Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 22, 2025, 17:34:26 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 88
  Print  
Author Topic: Овчар засвирил, Стада заблели..  (Read 882876 times)
0 Members and 9 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #120 on: October 24, 2008, 14:52:52 PM »

Дънди,
прочетох, че конете хубаво трябва да се подсушават когато са запотени, преди да им се дава зоб. Вярно ли е? Ако е вярно - защо се прави?
Поздрави!

dandi
Hero Member

« Reply #121 on: October 24, 2008, 18:28:49 PM »

Ами не знам,с коне по малко съм се занимавала.Но са ми казали ,че ако не ги подсушиш,ги хващат колики понякога,които са пагубни за тях.Надуват се.Има тука един вет,дето им дупчи търбусите и вкарва една метална тръбичка там.На края и пали хартия и по тоя начин газовете почват да излизат от тръбичката confused.
Понякога им бие инжекции,слага им системи,и след това конете дълго трябва да се разхождат.
Конете страдат не само ако се оставят потни,също и от некачествена слама в която има някакви гъбички.
Но не знам,гледала съм като е идвал вета.Разхождах веднъж един кон около 4 часа през ноща,така трябваше,вета беше казал че трябва,а знаеш че в село няма много хора.

petko
Hero Member

« Reply #122 on: October 26, 2008, 17:52:02 PM »

naduvat se ot potene ? ....pri krawite pyk nadutite gi gonim dokat im tekne pot che i poveche

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Shibil
Newbie
*

« Reply #123 on: November 02, 2008, 21:04:32 PM »

На един мои рожден ден, хора които и понятие си нямаха от ку4ета .Запо4нах да им показвам вси4ки ку4ета които съм снимал и свалял от развъдниците КК и БОК.Вклю4ително и моите.И знаете ли на кои ку4ета те се спряха и се радваха.На Дим4о,Китан,Таньо,Медун,Медьо и на вси4ки малки ку4енца, на тях как да не им се радваш. Моите ваобще не ги отразиха с изклю4ение на Ураган, но тои пак е от Каракитан.Не спах цяла седмица,мислих,премислях.Загърбих собственото си его с коеето се биех в гърдите и седнах да общувам по 4овешки във форума .Лесно е да си специалист зад компютара,на топло на сухо при жена си и децата си .Да купиш ку4е ,да откраднеш, да прецакаш някои ,интриги да вкараш и да се биеш в гърдите моите ку4ета са наи-космати.И това е лесно.Но  Братя Седеф4еви 15 години с цената на вси4ко. Запазиха много основни линии 4исти Каарак4ански ку4ета с цената да не са на сухо,да патуват навсякаде кадето има 4исти потомци ,да лишават семеиството си, за да има пари за транспорт ,изложби и популяризирането на породата.Ако не бяха те вси4ки стари линии щяха да се претопят.И нямаше да има какво да ни се набие на око ,и ку4ета като Дим4о,Китан,Таньо,Медун,Медьо и много  работни ку4ета нямаше да ги има.Щяхме да бъдем лишени от това удоволствие за о4ите.  Аз не мога да постигна тяхните успехи но пък ШАПКА ИМ СВАЛЯМ.Направете което те са направили и на ЗА ВАС ЩЕ Я СВАЛЯ.
dandi
Hero Member

« Reply #124 on: November 03, 2008, 06:55:14 AM »

Шибиле,то да са само кучетата ......Ами останалите тук там каракачански овце,дългокосместите кози-Калоферски ли бяха..,коне.
Как да знаят хора дето хал хабер си нямат как се събира тая всичката стока.И как се гледа после confused .
velislav6
Full Member

« Reply #125 on: November 03, 2008, 07:57:21 AM »

Taka e dandi някаде в дога бях писал че за мен братята са най-добрите развъдчици на КК.Но там никой не ме пита защо мисля така а всички се нахвърлиха в/у мен.Сега искам да кажа защо:                                         1В един форум имаше спор кой бил зепазил кучетата такива каквито са били или нещо такова и само те д-р Вучков и още някой но пак от МААК показаха кучета от три поколения еднакви.Всички други се направиха на неразбрали.                                                                                                                                          2Гледат и развъждат кучетата и другите животни в средата в която се ги отглеждали и нашите прадеди        3Живеят в лишение и всичко това от любов към кучето и животните.                                                         4Инбридинга колкото и да се спори по тази тема.Мисля че по този начин показват на любителите на тази порода истински кучета без примеси.И все си мисля че които е против инбридинга крие нещо(мое мнекие)    Няма да забравя и какво ми каза ти данди на изложбата в Пловдив,че те е страх да им кажеш че някое тяхно куче ти харесва.Това чувство ми е много познато и Коце е същия.Такива ХОРА не са търговци и никога няма да бъдат,единствено могат да получат уважение и възхищени от такива като мен.
dandi
Hero Member

« Reply #126 on: November 03, 2008, 08:14:47 AM »

И да те питат там,и да обясниш цветно се тая Велиславе,няма как да те разберат,защото мисленето им е различно,целите,мераците и всичко.За взаимоотношения да не говорим.
Казах ти как от Влахи при нас дойде Мечкул,после сестра му Меца :notworthy:Е как да кажа хвърлила съм око на еди кой си?
Ще каже Сидер щом ти харесва твое ще е,взимай го.
Знаят братята какво имат в двора си и имат куража да правят инбридинг,там доколкото знам всичко излиза наяве,няма скрито покрито.
« Last Edit: November 03, 2008, 08:20:30 AM by dandi » Logged
velislav6
Full Member

« Reply #127 on: November 03, 2008, 08:45:26 AM »

Имам една кучка Меца едни момчета даваха много пари на Коце за нея,той ке викна една вечер и ми вика искаш ли тая кучка,много ясно че я исках и го попитах защо ми я дава на мен така а не я продаде той каза "за да е при нас" ТАКИВА ХОРА НЕ СА ТЪРГОВЦИ а са трън в очите на истинските търговци.а също ми прави и впечатление и че сигорно половината кучета от едно кучило ги дават(неги продават) на приятели за да са около тях как можеш да кажеш на такива хора търговци notworthy
dandi
Hero Member

« Reply #128 on: November 03, 2008, 08:53:47 AM »

:lol:Всеки луд с хобито си
velislav6
Full Member

« Reply #129 on: November 03, 2008, 09:11:57 AM »

Преди да се запознаеме със Сидер обикаляхме с още едно момче,ходихме на изложби на БОК и се чудихне дали чуваме кучета или котки техните големи та големи.Говорихме с Коце и той ни прати при Сидер в Дивотино там видяхме истински кучета такива каквито бяха нашите и кучетата на дядо ми ,поговорихме малко със Сидер и след няколко дни и с брат му Ати и установихме,че и те са хора като нас.Това беше много чудно за нас защото до тогава с които и да се опитахме да завържем контакт се надуваха и с тях не се говори техните кучета са най-добри,най-чисти (абе баш търговци).Сега в Пловдив се запознах с теб Данди обаче бай Кольо го познавах вече,със Стартера ти ме запозна и със Д-р Вучков и разбрах че всички сте хора сабрани от любовта към кучетата което е много различно от търговци.За това изложбите на МААК са и празници а не само да си рекламираме кучетата като при други организаций. 
dandi
Hero Member

« Reply #130 on: November 03, 2008, 10:59:36 AM »

Много хора ме търсят за кутрета напоследък.и колкото и да е странно предпочитам да ги дам ей тъй без лев ама да са със стадо,отколкото да зема някой лев и да ги вържат за цял живот или по лошото да ги вкарат в някой апартамент или клетка.
Знам какво представляват тия кучета край стадото,където според мен им е мястото,знам какво представляват и като ги вържеш.
Знам че някой пак ще каже,ама ние няма да си купим овце заради кучетата и да станем овчари!
Еми тъй е,ако искат.Всеки си е башка луд,казваме тука.
Сидер и Атила от любав към тия кучета,тръгнаха из махалите и чукарите да събират овце,кози.Защото обикаляйки по кошарите за кучета,слушайки овчарите и разказите им за работата на тия кучета в естествената им среда им е подсказало че тия кучета са КУЧЕТА в естествената им среда,покрой стадото.
Веднъж знаеш ли какво ми говореше майката на Сидер във Влахи.
-Даниелче,защо лельо се хванахте с тая неблагодарна работа.Ей Сидер осакатя от мъкнене на камъни,цименти докато направи тоя овчарник.Сега мъкне сено,фуражи по тия камъни тука.Млад човек е пък гледам като седне му е трудно да стане.Знаеш ли преди какъв весел беше,душата на компанията като се съберем.Сега вечно угрижен,вечно нещо трябва да върши....
Сина му тръгва на училище наесен в Перник,първолаче,пък Сидер трябва тук да стои при животните.И детето има нужда от баща си.
Нищо неможах да и кажа,права беше жената,виждах че е така.

Ама е мъжко момче Сидер.Издържа вече над 10 години там ,като на заточение.Стана овчар,козар,коняр.Научи се да коси,да дои,да стриже и куп неща които са нужни да оцеляваш в тия условия.
Сега и Атила ще не ще натам се е запътил.Това лято си го изкара и той там повечето,я козар,я овчар,където има нужда.
И всичко тръгна от кучетата. notworthy
velislav6
Full Member

« Reply #131 on: November 03, 2008, 11:18:29 AM »

Много ми е познато много ми минава и на мен през акъла да направя и аз така.Дядо ми беше закупчик в родопа в Кюстендил като се пенсионира взе 100 овце после куче и така аз като най-голям внук бях на всякаде овчар,косех и сабирах сено абе всичко след това взеха и кози и крави но баба ми се разболя и сега дядо е все до нея.От там е и моята любов към кучетата и овцете и наи вече работните кучета.Та аз имам всичко само овце нямям.
dandi
Hero Member

« Reply #132 on: November 03, 2008, 12:01:18 PM »

Ами ако ти трябва таралеж в гащите :lol:давай.
Лятото като идваха тия камиони със сено,мъжа ми и малкия горе на овчарника,как съм си мъкнала косата confused
Фураж като ми изсипаха 8000 кг насипен,пълниш носиш...фитнес.После още 3000 кг
Добре че са ми приятелите.
Не се оплаквам,аз съм си го избрала Wink
STARTER
Hero Member

« Reply #133 on: November 03, 2008, 12:25:11 PM »

Той таралежа в гащите някой почнаха да си го наместват вече.  cheers
Ще боде, ще боде пък накрая ще свикнем.
Или ще ни съдере гащите по-напред. lol

Мисля, че последните постове не са за тая тема, а за чобанска раздумка!
Нека модератора ги премести, ако мисли така.
nikigeen
Newbie
*

« Reply #134 on: November 03, 2008, 17:27:48 PM »

Ееее Дани,много са и тези дето нямат овце ,но имат кучета от мерак .И аз съм така и не ги и връзвам ,нашийниците им са по-скоро ,за да има аз за какво да ги хващам ,че "обичат" непознати хора ,а и кучета.От пишещите тука Велислав е идвал и може да потвърди smile
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 88
  Print  

Jump to: