Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 15:35:09 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Print  
Author Topic: каракачанското куче и лов  (Read 101965 times)
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
petko
Hero Member

« Reply #30 on: March 02, 2010, 17:21:03 PM »

А да не би вълка да не ловува???Да не би да се хране само с овце и
агнета?
напротив ,вълка по принцип не се храни с добитък ,нападенията над домашни животни  е по скоро нетипично за него

помниш ли обяснението ми за единка ,на тези вълци им е по трудно да ловъват дивеч и като ги подгони глада забравят страха от хората и се навъртат краи стадата ,защото те са по лесна плячка( нали ти казах че е страхлив)
друга причина е липсата на дивеч в даден момент или прекалено голяма популция на вълци в даден раион (за твое сведение в бг е пренселено имаме няколко хиляди (как ги броят незнам) и едно че сме малка страна друго че са концентрирани в определни раиони,вълците особено когато отглеждат малки имат нужда от голямо спокоиствие и немога да "виреят" навсякуде ,не са лисици и трудно се нагаждат към урбанизацията ,нека не забравяме че и искат по три кила месо на ден ,нека не збаравяме и че те мне са единствените ловци в бг има 200 000 регистрирани ,берект някои само имат кетап

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
petko
Hero Member

« Reply #31 on: March 02, 2010, 17:38:40 PM »

Диво,еййй,диво!Това е каракачана!И заек ще
си хване,сърне ще удави,жълади ще яде и пак ще оцилее.Такъв го
харесвам аз и такива ги развъждам-диви,първични,зли,ловци,бойци,
каквито бяха преди 35-40г.

виждал ли си диво куче ? не говоря за бездомно а такова родено в гората невиждало човек ,в моя краи имаше масови изселвания ,хслучвало се е цяла махала да се изсели точно за един ден излезнали им визите взимат по една чанта багаж и тръгват ,неможаха да си продата добитука даже ,нагледал съм се и на диви кокошки и на диви заици и на карави и коне ,кокошките и заиците веднага ги оправиха лисиците говедата и конете пък мангалите

кучетата ....е тва беше ужас ,макар и домашни родиха далеч от хора ядяха наи вече мърша и то покраи селата ,обаче поколението им беше вече страшна работа ,но далеч не са тва дето ти познаваш ,не се бранеха а бягаха ,също и с "вродената им любов "към добитъка се справяха доста зле ,за разлика от вълците те нападаха преди всичко стада илио мършуваха

ти каво правиш след като смяташ че кк не е кк вече отпрди 35 40 години .аз не смятам че чак толкоз са се променили кучетат колкото хората притежаващи ги съответно и познанията им за тях,не го ли познаваш какво ще съхраниш ,после как чакаш да видиш онези кучета след като ги гледаш в двора си? легендарните кучета са давели вълци защото са били в стада ,твоето дори да е по добро ,няма шанс да стане легенда .затва пък ти се ваикаш че кучетат  не били такива ,ми даи му шанс и тогава го отпиши

и накрая ако някои чобанин разчита на това кучето му да дави сърне заек да улови и жълъд да яде не е никакъв чобанин,аз казвам че гладна мечка хоро не играе ,не казвам че си храня кучетат добре ,но заради тях съм потрошил сума бензин и коли само защото трябва да ги нахраня ,никва дръга работа нямам по стадото по някога но тях трябва да нахраня ,не го ли правя рано или късно ,колкото ида са социлни към стадото и колкото да държат на глад и да са икономични било то в движения или метаболизъм ,ще се принудят да изостваят стадото в търсене на храна ,а това вече не еохрана поне за мен
случвало се е да не ядът и два дни ,но оставя ли ги повече ще започнат да обикалят за мърша 

Ariman
Hero Member

« Reply #32 on: March 02, 2010, 18:52:08 PM »

thumbup "...даваш ли малко -стават на вълците ортаци,прехраниш ли ги - надебеляват и не гонят..." yes Wink
« Last Edit: March 02, 2010, 18:52:30 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
petko
Hero Member

« Reply #33 on: March 03, 2010, 14:21:19 PM »

..даваш ли малко -стават на вълците ортаци
..в смисъл ще нападнат стадото ли?

Ariman
Hero Member

« Reply #34 on: March 03, 2010, 15:46:45 PM »

..даваш ли малко -стават на вълците ортаци
..в смисъл ще нападнат стадото ли?
     Бог да те опази от такъв "пазач" Petko, такова куче вобще не бих го бавил,разбера ли че такива ги върши -двуцевката.Разказвали са ми за такъв подобен случай,колко е истина само може да гадаем,в някакво стадо докарали на овчара поодраснало вече куче,не е виждало овце до тогава,(градско псе е от тия къде ги водат по изложбите и им дават титли за най добри екземпляри - като екстериор може би ,но до там (леко се отклоних ,че много ми е болна тая тема  lol ),ужким привикнало със стоката,но интересното било,че докато овчарят бил със стадото,кучето ,като всичките другите върти си се там - "гледа си работата",как овчаря мръднел някъде,кучето налитало,първоначално ужким на игра, в последствие се стигнало и до първата удавена от него овца.И то не само да я удави ,а и ядено от нея,та до толкова живяло това куче.
   Мисълта ми е че не е характерно това нещо ,да нападат охраняваното от тех стадо,това са единични излоирани случай,предвид конкретни обстоятелства,не могат да се вадат изводи от тех ,сега да не помислите че го вярвам това,че огладнее ли дави стадото,това са глупости.Глупости са и сичкото по нагоре изписано за зайци ,фазани,сърнета,жълади,гъби(познава ги кои са отровни и кои не) lol.
,никва дръга работа нямам по стадото по някога но тях трябва да нахраня ,не го ли правя рано или късно ,колкото ида са социлни към стадото и колкото да държат на глад и да са икономични било то в движения или метаболизъм ,ще се принудят да изостваят стадото в търсене на храна ,а това вече не еохрана поне за мен

Не храниш ли ,рано или късно ще стане това което казваш,в този смисъл ще станат "ортаци",песа ти забегва да дири мърша,и "открива чисто поле" на вълк ли било,на човек ли било за "изява"  clap
« Last Edit: March 03, 2010, 15:50:48 PM by Ariman » Logged

petko
Hero Member

« Reply #35 on: March 03, 2010, 16:48:57 PM »

да тчоно така , не ли при стадот няма как да пази не го ли храниш няма ка да го пази

за нападенията определено тва куче не е социализирано ,свикнало от малко или като там си го рачзбира всеки ,такова куче дори да не напада стадо то не го брани на всяка цена ,може да се подлугваме като виждаме че се държи агресивно към натрапници било то хора кучета или вълци ако щеш ,обаче то пос кро си брамни него ,такова според мен и ще си оставя добитъка
дори не е нужно да е бил домошарка ,познавам много овчари чиито кучета пазят тях а те никога не могат да бъдат постоянно със стадото от там и кучетата ,когато тях ги няма се държат различно
ти ми се чини че ги вдеваш нещата ,така както и аз (без значение дали сме прави или не)

но некла го обясня на тези със домошарките .вашите кучета са свикнали с вас ,вярвам че ако започна да ви викам жестикулирам и прочее кучетат ви ще започнат да ме ръмжат или дори напдант инстинктивно ,без да ги насъсквате ,вярвам че и ако го пуснете в гората като се разхождате то ще ви брани тошчно както едно кк си бранио стадото ще залае дори може да нападне човек идващ къв вас ,но то не би пазело друг познат така както вас ,то никога не би ви нападнало и никога няма да ви изостави ,обаче спрете да го храните ,рано или късно ще започне да го гони глад и да обръща внимание на мършата или направо ще тръгне да я търси ,тогава  и да доида аз няма кои да ме залае ,нали

идеята е чобанското куче да възприема стадото така ,както едно домашно вузприема собствениците си ,после дори и да смени собствениците си ,ще ги обича пак така ,пак ще ги брани ,ще му трябва малко време в началото ,но после няма да има проблем ,същото е и със чобанските когато му смениш стадото стига да е чобанско

и накрая едно чобанско куче може да стане домашно ,да се привърже към собственик ,но обратното не съм го видял ,не казвам че не е невузможно ,но на практика е така ,затва чобански стават тези дето са родени в стада дето от малки виждат овце

Ariman
Hero Member

« Reply #36 on: March 03, 2010, 22:22:54 PM »

и накрая едно чобанско куче може да стане домашно ,да се привърже към собственик ,но обратното не съм го видял ,не казвам че не е невузможно ,но на практика е така ,затва чобански стават тези дето са родени в стада дето от малки виждат овце
 Евала  cheers ,добре казано,е това се опитвам да обесна на някои хора,и другото,че има аджеба кучета ,който са се едно с 2 лица,ако така мога да се израза,сиреч коренно различно държание(бел.да не ме разберете гршно ,коментирам изолирани случай) ,когато има човек при стадото и съответно ,когато са сами със стоката.Обеснявам аз на овчара,че кучето му пази него а не овцете,той вика не разбираш ти нищо,викам аз мога да не разбирам ,ама го гледам какво прави notworthy,че ми налита кога тръгна към тебе ,а когато тръгна към овцета лафне,колкото да съобщи за мене и той пак не ,та не. no Wink

А бях се сетил и за спъвачките(или там кой как си им вика), където им слагате,да кажа нещо,което само показва че реши ли да гони нищо не може да го спре,виждал съм некъде по Банско едно КК,чуе песа ,че квичат гончетата по гората и неговия човек разправяше ,че много ги давело и побарали некое нема прошка ,та от там се наложило да му слага ограничителя,барем да замаже очите на авджийте,в опита се да го отърве от пушките.(е не съм виждал ситуацията с гончетата,признавам си),но спуснеше ли се тва куче дори към мене,тръгнеше ли да гони ,захапваше дръвцето и кел файда че му виси на врата. lol Умна работа ! notworthy
« Last Edit: March 03, 2010, 22:30:27 PM by Ariman » Logged

petko
Hero Member

« Reply #37 on: March 04, 2010, 18:51:00 PM »

наи простия начин да разбереш към овчаря или стадото е социализирано кучето е да идеш в стадото ,да видиш реакцията им ,даа накараш овчаря да се отдалечи а ти да останеш при стадото ,кучетат тръгнали след овчаря са "гъзари"торбари" ако щеш и бодигардове ,ма на овчаря ,останалите при стадото са чобанските

много пъти съм се хващал на бас и по този начин се убеждават хубавото е че когато става въпрос за овце почти винаги овчаря е със стадото а нощем често са затворени в добре укрепени кошари или такива вътре в селата ,където вълк не би могъл да ги нападне

пп моя гонач също лапаше спъвачкта ....
на други съм слагал не я ,но тогава се направих на тарикат сложих малка клечка на височината на гърдите и едно че не им пречеш друго че бидеики по къса немогат да я лапнат ,онзи се навеждаше и така спъвачката "лягаше" на земята (неговата беше на нивото на ставите .абе на коленете)тогава я захапва и хуква . другите понеже им беше къса трябваше направо и те да легнат че да могат да я захапят
« Last Edit: March 04, 2010, 18:55:36 PM by petko » Logged

miroslav
Full Member

« Reply #38 on: March 05, 2010, 08:51:09 AM »

ei Petkane ti golqm lovdjiq si bil be samo v taq tema pishesh bravo  biggrin
petko
Hero Member

« Reply #39 on: March 05, 2010, 11:51:55 AM »

ei bat Petka izchete shto e imalo info. v google Cheesy no bravo zaslujava si ... sega predpolagam che vsichki si mislim che Bat Petkata mnogo razbira ot lov  biggrin
момче темата е кк и лов а не бат петко ,ако можеш да кажеш нещо ,дори инфо от нета даваи ако не престани да се знимаваш с мен щото ще ми зипросиш бана

ei Petkane ti golqm lovdjiq si bil be samo v taq tema pishesh bravo  biggrin

иеб си душото

Ariman
Hero Member

« Reply #40 on: March 05, 2010, 12:07:07 PM »

А ве, вие няма ли да се спрете най - накрая,омръзна ми от вас(а и мисла че не само на мене) lol, кой ловец, кой не ,значение за някой има ли,аз казвам не no?Давайте по съществото на темата... Wink - КК и лов!
 Който има впечатления(било то преживяни в действителност,било то чути или прочетени по нета) и може да земе отнушение,да действа...
« Last Edit: March 05, 2010, 12:20:54 PM by Ariman » Logged

BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #41 on: March 06, 2010, 12:42:56 PM »

Петко,ти наистина не ме разбиш!Примерът,който ти дадох с Мухтар е
частичен.Но това,че ловеше зайци и фазани не го прави ловно куче.
Той си беше пазач и то много добър.БАЙКАЛ-друг наш каракачан,също
от преди тридесетина години.Той пък носеше таралежи!Това данеби да
го прави ловно куче?Байкал също си беше пазач на стадото и дома ни и
то много сериозен.За мен,да наречеш Каракачана ловно куче си е жива
подигравка и повече от обида.Казвал съм го на много хора-ще го кажа и
на теб.Има нож за хляб,нож за месо,нож за обезкостяване и т.н.Чобанският
нож,е нож за всичко!Такова е и Каракачанското куче!
Апък относно това,какво съм направи за запазване на КК и дали съм допринесъл нещо-то си има хора,които да го оценят.Ти не си между тях.
Жив и здрав да си и много ловни успехи ти пожелавам!!!
Ariman
Hero Member

« Reply #42 on: March 06, 2010, 15:42:15 PM »

Именно Бяла роза и аз,и повечето които пишат в тази тема,доколкото виждам,сме на това мнение,че КК не е куче за лов,коментираме единични случай,предвид обстоятелствата,когато КК успява да убие даден вид дивече,ако видя по-напред в темата.Има и хора,разбира се,които разказват фантасмагории,как едва ли не КК ловува за прехрана - съвършенно грешни неща.И твърдят, че използват такива кучета за лов,ако вобще този метод може да се нарече лов.Лично аз не мога да разбера какво удоволствие може да ти донесе confused no, това да пуснеш десетина кучето срещу 1 прасе(или друг вид дивеч) и да гледаш как го ръфат,но нали знаеш - разни хора,разни идеали,разни низши страсти... Wink
  ПП.В youtube.com има колкото искаш такива клипчета,основно с Кангали.

Има нож за хляб,нож за месо,нож за обезкостяване и т.н.Чобанският
нож,е нож за всичко!
cheers Тая приказка ми хареса. clap
« Last Edit: March 06, 2010, 15:45:12 PM by Ariman » Logged

petko
Hero Member

« Reply #43 on: March 06, 2010, 16:40:46 PM »

Петко,ти наистина не ме разбиш!Примерът,който ти дадох с Мухтар е
частичен.

Преди 40-45години имахме куче-каракачанско.Мухтар.Всеки ден дядоми
като се прибираше от паша,донасяше я заек,я таралеж,я фазан в торбата.
Мухтар ловеше дивеча и го носеше в краката на дядо.Никой,ама никой
не беше го обучавал на това!А лисиците и чакалите ги убиваше и ги
мъкнеше на 100-200 метра от стадото.Да не плаше овцете!МУХТАР!
Как да го забравя?!Къде ги сега тези кучета?Защо не разбете едно-
каракачанското куче е дива и първична порода-ловуването е в кръвта му!
А да не би вълка да не ловува???Да не би да се хране само с овце и
агнета?Та не знам Мирослав дали е експерт,или не,ама в едно се уверих
от породилата се полемика-той разбира от каракачански кучета,а ти
Петко,ама без да ми се обиждаш-хал хабер си нямаш от тази порода.
Поздрав

За мен,да наречеш Каракачана ловно куче си е жива
подигравка и повече от обида
всъщност ти наколко си години дето помниш преди 45  куче кво е правило ?

petko
Hero Member

« Reply #44 on: March 06, 2010, 16:43:27 PM »

Петко,бараш се за умен мъж.Ама само от правописните ти грешки не
мога да те разбера,какво казваш?Нито се познаваме,нито желая да
се запознавам с хора като теб.Каракачанското куче е история,а тази
история аз не съм я чел-аз съм част от нея.А ,,капацитети,,-дал бог!
Жив и здрав да си и все такива ловни каракачани да имаш,дето нищо
не ти носят.Защо тогава искат спънки на овчарските кучета?Сигурно
защото всички са като твоите-дето ловят само болен дивеч?А бе защо
хора,които през живота си не са виждали КАРАКАЧАНСКО куче,станаха
професори на тази тема?Диво,еййй,диво!Това е каракачана!И заек ще
си хване,сърне ще удави,жълади ще яде и пак ще оцилее.Такъв го
харесвам аз и такива ги развъждам-диви,първични,зли,ловци,
бойци,
каквито бяха преди 35-40г.А ти си много далеч от истината.А Мирослав,
без никаква ирония-за мен,наистина разбира от каракачанки.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Print  

Jump to: