Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 30, 2025, 07:45:49 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26
  Print  
Author Topic: Шарпланинец  (Read 358120 times)
0 Members and 14 Guests are viewing this topic.
Гроздан
Jr. Member
**

« Reply #345 on: June 08, 2013, 08:43:49 AM »

По мое скромно мнение някогашния шарпланинец е днешното кк, има стари клипове в нета ако човек ги разгледа и прочете повече за тази стара порода ще си направи извод. : naughty
Другото което ми направи впечетление клиповете на днешните карпатски кучета че има и шарени кучета приличащи досущ на нашето кк. Wink                                                                            
петко
Hero Member

« Reply #346 on: June 08, 2013, 11:26:10 AM »

пълни глупости 

гледаи си кучето и не слушаи никои
Happy dog
Newbie
*

« Reply #347 on: June 08, 2013, 15:59:47 PM »

Аз лично не мисля, че някогашния шарко е днешното кк. То има и шарени ландзери но не са каракачанки, за карпатина не знам много мисля ,че е новосъздадена порода.                                                                                                                                                               Кучето си го гледам, но като 10 човека ти казват, че не е това за което си го взел почваш да се чудиш.                                                Ще се опитам да кача снимки на кучето горе-долу да се види за какво става на въпрос.
pitbul
Sr. Member

« Reply #348 on: June 08, 2013, 18:49:30 PM »

пълни глупости 

гледаи си кучето и не слушаи никои
много точно казано от Петко,,,всички кучета са произлезли от КК,да бе да,Гроздане всички се разболяха от тая болест,че всички шарени и рошави кучета са произлезли от КК lol lol lol
Гроздан
Jr. Member
**

« Reply #349 on: June 09, 2013, 14:00:50 PM »

Мисля че Атила Седевчев може да поясни повече за старите шарпланинци преди 50 години на миналиа век. no
петко
Hero Member

« Reply #350 on: June 09, 2013, 14:23:23 PM »

По мое скромно мнение някогашния шарпланинец е днешното кк, има стари клипове в нета ако човек ги разгледа и прочете повече за тази стара порода ще си направи извод. : naughty

според твоите думи каракачанското куче е шарпланинец ?предполагам си гледал стария клип къде един шар давеше вълк имаше и шарени кучета ,но пък кои твърди ,че всичко в сюрията е било шар? Лично аз си мисля ,че напълно е възможно из шар планина да е имало каракачансци ,или пък други шарени кучета така както у нас пък шар и разбира се кръстоски между тях предполагм и това е и възможна причнина да се срещат цветовете на породите в другите тоест шарен шар и сив каракчан ,не казвам ,че задължително са мелези ,напротив ,може би има шарени шарпланинци които са по чисти от сиви такива пък и обратното .някога хората може би са взимали кучета отделни екземпляри и по този начин са вкарвали чужда кръв ,но не са си поставяли за цел да опазват нито собствената си порода нито вкараната ,така тези екземпляри са обречени на претопяване

в меловпечатления гледах един филм ,пише ,че от 1983 (възможно е тогава да е излязъл филма а да е сниман и по рано)мисля някъде в централните родопи ,загледаи се в кучетата ,има сиво и което е още по странно и кангал това значи ли юе наще кучета са кръстоски?
Гроздан
Jr. Member
**

« Reply #351 on: June 09, 2013, 17:06:20 PM »

Петко, днешните шарпланинци в повечето случаи са хибриди старотипните кучета са рядкост. naughty
Ако не ме лъже паметта те са най срещани във Македония и там се е получило кото при нас в България БОК И КК. Wink
петко
Hero Member

« Reply #352 on: June 09, 2013, 19:42:03 PM »

Бре то си е македонско куче .... Шарпланина е наи -вече в македония естествено е там да се среща породата наи -много .среща и из други баири обаче и държави съседни на шарпланина и македония
Бая разлика има от при нас според мен напърво породата е регистрирана отдавна във фци още в югославия стандарт пък има зер от още по отдавна развъждана е и от военни като служебно куче е ползвано ,накрая но не на последно място там животновъдството не претърпяло такива катаклизми като при нас което предполага и аборигенно развъждане

Гроздан
Jr. Member
**

« Reply #353 on: June 10, 2013, 05:47:52 AM »

Според мен сходството между кк и шарпланинеца е очевадна, както аз немога да го докажа така и който да било може да докаже че нямат нищо общо. confused
Happy dog
Newbie
*

« Reply #354 on: June 10, 2013, 10:29:14 AM »

Topic Summary
Posted on: Today at 08:47:52 Posted by: Гроздан
Insert Quote
Според мен сходството между кк и шарпланинеца е очевадна, както аз немога да го докажа така и който да било може да докаже че нямат нищо общо.
    Това,че имат сходство прави ли ги една порода. Днешния шарко има сходство и с кавказа, но за едно и също куче ли е
Гроздан
Jr. Member
**

« Reply #355 on: June 12, 2013, 05:40:51 AM »

Може би в миналото са имали и след като са станали отделни породи можем само да гадаем. hmm
Александър Христов
Hero Member

« Reply #356 on: June 19, 2013, 16:43:07 PM »

мисля че корена е един, нормално е по долината на струма (КК) и по шар планина (ШАР) да се е даже мешела популацията, сигурно и предпочитанията на сайбиите, старите скотовъди, да са били горе долу еднакви и да са си правили "селекциия" по сходни белези. друга тема е че след като прокарали междата и отделили Македония са се отделили и популациите, сигурно от тогава са започнали и различни белези да търсят развъдчиците. После следва мелезацията- различни тиквеници, различни вкусове. едни мешат с кавказци, други с кангали, трети с пиринейци или санбернари.
сега имаме две "породи" но това е то "еволюция" а иначе автохтонния тип със сигурност се е припоривал на 99%
Smiley айде и аз да се направя на експерт  cheers

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
петко
Hero Member

« Reply #357 on: June 19, 2013, 18:35:25 PM »

мисля че корена е един, нормално е по долината на струма (КК) и по шар планина (ШАР) да се е даже мешела популацията,
Ако корене е един защо говориме за мешене по скорор за консолидиране след като спират меашвиците ц следствие на затваряне на границите ,не си ли противоречиш

После горе долу по тва време са разделили родопа ама кучетата къде повече къде по малко си мясат каракачанци ,за сметка на тва пък в пиринския краи кучета де го избиват на шар
мое мнение шара е от шар планина каракачана от родопа по средата средна работа lol,ако имат общ корен то тои е много по далеч назад във времето от затваряне на границите

Ariman
Hero Member

« Reply #358 on: June 19, 2013, 18:38:12 PM »

Александър в голяма степен е прав и грам не си противоречи!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #359 on: June 19, 2013, 18:46:18 PM »

абе едно време ми правиха тест и там имаше такива главоблъсканици

та да помисим

след като е нормално да са се мешали значи са били отделни ,нали така , и след като спрели да се мешат станали пак отделни?

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26
  Print  

Jump to: