш съвсем не ми се струва правилен no
То като се достигне супер качество няма да има и изложби щото кучетата ще са много качествени и ще се показват като експонати само на отбрана публика така ли??? excl

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7 on: May 24, 2011, 11:12:48 AM »

SIMBEN правилно отбеляза, но очевидно не бе разбран.
Виждам че има нужда от обясняване на механизма по който се стига до осъществяване на изложба.
Изложбите се заявяват предварително от местна група на МАКК. Ако местна група няма възможности да направи изложба, никой насила не я кара. Все пак сме се събрали в организация заради любимо хоби, а не за да правим пътуващ цирк из страната. Датите се обсъждат предварително, така че да има достатъчно голям прозорец между отделните изложби.
Още повече, че не трябва да се забравя, че целта на изложбата не е шоу за публиката, а оценка на наличното поголовие в МАКК от селекционна гледна точка. Публичният ефект е вторичен резултат, а не основна цел.
Приципно по белият свят породните клубове правят по една голяма национална специалка в годината. При нас годишно правим няколко изложби на различни места в страната заради удобство на хората, както и за популяризация на породата. Две от тях са с национален характер. По традиция най-голямата селекционна изложба на МАКК е тази в София/Железница/. Най-много кучета, най-голяма конкуренция. Почти изцяло участниците са в Ринг 1. Изложбата в  Рожен е с друг характер. Там се показват доста местни работни кучета.  Цялата изложба носи духа на традицията и неслучайно се провежда около Гергьовден. Освен тези две изложби при заявка от местни групи МАКК осъществява и изложби в други райони. Така през изминалите години се проведоха изложби на МАКК в гр. Велико Търново, в с. Струмяни, гр. Пловдив, гр. Дупница.
През тази година изложби в Пловдив и Дупница не са заявени. Заявената изложба във Велико Търново отпадна от официалните прояви на МАКК по желание на местната група. Те пожелаха да експериментират като изложбата се проведе в един общ ринг за всички кучета за които собствениците им считат, че са каракачански, независимо от произхода. Дефакто това е формулировката на ринг 2 от официалните изложби на МАКК.
Победител или положителна оценка на такъв тип изложба не означава, че екземпляра е чистопородно каракачанско куче, а че само визуално се покрива с описанието на породата. МАКК се отказа преди години от такива изложби за да се прекрати с омесването на оригинала с визуални копия в един ринг. Подмяна, която обърква масовият зрител и начинаещият любител на породата и която го въвлича в неволни грешки. МАКК се стреми към обратното - да покаже и научи хората да отличават оригиналното чистопородно каракачанско куче от неговите визуални копия.
В края на годината ще се обсъди и гласува програмата на проявите за 2012. Вече има предварителни заявки, но ще бъдат обявени след окончателно решение.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #8 on: May 24, 2011, 14:24:45 PM »

Така, да караме по ред на номерата Wink
Първо,мисля че го разбрахме какво каза Симбена но просто не се съгласихме с неговата гледна точка,въпрос на виждане.
Второ,ако гледате на изложбите си като на цирк това си е ваша работа,но ние(мераклиите)съвсем не гледаме на тях по този начин Wink
Трето,щом основната цел е оценка на поголовието,дайте командировъчни на съдиите и да ходят на място по развъдниците да ги оценяват и въобще да не се правят изложби.
Четвърто,а бре КараКитане какъв бял свят,какви пет лева?Ние сме в България,а тука на хората им трябва да видят и да пипнат иначе не вярват Wink А и не всичко което идва отвън е добро,дайте да вземаме само хубавите неща,а не всичко.Казваш "за удобство на хората"-ами естествено че трябва да е така,какво популяризиране,какво запазване на породата без изложби на които хората да могат да отидат?
И Пето,колкото до изложбата в Търново(бях там) мога съвсем отговорно да заявя,че въпреки единия ринг бяха показани много кучета и то хубави,повечето от които бяха показвани и предишните години та няма как да са били проверени пък сега да не са(това би било доста интересен феномен naughty) Освен това съдията,по мое мнение,беше на ниво и много добре си свърши работата notworthy
Това че кучето е в първи ринг би трябвало да носи по-голяма гаранция за произхода(тук съм съгласен с теб) но по-голяма съвсем не означава 100%-това,всички сме гледали снимки от изложби и ако трябва да сме искрени далеч не всички кучета от първи ринг са били за там(мое мнение въз основа на външния им вид,без да знам от къде са)
Та мисълта ми е че понякога нещата са доста сложни за преценяване,а си има и не писани правила които понякога също трябва да се вземат прадвид Wink

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #9 on: May 24, 2011, 16:31:13 PM »

smile
Ами да караме по ред на номерата.
Споменах цирк, защото именно това правят някои други организации като местят подвижната менажерия от ремаркета, знамена и анцузи от град на град и си раздават купи. Докато партията ръководителка е на власт, цирка ще пътува.
От друга страна в нашите ширини изложбите преимуществено са разглеждани именно като презентация за публика и гъдел за егото на собственици. Това че се опитваме в МАКК постепенно да ги превърнем в строго селекционни мероприятия е само от полза за породата, развъждачите и любителите.
Белият свят хич не е лошо нещо. Проблема е че малко нашенци имат кураж да приложат добрите чужди практики на местна почва. И все пак България да не е на друга планета че да се държим като извънземни?
Относно изложбите. Вашата гледна точка е на зрители. Искате да видите. Но имайте предвид, че от другата страна са хората развъдчици и собственици на кучета. Те нямат безкраен ресурс от време и средства за да разхождат питомците си по няколко пъти в месеца на изложби.  Такива изложби за тях нямат селекционен смисъл. Те са просто шоу за публиката. През миналата година календара на изложбите ни бе по наситен. И самите разъждачи изказаха мнение че това е неудобно за тях. Поради това някои развъдчици не успяха да участват на всички изложби. А какъв смисъл има ако в година се правят по 7-8 изложби с по 30-50 участника, вместо 3-4 с по 80-120. Вярвай ми вторият вариант е по удобен и по удволетворителен и за участници и за зрители.
Не случайно споменах, че в чуждоземско клубовете за порода провеждат една национална специалка за година на която се прави годишен преглед на постигнатото в селекцията.
Относно Търново. Имаш ли представа колко от кучетата в единствения ринг бяха чистокръвни каракачански кучета и колко кръстоски, които само външно приличаха на такива? Преставянето им в един ринг валидизира кръстоските наравно с чистопородните. Приравнява и работата и усилията на стриктните развъждачи, които развъждат по правилата с тази на неволни или преднамерени въдачи на екстериорни копия. Зрителя обаче не може да разбере че в ринга има и скрити лимонки(двойници). Гледа че дадено куче е на изложба обявена за каракачански кучета и си казва: "Това куче ми харесва. Щом е на изложбата значи е ОК." И отива и си пазари кученце от даденото куче. След година с желание отива със своето кученце на изложба и се налага да чуе, че кучето му всъщност е едно добро подобие но не е чистопородно. И човека с основание започва да се сърди и да прилага доводи, че го е взел от кучета показани на изложба. Разбит е мерака на човека. Нужно ли е да се стига до тук? Тази неприятна ситуация се избягва когато изложбата е с диференцирани рингове. Това е отговорност на клуба. Другата отговорност пък е на самият любител, който трябва преди да си избере кученце да иска от развъждача да му покаже легитимно родословие на родителите и документи на кучилото. Така ще може да разчита, че ще получи родословие на кученцето и че ще може без притеснение да го представи на бъдещи изложби в ринг1.
Под "чистокръвни" не говоря само за кучета от МАКК а за чистокръвни каракачанци независимо къде са селектирани. Оставам с впечатление, че въпреки многобройните обяснения за ролята на ринг 1 и ринг 2 продължава да не се разбира същината им. Ринг 1 не означава че кучето е собственост на член на МАКК, а че е с ясен чистопороден произход. Иначе казано че е КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ. Произхода обаче не гарантира перфектен екстериор. Именно за това съдията в ринга дава оценки, премира едни и изключва други в зависимост от качествата на екземпляра. В Ринг 2 пък през годините са участвали и кучета на членове на МАКК, ако не са с ясен произход или пък ако само фенотипно отговарят на породният тип на каракачанското куче. Ринг 2 е мястото за кучета с неизяснен произход, както и за двойници на породата. Независимо колко добре изглежа дадено куче, ако произхода му не е чистокръвен, то не трябва да се нарича Каракачанско куче. От селекционна гледна точка то е висококръвна кръстоска и с такова не се извършва развъдна работа в рамките на МАКК. Това е принцип. Двата ринга на нашите изложби имат за цел да напомнят на зрители и любители именно тази диференциация.
Нещата не са толкова сложни, хората ги усложняват  Wink

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #10 on: May 24, 2011, 16:43:51 PM »

Дон Краси,
Един съвет от мене - изглеждаш мераклия момче, с голям хъс пишеш. Вземи и отдели време, та обиколи няколко развъдника, запознай се лично с титулярите. От това, което от години чета тук, оставам с впечатление, че  могат доста неща да ти обяснят. Ако аз бях много запален почитател на породата каракачанско куче, бих отишъл при КараКитан и Симбен - лично мнение.
За мен, това са хората с "изворната вода". Убеден съм, че много неща могат да се научат по този начин. Убеден съм, че и мирогледът ти би се разширил доста, ама доста много.
Ако досега не си го направил, успех!  cheers

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #11 on: May 24, 2011, 17:10:09 PM »

КараКитане основно съм съгласен но с някои малки корекции smile
Значи за другите организации не знам,а и на тоя етап не искам да знам.Виждал съм изложба на друга порода кучета,близка до кк(сештайте се какви)и да,до голяма степен си беше цирк biggrin
Никой не иска 7-8 но поне 4-5 мисля е нормално за година,а и къде пише че трябва да ходят всички развъдчици на всички изложби?Така няма да е интересно.Но примерно на тоя му е по-близко тук и отива тук,на другия му е по-удобно на друга и отива на нея и така.
Нямам нищо против "белия свят",просто съм да вземаме каквото ни е нужно,а не всичко щото видиш ли е от еди къде си,не съм противник на чуждото а на лошото,те и римляните за това са били велика сила толкова дълго-вземали са от всеки само най-хубавото и са го доусъвършенствали.Аз съм на тоя принцип-почитаме си родното,от чуждото вземаме само хубавото и нужното.
Колкото до ринговете,вече казах че съм съгласен с теб но в случая такава е била преценката на организаторите-така е станало.А малко бяха кучетата с неясен произход и с дефекти и както казах благодарение на съдията,който надлежно обясняваше кое,как и защо,тези дето нещо им куцаше изостанаха назад и в крайна сметка призовите места бяха заети от добре известни кучета от МАКК.
Говоря конкретно за случая как беше,но по принцип съм за два ринга Wink
Това са ми корекциите,но те са си от моя гледна точка и не ангажирам никого с тях,просто изразяване на мнение Wink

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #12 on: May 24, 2011, 17:16:15 PM »

Рекс,съвета ти го приемам с пълна сила biggrin подобни посещения отдавна съм намислил,но за сега имам само мерак,не и възможност lol
Извори има повечко според мен,не са само тези Wink
Мерси за пожеланието за успех cheers един ден и това ще стане cheers

P.S. послеписа се отнася до горния ми пост-най-много съм съгласен с това:
Нещата не са толкова сложни, хората ги усложняват 
« Last Edit: May 24, 2011, 17:22:10 PM by DonKrasi » Logged

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #13 on: August 10, 2011, 12:38:48 PM »

План на изложбите на МАКК за 2011г.

По-подробна информация за отделните предстоящи изложби ще бъде публикувана допълнително. МАКК си запазва правото за евентуални допълнения и промени.

Датата на изложбата в Струмяни е променена. Изложбата ще се състои на 01.10.2011г.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
kennel Kyurenitsa
Hero Member

« Reply #14 on: January 02, 2012, 17:47:47 PM »

Да попитам за 2012г.  има ли определени дати за изложби на  МАКК ?

http://www.facebook.com/pages/Karakachan-dog-Kennel-Kyurenitsa/119244154787012?ref=sgm

НАШИТЕ КУЧЕТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АТАКИ НА ХИЩНИЦИТЕ !
Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: