Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 12, 2025, 11:59:26 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 26
  Print  
Author Topic: Шарпланинец  (Read 307695 times)
0 Members and 14 Guests are viewing this topic.
petko
Hero Member

« Reply #90 on: September 26, 2008, 08:21:00 AM »

startera e nai prav ,karabash e kuche s cherna glava ili ovca ,to si e kazano kara bash .toest cherna glava ima i karagioz pri ovcete(cherni ochi) a za pruskanata okraska kazawat murdzhivo
na kangala mu kazvat karabash kangal dokolkoto znam imeno zaradi chernata maska ,po standart sega sa takiva ,no si e imalo i ima i bez maska ,ne akbashi

abe hora samo na men li mi se vidiat tezi kucheta kangali ,gleite korenata razlika ot legnaloto otzad ,tezi nqmat nishto obshto da reche toia che djinsa mu e takyv ,twa otzad otde se prykna ,i posle drygi takiva aborigenni modeli ima li? be az imam krystoski s kangali de po mogat da minat moite pone sa vulti s cherna maska imam i chernogrivo

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Jovan
Newbie
*

« Reply #91 on: September 26, 2008, 08:24:44 AM »

От самолет се вижда че са кангали eek
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #92 on: September 26, 2008, 10:13:33 AM »

Преди доста години имах възможност да видя с очите си Шарпланинците по планината Бистра. С Гоце направихме една обиколка по бачилата. Показа ми също кучета при негови колеги. Кучета от оригиналния тип, както и киноложки мутанти. Интересно бе да се видят наследници на Люш селектирани чистокръвно и такива с впръскана чужда кръв.  Отделно съм гледал доста записи, които Гоце е правил по различните македонски планини. Карабашести кучета се срещат. Наистина имат сходства с Кангали(основно в окраската), но имат и разлики. Изключая окраската имат параметрите, формата и държането на балканските овчарски кучета.
Имам теория за сходството с Кангала.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
STARTER
Hero Member

« Reply #93 on: September 26, 2008, 12:11:50 PM »

Добре ще е ако може да покаже някой и по-добри снимки на кучета с такава окраска и в други пози.
Да може да се види има ли разлика с кангалите и каква е.
На мен също много ми мязат на кангали.

Кара, кажи си теорията де!
 smile
Gugulovski
Jr. Member
**

« Reply #94 on: September 26, 2008, 12:43:43 PM »

Znachi "Karabash" e nazvanie na svetlo ocveteno kuche ili ovca s Cherna-tamna glava ili mucuna!
Tezi Karabashi i tozi siviat sa edna karv a samo vizjte kolko sa razlichni.....obache te sa si ESTESTVENI Rabotni kucheta polucheni chrez estestven podbor! Tochno zaradi tova sa i tezi razlichni Exteriorni manifestacii....ili kakto nie go narichame oshte "Genetichno Sakrovishte pri chistite rabotni Makedonski Sharplaninci"! 
Eto i edin Primer i vav sashtoto vreme i vapros za vsichki.....eto vi snimkite koito vi ispratih i az i drugite snimki na razlichni tipove Sharplaninci,a vizjte i tezi parvite snimki koito sa "Standartni Sivi ekzempliari"!
E sega mi kazjete tova,az sas normalna celenasochena selekcia moga ot tezi "Izvornite kucheta" po vsiako vreme da polucha takova Standardno potomstvo,no dali mozje niakoi da napravi obratnoto?Huh?? Ot takiva "Karikaturi na porodata" da Izselektira tochno takiva i tolkova razlichni s razlichni karakteristiki Rabotni planinski kucheta?Huh??  Ta nie samo osiromashvame Genetichnia basein na edna unikalna poroda!
A kolkoto do Kangalite pak shte kazja che ne Sharplanineca e tehno proizvodno....a mozje-bi shte e obratnoto!
Verno e i tova che Albancite se opitvat da napraviat nova poroda "Deltari-ilir (Iliriiska ovcharka)",varz bazata na nashi Chistokarvni Makedonski Sharplaninci i izvestni Sharplaninski linii,obache imat i niakoi propuski v Genetichnite stebla kato kolkoto vizjdam se dopusnati i predstavliavani kato "chisti" i dosta Melezi sas San-Bernari,Kavkazki i podobni. Obache te usileno rabotiat i s goliama podkrepa od strana na tehnata drzjava,dokato nie vse oshte si spim i dokato se sabudime.....zamina porodata!!!
Parvo nie samite unishtozjavame i tova posledno chisto koeto e ostanalo a sled tova i drugi shte ni vzemat vsichko ostanalo.
Naposledak az zapochnah edin proekt s koito se opitvam da zapazia neshtata na miastoto si ta dazje ako moga i da napredneme s Sharplanincite.....obache samo vremeto shte pokazje kakvo sam uspial da napravia! Shte se radvam i na Balgarska podkrepa ako ima nuzjda!

A eto sega shte vi pusna i niakolko snimki ot nashi prekrasni "Rudi-goli" Sharplaninci,a ne Kangali vapreki exteriornoto im shodstvo!
No predi tova eto edna snimka ot edin Prekrasen "Karabash" koito niama nishto obshto sas Kangalite,toi e sin na edin ot moite Naidobri Sivi Sharplaninci,a negova shterka v momenta e v Sofia i e rodila 7 malki Karabashcheta Wink

« Last Edit: September 26, 2008, 13:04:10 PM by Gugulovski » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #95 on: September 26, 2008, 12:51:55 PM »

Теорията ми е свързана с ролята на номадите юруци и голямите им поселения из територията на историческата област Македония. Но директна връзка може да се докаже или отхвърли на базата на задълбочени генетични изследвания. Така че това е само хипотеза на база на историческо придвижване на маси хора и животни.
Впрочем на базата на ген.анализи американци показаха близко родство на шарпланинец с бордер коли. Естествено става дума не за кръстоски, а за общи предци доооста назад във времето. Като посоката на разселване на едрите кучета свързани с овцевъдството е от Балканите към запада. При същото изследване излезе също, че белите овчарски кучета от Апенините и централна Европа не са от един корен както смятаха кинолозите.
« Last Edit: September 26, 2008, 13:08:09 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Gugulovski
Jr. Member
**

« Reply #96 on: September 26, 2008, 12:58:38 PM »

Eto Makedonski Rudi Rabotni Sharplaninci! E za niakoi tezi pak shte sa si Kangali!

STARTER
Hero Member

« Reply #97 on: September 26, 2008, 13:06:47 PM »

Последното куче...
Че не разбирам, не разбирам ама си мяза съвсем на кангал.

Има ли места дето са само такива кучетата, без сиви и други цветове?
Jovan
Newbie
*

« Reply #98 on: September 26, 2008, 13:18:48 PM »

A kolkoto do Kangalite pak shte kazja che ne Sharplanineca e tehno proizvodno....a mozje-bi shte e obratnoto! confused
А малко усещане  bangin ние да не ядеме доматити с колците
Mad Max
Hero Member

« Reply #99 on: September 26, 2008, 13:57:45 PM »

Гоце, разкажи повече за този проект.. За асоциацията и т.н. Доста интересно звучи. Продължавай да разказваш и да показваш снимки.
Поздрави!

STARTER
Hero Member

« Reply #100 on: September 26, 2008, 14:47:24 PM »

И ако може пусни още някоя снимка на кучката от София!
Хвана ми окото!
 cheers
goce_07
Hero Member

« Reply #101 on: September 26, 2008, 14:57:54 PM »

Не знам кой трябва да се усеща но в момента в Гоце Дел4ев има един караяка (тигров) кангал ,който много прили4а примерно на старите тигрови бански ку4ета,само дето е доста дългокрак (като вси4ки кангали).Един възрастен го видя 4е ако това ку4е е късокрако все едно гледа старите говедареви ку4ета.Напълно подкрепям Гоце 4е нашите стари ку4ета са били не по-лоши а даже и по добри от кангалите(става въпрос за ку4етата преди 30-40 години а не за сегашните наши помияри).Ако кангалите  са били по-добри местните турци по Балканите щяха да гледат кангали а не местни ов4арски ку4ета.МОЖЕЛО е лесно да ги вкарат тъй като на големите панаири в Солун,Неврокоп,БИТОЛЯ,Узунджово и др. са се карали животни от вси4ки краища на Турската империя.А ку4етата на снимките си имат достатъ4но разлики с кангалите (по-късокраки по-приземисти,по-дълбок гръден кош,по-широки и раздале4ени скулови дъги на 4ерепа).А от по4ти вси4ки ов4арски породи могат да се намерят ку4ета които доста да си прили4ат.В един грузински сайт видях ку4ета (старотипни) ,които не може да ги отли4иш от старите наши ку4ета.Така 4е не се отнасяйте към думите на Гоце с такова недоверие тъй като той казва истината.
AZIA
Newbie
*

« Reply #102 on: September 26, 2008, 15:05:03 PM »

много обективен и добър отговор,аз също вярвам,че балканските кучета имат един и същти корен или извор,затова са толкова сходни по характер и визия, smile
petko
Hero Member

« Reply #103 on: September 26, 2008, 15:16:34 PM »

ГУГОЛОЖСКИ ...МОЖЕ АМА НЕ ВЯРВАМ последното също си ми мяса кангал виж разликата в типа първото си има структура на балкански пес дори и да има кръв не мяса кангал последното точно обратно онези от снимката са още по канагали .пак казвам за мен ,никога не съм имал претенции на разбирач а ти си явно навътре в материята ,но според мен това е още по страшно човек де неразбира да ги оприличи на чужда порода и то не близка
когато ми говорите за едва ли не разлика на цвят ...макар и странен ,искам да видя реплика на тарзана и ония другия обаче сиви с черна маска ,за такова може да мине само първото куче 
не само е с дълъг косъм то си мяса каракачанка ,странно ми е как единствено балканите вие имате подобен цвят ....в стандарта на макк има един порок (или недостатък) "сходство с друи породи "при вас такова нещо няма ли
за македонския произход на кангала ....звучи ми странно ,да не кажа смешно ,все пак там има една огромна популация ....а вие имате тип мясащ на нея ,и което наи странното само вие ги имате подобни барем ниакое у нас не е ли попадало или у комшиите ви ?от македония до анадол има бая път и ще минеш през моите земи точно ,аз си спомням па и сега могат да се намерят кучета със сходен екстериор на вашите имаи впредвид че са се и мешали ,но анадолския цвят все е от турция

и дръго последното е с подрязани уши като на кангал тоест две ,имате и с едно рязано .ти кво ше кажеш за това ?

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Jovan
Newbie
*

« Reply #104 on: September 26, 2008, 15:17:12 PM »

Е сега и кангала изкарахте македонски lol clap Това като в оня виц "...... Еее луно земио македонска и за тебе воина ке водиме"

А причината кагалите да не се разпространят в миналото е причината е, че то живее и се развъжда в строго затворен ареал и се е забранявал износа му за да не се смеси с други породи и да се запазият качествата му.
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 26
  Print  

Jump to: