Ariman
|
 |
« Reply #30 on: May 08, 2011, 21:06:11 PM » |
|
Предвид постовете до тук има и плюсове и минуси в твърденията ви, мненията би следвало да се разделят образно 50/50.Прави сте за това че "миндил" с родословия до 9 пояс и куп легендарни кучета ужким подплатяващи този документ не е варият,а случай като този безброй! Но,че този произход,представен от документи, не би трябвало да се следва(както е в цял свят) и това не е нужно защото произвеждате "хубави кучета"(може би според собственика,може и за всички), това не е достатъчен гарант и звучи смешно и несериозно. Все пак повечето, които пишете тука явно сте членове на тази организация (или на други подобни) и би следвало всички да работите в една насока,или де да знам - кауза, или запазване на традициите, или както искате го наречете...,или търсите световно признание на КК от киноложките организации,няма как да го направите ако всеки си отглежда "някакви" кучета(както горе - долу е сега).А когато кучетата ви са чистокръвни и с изрядни документи - тогава вече ще сте постигнали всичко! Надявам се да няма убидени или засегнати, но има начини по които нещо става и работят ,не е нужно винаги да побългаряваме всичко,което в повечето случай е равносилно на опорочване!
|
|
« Last Edit: May 08, 2011, 21:09:09 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
pitbul
|
 |
« Reply #31 on: May 08, 2011, 21:12:31 PM » |
|
ас съм съгласен с Ариман
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #32 on: May 08, 2011, 21:44:30 PM » |
|
Колега,СИМБЕР!Казах-КАКВОТО Е ПО КНИГИТЕ,НЕ РАСТЕ ПО НИВИТЕ!А от приказки и локуми,вече ми писна.Да ми каже някой,че КК има само в МААК,е все едно да ми каже,че няма БЪЛГАРИЯ! Аз ще продължа да си правя моята селекция с кучета с ,,НЕ ИЗРЯДНА ДОКУМЕНТАЦИЯ,,!Ще продължа да вадя сербез кучета.Всеки на когото дам куче,после да ми става приятел.После от кучетата с без никаква документация се продължават връзките брат-сестра,майка-син,баща-дъщеря и т.н. и т.н......На мен родословия не са ми необходими!Аз съм родословието на моите кучета!!!А документациите,биографията, проследения произход-това е търчи лъжи.Ти като искаш-работи с такива кучета.Има кой да ти ги оценява.Аз не обичам мендили с медали,както и празни приказки и локуми.Не ме разбираш,нали?
Напротив, всичко е ясно като бял ден.
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
vlado
|
 |
« Reply #33 on: May 09, 2011, 05:49:20 AM » |
|
Колега,СИМБЕР!Казах-КАКВОТО Е ПО КНИГИТЕ,НЕ РАСТЕ ПО НИВИТЕ!А от приказки и локуми,вече ми писна.Да ми каже някой,че КК има само в МААК,е все едно да ми каже,че няма БЪЛГАРИЯ! Аз ще продължа да си правя моята селекция с кучета с ,,НЕ ИЗРЯДНА ДОКУМЕНТАЦИЯ,,!Ще продължа да вадя сербез кучета.Всеки на когото дам куче,после да ми става приятел.После от кучетата с без никаква документация се продължават връзките брат-сестра,майка-син,баща-дъщеря и т.н. и т.н......На мен родословия не са ми необходими!Аз съм родословието на моите кучета!!!А документациите,биографията, проследения произход-това е търчи лъжи.Ти като искаш-работи с такива кучета.Има кой да ти ги оценява.Аз не обичам мендили с медали,както и празни приказки и локуми.Не ме разбираш,нали?
Като външен човек нечленуващ в МАКК,се опитвам да обясня че документацията както казвате Вие е нужна не толкова за да мога да се бия в гърдите че кучето ми е правнук примерно на Шабан на Калинката,а да има някакъв контрол от МАКК ,че примерно не си вързал в мазето няколко подобрителя(и не само ти а всички развъдници)или пък да има някой да ти каже стоп с имбридинга ,че всички ще ги направиш албиноси.Това- е нищо лично,моля да бъда разбран правилно, за да развивате породата във Вашата организация трябва да постигнете доверие от външните като мен хора които обичат искат да имат КК.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #34 on: May 09, 2011, 06:25:25 AM » |
|
До тук виждам меко казано стряскащи мнения! Някои хора се опитват да твърдят че без писане и без развъдна документация може да се постигне нещо - може - пълен хаос!!! Никой никъде по интелигентния свят не е подържа порода без племенна книга в която да са записани и предците и потомците и въобще цялата популация. Иначе си остава всеки самостоятелен електрон блуждаещ със своите си виждания и разбирания и спец сам за себе си, създаващ порода по свое осмотрение. Така не се прави никъде. Идеята на племенните регистри е да се впишат в тях всички произведени кучета от чистопородни родители. Това е един вид пълен списък на животните от дадената порода. Това обаче далеч не означава че всички кучета вписани в племеннната книга са безупречни и без недостатъци в екстериора. Много кучета с ясен произход биха могли да имат доста недостатъци дори и елиминиращи ги от разплод, но по своя произход те са чистопородни кучета и съответно могат да имат родословие.
|
|
|
|
|
|
|
vlado
|
 |
« Reply #35 on: May 09, 2011, 06:33:04 AM » |
|
До тук виждам меко казано стряскащи мнения! Някои хора се опитват да твърдят че без писане и без развъдна документация може да се постигне нещо - може - пълен хаос!!! Никой никъде по интелигентния свят не е подържа порода без племенна книга в която да са записани и предците и потомците и въобще цялата популация. Иначе си остава всеки самостоятелен електрон блуждаещ със своите си виждания и разбирания и спец сам за себе си, създаващ порода по свое осмотрение. Така не се прави никъде. Идеята на племенните регистри е да се впишат в тях всички произведени кучета от чистопородни родители. Това е един вид пълен списък на животните от дадената порода. Това обаче далеч не означава че всички кучета вписани в племеннната книга са безупречни и без недостатъци в екстериора. Много кучета с ясен произход биха могли да имат доста недостатъци дори и елиминиращи ги от разплод, но по своя произход те са чистопородни кучета и съответно могат да имат родословие.
Е така де! В противен случай хвърляте правилника в коша и си правите изложби на които да си ръкопляскате сами на себе си.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #36 on: May 09, 2011, 06:40:11 AM » |
|
Дано повече хора да проумеят това - без водене на племенна книга и вписване на кучила в нея не може да се води контрол на популацията. А за коректното водене на развъдната документация - актове за съешаване и протоколи на кучила е отговорен самия развъдчик. А решим ли да се мамим и да се лъжем по добре да не я започваме. А на изложбите всеки може да покаже какво е произвел и да сравни с другите до себе си, както и да хареса подходяща развъдна комбинация.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #37 on: May 09, 2011, 09:00:51 AM » |
|
Дано повече хора да проумеят това - без водене на племенна книга и вписване на кучила в нея не може да се води контрол на популацията. А за коректното водене на развъдната документация - актове за съешаване и протоколи на кучила е отговорен самия развъдчик. А решим ли да се мамим и да се лъжем по добре да не я започваме. А на изложбите всеки може да покаже какво е произвел и да сравни с другите до себе си, както и да хареса подходяща развъдна комбинация.
Да трябва да има документация,но какво правим кат по документи кучето излиза по чисто от планински ручей,а изглежда така  
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #38 on: May 09, 2011, 10:00:36 AM » |
|
Да трябва да има документация,но какво правим кат по документи кучето излиза по чисто от планински ручей,а изглежда така  Ами Тодоре едното няма нищо общо с другото. Първото са си общи правила, които дават ИНФОРМИРАНОСТ на всеки заинтересован. Така всеки може да провери даден питомник/развъдник, конкретно куче и т.н., които го интересуват. Такава насочваща информация може да даде полезни насоки на всеки, който си търси куче от конкретна кръв. Иначе какво ще стане - аз примерно се интересувам от азиатски овчарки - какво, да тръгна да се запознавам лично с всички водещи развъдчици, да им ставам приятел и те в лична среща да ми обясняват произхода на всичките си кучета ли? Малко е невъзможно, щото повечето питомници не са в България.  Съществува един такъв термин като "интернет проникване", споделянето на информация не е нито страшно, нито срамно. И за жалост не е типична българска черта. По отношение на второто - ами реноме на конкретния развъдчик. Нетипично куче с родословие никой не иска да ползва в развъдната си програма. Ако един развъдник вади само нетипични кучета, никой няма да купува от него в даден момент и той ще е до там. Но дори и за това трябва да има информация, която да ориентира заинтересуваните. Аз лично съм твърдо ЗА воденето на изрядна документация и твърдо ПРОТИВ юнашкото доверие като единствен признак за нечия работа.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #39 on: May 09, 2011, 10:36:38 AM » |
|
Да трябва да има документация,но какво правим кат по документи кучето излиза по чисто от планински ручей,а изглежда така  Ами Тодоре едното няма нищо общо с другото. Първото са си общи правила, които дават ИНФОРМИРАНОСТ на всеки заинтересован. Така всеки може да провери даден питомник/развъдник, конкретно куче и т.н., които го интересуват. Такава насочваща информация може да даде полезни насоки на всеки, който си търси куче от конкретна кръв. Иначе какво ще стане - аз примерно се интересувам от азиатски овчарки - какво, да тръгна да се запознавам лично с всички водещи развъдчици, да им ставам приятел и те в лична среща да ми обясняват произхода на всичките си кучета ли? Малко е невъзможно, щото повечето питомници не са в България.  Съществува един такъв термин като "интернет проникване", споделянето на информация не е нито страшно, нито срамно. И за жалост не е типична българска черта. По отношение на второто - ами реноме на конкретния развъдчик. Нетипично куче с родословие никой не иска да ползва в развъдната си програма. Ако един развъдник вади само нетипични кучета, никой няма да купува от него в даден момент и той ще е до там. Но дори и за това трябва да има информация, която да ориентира заинтересуваните. Аз лично съм твърдо ЗА воденето на изрядна документация и твърдо ПРОТИВ юнашкото доверие като единствен признак за нечия работа. Аз съм напълно за воденето на изрядна документация,но в България тази документация не е гаранция за нищо.........
|
|
|
|
|
|
|
kennel Kyurenitsa
|
 |
« Reply #40 on: May 09, 2011, 10:37:31 AM » |
|
Моето мнение по темата е следното: Който иска да бъде в МАКК, трябва да работи честно и да спазва правилата за развъждане на КК . Без да се води на племенна книга и да се вписват кучилата в нея, не може да се води контрол на популацията и нещата с развъждането се опорочават !!!
|
|
« Last Edit: May 09, 2011, 10:38:04 AM by kennel Kyurenitsa »
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #41 on: May 09, 2011, 11:07:59 AM » |
|
[Аз съм напълно за воденето на изрядна документация,но в България тази документация не е гаранция за нищо.........
Значи тя документацията никъде не е гаранция. Случва се неграмотен селекционер от хубави по кръв кучета да не прави правилен подбор и пак да вади калпави потомци - да затвърждава наследствени болести, нежелани белези и т.н. В масовия случай пък правят шмекерии с родословията - да не мислиш, че това не се случва навсякъде по света? Тук се опира до реномето и съвестта на конкретния развъдчик, но когато говорим за работата му, а не за юнашката му дума. В смисъл той с грамотно водени както документация, така и селекция, да е доказал че заслужава доверие. Такива поне са моите разбирания. Щото примери бол за хора, дето на думи са голяма работа, ама като почнеш да им гледаш делата, малко разминаване се забелязва нали. Но трябва да се играе по правилата, няма как. Правилата и стандартите описват общите рамки на добрата практика. А това кой как ще си намери мястото в тях, зависи от качествата на развъдчика. Не трябва да се излиза от тях, нито да се оправдава с тях. Личното ми мнение е такова поне.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #42 on: May 09, 2011, 11:09:34 AM » |
|
[Аз съм напълно за воденето на изрядна документация,но в България тази документация не е гаранция за нищо.........
Значи тя документацията никъде не е гаранция. Случва се неграмотен селекционер от хубави по кръв кучета да не прави правилен подбор и пак да вади калпави потомци - да затвърждава наследствени болести, нежелани белези и т.н. В масовия случай пък правят шмекерии с родословията - да не мислиш, че това не се случва навсякъде по света? Тук се опира до реномето и съвестта на конкретния развъдчик, но когато говорим за работата му, а не за юнашката му дума. В смисъл той с грамотно водени както документация, така и селекция, да е доказал че заслужава доверие. Такива поне са моите разбирания. Щото примери бол за хора, дето на думи са голяма работа, ама като почнеш да им гледаш делата, малко разминаване се забелязва нали. Но трябва да се играе по правилата, няма как. Правилата и стандартите описват общите рамки на добрата практика. А това кой как ще си намери мястото в тях, зависи от качествата на развъдчика. Не трябва да се излиза от тях, нито да се оправдава с тях. Личното ми мнение е такова поне. 
|
|
|
|
|
|
|
vlado
|
 |
« Reply #43 on: May 09, 2011, 11:39:07 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #44 on: May 09, 2011, 13:35:56 PM » |
|
Самата тема е започната с публикацията на правилника (първа страница на темата, в поста на kennel Vucho от Март 08, 2010, ) По всичко личи, че човек трябва да си направи труда поне да го прочете. Правилника е перфектен, той изразява утвърдените и общоприети правила и принципи за породно развъждане и селекция в световната киноложка практика. Четейки го, всеки може сам да прецени, къде се намира, колко време е изгубил напразно, какво му предстои да върши и дали въобще е в състояние да го свърши. Дефакто това е "библията" на всеки сериозен развъдчик. Хубаво би било админа да намери начин правилника да бъде по-лесно достъпен за четене от широката аудитория или в крайна сметка да се публикува въпреки обема си като текст в самата тема.
|
|
« Last Edit: May 09, 2011, 13:38:04 PM by SIMBEN »
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
|