Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 14, 2025, 10:23:58 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 27
  Print  
Author Topic: Из медиите  (Read 280199 times)
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #150 on: July 09, 2010, 09:42:47 AM »

http://www.btv.bg/shows/deniat-e-prekrasen/videos/video/1679497406-Denyat_e_prekrasen_Hranata_na_balgarite.html
Министър Найденов каза, че Наредбата за директни продажби е готова и е изпратена в Брюксел за съгласуване. Надявам се, че скоро ще бъде факт.

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
kennel Kyurenitsa
Hero Member

« Reply #151 on: July 14, 2010, 19:54:05 PM »

Спрейове и специални фотокапани ще бъдат раздадени на населението в 19 родопски села, в които има проблем с мечките.
Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, след като днес близо до село Оряховец мечка нападна и рани тежко 64-годишна жена, предаде "Фокус".
Фотокапаните са устройства, които дават информация за поведението на животното като правят снимки и видеоклипове с данни за място, дата, час. Те и спрейовете обаче са поръчка от Канада и изисквало малко време тя да бъде изпълнена, уточни Манева.
По-късно официално от ведомството съобщиха, че до седмица ще предоставят на хората в региона 80 броя електропастири за защита на стопанствата, десет фотокапана и 100 флакона със специален защитен спрей.

На най-малко десет мечки в Смолянско пък ще бъдат сложени нашйници с GPS. Министерството ще издаде разрешителни за отстрел на кафява мечка, ако няма алтернативно решение на проблема с набезите.
Според Манева засега са издадени шест разрешителни за отстрел на мечки, като общо три са в Смолянския регион.
От ведомството предвиждат още да бъдат насадени къпини, сливи, малини, боровинки и ягоди във високите части на планините, които да отдалечават мечките от селата.

Междувременно директорът на Държавното горско стопанство в село Славейно Митко Комитов заяви, че проблемът излиза извън контрол. По думите му снощи е имало още един инцидент с мечка, която разбила кошара и убила една овца в землището на селото.
По последни данни в региона са преброени 39 мечки, които били "страшно много за малката територия".

Според Комитов, причината за изострянето на конфликта човек-мечка е, че през 1997 г. от мечкарника в Кормисош, който се намира в близост до горското стопанство, са пуснати множество мечки, които са били привикнали с човек. В момента тези мечки имат проблемно поколение, което нанася щети. Държавно-горско стопанство Славейно отговаря за източната част на община Смолян и голяма част от землището на община Баните.

От болницата в Смолян, където е настанена ранената Галя Иванова от село Малка Арда, съобщиха, че състоянието й е много тежко. Тя е с опасност за живота и има големи рани по цялото тяло и главата. Лекарите очакват усложнения,  които се появяват в по-късен етап от лечението, като инфектиране на раните и травми на вътрешни органи.

http://www.facebook.com/pages/Karakachan-dog-Kennel-Kyurenitsa/119244154787012?ref=sgm

НАШИТЕ КУЧЕТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АТАКИ НА ХИЩНИЦИТЕ !
dandi
Hero Member

« Reply #152 on: July 14, 2010, 20:28:36 PM »

Ами ако се върнете назад из форума аз отдавна съм писала за полудивите неестествено смели мечки наоколо и проблемите с тях.
Но тогава ми се смяха,подиграваха....(не че и сега не го правят в едни други форуми)
Много мечки ,много секачи,много гъбари......всеки за да се нахрани.Гората почти изсечена ,станала тясна за толкова живини из нея и си пречим май.
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #153 on: July 15, 2010, 09:08:16 AM »

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/143193402-Dokoga_mechki_shte_napadat_hora.html

Броят на мечките не е ясен, така че няма как да се говори за пренаселване. Дали целта не е обслужване интересите на ловджиите?
По моему, представата и убедеността на човек, че е господар на Планетата и най-висш неин обитател, е погрешна и отвратителна. Амин

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #154 on: July 15, 2010, 09:32:08 AM »

1. Кой и как е решил, че нормата е именно 120 мечки за района.

2. Кой и как е изчислил колко наистина са мечките в района? Някой си е решил че са 280!
Същите ловни "източници" даваха и невероятни бройки на вълците в страната. Изчисляват ги броейки видяни следи на животни. Пък следите на едно животно се таксуват като отделни екземпляри от всяко горско стопанство през чиято територия е минало. Отделно се надписва и бройка над засечените следи и се получават фантазни стойности. Ако същите бяха верни, то у нас щяхме да се прескачаме и в градовете с вълци и мечки...

3. При предния случай беше отстреляна първата попаднала на мушките мечка без да има доказателства, че именно тя е нападнала човека! Тепат и се счита че проблема е решен.Важно е да се утрепа мечка и кожата и да висне над нечия камина.
Сега се случва сходен случай в същият район. Дали пък не става дума за една и съща мечка, която е изгубила страх от хората. И ако е така то трябва да се издири именно този екземпляр.

4. Наблюдава се в последно време, че  в различни райони на страната се правят интензивни опити  да се обясняват разни човешки издънки и нарушения с наличието на мечки. Появяват се и дежурните вопли мечката пак да стане ловен обект.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
ТИТО
Hero Member

« Reply #155 on: July 15, 2010, 11:47:03 AM »

Как ей така Атила как? Много просто.....
Най-изостаналата и корумпирана система без спазване на никакви правила и закони се нарича "Горско стопанство"..в България.Като се почне от нейния контролен и главен орган МЗХ. КАкво да ви кажа ДПС/ cowboy /таковаха майката на всичко-ГЕРБ/ gunsmilie group /ще ни довърши тотално.А отделно и народа с неговата представа от червено време.
 Системата е ясна:...или "Мижай да те лажем" или по-крайната ,"джаста -праста"...
Аз да допълня с няколко въпроси на които всички знаем отговорите:
-Колко сериозни горски познавате,които не са корумпирани?
-Колко бракониери са си получили заслуженото?
-Колко ловци ходят на лов без да са употребили алкохол?
-Колко ловджии   през последните доста години станаха по легален път ловджии или си платиха?
-Кой не е крал дърва от горите?
-В сравнение с преди пак в проценти-колко хора живеят в планината?
-Колко мечки имаше преди и колко сега ,че и да ги трепеме?
- В проценти ,колко хора са направили нещо за да запазят горите или като цяло природата?

А колко още въпроси има, а?Ако имате и вие допълвайте.Но със сигурност едно знам за всичко това са виновни мечките и вълците нали. clap :clap:Аферим на умните и кадърни управници puke_ да са живи и здрави и все така напред към светли бъднини... drunk

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #156 on: July 15, 2010, 12:52:32 PM »

Чакай бре кенеле,естествено че мечките са виновни.Не си ли чувал за дружество "Баба Меца ООД",силно корумпирана организация занимаваща се с рекет.Тия хора дето са били нападнати са били длъжници на фирмата и тя е пратила мечки-биячи да съберат версийте.Горското няма вина,то им е подвластно lol lol lol
Извън шегата явно става въпрос за прословутото умение на българина да решава проблеми като решава едни и задълбочава други.Тези мечки или са били пуснати,както бе казано,от плен без да се сещат че щом са били кажи-речи питомни няма да забравят къде са получавали храна и при трудност в изхранването ще търсят хора като при все това живеейки на свобода са позабравили страха си от хората (в смисъл танцуващите мечки,всеки знае че мечкарите са ги биели "профилактично" за да им имат уважението и да ги слушат)и при среща не се знае какво ще стане;или са си били диви но вследствие изсичането на горите и др фактори намаляващи възможностите им за препитание са се осмелили да се доближат до населените места.Преди време имаше доста оплаквания че мечки разбиват кошерите,ровят по градините и се навъртат покрай кошари и обори.Та една такава мечка като свикне с  човешкато присъствие и мириз защо да не се осмели да нападне и човек,след като го приема за даденост.В повечето случаи хората по балкана са бедни и стари и нямат с какво да се защитят,стига да не закача тях,да прави каквото иска с имуществото им.Но нали има една приказка:"пуснеш го под леглото,то се качи отгоре",така и мецана,рано или късно меда и зеленчуците ще почнат да не са и достатъчни и като няма кой да и се противопостави,тогава какво следва...кошарата или къщата-където е по-лесно.Извода-гледайте кучета,недейте да ви се свиди хляба,пък после да ревете че няма кой да ви защити.Сигорен съм че при всички случаи които станаха напоследък ако е имало кучета на място които да дадът отпор на мечките и да ги прогонят да не се е стигнало до тия близки срещи и неприятните изходи от тях.Или кучетата ще ви ядът(хляба)или мечките ще ви ядът(вас)!
Това са си мой виждания и "размисли и страсти" lol може и да съм в грешка,но така мисля-без кучета не става.Дънди и мъжът и що не ги ядът мечки а?Щото си имат кучета и гледат сериозно на тях,а не ги държат само като да има пък после що не вършили работа Wink
На тия дето се чудят дали да гледат или да не гледат кучета и се почесват ще кажа само-като видите Мецана я питайте,тя ще ви каже най-добре Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Ariman
Hero Member

« Reply #157 on: July 15, 2010, 15:26:06 PM »

Много  лакърдии,много гледни точки,всяка в степен по своему вярна!?
Чудно нещо са хората ,уважават само собствено мнение дори да е грешно. Човещинка…
   Кучета казвате - от куче,до куче разлика да искаш,малко са тия дето остискват срещу мечока!Така че и с кучетат ви относителна работа - лично съм се убеждавал не веднъж в това!
    ДПС и ГЕРБ ,какво?! confused
  Варно е,че все повече,навлизаме в територий исконно мечешки и контактите са неизбежни,и все по-чести,но много хора не го осъзнават,жадни са за кръвчица всичкото люде,така  разрешават проблемите си.
   С природозащитниците ,правя аналогия с едни защитници на правата на едни малцинства, сещате се. Дават акъли, ама не щат да си ги приберат наблизо.Усвояват се фондове,за какво ли не и  всичко излиза бизнес.
   Мечока е защитен вид – да,на книга,убийствата на мечки продължават и то ЗАКОННО – за 2008 са отстреляни 3 мечки,а през 2009 са издадени 10 разрешителни, от които 7 са изпълнени.
      В така създалите се ситуаций,най-лошото е че го отнасят най-малко виновните(ако щете разбирайте женицата от последния случай,ако щете мечка отстреляна за стръвница,недоказано).

Кокалите на още една мечка ще  изгният в земята,а ние я  нищиме.Остава единствено въпроса:"Хората-мечките-и-правото-на-живот" - правото на живот на кого?

Ето ви храна за размисъл… Wink

P.S. От всичкото написано по темата,какво излезна ?-Виновни от управляващи,до природозащитници и на финала гъбаря,загазили сме го народе...,а и мечока и той !
« Last Edit: July 15, 2010, 18:38:13 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #158 on: July 15, 2010, 15:36:02 PM »

Не знам какво разбираш под природозащитници, но природозащитника не е гледач в зверилник. Работата му е да защитава видовете в естествената им среда. Природата се състои от множество компоненти и е време да се схване, че защитата на природата не е някъв лукс, а необходимост за оцеляването на най-агресивния вид - човека. Хубаво го е казал индианският вожд, че ще дойде време когато хората ще разберат(от зор естествено), че не може да ядат пари.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #159 on: July 15, 2010, 15:44:24 PM »

Аз си поясних че може и да не съм прав но така виждам нещата smile
За кучетата ясно че не всяко ще върши работа но при добро желание човек може да си намери и завъди такова дето трябва,ако не случи пробва пак и все някога ще има каквото иска.Аз не говоря да давят мечката,тия дето "давят" май не доживяват до старини :naughty:но поне някакъв отпор:да я лаят,да я обикалят,колкото и да е смела като са я наобиколили една сюрия песове и и се зъбят все ще си помисли дали да продължи,не е ли така?Но и ти си прав че не може да се разчита само на кучета,но какво друго им остава на хората като помощ няма от никъде?

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
Ariman
Hero Member

« Reply #160 on: July 15, 2010, 15:53:23 PM »

KaraKitane,балканджия съм си принципно,отраснал съм сред природата,така че съм последния човек ,който ще мисли че защита е "лукс",защото ми е болно как загива,а ние потъваме с нея.
  Но пък така са се стекли обстоятелствата с природозащитниците и контакта ми с тях,че винаги съм оставал разочарован,че каузите,които защитават организациите им,вътре са оставали червиви...
 Добра приказка е с вожда!Кога ли ще го осъзнаеме?! Wink smile

Don Krsi,нали сега не става всеки гъбар с куче,или цяла "сюрия" да те пази из гората,това не ти е кошарата с 15 КК,които да дават отпор,да бъдем реалисти.Имах подобен случай с куче и то съвсем скоро беше,усети мечока,много преди да си помисла и да разбера за какво става дума,наби се в краката ми и ме моли за помощ,за мой късмет на четири очи с мечока не можахме да поговорим. smile За куче,мечкар се иска време,питай и dandi,това ще ти каже,някъде беше писала,нейните са добри на мечки и ги даде на друга кошара да помагат!
« Last Edit: July 15, 2010, 16:03:15 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #161 on: July 15, 2010, 16:14:24 PM »

Спор няма че с всеки гъбар куче не може да има,мен ми беше мисълта за населеното място,в него да има що годе добри кучета та да не ги изненада с нощтна визита.А за през деня в гората незнам.Късмет,молитви,бдителност,ходене в група и такива неща cheers

karakardam
Jr. Member
**

« Reply #162 on: July 15, 2010, 20:59:05 PM »

искам да отговоря на Ина и съвсем незаслужено да охладя ентусиазмът й. щото мене вчера ме попариха. с новината, че ЕК е върнала наредбата с куп забележки, които сега вече държа в ръцете си. чета си аз, тези забележки, и направо се шашкам, че са направени. очевидно глупостта освен по нашите държавни канцеларии се вихри с пълна сила и по брюкселските. но, като видях, че най-отдолу седи един италянски подпис, малко ми "светна". може би българите трябва да имаме сичките свободи на западните тарикати...
и, кат' са замисля - имат право. когато преговорите им ги водят хора, дето натъртват на всяка дума от коя страна са, а не като нашите "йесчета", дето гледат стъклените асансьори и цъкат с език...
седа аз и незлобиво гледам една забележка: 500 литра за дневен добив на козе мляко не е ли твърде много, при положение, че дневния добив от една коза е 1 - 2 л мляко.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
абе, тия евро козите, дето ги внасяме с по 4- 6 л дневна млечност, да не би да са някакви космически мутанти?
та, въпросната забелжка направо ми отвори очите - ами не ви е позволено, бе, балканци разпасани, да имате същите права като помазаните европци.
и, хак, да ни е, драги съфорумци - когато им ебвахме женките на европците по нашите плажове, не си давахме сметка, че пияните им перекндета ще изтрезнеят и ще намерят начин да ни го върнат. ама сега заедно нашите женки, зеха, че и нас нагърбиха....
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #163 on: July 15, 2010, 21:12:56 PM »

В интерес на истината в наредбата изработена от работната група гласувахме 200 литра мляко на ден. Това количество е нормално за една семейна ферма. Тази норма я има и в сходните наредби на други евро страни. Така че тарикатското лобистко доизкусуряване впоследствие на текстове в наредбата от анонимни чиновници в МЗХ бе нормално да не мине в Брюксел. Онези не рупат трева. Но Бай Ганьовци и Андрешковци все си мислят че ще прецакат онези богатите европейци.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
karakardam
Jr. Member
**

« Reply #164 on: July 15, 2010, 21:40:48 PM »

Категорично възразявам и подскачам от изумление. Ами отдавна в европата не останаха овце за доене - наскоро на една конференция водещи световни познавачи казаха, че в Германия и Италия млекодобивните стада са от порядъка на 60 - 70 овце. В израел са по-големи. Ами, ако в Бг някой гледа и дои 50 - 100 овце, ще умре от глад? И, ще му се смее цяло село. освен това, бележката за лиутрите съм я цитирал.
извинете, ама то, нашите кози, кога са на умиране дават по толкова на ден. а водещите козарски държави са точно Германия, Франция и Италия (и Швейцария, ма тя не е европейка). и овцете им прехвалени, дето дават по 3 литра къде отидоха?
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 27
  Print  

Jump to: