Ne razbrah tochno vaprosa na Pencho,no vse pak shte se opitam da odgovoria po niakakav nachin.
Znachi vav samata poroda Sharplaninec kato Estestvena i rabotna,ima razlichni exterierni tipove i pod-tipove,ta tochno zaradi tova e moiat revolt sreshtu sazdatelite na "Izmisleniat Standard"!
Sas koe pravo niakoi si e pozvolil da dava predimstvo na samo edin od mnogote po tova vreme Sashtestvuvashti Sharplaninski tipove na kucheta!
I spored kakav kriterii tova e stanalo? Dali spored kriteriite i nuzjdite na Ovcharite po planinite ili spored niakakvi drugi?
I koi shte bade nakazan i po kakav nachin za veche pochti uspialiat Genocid na tazi poroda?
Otgovorni ima mnogo,kato zapochnem ot samite sazdateli na Standarda,vsichki Sadii,Prezidenti na klubove i Federacii kakto i samite Razvazjdachi sas svoeto bezdeistvie i vartene na Biznes!
Vsichki moi ednocvetni Sharplaninci imat reguliarni i validni rodoslovia,dazje niakoi ot tiah sa bili i Shampioni,dokato tehnite bratia i sestri ot sashtoto kuchilo koito imat (bial gerdan,biala lapa,po-kasa kozina ili 5-6ti dopalnitelni parsti na zadnite lapi) niamat nikakav shans da poluchat rodoslovie a pak za izlozjbi i duma da ne stava.....a pak sa si edna karv i spored men edna poroda!
Aide sega vie mi obiasnete tova neshto i tozi absurd!
Dokolkoto za tezi DNK sertifikati i tehnata validnost,ne moga nishto da kazja osven che za da se ustanovi niakakva prinadlezjnost vse pak bi triabvalo da se ima niakakav "Reper" ili Osnova za sravniavane ,i to ne kakvato i da e!
Mnogo pozdravi na vsichki vas koito se vliuchvate v tazi diskusia!
edna lichno moia si teoriq balkanskiq tip owcharsko kuche e edin s podtipowe po skoro po raioni ne tolkoz po dyrjawi ....te zatwa washite aborigeni po skoro shte minat za nashi karakachanki ,zatwa i edno grycko mi miasa mnogo na nashte kk .....nie nemahme kinologiq i bqhme izolirani na balkanite ,nqmahme dori i domashni liubimci daje s koito da se omeshat,nie "izostanahme" w selekciqta ,za jalost i burzo" navaksahme " za jalost ne se pouchihme ot greshkite wi ,i koeto e nai jalkoto nema da imame i poroda daje mai
winagi nai lesniq nachin (spored men)e da izberesh edin tip za da mojesh da registrirash porodata trqbwa da izglejda ednotipna i konsolidirana ,wposledstwie sled registriraneto veche zapochva da se misli za doizpipvane na porodata ,triabva da izglejda"dobre" haresvat mi aborigenite ti ,no napravi edin eksperiment pokaji na niakoi , laik koito tyrsi sharplaninec snimka na aborigen i moderen sharplaninec,shte te pita dali si siguren che e takawa poroda aborigena ti
oficialnoto razvyjdane e nesyvmestimo s aborigenite,vzema poveche otkolkoto im dava plashtat prekaleno visoka cena za da se narekyt poroda ,ti i drygi shte cenite tiah no kato cialo horata ne gi haresvat ,izpolzvat gi za fon za istoria ,za fundament na bazata na koito da syzdadat poroda ,sled tova ako ima kak biha iskali da gi izlichat ,da niam snimki daje shtot shte se vidi razlikata nai dobre da izcheznat i da ostane syhranenena krywta im nowata "poroda" i legendata za tiah razbira se triabva da jivee onazi legenda koiato kara horata da si misliat che tihnoto kuche e syshtoto kato onowa koe machkalo mechki v sharplanina i che i sega mozhe da go napravi ,ma nali niama .
pp niakoi moje li da mi pokaje snimka na aborigeni ot Alabania
....i shar planina ne li i chast ot Albania