Алекс Христов
|
 |
« Reply #75 on: February 08, 2011, 07:53:59 AM » |
|
Aз разбирам нещата така: Има стандарт който е приет и който се следва в определяне на породността. 1. Ако кучето пред мен покрива този стандарт- каракачанско е! 2. След това идват субективните критерии, такива каквто всички ние имаме. 3. Произход- всиички тук знаем че целенасоченото селекциониране на КК започва едва преди около 20 години (и слава богу), имаме си млада порода! Другия вариянт- немаска овчарка- толкова селкционирана че нищо не е останало освен името Аз лично бих се радвал повече да си взема кутре от някой стар овчар за който знам че ги има тези кучета от 40 години и ги въди за работа. Отколкото да взема куче от развъдник с потекло като чаршаф. Само дето овчари не останаха.
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #76 on: February 08, 2011, 08:14:48 AM » |
|
... Само дето овчари не останаха.
Ето тук е разковничето. И то не овчари, защото овчари още има, а овчари ценящи хубавите кучета. Аз много обикалям из страната по работа и често из планинските райони ми се случва да срещам стада овце. Ами да ти кажа в повечето случаи край стадата подджафкват разни безпородни псета. Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни.
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #77 on: February 08, 2011, 09:12:43 AM » |
|
Според мен породата е древна но стандартизирането е младо и от скоро .И ние което се опитваме да направим е дазапазим породата съобразявайки се с приетия стандарт на МАКК. Времената са вече различни...За съжаление овчарлъка от ден на ден намалява защото живеем в прекрасна държава с уникални държавници. Добре ,че има тук таме луди като нас било то овчари или развъдчици че да я има и породата..Но да видим занапред как ще е... Най-лошото обаче последно време като гледам е и намесата на политиката в кучетата.Като се стигне дотам имайки в предв ид капацитета на нашите политици не ми дават голяма надежда за доста неща.
|
|
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #78 on: February 08, 2011, 10:51:02 AM » |
|
Според мен породата е древна но стандартизирането е младо и от скоро .И ние което се опитваме да направим е дазапазим породата съобразявайки се с приетия стандарт на МАКК. Времената са вече различни...За съжаление овчарлъка от ден на ден намалява защото живеем в прекрасна държава с уникални държавници. Добре ,че има тук таме луди като нас било то овчари или развъдчици че да я има и породата..Но да видим занапред как ще е... Най-лошото обаче последно време като гледам е и намесата на политиката в кучетата.Като се стигне дотам имайки в предв ид капацитета на нашите политици не ми дават голяма надежда за доста неща.
Съгласен с всяка твоя дума Тито!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #79 on: February 08, 2011, 11:00:14 AM » |
|
Ето тук е разковничето. И то не овчари, защото овчари още има, а овчари ценящи хубавите кучета. Аз много обикалям из страната по работа и често из планинските райони ми се случва да срещам стада овце. Ами да ти кажа в повечето случаи край стадата подджафкват разни безпородни псета. Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни. Вано, темата е дълга, ще се радвам да си поговорим по тая тема някой ден! А на последните мохикани като Дънди, Миро и всички развъдчици, ПОКЛОН!
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #80 on: February 08, 2011, 19:56:39 PM » |
|
Ето тук е разковничето. И то не овчари, защото овчари още има, а овчари ценящи хубавите кучета. Аз много обикалям из страната по работа и често из планинските райони ми се случва да срещам стада овце. Ами да ти кажа в повечето случаи край стадата подджафкват разни безпородни псета. Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни. Овчари има или пасящи овце!Защото едните с другите нямат нищо общо.Овчарите ценят хубавите кучета,красивото натъкмено стадо,традициите. Пасящите стадо им е все едно какво пасат и какво куче джафка наоколо,важното е денят да мине някак си и да си вземат надницата. Наскоро един богаташ тук прододе овцете си(разбра че от тях не се печели и субсидиите за които всички говорят не покриват разходите на овцете).Овчари му бяха двама цигани дето си бяха докарали един безпороден голак,който в интерес на истината беше много добро работно куче -ПАЗАЧ.След продажбата то хартиса и собственика го подаряваше на овчарите наоколо.Никой не го пожела,дори един приятел каза-Как такъв резил ще ходи с моя билюк,аз такова куче в двора си няма да пусна.(Не че кучето е виновно,дори ме да е по пазач от някое от неговите но...
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #81 on: February 08, 2011, 20:07:15 PM » |
|
Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни Вано,ласкаеш ме.Но има много като мен,90% от МАКК са такива,и се вижда и тук във форума какви са ни интересите и отделно много приятели тук наоколо. Родопчани както казва един приятел май сме от друго тесто замесени,освен един новобогаташ нахвърлил се на кавказци и кангали ,наоколо със стадата няма лингии.Района ни изисква кучета,които се справят с хищтници и оцеляват.
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #82 on: February 08, 2011, 20:36:11 PM » |
|
Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни Вано,ласкаеш ме.Но има много като мен,90% от МАКК са такива,и се вижда и тук във форума какви са ни интересите и отделно много приятели тук наоколо. Родопчани както казва един приятел май сме от друго тесто замесени,освен един новобогаташ нахвърлил се на кавказци и кангали ,наоколо със стадата няма лингии.Района ни изисква кучета,които се справят с хищтници и оцеляват. Ето това е и моето разбиране за селекция на КК! Иначе, както писах и по рано, само ще си говорим за чобанско куче. Най доброто приложение на горенаписаното аз лично видях при Миро в Змеево. Овце- хубав бюлюк! ККучета- хубава и дружна глутница! Регистириран развъдник- "Вулкан" И Миро кехая- човек който е успял да придеде завършеност на цялата картина! Ако отиде някой да си търси куче да му пази стадото- там ще го намери,
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #83 on: February 09, 2011, 07:57:32 AM » |
|
Ако ги няма и развъдчиците - тази порода отдавна вече да я няма. (това е мое мнение). Това, че тук там се намират хора като Дънди и другите, които отглеждат кучетата в реална среда е наистина безценно, но само с техните усилия едва ли нещата ще се случват. Просто такива хора се броят на пръстите на ръцете ни Вано,ласкаеш ме.Но има много като мен,90% от МАКК са такива,и се вижда и тук във форума какви са ни интересите и отделно много приятели тук наоколо. Родопчани както казва един приятел май сме от друго тесто замесени,освен един новобогаташ нахвърлил се на кавказци и кангали ,наоколо със стадата няма лингии.Района ни изисква кучета,които се справят с хищтници и оцеляват. Ето това е и моето разбиране за селекция на КК! Иначе, както писах и по рано, само ще си говорим за чобанско куче. Най доброто приложение на горенаписаното аз лично видях при Миро в Змеево. Овце- хубав бюлюк! ККучета- хубава и дружна глутница! Регистириран развъдник- "Вулкан" И Миро кехая- човек който е успял да придеде завършеност на цялата картина! Ако отиде някой да си търси куче да му пази стадото- там ще го намери, Това е идеалната среда за отглеждане на тези кучета, но пак се повтарям не са толкова много. Ето преди две седмици ходихме из източните Родопи в района на Кърджали. Ами срещнахме доста стада, но само в едно имаше няколко кучета, които хващаха окото. Може би е случайност, но това видях. Преди няколко месеца ходихме из сливенския и еленския балкан (Стара планина) - и там същата работа имаше стада, не е като да нямаше, ама хубави кучета нямаше. Просто казвам какво съм видял. Разбира се че вие сте по-навътре в нещата и по-знаете има ли или няма овчари, които да гледат хубави кучета.
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #84 on: February 09, 2011, 14:37:39 PM » |
|
Вано, искам да сме наясно че не омаловажавам ролята на развъдниците. Мнението което изказах беше, че да се съчетаят двете неща(стадо+КК) е най подходящото решение за запазване на КК. Защото екстериора не прави едно куче чобанско. А другото се развива, нищо че е врдено! Поздрави
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #85 on: February 09, 2011, 14:54:19 PM » |
|
Не забравяйте, че екстериора е свързан с функционалността. Руснаците доказаха отдавна, че селекцията по характер определя екстериора. За справка прочети за наблюденията върху селекцията на сребърни лисици отглеждани за кожи. Класически пример. Ето ви едно интервю с Рей Копинджър за руските "опитомени" лисици. Ще видите в кадрите лисици с окраската на каракачанци - лиси гриви, шарени... в резултат на селекция по характер са получени не само шарени екземплари, но и такива с навити опашки(каврък), дори и с скъсени крака  И да се завърнем при нас. МАКК неслучайно набляга на работното използване на каракачанските кучета в реална среда.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #86 on: February 09, 2011, 15:28:54 PM » |
|
е, това е 
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #87 on: February 18, 2011, 17:58:16 PM » |
|
 МАЙКАТА НА СИВАТАМИ КУЧКА- КУНДА
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #88 on: February 18, 2011, 18:05:31 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #89 on: February 18, 2011, 18:28:15 PM » |
|
 ... и тате 
|
|
|
|
|
|
|
|