Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 13, 2025, 11:25:19 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 88
  Print  
Author Topic: Овчар засвирил, Стада заблели..  (Read 870935 times)
0 Members and 24 Guests are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #810 on: August 10, 2010, 17:23:58 PM »

То при мене стана нещо като навик да не се изказвам правилно или да не разбирам хората blush
Плява по принцип се казва на люспите на житото,дето държат зърното,някога са ходеле да я събират по комбайната,даже има една специална мрежа за платформи-плеварник.Иначе казваме плява и на млетото(това имам предвид) люцерна,слама,сено,ластуне(в миналото и магарешки бодил)и каквото може да се смели на фуражомелка(ама с по-едро сито,дупките са няколко пъти по-големи от дупките на ситото за брашно) от това идва и неразбирателството ни-ти си имала предвид слама,а аз тва горното Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
dandi
Hero Member

« Reply #811 on: August 10, 2010, 17:28:59 PM »

Нищо де,нали се разбрахме. Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #812 on: August 10, 2010, 17:39:50 PM »

Нищо де,нали се разбрахме. Wink
Да,това е важното cheers

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
dandi
Hero Member

« Reply #813 on: August 27, 2010, 20:33:52 PM »

Нощес при раждане на овчарника е умряла едната ни кобила,кончето е живо и ще го храня на беберон с краве мляко.Казаха ми да го храня през 3-4 часа и да слагам по малко захар в млякото.Преди години храних и друго конче на беберон но когато го взех беше на 2-3 месеца,а и беше преди 20-тина години.Някой ако има опит.....моля.Агнета и ярета съм хранила много ,но конче ....

не върви тая година и това е
« Last Edit: August 27, 2010, 20:48:56 PM by dandi » Logged
Don Bari
Full Member

« Reply #814 on: August 28, 2010, 09:18:15 AM »

В началото кончетата бозаят на всеки 30-40 мин.Подходящ млекозаместител е краветомляко ,което се разрежда с двоен обем обезмаслено мляко или преварена вода.На 1л от тази тази смес се добавят две лъжици захар и се дава на кончето с биберон.Както през бозайния период,така и след отбиването не трябвада се пренебрегва добавката на витамини премикси и минерални смески.От витамините премикси са подходящи премиксите със съдържание на витаминитеА,D,К,Е,С и групата В,а от минералните смески -съдържащи микроелементите ,ЙОД,ЖЕЛЯЗО,МЕД,КОБАЛТ,ЦИНК и СЕЛЕН.
Това е извадка от учебника по Коневъдство ,Раздел хранене на кончета през бозайния период и за осиротели кончета или когато кърмещата кобила е с ниска млечност.
Ще се радвам ако ти е от помощ. baby cheers
dandi
Hero Member

« Reply #815 on: August 28, 2010, 09:30:41 AM »

Много благодаря ,всичко ми е от помощ:cheers:.
Не мога да заместя майка му,не ми е възможно да го храня толкова на често за съжаление :no:Не знаех че кравето мляко трябва да се разрежда обаче и от вчера му давам чисто.От вчера е изпило около 2.5 литра
Don Bari
Full Member

« Reply #816 on: August 28, 2010, 09:56:20 AM »

В момента тъся още информация до довечера ще гледам да съм намерил още .

dandi
Hero Member

« Reply #817 on: August 28, 2010, 10:01:56 AM »

Много благодаря,ще черпя cheers
Don Bari
Full Member

« Reply #818 on: August 28, 2010, 10:45:17 AM »

Хранене на кончета през бозайния период.
Основна храна в началото на този период е майчиното мляко.Количеството на млякото при кобилитедостига своя максимум до третия месец след ожребване.През този период кончетата бозаят много често -1-2 пъти на час .Това това е обуслувено от анатомичното устройство на вимето при кобилата,което е без млечна цистерна и малката вместимост на стомаха на кончето.Важен момент за новороденото конче е първото забозаване.То трябва да стане в първия час следожребване.Кончетата се приучват лесно към приемане на фураж.Първите опити за поемане на сено те правят 10-15 дена след ожребване.Най пълноцени фуражи през бозайния период са ,овесът,люцерновото и ливадното сено.Към овесът може да се добавят ечемик,пшеничини трици илишрот.При пасищно отгеждане по-целесъобразно е подхранването да става само с концентриран фураж,предложен също на воля.
Вначалото на бозайния период кончетата могат да приемат около 250-300гр. концентриран фураж ,а в края (6-тия месец) около 3-4кг. в зависимост от живата маса на кончето.Сеното което кончетата могат да приемат през същия период е 2кг.Това са минималните количества фуражи,който трябва да се осигорят,като достъпа до тях е ограничен за кобилите и се предлага на воля ,както и достъпа на вода.По този начин кончетата сами определят времето,кратноста и количествот на на приемането им.
Това е продължението от ръководството по коневъдство го изкарах.За сега друго инфо немога да намеря повече .Ще стискам палци да е живо издраво и да го гледаме на снимки по Роженските ливади.... cheers
dandi
Hero Member

« Reply #819 on: August 28, 2010, 11:57:07 AM »

Много благодаря Don Bari .И това е доста.Всъщност не е голяма философия,но трябва да му отдадеш почти цялото си време,а това е невъзможно.То да беше само то.......Но за сега е доста жизнено,днес се опитва да скача и да си играе с мен,след като си изпие биберона,после ляга да спи.Като ида за следващо хранене то си спи,като ме усети става и търси млякото smile
Тъй ще я караме с него за сега ,дано оцелее
Don Bari
Full Member

« Reply #820 on: August 28, 2010, 12:16:34 PM »

Ще оцелее ,ще оцелее и ще си припка на воля  clap
тази седмица ще гледам да намеря още инфо  cheers
Честито и от мен за Рижия Пеливан  cheers cheers cheers
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #821 on: August 29, 2010, 17:07:29 PM »

Нощес при раждане на овчарника е умряла едната ни кобила
Жалко,преди време ги показа,коя е умряла,червената или сивата?
Кончето ще оцелее,вие сте упорити хора,ще оцелее и кон ще направите от него cheers

dandi
Hero Member

« Reply #822 on: August 29, 2010, 18:24:22 PM »

Сивата,червената и тя се ожреби по рано.
За сега се справям,кончето видимо е добре,дано му е късмет.Аз обаче ходя и спя lol
Благодаря cheers
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #823 on: September 02, 2010, 18:24:05 PM »

dandi как е кончето? Расте ли? мможе да пуснеш някоя снимка Wink

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Don Bari
Full Member

« Reply #824 on: September 02, 2010, 18:39:59 PM »

Мисля че още е рано нека у зимата на снега да го видим  cheers cheers cheers
Pages: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 88
  Print