Не мога да се сетя на къде биеш,Мад.
Какво значи как свикват,от какво да ги опази невредими?
Ако съм разбрала правилно:
Има ли достатъчно трева(храна)свикват и още как,но ще ти е повече тичането. :smile:Пуснеш ли овца на ново,чистоымясто тя все си мисли че някой ще и изяде тревата и се юрне да тича.Ако тревата е добра,по принцип добре приемат промяната,овчарят ги води определя къде ще пасат,също и юрията(ареала) който ще ползва в последствие(съвет-колкото и да е напасена една овца,ако я пуснеш на чиста трева,през която дори не е минавала,тя пак ще пасе.)
Мад навремето от тук,овцете са тръгвали към беломорието,пеш,стотици километри,вървейки и пасейки(не на бегом) ,сменяли са хиляди места,видове трева също,дали са се климатизирали(климатизация на овце ми е много странно
![confused](http://www.karakachan.org/forum/Smileys/default11/confused.gif)
)
По късно по време на ТКЗС,АПК ,от тук сваляха стадата пеша,през Персенк,или през Лъкенско,или Инихан, в Пловдивско,Пазарджишко,Димитровградско,ранна пролет говоря,защото тук или още имаше сняг или тревата беше наникъде,а там всичко беше зелено.
По късно ги товареха в камиони и пак същото-на пролетна паша.Стояха там до края на май,началото на юни и ги натиснеше кърчан,жега и от там пак насам.
Та храната прави борбата,климатизации....В младата зелена трева са литрите мляко.
Овцете Мад се водят от овчаря,най ме хваща яд като видя някой да ги подкара отзад като прасета или ялови говеда.
Да ти знаят свирката и викането,като им свирнеш еди как си ще вървят на вода,като им свирнеш по друг начин ще си ги прибираш,като им свирнеш по начина по който им свириш като ги кърмиш ги съшикваш и ревнат ,тъй можеш да ги прекараш през където искаш(тъй им свирках като грябваше да скачат в ямата с лекарството и да къпем,окъпахме ги за нула време).