Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:07:25 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4
  Print  
Author Topic: Правилник за развъждане и селекция. М.А.К.К.  (Read 89034 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #15 on: May 04, 2011, 20:06:25 PM »

А бе,можр ли да попитам след година,горе-долу.При двадесет развадника-дали ще впишете всяко кучило,или ще се впише това,което искате?! confused
Даньо, би трябвало вече да си наясно, но да ти отговоря. Развъждачите са задължени да вписват всяко кучило в пълният му размер в съответните протоколи. Протоколите се изпращат в канцеларията за вписване на родените кучета в родословният регистър. Това правило важи независимо дали са 20 или 200 развъдника в организацията.
Не бъркай удостоверяване на произход на роденото куче с други механизми касаещи бъдещо използване или неизползване на същото това куче за разплод.
« Last Edit: May 05, 2011, 01:20:14 AM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vlado
Full Member

« Reply #16 on: May 05, 2011, 05:56:35 AM »

Бих желал да дам едно скромно предложение.Примерно аз съм взел куче Шаро от кучило Х на развъдник Y ,родено на едиси коя дата и искам родословие.Свързвам се с официално обявен телефон на МАКК за моето щение .Вариант 1:Отваря се племменната книга и се търси Шаро,Шаро,Шаро,а ето гооооо, издава се едно красиво родословие и ми се праща по куриер с наложен платеж, като са включени всички разходи плюс известна печалба за МАКК.Вариант 2:Отваря се същата книга и опс  :eek:Шаро го нямааааа.Обажда се съответния човек в развъдника и пита:Абе пиле ти защо не си регистрирал кучило Х -ЖЪЛТ КАРТОН, а както знаем на футболистите след жълт картон следва глоба. Смятам че по този начин няма да има пропуски и всеки развъдчик ще знае ,че има срок примерно един месец да регистрира кучилата.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #17 on: May 05, 2011, 11:13:56 AM »

Бих желал да дам едно скромно предложение.Примерно аз съм взел куче Шаро от кучило Х на развъдник Y ,родено на едиси коя дата и искам родословие.Свързвам се с официално обявен телефон на МАКК за моето щение .Вариант 1:Отваря се племменната книга и се търси Шаро,Шаро,Шаро,а ето гооооо, издава се едно красиво родословие и ми се праща по куриер с наложен платеж, като са включени всички разходи плюс известна печалба за МАКК.Вариант 2:Отваря се същата книга и опс  :eek:Шаро го нямааааа.Обажда се съответния човек в развъдника и пита:Абе пиле ти защо не си регистрирал кучило Х -ЖЪЛТ КАРТОН, а както знаем на футболистите след жълт картон следва глоба. Смятам че по този начин няма да има пропуски и всеки развъдчик ще знае ,че има срок примерно един месец да регистрира кучилата.

Браво!
Много правилно си разбрал нещата! Аз лично засдтавам зад втория вариант защото така трябва да се работи. Всеки развъдчик трябва да предостави данни за кучила своевременно, още повече че така е по правилник. Ноооо......
като всичка в България става бавно мудно и трудно. Но наистина си прав - втория вариант е начина за контрол на популацията. В крайна сметка нали от развъдчиците и от тяхното самосъзнание и отговорност зависи всичко!
vano
Guest
« Reply #18 on: May 05, 2011, 11:39:48 AM »

Така е но ние българите нямаме необходимата киноложка култура. Много от нас дори не осъзнават важността на документацията. Ние сме на принципа - нали ми върши работа, какво като няма родословие. Това мислене не знам как ще се изкорени. Така е при овчарските кучета, така е и при ловните.
vlado
Full Member

« Reply #19 on: May 05, 2011, 12:37:11 PM »

Не искам да се правя на интересен с предишният си пост обаче искам да споделя ,че именно с проследяването  на родословието се изгражда доверието в породата, а от там нейното популяризиране.Иначе става някаква секта -някакви си там развъждат кучета.Няма какво да се лъжем, под грижовния поглед на държавата поголовието намалява и трябва да се търси работа на тези кучета,я охрана,пазачи ,че дори и домашни любимци.И като отиде човек в развъдник и пита за родословие и чува мън, мън,мън и се чуди-от това кутре какво ще излезе.Я да си взема НОК че там се знае всичко до десето коляно!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #20 on: May 05, 2011, 12:37:41 PM »

Остава въпроса как ще господин Х който иска да му бъде издаден сертификат за родословие, ще докаже по телефона че неговото куче призведено от съответния развъдчик с баща Шаро и майка незнам си коя?
Аз виждам тук предпоставка "лов на вещици"!

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
vlado
Full Member

« Reply #21 on: May 05, 2011, 13:00:36 PM »

Става въпрос че крайната точка до където трябва един лаик в породата да проследи родословието на малката пухкава топчица е развъдника, а като опция за достоверност МАКК.От тук насетне съвестта на собственика ще играе дали ще продължи делото или ще наплоди хан-хунтове мунтове и други подобни.Също така разплодниците трябва да се чипират за по голяма достоверност,не е чак толкова трудно.Още повече, че като се увеличи популацията може да се правят спекулации дори и при изложбите!
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #22 on: May 05, 2011, 16:35:21 PM »

Право казваш, но няма да го бъде в скоро време  Wink
Не може да се вписват всички кутрета, щото ако това стане ще станат големи неприятности  Wink Например от едно кучило като излязат половината миндили , какво ще кажат хората взели от тях confused Ебати и развъдника скапан  Wink За това брака не се вписва а се дава някъде си Wink Така е изгодно на някой  Wink 
BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #23 on: May 07, 2011, 19:35:34 PM »

Брат Пит,започваш да ми харесвш.Ама при мен нямам случай не половината кучило,едно кутре да излезе миндил!Залагам целия си авторитет на кучкар-нямам рекламация на нито едно,произведено от мен кутре и след това дадено,продадено-да не е станало сербез куче!!!А осемдесет и осем процента от кутретата остават покрай мен.Моя тактика.От десет души ,взели кутрета от мен-имам вече 10 нови приятеля! :confused:Защо ли става така-незнам!А канцеларштината-майната и!Каквото е по книгите,не расте по нивите! cheers
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #24 on: May 07, 2011, 20:44:23 PM »

Колега, едно куче може да е както казваш сербез, но в същото време да се окаже тотален брак по много от останалите породни показатели и в крайна сметка да излезе непригодно както за практическа работа, така и за разплод.
А когато говорим за порода и развъдна дейност, изрядната документация е от изключително значение.
Куче с официално документирана и проследена биография на своя произход е три пъти по-ценно от куче перфектно на пръв поглед, но отзад само празни приказки и локуми.  Wink
« Last Edit: May 07, 2011, 20:46:12 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
vlado
Full Member

« Reply #25 on: May 08, 2011, 07:50:08 AM »

Колега, едно куче може да е както казваш сербез, но в същото време да се окаже тотален брак по много от останалите породни показатели и в крайна сметка да излезе непригодно както за практическа работа, така и за разплод.
А когато говорим за порода и развъдна дейност, изрядната документация е от изключително значение.
Куче с официално документирана и проследена биография на своя произход е три пъти по-ценно от куче перфектно на пръв поглед, но отзад само празни приказки и локуми.  Wink

Бравос!!! clap clap clap cheers
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #26 on: May 08, 2011, 13:17:25 PM »

Куче с официално документирана и проследена биография на своя произход е три пъти по-ценно от куче перфектно на пръв поглед, но отзад само празни приказки и локуми.  Wink

И документите не правят едно куче също породно. Нали се сещаш защо  hmm Има много кучета с документи и не струват нищо, но се парадира, че е видиш ли то е с родословие и е чисто. А всъщност така ли Е  hmm Документ  lol И перфектно куче  няма  Wink
pitbul
Sr. Member

« Reply #27 on: May 08, 2011, 15:50:06 PM »

И документите не правят едно куче също породно. Нали се сещаш защо  hmm Има много кучета с документи и не струват нищо, но се парадира, че е видиш ли то е с родословие и е чисто. А всъщност така ли Е  hmm Документ  lol И перфектно куче  няма  Wink
много си прав на брат пит братму clap
BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #28 on: May 08, 2011, 19:26:06 PM »

Колега,СИМБЕР!Казах-КАКВОТО Е ПО КНИГИТЕ,НЕ РАСТЕ ПО НИВИТЕ!А от приказки и локуми,вече ми писна.Да ми каже някой,че КК има само в МААК,е все едно да ми каже,че няма БЪЛГАРИЯ! Аз ще продължа да си правя моята селекция с кучета с ,,НЕ ИЗРЯДНА ДОКУМЕНТАЦИЯ,,!Ще продължа да вадя сербез кучета.Всеки на когото дам куче,после да ми става приятел.После от кучетата с без никаква документация се продължават връзките брат-сестра,майка-син,баща-дъщеря и т.н. и т.н......На мен родословия не са ми необходими!Аз съм родословието на моите кучета!!!А документациите,биографията, проследения произход-това е търчи лъжи.Ти като искаш-работи с такива кучета.Има кой да ти ги оценява.Аз не обичам мендили с медали,както и празни приказки и локуми.Не ме разбираш,нали?
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #29 on: May 08, 2011, 20:11:54 PM »

Колега,СИМБЕР!Казах-КАКВОТО Е ПО КНИГИТЕ,НЕ РАСТЕ ПО НИВИТЕ!А от приказки и локуми,вече ми писна.Да ми каже някой,че КК има само в МААК,е все едно да ми каже,че няма БЪЛГАРИЯ! Аз ще продължа да си правя моята селекция с кучета с ,,НЕ ИЗРЯДНА ДОКУМЕНТАЦИЯ,,!Ще продължа да вадя сербез кучета.Всеки на когото дам куче,после да ми става приятел.После от кучетата с без никаква документация се продължават връзките брат-сестра,майка-син,баща-дъщеря и т.н. и т.н......На мен родословия не са ми необходими!Аз съм родословието на моите кучета!!!А документациите,биографията, проследения произход-това е търчи лъжи.Ти като искаш-работи с такива кучета.Има кой да ти ги оценява.Аз не обичам мендили с медали,както и празни приказки и локуми.Не ме разбираш,нали?
Съгласен съм с BQLA ROZA документите не правят кучетата  no Какво кат  "тичи елит" имат родословия  confused

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Pages: 1 [2] 3 4
  Print  

Jump to: