Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 22:37:14 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 33
  Print  
Author Topic: Представяне на кучета_А. Христов  (Read 281405 times)
0 Members and 53 Guests are viewing this topic.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #75 on: February 08, 2011, 07:53:59 AM »

Aз разбирам нещата така:
Има стандарт който е приет и който се следва в определяне на породността.
1. Ако кучето пред мен покрива този стандарт- каракачанско е!
2. След това идват субективните критерии, такива каквто всички ние имаме.
3. Произход- всиички тук знаем че целенасоченото селекциониране на КК започва едва преди около 20 години (и слава богу), имаме си млада порода!
Другия вариянт- немаска овчарка- толкова селкционирана че нищо не е останало освен името
Аз лично бих се радвал повече да си взема кутре от някой стар овчар за който знам че ги има тези кучета от 40 години и ги въди за работа. Отколкото да взема куче от развъдник с потекло като чаршаф.
Само дето овчари не останаха.

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
vano
Guest
« Reply #76 on: February 08, 2011, 08:14:48 AM »

...

Ето тук е разковничето. И то не овчари, защото овчари още има, а овчари ценящи хубавите кучета.
Аз много обикалям из страната по работа и често из планинските райони ми се случва да срещам стада овце. Ами да ти кажа в повечето случаи край стадата подджафкват разни безпородни псета.
Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни.
ТИТО
Hero Member

« Reply #77 on: February 08, 2011, 09:12:43 AM »

Според мен породата е древна но стандартизирането е младо и от скоро .И ние което се опитваме да направим е дазапазим породата съобразявайки се с  приетия стандарт на МАКК.
  Времената са вече различни...За съжаление овчарлъка от ден на ден намалява защото живеем в прекрасна държава с уникални  държавници. Добре ,че има тук таме луди като нас било то овчари или развъдчици че да я има и породата..Но да видим занапред как ще е... Най-лошото обаче  последно време като гледам е и намесата на политиката в  кучетата.Като се стигне дотам имайки в предв ид капацитета на нашите политици не ми дават голяма надежда за доста неща.

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #78 on: February 08, 2011, 10:51:02 AM »

Според мен породата е древна но стандартизирането е младо и от скоро .И ние което се опитваме да направим е дазапазим породата съобразявайки се с  приетия стандарт на МАКК.
  Времената са вече различни...За съжаление овчарлъка от ден на ден намалява защото живеем в прекрасна държава с уникални  държавници. Добре ,че има тук таме луди като нас било то овчари или развъдчици че да я има и породата..Но да видим занапред как ще е... Най-лошото обаче  последно време като гледам е и намесата на политиката в  кучетата.Като се стигне дотам имайки в предв ид капацитета на нашите политици не ми дават голяма надежда за доста неща.

Съгласен с всяка твоя дума Тито!

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #79 on: February 08, 2011, 11:00:14 AM »

...

Ето тук е разковничето. И то не овчари, защото овчари още има, а овчари ценящи хубавите кучета.
Аз много обикалям из страната по работа и често из планинските райони ми се случва да срещам стада овце. Ами да ти кажа в повечето случаи край стадата подджафкват разни безпородни псета.
Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни.
Вано, темата е дълга, ще се радвам да си поговорим по тая тема някой ден!
А на последните мохикани като Дънди, Миро и всички развъдчици, ПОКЛОН!

dandi
Hero Member

« Reply #80 on: February 08, 2011, 19:56:39 PM »

...

Овчари има или пасящи овце!Защото едните с другите нямат нищо общо.Овчарите ценят хубавите кучета,красивото натъкмено стадо,традициите.
Пасящите стадо им е все едно какво пасат и какво куче джафка наоколо,важното е денят да мине някак си и да си вземат надницата.
Наскоро един богаташ тук прододе овцете си(разбра че от тях не се печели и субсидиите за които всички говорят не покриват разходите на овцете).Овчари му бяха двама цигани дето си бяха докарали един безпороден голак,който в интерес на истината беше много добро работно куче -ПАЗАЧ.След продажбата то хартиса и собственика го подаряваше на овчарите наоколо.Никой не го пожела,дори един приятел каза-Как такъв резил ще ходи с моя билюк,аз такова куче в двора си няма да пусна.(Не че кучето е виновно,дори ме да е по пазач от някое от неговите но...
dandi
Hero Member

« Reply #81 on: February 08, 2011, 20:07:15 PM »

Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни
Вано,ласкаеш ме.Но има много като мен,90% от МАКК са такива,и се вижда и тук във форума какви са ни интересите и отделно много приятели тук наоколо.
Родопчани както казва един приятел май сме от друго тесто замесени,освен един новобогаташ нахвърлил се на кавказци и кангали ,наоколо със стадата няма лингии.Района ни изисква кучета,които се справят с хищтници и оцеляват.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #82 on: February 08, 2011, 20:36:11 PM »

Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни
Вано,ласкаеш ме.Но има много като мен,90% от МАКК са такива,и се вижда и тук във форума какви са ни интересите и отделно много приятели тук наоколо.
Родопчани както казва един приятел май сме от друго тесто замесени,освен един новобогаташ нахвърлил се на кавказци и кангали ,наоколо със стадата няма лингии.Района ни изисква кучета,които се справят с хищтници и оцеляват.
Ето това е и моето разбиране за селекция на КК!
Иначе, както писах и по рано, само ще си говорим за чобанско куче.
Най доброто приложение на горенаписаното аз лично видях при Миро в Змеево.
Овце- хубав бюлюк!
ККучета- хубава и дружна глутница!
Регистириран развъдник- "Вулкан"
И Миро кехая- човек който е успял да придеде завършеност на цялата картина!
Ако отиде някой да си търси куче да му пази стадото- там ще го намери,

vano
Guest
« Reply #83 on: February 09, 2011, 07:57:32 AM »

Ето това е и моето разбиране за селекция на КК!
Иначе, както писах и по рано, само ще си говорим за чобанско куче.
Най доброто приложение на горенаписаното аз лично видях при Миро в Змеево.
Овце- хубав бюлюк!
ККучета- хубава и дружна глутница!
Регистириран развъдник- "Вулкан"
И Миро кехая- човек който е успял да придеде завършеност на цялата картина!
Ако отиде някой да си търси куче да му пази стадото- там ще го намери,

Това е идеалната среда за отглеждане на тези кучета, но пак се повтарям не са толкова много.

Ето преди две седмици ходихме из източните Родопи в района на Кърджали. Ами срещнахме доста стада, но само в едно имаше няколко кучета, които хващаха окото. Може би е случайност, но това видях. Преди няколко месеца ходихме из сливенския и еленския балкан (Стара планина) - и там същата работа имаше стада, не е като да нямаше, ама хубави кучета нямаше.
Просто казвам какво съм видял. Разбира се че вие сте по-навътре в нещата и по-знаете има ли или няма овчари, които да гледат хубави кучета.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #84 on: February 09, 2011, 14:37:39 PM »

Вано,
искам да сме наясно че не омаловажавам ролята на развъдниците.
Мнението което изказах беше, че да се съчетаят двете неща(стадо+КК) е най подходящото решение за запазване на КК.
Защото екстериора не прави едно куче чобанско.
А другото се развива, нищо че е врдено!
Поздрави

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #85 on: February 09, 2011, 14:54:19 PM »

Не забравяйте, че екстериора е свързан с функционалността. Руснаците доказаха отдавна, че селекцията по характер определя екстериора. За справка прочети за наблюденията върху селекцията на сребърни лисици отглеждани за кожи. Класически пример. Ето ви едно интервю с Рей Копинджър за руските "опитомени" лисици. Ще видите в кадрите лисици с окраската на каракачанци - лиси гриви, шарени... в резултат на селекция по характер са получени не само шарени екземплари, но и такива с навити опашки(каврък), дори и с скъсени крака  Wink
И да се завърнем при нас. МАКК неслучайно набляга на работното използване на каракачанските кучета в реална среда.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #86 on: February 09, 2011, 15:28:54 PM »

е, това е  notworthy  notworthy

Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #87 on: February 18, 2011, 17:58:16 PM »

МАЙКАТА НА СИВАТАМИ КУЧКА- КУНДА

Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #88 on: February 18, 2011, 18:05:31 PM »

clap clap clap

Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #89 on: February 18, 2011, 18:28:15 PM »

... и тате  Wink

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 33
  Print  

Jump to: