Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 05, 2025, 22:11:23 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Print  
Author Topic: Екстериорни особености на главата при КК  (Read 154563 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #30 on: July 20, 2012, 08:56:34 AM »

Ами практиката показва, че поради занижени изисквания и развъдни критерии, масово се запложда на кучета не само с такива проблеми, но и с много други. Подобни действия не само поддържат проблемите, но бих казал дори ги задълбочават. Това е моето скромно любителско мнение. Wink

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #31 on: July 20, 2012, 09:06:41 AM »

Да попитам запознатите и хората занимаващи се с развъждане на КК отдавна-кучета с липси в зъбната формула-как ги предават тези липси и въобще как се унаследяват липсите?Има ли линия с която се работи в МАКК в която да не са се раждали кучета с липси?Колко от основоположниците на линийте и фамилийте са били с перфектна зъбна формула 42 здрави големи бели зъба в устата и правилна плътна ножична захапка?

Po tozi povod se setih za edno izsledvane pri alabaia, za sujelenie ne moga da nameria  infoto. Ta tam statistikata pokazvashe che izlojbenite kucheta nad 80 % imaha PZF. Ne taka beshe s rabotnite i ringovite boitzi...tam okolo 35-40 % biaha  s otlonenoia ot PZF. Kak se onaslediavat tezi nedostatutzi shte se opitam da kacha info Smiley
Хубаво инфо,благодаря че го качваш,но има малък проблем с превода lol
Obshto vzeto se razbira ot poslednia abzatz che vsiako otklonenie ot "normalnoto" govori za genetichen problem, vodesh sled sebe si do reditza nejelani posledstvia..neka razvujdachite da kajat svoeto mnenie-kakvo pokazva praktikata
много си ти е читаво мнението!  cheers

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #32 on: July 20, 2012, 09:08:03 AM »

Ами практиката показва, че поради занижени изисквания и развъдни критерии, масово се запложда на кучета не само с такива проблеми, но и с много други. Подобни действия не само поддържат проблемите, но бих казал дори ги задълбочават. Това е моето скромно любителско мнение. Wink
Да ясно е,че не са желателни тез проблеми,но те не идват ли от началото,от самия"абориген",основа на линията например? И как може да ги "изкореним" въпросните проблеми и изобщо възможно ли е това?
Друг въпрос-колко от развъждачите "бракуват" такива кучета? Ти Симбен,работиш с горанова кръв нали? Раждали ли са се кученца при теб с липси и ако да,как процедираш?

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
skolev
Sr. Member

« Reply #33 on: July 20, 2012, 10:25:31 AM »

Да ясно е,че не са желателни тез проблеми,но те не идват ли от началото,от самия"абориген",основа на линията например? И как може да ги "изкореним" въпросните проблеми и изобщо възможно ли е това?
Друг въпрос-колко от развъждачите "бракуват" такива кучета? Ти Симбен,работиш с горанова кръв нали? Раждали ли са се кученца при теб с липси и ако да,как процедираш?
Problema e opisan kato genetichna mutatzia, kakto i vrodenata kusoopashatost, a inbridinga tzeli uednakviavane na genite na potomstvoto..To toi (problema ili predimstvoto, zavisi ot sluchaia) shte se multiplitzira. No v sushtoto vreme inbridinga moje  da posluji i da reshi problema- zavisli ot izhodnite parametri i postavenite tzeli. Taka si mislia az savsem po lubitelski Smiley
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #34 on: July 20, 2012, 10:48:59 AM »

Мое лично мнение е,  ролята на развъдчика е не само да следи за чистопородност, а и да отстранява нежелани генетични отклонения, като проблемите със захапката. От скромния си опит знам че куче с проблем в захапката би могло да има и проблем с храненето. И съответно оцеляването на животното би било под въпрос при суровите условия на пастирския живот.

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #35 on: July 20, 2012, 10:54:54 AM »

Според мен няма как да станат "идеални", без никакви забележки.Все едно всички хора да са напълно здрави,красиви,физически и психически да са перфектни.Идеални неща-няма,това е отдавна открита истина.Ако някой ми посочи човек,куче или каквото и да било,което да няма някакъв,па макар и съвсем дребен,проблем съм склонен да се съглася и да призная,че греша.Но няма как да стане.А и ако под хубаво,безпроблемно и правилно куче се разбира черно-бяло с ПЗФ и добри други показатели но не лаещо или въобще характера да не се гледа-ами не съм съгласен.300 пъти предпочитам куче,което да му липсва зъб(1-2,не половината все пак)но да ползва умело останалите и да е куче на място,отколкото "перфектната" черно-бяла детска играчка.Не казвам,че щом е черно-бяло не става за нищо но моите наблюдения са,че повечето не блестят с някакъв особен характер,а единствения начин да ми хареса такова куче е да покаже характер и разбирасе да има вид на КК,иначе няма шанс да го погледна.Ми сори ама не ги харесвам и не разбирам защо толкова много народ се е захласнал по черно-белите кучета confused  
С две думи предпочитам куче с малки недостатъци но да не дава назад,отколкото всичко да му е наред и да е социален асистент на всеки biggrin
Не че някой ме е питал ама да си кажа,че ако чакам да ме питат..... lol

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #36 on: July 20, 2012, 11:04:31 AM »

Според мен няма как да станат "идеални", без никакви забележки.Все едно всички хора да са напълно здрави,красиви,физически и психически да са перфектни.Идеални неща-няма,това е отдавна открита истина.Ако някой ми посочи човек,куче или каквото и да било,което да няма някакъв,па макар и съвсем дребен,проблем съм склонен да се съглася и да призная,че греша.Но няма как да стане.А и ако под хубаво,безпроблемно и правилно куче се разбира черно-бяло с ПЗФ и добри други показатели но не лаещо или въобще характера да не се гледа-ами не съм съгласен.300 пъти предпочитам куче,което да му липсва зъб(1-2,не половината все пак)но да ползва умело останалите и да е куче на място,отколкото "перфектната" черно-бяла детска играчка.Не казвам,че щом е черно-бяло не става за нищо но моите наблюдения са,че повечето не блестят с някакъв особен характер,а единствения начин да ми хареса такова куче е да покаже характер и разбирасе да има вид на КК,иначе няма шанс да го погледна.Ми сори ама не ги харесвам и не разбирам защо толкова много народ се е захласнал по черно-белите кучета confused  
С две думи предпочитам куче с малки недостатъци но да не дава назад,отколкото всичко да му е наред и да е социален асистент на всеки biggrin
И мен мисълта ми е такава-Ханко е бил с доста обратна захапка,но всеки се хваща за главата какво куче е бил,а и работен е бил,пък и кучета по него се гледат.... Къде е тънката граница с компромиса и въобще възможен ли е такъв компромис? Краси засегна и друга важна тема характера на КК,доколко екстериор и характер са свързани? И доколко едното зависи от другото?

p.s. Краси май ще се караме-черно белите,били "социални асистенти"  lol Да даваме ли примери,че си зависи от кучето saddam

Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #37 on: July 20, 2012, 11:11:02 AM »

И мен мисълта ми е такава-Ханко е бил с доста обратна захапка,но всеки се хваща за главата какво куче е бил,а и работен е бил,пък и кучета по него се гледат.... Къде е тънката граница с компромиса и въобще възможен ли е такъв компромис? Краси засегна и друга важна тема характера на КК,доколко екстериор и характер са свързани? И доколко едното зависи от другото?

p.s. Краси май ще се караме-черно белите,били "социални асистенти"  lol Да даваме ли примери,че си зависи от кучето saddam
Тошко, според мен отговора на  зададения от тебе въпрос е в приуритетите на работната селекция.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #38 on: July 20, 2012, 11:11:37 AM »

На социалните асистенти не съм конкретизирал цвета Wink biggrin
Но няма куче,което повече да не харесвам от мекошаво черно-бяло Wink
Уточних,че не твърдя че щом е черно-бяло не става-нищо подобно,казах,че повечето кучета,които аз съм виждал,са такива но това не означава,че при всички е така.Със сигурност си има и черно-бели кучета които могат да ти напълнят душата но по моите критерии не са много smile
Ако трябва да се караме-ще се караме,ти как я мислиш тая работа naughty clap

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #39 on: July 20, 2012, 11:17:09 AM »

И да мисля,че въпроса за характера е един от най-важните Wink
Първо характер и после всичко останало.Едри,рошави,кротки кучета има достатъчно.Ако не е характера  кое ще отличава КК от който и да е по-едър пес?Е и общия вид де,но характере за мен е на първо място,колкото и да е красиво ако е страхливо-не става,даже така ще ме е още по яд,че всичко му е на 6 ама е мека мария no

П.П. А бе що не вземем да направим една отделна тема за характера?
« Last Edit: July 20, 2012, 11:18:44 AM by DonKrasi » Logged

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #40 on: July 20, 2012, 19:56:40 PM »

Да попитам запознатите и хората занимаващи се с развъждане на КК отдавна-кучета с липси в зъбната формула-как ги предават тези липси и въобще как се унаследяват липсите?Има ли линия с която се работи в МАКК в която да не са се раждали кучета с липси?Колко от основоположниците на линийте и фамилийте са били с перфектна зъбна формула 42 здрави големи бели зъба в устата и правилна плътна ножична захапка?

Po tozi povod se setih za edno izsledvane pri alabaia, za sujelenie ne moga da nameria  infoto. Ta tam statistikata pokazvashe che izlojbenite kucheta nad 80 % imaha PZF. Ne taka beshe s rabotnite i ringovite boitzi...tam okolo 35-40 % biaha  s otlonenoia ot PZF. Kak se onaslediavat tezi nedostatutzi shte se opitam da kacha info Smiley
Хубаво инфо,благодаря че го качваш,но има малък проблем с превода lol
Obshto vzeto se razbira ot poslednia abzatz che vsiako otklonenie ot "normalnoto" govori za genetichen problem, vodesh sled sebe si do reditza nejelani posledstvia..neka razvujdachite da kajat svoeto mnenie-kakvo pokazva praktikata
Предлагам ви да се позамислим върху представените тези -всъщност кое е нормалното?
От гледна точка на Canis lupus familiaris е логично нормата да е дивата форма Вълка(Canis lupus). Следователно всяко отклонение от него би трябвало да считаме за нежелан генетичен проблем защото излиза от нормата. Петниста окраска, висящи уши, тъмни очи, допълнителни пръсти, навита опашка, тип на козината, промени в структурата на черепа, промени в зъбите, доверчивост към човек, тип вокална комуникация са част от такива белези. Ако елиминираме тези белези от популацията дали ще може да говорим за Куче и за конкретна порода куче?

Впрочем последният абзац от руския текст казва само, че отклоненията в броя и постановката на зъбите се определят полигенно. Поради това не може да се представи ясна схема на унаследяване, която да се ползва практически.  Факт е че наблюдаваме как от две кучета с изрядни зъби се раждат екземпляри с олигодонтия и некоректна захапка. Както и от екземпляри с такива недостатъци се раждат кучета с перфектни зъби. Традиционната селекция следи за едрината на зъбите, но не се впечатлява ако кучето има липсващ зъб или ако захапката не е ножицовидна. Аз не бих препоръчал да се елиминира или премира куче основно на база зъби. Зъбите са важни, но като инструмент не струват и пукната пара, ако не са монтирани на подходящо хармонично тяло, задействано от умен мозък.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #41 on: July 21, 2012, 16:02:52 PM »

Зъбите са важни, но като инструмент не струват и пукната пара, ако не са монтирани на подходящо хармонично тяло, задействано от умен мозък.
Това в общи линии май обобщава кое е по-важно Wink
Само бих добавил и да има куража да ги ползва smile

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #42 on: July 23, 2012, 12:22:20 PM »

В тон с погоре поставения въпрос касаещ колко от основоположниците на линии са с пълна зъбна формула и ножична захапка, смея да кажа че народната селекция при повечето от аборигенните кучета в миналото  точно по този признак е била далеч по маловажна в сравнение с всички останали. Мога да цитирам доста от старите работни екземпляри които по съвременните "строги критерии" би трябвало да са брак! Многократно съм заявявал моето мнение по отношение на зъби и захапка! Нека да не изпадаме в ситуация да гледаме дървото докато съхне гората. Не е нормално да се вторачваме в това има ли всички зъби или ножична захапка а да пренебрегваме другото. Нека кучето да е Куче, преди всичко. Виждал съм а и сега има достатъчно на брой кучета с отлични работни качества в същото време са с клещовидни и дори обратни захапки и с липси на зъби, без това да се отразява негативно на работата им по охрана на стадото. Истина е и друго -при кучетата с по-тежки глави по често се среща клещовидната захапка. Това е установено и при Туркменския алабай в началото на миналия век. Ножичната захапка сред аборигенната популация се среща предимно при екземпляри с нежна глава и заострена муцуна.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #43 on: July 23, 2012, 13:05:08 PM »

В тон с погоре поставения въпрос касаещ колко от основоположниците на линии са с пълна зъбна формула и ножична захапка, смея да кажа че народната селекция при повечето от аборигенните кучета в миналото  точно по този признак е била далеч по маловажна в сравнение с всички останали. Мога да цитирам доста от старите работни екземпляри които по съвременните "строги критерии" би трябвало да са брак! Многократно съм заявявал моето мнение по отношение на зъби и захапка! Нека да не изпадаме в ситуация да гледаме дървото докато съхне гората. Не е нормално да се вторачваме в това има ли всички зъби или ножична захапка а да пренебрегваме другото. Нека кучето да е Куче, преди всичко. Виждал съм а и сега има достатъчно на брой кучета с отлични работни качества в същото време са с клещовидни и дори обратни захапки и с липси на зъби, без това да се отразява негативно на работата им по охрана на стадото. Истина е и друго -при кучетата с по-тежки глави по често се среща клещовидната захапка. Това е установено и при Туркменския алабай в началото на миналия век. Ножичната захапка сред аборигенната популация се среща предимно при екземпляри с нежна глава и заострена муцуна.
clap

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #44 on: July 23, 2012, 13:49:29 PM »

Селекцията не е проста аритметика. Селекцията е изкуство. Търсене на оптимален баланс от качества и компромиси.
Идеалния вариант е кучето да има едри зъби 42 на брой, правилно подредени и в пълен комплект. Това е стремежа на селекционерите. От друга страна имаме конкретен генетичен материал, формиран с векове при строгите изисквания на традиционната селекция. Факт е, че в края на 80 и началото на 90-те, болшинството любители на породата се отнесоха с надменно пренебрежение спрямо изискванията на традиционната селекция. От там тръгнаха и стремежите.. В  предложения за стандарти се описваше някакъв идеален имагинерен екземпляр, към който да се донатъмънява популация. Или пък автоматично се копираха постановки прочетени в литературата и касаещи други породи. На това се дължат и очакванията, че с промяна на начина на хранене(месо и скъпа гранула) и отглеждане ще се роди родно чудо на 4 крака. Някои дори посегнаха към впръсквания на чужди гени. И все заради идеята да се донатъмънява популация към имагинерния идеал. Да, промяна имаше. Но дали уедряването на екстериорни показатели направи кучетата по работоспособни? Дали ги направи по български, родни и специфични?
Много често отговорите са пред очите на хората, но те не желаят да ги видят. А когато не успяват да ги видят, те не разбират обекта на своето внимание. По лесно е да се заеме готово смляна теза. Не е мъдро да отричаме това, което още не разбираме. Вместо да се отрича даден белег е хубаво да си задаваме въпроси защо го има в аборигенната популация. Защо в дадените условия на живот са се развили именно такива белези и по такъв начин. Едва тогава може да отсъждаме.
Сред родоначалниците на линии и фамилии в породата има екземпляри с клещовидна захапка, обратна захапка, липси на предкътници. Защо именно те са използвани за база на съвременното развъждане? Защо някои ги считат за легенди? Защото положителните качества и типичността на тези екземпляри са били достатъчно силни за да се направи компромис с даден белег. Тук може да цитирам Р.Опенхаймер:"Не развъждайте безличност. Отсъствието на недостатъци във всеки случай не означава наличие на съответни изключителни качества."
Да направиш съзнателен компромис означава, че ясно си видял и осъзнал недостатъка на дадения екземпляр. В МАКК открито казваме нещата за кучетата. Когато в ринга се прави компромис, той се обявява публично и се обосновава от експерта. Осъзнаваме, че това в известна степен демитологизира така наречените легенди и техните потомци пред широката публика. Но пък само с такъв принципен подход организацията ще е от полза за коректния развъждач и за породата. Замитането и прикриването на факти за кучета създава паралелна реалност, която добре продава. Но тази реалност постепенно довежда до драматични промени в дадената порода. Примерът с кавказката овчарка е пред нас.  И отново ще цитирам Опенхаймер:"Не позволявайте възхищението от изключителния разплодник да прикрие от Вас неговите недостатъци. Ако Вие си позволите това, скоро ще се окажете жертва на собственото си опиянение."

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Print  

Jump to: