Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 16:13:13 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27
  Print  
Author Topic: Из медиите  (Read 278928 times)
0 Members and 16 Guests are viewing this topic.
Garu
Full Member

« Reply #315 on: December 02, 2014, 18:47:00 PM »

От историческа гледна точка гърците са прави за произхода на каракачаните, като народ и има право на своите претенции. Това не значи, че и ние не можем да имаме такива разбира се и това е обяснимо, защото номадството на този народ е допринесло за разпространението на тези животни, а и да не забравяме, че има дълги периоди в историята, когато с гърците сме били в една държава.

"Поради липсата на писменни данни за каракачаните в изворите не само определянето на произхода им, но и всяккави реконструкции за миналото им имат изцяло хипотетичен характер."
http://www.freewebs.com/karakachani/proizhod.html

И доколкото знам в писмените източници където се споменават номадите не може да се разбере за кои по точно става въпрос за романизираните или елинизираните.Каракачани или други.А това че те способстват за разпространението на този тип кучета на Балканите аз лично не съм убеден за това в такъв мащаб - това трябва да се обоснове.Номадски тип животновъдство са практикували и българите.Лете по балканите а зиме в Беломорието например.За мен овчарските молосови кучетата на Балканите са с общ корен/и не само на балканите мисля/ и локален типаж и локални имена - каракачанско куче/чобанско/,шарпланинец,торняк... и местните хора са ползвали местните кучета характерни за територията независимо от какъв етнос са били тези хора.Ако погледнем стари снимки на кучета от България(в днешни граници ) и кучета от Румъния,Босна или кучета дори от Пиринейте без да имаме инфо предварително за снимките ще се объркаме  confused.Държавните граници са променливо нещо но автохтонните породи са над тия мимолетни човешки неща.За мен една стара порода е национална най-вече да не кажа само защото е съхранена като такава в съответната държава.
За да проясним хипотезите се изисква мултидисциплинарен подход.
Първа кукичка: какъв е генетичният произход на съвременните българи. Колко от нашата генетика е траки/автохтонното население на Балканите/, колко славяни, стари българи от Азия, други етноси. Изследванията категорично дават преимущество на автохтонният елемент - траките. Траките се свързват пряко с власите пастири - романоезичните влахи и гръкоезичните каракачани.
Втора кукичка: какъв е типа на овцете отглеждани на Балканите и в Азия. Имат ли нашите стари породи белези на азиатски породи овце/напр.тлъстоопашатост/? Нямат. И не само, Балканите според някои автори са един от първоначалните центрове на използване и селектиране на одомашнени овце. Тези овце нали са охранявани от селектирани местни кучета.
Отговора на тези два пункта дават сериозно преимущество в подкрепа на автохтонен произход и на нашите кучета. И ако е имало вливане на генетика от други региони, то тя не е било в степен, че да промени съществено автохтонните типове овца, коза, говедо, куче и т.н.

На мен ми е известно само това ДНК изследване относно генома на днешните българи:
https://www.youtube.com/watch?v=cfwqTKiZ4gc
Но то ще има и трети етап(ако не е публикувано вече като изследване).На този трети етап от изследването би трябвало да може да се каже какво е съотношението на автохтонния елемент спрямо останалите.Аз поне не знам да е доказано това:"Изследванията категорично дават преимущество на автохтонният елемент - траките".И не само това а въобще да е правено нещо в тази насока имам в предвид.Но ако има нещо което е правено преди в това отношение и е качено в нета може да го пуснеш.
Мисля че нещата с кучетата стоят по същия начин.Когато се направят нужните изследвания тогава ще се разбере повече как стоят нещата в действителност.
За Късорогото Родопско Говедо например казват че е почти непроменено.Това е на база сравнение на черепа и костните останки доколкото знам.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #316 on: December 02, 2014, 19:40:14 PM »

Интересна пресконференция даваща конкретни данни. Още по интересен е резултата след изследването и на древната ДНК.
Но не мога да не отбележа каква ПОТРЕСЯВАЩА простащина и глупост демонстрират журналистите, които присъстват на пресконференцията. Очевидно са свикнали да разпитват само мутри, футболисти и политици.  

В подкрепа на моята теза за силното тракийско влияние  е слайда, който показват генетиците във видеото на 16.30мин. Вижда се, че българите са поставени в десния горен квадрант заедно с гърци, италианци, палестинци(финикийци). Малко по далеч в същия квадрант са кавказките народи и египтяните. Встрани от горния ляв квадрант на типичните славянски народи. Учените даже го казват изрично, че имаме силно влияние на траките. Подсказка:замислете се върху нашият съвременен манталитет и манталитета на траките.
Ето публикация свързана и със следващия етап от изследването(сравняване с древна ДНК) http://www.dnesbg.com/obshtestvo/akademik-angel-galabov-vgenetitchno-balgarite-nay-mnogo-si-prilitchat-s-naselenieto-na-severna-gartsiya-i-italiyav.html
Цитат: "Изследванията показаха, че българската популация у нас е най-близо до населението на Северна Гърция, Северна и Средна Италия и това е свързано с общите ни тракийски корени. Иначе няма сериозна разлика в профила на хората в цяла България. Леко встрани сме от някои славянски народи и сме “особени славяни”. Хем сме близо до тях, хем сме встрани, това е положението. Ние сме славяноезичен народ, езиците ни си приличат, обаче сме доста различни от руснаците, белорусите, поляците, чехите, словаците, те имат друг вид и манталитет."

Ето и едно друго швейцарско изследване, според което сме 49% траки.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530
Тъй че аз лично съм уверен в автохтонния произход на каракачанското куче, овца и кон. Ако има влияние от азиатски типове то е минимално.
« Last Edit: December 02, 2014, 19:45:17 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Garu
Full Member

« Reply #317 on: December 07, 2014, 13:16:35 PM »

Интересна пресконференция даваща конкретни данни. Още по интересен е резултата след изследването и на древната ДНК.
Но не мога да не отбележа каква ПОТРЕСЯВАЩА простащина и глупост демонстрират журналистите, които присъстват на пресконференцията. Очевидно са свикнали да разпитват само мутри, футболисти и политици.  

В подкрепа на моята теза за силното тракийско влияние  е слайда, който показват генетиците във видеото на 16.30мин. Вижда се, че българите са поставени в десния горен квадрант заедно с гърци, италианци, палестинци(финикийци). Малко по далеч в същия квадрант са кавказките народи и египтяните. Встрани от горния ляв квадрант на типичните славянски народи. Учените даже го казват изрично, че имаме силно влияние на траките. Подсказка:замислете се върху нашият съвременен манталитет и манталитета на траките.
Ето публикация свързана и със следващия етап от изследването(сравняване с древна ДНК)
Цитат: "Изследванията показаха, че българската популация у нас е най-близо до населението на Северна Гърция, Северна и Средна Италия и това е свързано с общите ни тракийски корени. Иначе няма сериозна разлика в профила на хората в цяла България. Леко встрани сме от някои славянски народи и сме “особени славяни”. Хем сме близо до тях, хем сме встрани, това е положението. Ние сме славяноезичен народ, езиците ни си приличат, обаче сме доста различни от руснаците, белорусите, поляците, чехите, словаците, те имат друг вид и манталитет."

Ето и едно друго швейцарско изследване, според което сме 49% траки.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530
Тъй че аз лично съм уверен в автохтонния произход на каракачанското куче, овца и кон. Ако има влияние от азиатски типове то е минимално.

Ако това е заключителния етап на изследването представен тук http://www.dnesbg.com/obshtestvo/akademik-angel-galabov-vgenetitchno-balgarite-nay-mnogo-si-prilitchat-s-naselenieto-na-severna-gartsiya-i-italiyav.html]http://www.dnesbg.com/obshtestvo/akademik-angel-galabov-vgenetitchno-balgarite-nay-mnogo-si-prilitchat-s-naselenieto-na-severna-gartsiya-i-italiyav.html
не бих казал че е много изчерпателен а доста посен.
"Все пак кои са основните гени в нашата идентична характеристика?
- В произхода на българите влизат три народа – траки, дошлите от север славяни и от изток – древни българи." - тази теза не е от вчера и то без генетични изследвания.Нищо конкретно като процентно съотношение или нещо по-задълбочено.
Иначе любопитно как сме по-близки с италиянците от колкото с румънците.Даките са не по-малко траки от тия за които се казва че са живели в Италия но а-к А. Гълъбов отдава това на славяните:"Интересното е, че като идват българите, в Северна България са живеели 7 славянски племена. Но само едно от тях остава тук, останалите шест племена отиват отвъд р. Дунав в Румъния. Затова сега имаме известна генетична връзка и с румънците.
Казва също:"Но до каква степен славянството е повлияло в нашия произход, все още е тема за дискусии."
В изследването на швейцарците пък въобще не се споменава пра българския компонент:""Освен 49 на сто тракийска, във вените на българите течала по 15 процента славянска и елинска кръв, 11 на сто от гените ни идвали от античните македонци и 8 процента - от финикийците, твърди изследването."
Посочват древно македонски а доколкото знам не е много ясно какви са в етническо отношение древните македонци - траки,илири или елини.За траките и илирите се смята че са родствени народи по произход.
Но поне се доказа че пра българите не са тюрки ако не друго.

« Last Edit: December 07, 2014, 13:17:43 PM by Garu » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #318 on: December 07, 2014, 19:50:53 PM »

Професора въпреки, че е учен се изразява политкоректно. По друг начин не мога да си обясня определението "особени славяни". В крайна сметка в генетичния ни коктейл е ясно, че има славяни, но от резултатите се вижда, че по-скоро генетично принадлежим към групата на народи, чийто предци са населявали в античните времена Централните и Южните Балкани и Апенините /траки, елини, италийци, македонци, илири, етруски/.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Habits
Hero Member

« Reply #319 on: December 08, 2014, 09:06:00 AM »

Много важно нещо е доказателството, че нямаме нищо общо с ДНК-то на турците. В изследването, участие са взели и българо-мохамедани, които според изследването нямат нищо общо с турския ген. Това е факт, който трябва да бъде ясен на всички. Време е да спрем да наричаме тези българи "български турци".

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Habits
Hero Member

« Reply #320 on: December 08, 2014, 09:07:52 AM »

Между другото, наскоро прочетох една книга. Казва се "ДНК - Тайната на живота". В нея авторът беше написал, че ако тръгнат да се правят ДНК изследвания по целия свят, много народи ще останат изненадани от произхода си.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Светла
Sr. Member

« Reply #321 on: December 08, 2014, 10:22:45 AM »

Много важно нещо е доказателството, че нямаме нищо общо с ДНК-то на турците. В изследването, участие са взели и българо-мохамедани, които според изследването нямат нищо общо с турския ген. Това е факт, който трябва да бъде ясен на всички. Време е да спрем да наричаме тези българи "български турци".

А кой ги нарича "български турци"? Аз наистина не съм срещала това название между хората. Изключвам медиите и политиците, на които отдавана нямам доверие. Българо-мохамеданите са българи, приели за своя вяра исляма. Живяла съм сред тях през седемдесетте години на миналия век и ги познавам добре. Прекрасни хора. Поне тогава бяха такива. Освен ако животът сега не ги е променил така, както промени и нас, българите.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Habits
Hero Member

« Reply #322 on: December 08, 2014, 11:43:16 AM »

Около мен хората така си ги знаят, "български турци", каквото и да значи това. Дори познавам една българо-мохамеданка, която също определя себе си като "българска туркиня". Това ме дразни, но като цяло девойката е много точна и е сто пъти повече българка от много други, които се определят като родолюбци.  smile

vano
Guest
« Reply #323 on: December 08, 2014, 11:55:57 AM »

Около мен хората така си ги знаят, "български турци", каквото и да значи това. Дори познавам една българо-мохамеданка, която също определя себе си като "българска туркиня". Това ме дразни, но като цяло девойката е много точна и е сто пъти повече българка от много други, които се определят като родолюбци.  smile

Прав си Станиславе, те самите се определят като турци. Една голяма част от тях, по-старите, дори не знаят български език.
Светла
Sr. Member

« Reply #324 on: December 08, 2014, 12:48:46 PM »

Освен да се върна отново към седемдесетте години на миналия век, през които две от тях живях в Девин. Съпругът ми, млад офицер тогава, беше командирован там. На 5 км. от града е разположен Настан, в който основното население бяха помаци. Имах приятелка Рени, която искаше да пристане на наш офицер. Пристане, защото знаеше, че родителите и няма да и разрешат да се омъжи за българин. Да, ама не! Още същия ден братята и я извикаха, защото майка и била зле. Отидох и аз с нея и бъдещия и съпруг. Доста притеснена, но отидох. Няма да описвам каква трапеза ни очакваше там. Както се казва, нямаше само от пиле мляко! Баща и, братята, сестрите, снахите, говореха на чист български език. Майка и - също. Тогава обаче видях и традиция, която ме впечатли. На масата седяха само мъже, с изключение на Рени и мен. Снахите шетаха, а майката на бъдещата булка седеше по турски на земята, доста встрани от масата.
Друга помакиня от Настан, Румяна, пък се омъжи за наш старшина. Преди смяната на имената едната се казваше Руфие, а другата -  Рукие. Не бях чула да роптаят срещу имената си, които сами си бяха избрали....А бяхме наистина приятелки с Рени! Приятелство, което продължи докато животът ни раздели.
Но сега питам: Какво се промени от тогава? Вероятно много неща, най вече в съзнанието на хората.
И защо насила ни накараха да се мразим?
Сам Habits пише: "...девойката е много точна и е сто пъти повече българка от много други..."

А аз, пред "разделяй и владей", предпочитам завета на хан Кубрат.

Джек Лондон
vano
Guest
« Reply #325 on: December 08, 2014, 13:05:37 PM »

Хайде да не бъркаме помаци с турци.
Светла
Sr. Member

« Reply #326 on: December 08, 2014, 13:14:06 PM »

Аз не ги бъркам!!! Започнах да пиша провокирана именно от това изказване на Habits. Тук той недвусмислено говори, че "В изследването, участие са взели и българо-мохамедани, които според изследването нямат нищо общо с турския ген."  И още "Време е да спрем да наричаме тези българи "български турци".

Джек Лондон
vano
Guest
« Reply #327 on: December 08, 2014, 13:28:24 PM »

Ми те сами се самоопределят като турци, даже се имат за турско етническо малцинствео в България, извоюваха си новини на майчин (турски) език, в училищата също го изучават. Как да ги наричаме?
Garu
Full Member

« Reply #328 on: December 08, 2014, 17:07:35 PM »

Със сигурност понятията български турци и българо мохамедани се различават и то на етносно ниво и са еднакви на религиозно.Етническото самоопределяне в зависимост от вярата като българин=на християнин и турчин=на мюсулманин е формирано по време на турското робство понеже религията на нашествениците турци е различна и християнската религия по тази причина в противовес на чуждата вяра придобива важно значение за съхранение на индентичноста у българския народ.Ето тук се вижда много добре този исторически остатък в психологията ни
https://www.youtube.com/watch?v=m08z78b9EdY
Светла
Sr. Member

« Reply #329 on: December 08, 2014, 19:14:32 PM »

Разбира се Garu, че българските турци не са българомохамедани. И това го знае всеки, който някога е учил българската история.
И който е чел нашите автори.

Джек Лондон
Pages: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27
  Print  

Jump to: