Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 14, 2025, 15:03:15 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3
  Print  
Author Topic: Карпатин и Буковина (Румъния)  (Read 82039 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #15 on: June 23, 2009, 12:44:28 PM »

Айде да им е честита и буковината на румънците, регистрирана в МФК. Гледам че и сърбите са се закачили на клона  Wink

The FCI General Committee held a meeting on March 26th and 27th 2009 in Luxemburg and made the following decision: From 27th March 2009 the breed Ciobanesc Romanesc de Bucovina, standard n° 357 (Southeastern European Shepherd) Group 2, Section 2.2 is recognised by the FCI on a provisional basis. Consequently, from March 27th 2009, this breed is eligible for the FCI titles (Winner of the World Dog Show, Winner of the Section Shows – Europe, Asia and the Pacific, Americas and the Caribbean). However, this breed is not eligible for the CACIB until it is recognised on a definitive basis. In addition, the pedigrees issued to the dogs of this breed, can from March 27th 2009 carry the FCI logo.

chestito i na teb be vano  :lol:bok e vsushtnost bukovina nali ....

a da te pitam kavo predpochitash karakachansko kuche s proizhod bulgari s istoria koito e po starar ot kinolojkata
ili bukovina rodena v Bulgaria  inak rumunsko srubska koi e patriota sega a? Hich da ne ti puka nali vse razpraviate che imeto ne bilo vajno i koi kak she im vika niama znachenie bukovina bukovina nai sa si vashi ,bulgarski

Аз продължавам да смятам че името не е важно - ако пишеше че буковината е българска порода (само българска) - нямаше да ми пречи и бих си наричал кучетата буковина - но това е сръбско-румънска порода, така че аз немога да си наричам кучетата буковина. А иначе предпочитам моите си кучета. Wink
vano
Guest
« Reply #16 on: June 23, 2009, 13:05:52 PM »

И още нещо Петко, престани да ме слагаш в разни клубове и клубчета - няма наши и ваши - аз не членувам в никакъв клуб, нито за БОК, нито за КК.
Никога не съм крил и пак го казвам - за мен по-стойностните кучета са при организациите за КК и Горан. Но правилното име на породата за мен е българско овчарско куче.
Нямам нищо против моите кучета да бъдат наричани и КК или Горан или каквото официално име се сложи на породата - но за мен винаги ще са си овчарски. За пръв път съм се сблъскал с тези кучета преди около 25 години и оттогава си ги знам така. И щом сме в България значи са български овчарски.

И хайде да не тръгваме пак в посока имената, защото това на този етап наистина е най-маловажното нещо, защото това което допусна да бъде направено БРФК, като се оставиха в стандарта на буковина да пише че се среща в България е недопустимо.

Хайде някой да ми каже един български регион в който да се среща порода буковина - само един.
Но разбира се този въпрос е към БРФК или НК БОК, за съжаление и двете страни мълчат като пукали - те това е.
petko
Hero Member

« Reply #17 on: June 24, 2009, 13:15:47 PM »

lol..zashto se sramish da se narechesh bokchia bre? i men me slagat makadjia .daje edin po edno vreme me nareche "hardlainera' v politikatata predpolagam ,vsushtnost ne samo che ne chlenuvam ,i niamama karakachansko kuche ot kontroliranata ot tiah populacia nito ot mokk ,kuchetata si naricham chobanski reja im (ako im gi reja ) i dvete ushi ,no sushto kato teb sum zastanal zad imeto kk .za razlika ot teb ne zashtoto e nai pravilno a zashtoto kakto kaza kuchetata sa im v kraina smetka po zapazeni i koeto nai vajno v tiah vijdam po dobroror budeshte za porodata dvijat se v po pravilnata spored men posoka ,shprehash?
i kogatato mi kajat makadjia ili "vashte"ma gram ne se obijdam ,drazni me samo kato mi zadavat vyprosi na koito prosto niama kak da otgovoria zashtoto znam tova koeto znaesh i ti ot neta

za porodata bukovina.mi to si e balkanskoto ni kuche ,takak che moje i da se kaje che si ia imame dryg e vyprosa che za nas ostana imaneto a za drugite porodata ,mislia che bok spoko mogat da se vpishat v bukovina sus izvestnite mu tam otstypki za da sme v fci i veche neinia kontrol she stanat istinski bukovini ...samo che az prepochitam nashite si karakachanki zapisani s bulgarski proizhod a neka pukliovci da razpraviat che sme se prodavali na gurci i kak tui hem karakachansko hem bulgarsko ...za tiah da si gledat bukovinite Bulgarski pasli bulgarska trevica i tn t prostotii de gi razpraviaha .okaza se che nai golemite patrioti tezi de ne si davaha imneto si dadoha gyza za rumynski lei a govoriat  che drugi se bili prodavali

bukovinata e po hubava ot bok lol.belkim izpraviat greshkite na popov i izchistiat kryvta na motorista ,kakto kazvat vsiako zlo za dobro

i sega da te popitam pak na tva deredje kk ili bok ti se vidiat po bulgarski ,za avtentichni vijdam che ne sporish

ne zabraviai che kk sa go spomenavali v minaloto ne predi da e imalo bukovina a predi da e imalo kakvo da e balkansko kuche ,to po standart e s proizhod Bulgaria ne gurcia oshte po malko romania ili sarbia ta koe nasheto kuche vano i koia e pravilnata organizacia ?sedevchevi i dinchev moje da gi pliuete obache im priznaite edno s pliuene bez pliuene si vurviat po nachertanata im puteka i sys principite si opazvane na bulgarskata poroda .zasega oshte nikoi ne ia e registriral kk nadiavam se da ia niakoi den ,ma ne kato rumunska

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Stefan Yordanov
Newbie
*

« Reply #18 on: June 24, 2009, 16:30:06 PM »

И още нещо Петко, престани да ме слагаш в разни клубове и клубчета - няма наши и ваши - аз не членувам в никакъв клуб, нито за БОК, нито за КК.
Никога не съм крил и пак го казвам - за мен по-стойностните кучета са при организациите за КК и Горан. Но правилното име на породата за мен е българско овчарско куче.
Нямам нищо против моите кучета да бъдат наричани и КК или Горан или каквото официално име се сложи на породата - но за мен винаги ще са си овчарски. За пръв път съм се сблъскал с тези кучета преди около 25 години и оттогава си ги знам така. И щом сме в България значи са български овчарски.

И хайде да не тръгваме пак в посока имената, защото това на този етап наистина е най-маловажното нещо, защото това което допусна да бъде направено БРФК, като се оставиха в стандарта на буковина да пише че се среща в България е недопустимо.

Хайде някой да ми каже един български регион в който да се среща порода буковина - само един.
Но разбира се този въпрос е към БРФК или НК БОК, за съжаление и двете страни мълчат като пукали - те това е.

Обяснете ако обичате какво разбирате под "по-стойностни". Как направихте този извод? Колко КК и БОК кучета
сте преценили екстериорно и в работна среда?

vano
Guest
« Reply #19 on: June 24, 2009, 18:09:20 PM »

Обяснете ако обичате какво разбирате под "по-стойностни". Как направихте този извод? Колко КК и БОК кучета
сте преценили екстериорно и в работна среда?

Ами да кажем за последните 5 години около 300-400 кучета. Видял съм на живо по изложби, заснел съм, наблюдавал съм и в работна среда. Това достатъчно ли е?

И все пак това си е мое мнение и не задължавам никого с него.
« Last Edit: June 24, 2009, 18:09:36 PM by vano » Logged
vano
Guest
« Reply #20 on: June 24, 2009, 18:10:51 PM »

А я сега Вие ми обяснете като член на НК БОК, ако имате желание разбира се - как ще регистрираме БОК в МФК при така стеклите се обстоятелства?
petko
Hero Member

« Reply #21 on: June 25, 2009, 09:16:49 AM »

А я сега Вие ми обяснете като член на НК БОК, ако имате желание разбира се - как ще регистрираме БОК в МФК при така стеклите се обстоятелства?

shte go registrirate kato bukovinsko  Ovcharsko Kuche

.stefane i az sum liubopiten

DIO
Sr. Member

« Reply #22 on: June 25, 2009, 10:31:06 AM »

Хубав въпрос ;)но се съмнявам някой да вземе отношение
STARTER
Hero Member

« Reply #23 on: June 25, 2009, 11:16:14 AM »

То си е регистрирано вече кучето:
Югоизточно европейски оварско куче.
Никой не държи да е Буковина.
Всичко е наред, и герба вече е европейска партия. Скоро май ще има смяна на курса.
petko
Hero Member

« Reply #24 on: June 25, 2009, 14:55:23 PM »

То си е регистрирано вече кучето:
Югоизточно европейски оварско куче.
Никой не държи да е Буковина.
Всичко е наред, и герба вече е европейска партия. Скоро май ще има смяна на курса.

nikoi ne durji ama ..to e kato nashto bok,slektirano na bazata na karakachanski kucheta .
samo che v uigoiztochnata ovcharka she kazvat che e bukovina deto si e rumunska ,nali ?

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #25 on: July 19, 2009, 11:39:12 AM »

Така наречената Буковина бе "открита" сравнително скоро от румънските кинолози.
Показвам по-долу стари снимки на Карпатини от времето когато румънците познаваха и описваха само две породи местни овчарски кучета на територията си - Карпатин и Миоритик.
Едва доста по късно във връзка с подаването на документи пред FCI им хрумна да оставят за "Карпатин" само сивите с бели предни крака и отделят шарените уедрени в нова група под името "Буковина". Така изведнъж нароиха трета порода и представиха стандартите и на трите в FCI. По Карпатина и Миоритика бе работено отдавна, притежаваха набор от документация и логично бяха признати през 2006г. Буковината бе оставена с тенденция да бъде част от така наречния "Балкански пастирски пас". Три години по-късно и Буковината получи номер във FCI. И то не като един от вариантите на балканска порода, а като основа за такава.

На старите снимки се вижда по-ниският ръст, по-разтеглен формат и по олекотените глави на аборигенните кучета от Карапатите в сравнение с съвременната Буковина.  Удивителното сходство между съвременните БОК и ЮиЕО(Буковина) се  дължи не само на общи балкански предци в далечното минало, но и на доизкусуряването им с едни и същи породи уедрители в съвременноста.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #26 on: July 19, 2009, 11:53:27 AM »

Но румънците не се задоволяват само с тези три породи. Вече се показва следващата им цветова хрумка. Явно апетитът им идва с яденето(регистрациите).
Новата е "Ciobanesc romanesc Corb". От обясненията на самите румънци се разбира че Корб е използвано име за черно куче. Дефакто се получава реализация на идеята на македонците от преди няколко години, които искаха да регистрират черно оцветени кучета под името "Караман".
Важната отлика на Корб е окраската - черно куче с минимум бяло.

Любопитният детайл е, че в отбелязаният район на произход на породата в Карпатите се наблюдават из овчарниците карпатски кучета с всякакви цветове - от чисто бяло, сиво, шарено та до черни с бяло. Дори и барачести. Отделно че ръстово тези по овчарниците са далеч по семпли.
Та румънците са се развъхрили в полето на изложбената кинология и съчиняват все нови и нови породи.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #27 on: July 19, 2009, 12:27:43 PM »

Та румънците са се развъхрили в полето на изложбената кинология и съчиняват все нови и нови породи.
Балкански синдром.  Wink

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
rex
Hero Member

« Reply #28 on: July 19, 2009, 12:54:59 PM »

И все по-едри, все по-несъразмерни, истински деца на новото време.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
petko
Hero Member

« Reply #29 on: July 19, 2009, 13:01:07 PM »

Балкански синдром.  Wink
.svetoven bih kazal

Pages: 1 [2] 3
  Print  

Jump to: