Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 21, 2025, 18:36:16 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 88
  Print  
Author Topic: Овчар засвирил, Стада заблели..  (Read 881660 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
STARTER
Hero Member

« Reply #180 on: December 13, 2008, 12:18:33 PM »

Дънди, можеш ли да снимаш кучето по-добре.
То трябва да е от вашия край, нали?
dandi
Hero Member

« Reply #181 on: December 13, 2008, 12:55:35 PM »

Дънди, можеш ли да снимаш кучето по-добре.
То трябва да е от вашия край, нали?
Не за съжаление :no:Много е мътна(на звездички) в самата книга.
Кучето е от района(Чепеларско).
petko
Hero Member

« Reply #182 on: December 15, 2008, 13:12:29 PM »

със сигурност ще има брактисали,а исамото лечение на останалите наистина ще доведе до фалит стопанина.Сега покраи националните доплащания се видях и запознах с доста чобани някои от тях споделиха че и при тях са върлували,общо взето все са в един и същт район.Друго интересно, е че всички от тях имат кучета(повечето крастоски,кой с кангали кои с нещо друго)а самите те остават неадекватни към случващото се.

по кои канал са го давали?
ne e ot krystoskite dragi .navreme imah kangal de izchisti raiona ot podobni izrodi,karakachan taia rabota ne ia moje poradi prostata prichina che ne ne gi goni a samo gi izgonva onzi gi moreshe ,daje i si hapvashe poniakoga ,NO sym svidetel kak nastiga takvaz gad ..i ia ostavia da si hodi po jivo po zdravo ,estestveno tuka ne stava vypros za napadenie kato tezi
ima hiliadi veroiatnosti da imash perfekten pazach i udushenba stoka ,obache ako na men mi se sluchi da si gi nameria po tozi nachin stokata bih otrepal pyrvo sobstvenite si kucheta ,te ili ne sa bili tam ili sa izbiagali ot strah ot sobstvenata si kushta,ili sa gledali kak chijdi kucheta vilneiat v dvora im ...za vsichko tova imam edno nakzanie ,nai veroiatno sa gledali  ,kogato petko vi obiasniava za socializaciata kum stadoto ima vpredvid tova che kucheto triabva da pazi stokata ne chobanina

bol kucheta deto vyrviat sled chobana a toi sled stokata ,osobeno pri ovcete ,pri tiah po trudno se razbira kum kogo e socializirano kucheto shtot sa zaedno i trimata razdeliat se v edin moment(kogato chobana spi )i togava istinata lusva .
chesto se byzikam sys chobani (probvai i ti s tvoite) kazvat imali kucheta ,otivam laiat me skachat mi ,ako mu se razkreshtia moje i da me udaviat ,ne dai si boje da vzema da go potupkvam ,OBACHE az mu kazvam haide dragi vzemi si torbichkata i trygvai napred az shte ti popasa malko stokata trygne i skrie li se v baira kucheta sled nego az ostavam pri ovcete  e kogo i ot kakvo paziat? na takviz malko im se polaga bashka de tezi kucheta podivialite moje da sa ot negovite izhvyrleni predhodnata godina barabar s kuchkata shtot si ostavil dve myjki pyk e griah da gi trepe i nai milostivo gi zaebava v baira ,s kuchkata imat goliam shans da oceleiat tia e socialna i spoko moje da prosi hrana obikaliaiki selata i kosharite nai veche shtot e sviknala s tiah shte tursi otpadyci i myrsha ,no porastnat li malkite i trygnat li sled neia te niama da vidiat ovce a pliachka i se pochva onezi i izbiagvat i horata i trudno se trepiat ,osven tova i samite hora doka ne gi vidiat da daviat ne gi zakachat ma togaz veche e kusno

lichno az sym vijdal kuchka s malki v gorata socialna kum hora na vrata si e nosela kaishka lichi si i koeto nai mnogo me uchudi imashe dve gudji kuchenca ,neshto riadko za kurdjaliisko veche sto na dvesta niakoi si teglil inak posredstvenata kuchka na kuche ot soi posle si e ostavil za nego a ostanalite dalech ot kosharata mu na milosta na sydbata za da ne e toi grehoven,v nai dobria sluchai gi ochakva sydbata na tezi 4te sa daveli ovcete,toest haika i smyrt

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
milkojor
Sr. Member

« Reply #183 on: December 15, 2008, 15:03:19 PM »

това което казваш по горе че кучетата гонят и оставят така е защото това единствената порода която има акъл за това което пази именно овце и се връща за да не го изненадат вълците това си е вродено при КК

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
spartak888
Full Member

« Reply #184 on: December 15, 2008, 17:09:58 PM »

Петко наистина това което си написал е така,но аз мисля че и липсата на всякакви хищници оказва влияние върху кучетата,а и самият район е доста оживен и самите кучета са малко повече социализирани.                                                                                                                          Аз също бях жертва на подивели кучета,и когато ме атакуваха първия път кучетата не можаха да се докопът до нападателя(поради простата причина че имаше преграда пред тях -ограда-,и кое куче каде е напъвало да брани стоката се видя на сутринта общо взето всички са били активни)
вторият път на атаката само една кучка отвърна на удара.другата беше вързана,а третата седи отстрани и гледа.точно в този момент аз реших че тя не струва,животът и бе до тук.

аз също потварждавам че кучето трябва да пази стоката а не чобана и да гони торбата
petko
Hero Member

« Reply #185 on: December 17, 2008, 15:49:39 PM »

това което казваш по горе че кучетата гонят и оставят така е защото това единствената порода която има акъл за това което пази именно овце и се връща за да не го изненадат вълците това си е вродено при КК
drun ,drun.ako kangala mi e zad gyza na koe da e jivo syshtestvo bydi siguren che niama opasnost da mu iznenadat stadotot .sled kato zagubi protivnika si kakto nai chesto stava se vryshta momentalno ,kazano inak vulka izchezva kato prydnia v baira i toi si se vryshta a ne izchezne li taka ili inak shte ima boi dali v sredata na stadoto deto she se prysne momentalno ili v strani koeto puk shte mu dade vyzmojnost da si se pregrypira vijdal li si dobityk kvo pravi kogato useti opasnost ?.karakachana ne go pravi ot "akyl " takyv mu e tabieta ,ne si misli che se vryshta shtot si misli che v tozi moment drugi vylci mu praviat "kurt kapan"

znaesh li vednuj vidiah kak kucheta ubiha vylci po "sluh" osven che biaha kahgali biaha i kucheta sys ogromen opit v ohranata na dobityk pasishteto im granicheshe s rezervat a tam vulci bol ,samia az biah pri kuchetata koito v tozi moment si doiajdoha ili lejaha pokrai nas  ,samo chuha ne vulka a reva na veche zahapano govedo ,zaebaha i iadene i saibiata s kofata i trygnaha v tazi posoka ,bez da laiat sled malko se chu lai kato ot bitka ,kogato otidohme imashe edin udushen vylk .TOVA karakachan ne bi go napravil ,nai veroiatno bi lal v posokata ,nishto che e nai umnoto i si sedi na gyza za da ne go iznenadat izotzad.

niama losha poroda kucheta ,stiga da sa istinski a ne dokarani na vid ,to e kato s gaechnia kliuch i gidoriata i dvata sa chudesni instrumenti ,stiga da gi poznavash i dvata ,ako si tekazarec bi pretpochel gaechnia shtot s nego si sviknal i vse she tyrsish kusurite na gidoriata za da si ugodish na akula ,niama da i vidish pliusovete .I obratnoto .umnia chovek znae koga da izpolzva i edinia i drygia i bi poglednal polojitelnata strana i na dvata ,ne bi trugnal da gi sravniava ,osven ako ne e niakoi koi pravi reklama na edinia vid

petko
Hero Member

« Reply #186 on: December 17, 2008, 16:22:10 PM »

Петко наистина това което си написал е така,но аз мисля че и липсата на всякакви хищници оказва влияние върху кучетата,а и самият район е доста оживен и самите кучета са малко повече социализирани.                                                                                                                          Аз също бях жертва на подивели кучета,и когато ме атакуваха първия път кучетата не можаха да се докопът до нападателя(поради простата причина че имаше преграда пред тях -ограда-,и кое куче каде е напъвало да брани стоката се видя на сутринта общо взето всички са били активни)
вторият път на атаката само една кучка отвърна на удара.другата беше вързана,а третата седи отстрани и гледа.точно в този момент аз реших че тя не струва,животът и бе до тук.

аз също потварждавам че кучето трябва да пази стоката а не чобана и да гони торбата
nerazbrah kyde niama hishtinici v kyrdjaliisko li? kucheta s koe sa socializirani,s preminavashti kucheta?
da te napadnat podiveli kucheta neviarvam mnogo ili govorim za razlichni jivotni az ne govoria za bezdomni a divi ima goliama razlika ednite sa po skoro kato tezi v sofia(men tam edno mi se ozybi mnogo iako)

za napuvaneto na kuchetata imenno tva se opitvam da ti obiasnia zatva ti dadoh primer s onzi chobanin ,negovite kucheta biha mi skochili zaradi nego ,ne i zaradi stokata tova idva ot socializaciata
nemojah da chuia kvo kazvat na klipcheto moje bi tam neshto sym iztyrval ,no v povecheto sluchai stava taka che kuchetata ne iskat da se biat za neshto koe ne e tiahno .....to e kato domosharkata ,za saibiata si skacha i bi dala jivote si darechem ,za priatelite mu ne ako posegnesh na sostvenika shte ti se nahvyrli a na drygi hora pokrai nego ostava bezrazlichno of kak da ti go obiasnia
ubeden sym che i pomiar ne bi pusnal kucheta vytre v kosharata stiga da e izraslo s ovcete ne sys chobanina .moje da go ubiat shtot ne e silno kato chobansko ma da sedi ?
da sa fanem li na bas che toia she si vzeme ot soi ?da se hvanem i na bas che pak she izreve ili niama da kazva na nikoi ot sram che go rabotiat dai mu ot tvoite ili i tvoite sa takiva.Edno vreme mnogo iskah ot edin chovek pale ,gonche ,a toi vse ne mi davashe vzemi si ot toi vzemi si ot onia ,ma ot negovite ne mi dava .nakrai go pitah zashto .kaza mi neshto mnogo umno .znaesh li zashto kuchetat koito davam sa dobri ,shtot gi davam na dobri lovdjii (a az ne sum).az davam kryv ,no kucheto go uchi sobstvenika .dava kucheta na hora maniaci na tema lov,te i pomiari biha nauchili spored vuzmojnostite na kucheto de,te edno che she gi nauchat kazva drygo che shte gi proslaviat .ne bi dal kuche na niakoi samo shtot e lovdjia na chovek deto ednata sybota e na banket drygata sys semeistvoto ,tretata po rabota tezi naucheno kuche she izbetushat,dava gi na goltaci de ne propuskat ni loven ni neloven den .... i s chobanskite e taka doniakyde i ne sym chul edin da kaje be az napravih greshka vse kucheto im e vinovno ,pochva se be niama gi edno vremeshnite kucheta ,men ako pitash niama gi edno vremeshnite chobani ,edno vremeshnia chobanluk

dandi
Hero Member

« Reply #187 on: December 17, 2008, 20:16:48 PM »

Пенчо,аз сега ще ти кажа за наша грешка(от това лято).
Покрай вкарването на сено и фураж бяхме оставили детето с овцете за 5-6 дни,заразгонвала се едната кучка,ама то не е усетило,липсва му опит.Много са мъжките ни кучета,сандардисали са я и тя останала покрай овчарника,мъжкарите с неяда я пазят,да си търсят правата за продължители на рода.
В едно сечище мечката хваща едно шиле, вижда детето и се развикало и добре че е било близо и не зад бърчина та са чули кучетата.Отървали бяха поне месото.Но не сме си и помислили ,че са виновни кучетата(Един джамбазин тука много обича да казва-"Оче гледали,очи плакали",та и нашта работа тъй.)
Колкото до това,че не е само от соя а и от възпитанието съм съгласна но 100%.Старите чобани тука не дават да се милват,лигавят,(приобщават към човек) кутретата.Казват-кучето трябва да си знае овцете,почне ли да върви след торбата(овчаря) пикай му на кучето.
Нашите до едно пускаш-овцете(напъдени без овчар) и те са си с тях,край махалата да дойдат,кучетата не търсят мухабет и хора,знаят си стоката,познават си я.Чужда овца да има я усещат,дори я прогонват от стадото-пък едното овце ,другото пак овце.
Само че едните не са членове на "семейството" им.
milkojor
Sr. Member

« Reply #188 on: December 17, 2008, 20:32:49 PM »

Данди ама мечката към детето ли е тръгнала

dandi
Hero Member

« Reply #189 on: December 17, 2008, 20:36:31 PM »

Данди ама мечката към детето ли е тръгнала
:lol:Не бре,към шилето
milkojor
Sr. Member

« Reply #190 on: December 18, 2008, 11:55:22 AM »

а ясно  notworthy clap

petko
Hero Member

« Reply #191 on: December 22, 2008, 16:35:23 PM »

Старите чобани тука не дават да се милват,лигавят,(приобщават към човек) кутретата.Казват-кучето трябва да си знае овцете,почне ли да върви след торбата(овчаря) пикай му на кучето.

tochno dandi ,goliama greshka na povecheto meraklii e che prekaleno vnimanie obrushtat na kuchetata i taka gi razvaliat,i na men mi se iska poniakoga da pomachkam ma znam che tva bi bilo greshka ,moia ,za koiato niakoi den kucheto she plati ,ili da mu metna ot iadeneto mi ,ma se dyrja studeno,znaesh li hubavoto e che v povecheto sluchai kuchetata se samosocializirat prosto pri tipichnata obstanovka i tipichnia mantalitet na chobanite to ne mu ostava drugo osven stokata ,rajda se tam hrani se s ovcete i jivee s ovcete ,i kogato nestava kucheto nai chesto e ot lipsa na kachestva
az po edno vreme biah si hvanal chobanin de rabotata mu be samo da hrani kuchetata i vecher da gi preglejda kato si doidat dali sa tam vsichki ,dali niakoia ne e bolna i tn t ,biaha kk i onia iako go beshe strah v nachaloto noseshe kavurma v djobovete i poneje be edna pianka vseki den na kruchma razvali mi gadinata kuchetata, sled nego i pred kruchmata a onia se kefi kvi hubavi kucheta imal ,napravo mi idvashe da gi zastreliam i trimata ,ako v tozi moment bydat napadnati kvo she spasiat ako shte i luvove da sa?nishto, a tova biaha kucheta koito vyrviaha sys stokata pone

i drygo shtom kuchetoto ti deli ovce znachi e socialno kum tiah ,radvai se

dandi
Hero Member

« Reply #192 on: January 11, 2009, 20:37:27 PM »

Mad Max
Hero Member

« Reply #193 on: February 02, 2009, 12:28:39 PM »

notworthy

"меракот ми е далеко..
меракот ми е далеко..
по тая пуста планина