Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 06, 2025, 19:54:41 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 55 56 [57] 58 59 ... 66
  Print  
Author Topic: Общество: размисли, чувства, позиции  (Read 547056 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #840 on: September 07, 2019, 21:08:20 PM »

На 7 септември 1978г. в Лондон е извършен атентат срещу писателя Георги Марков.  След хоспитализация в болница и въпреки  опитите на лекарите да подобрят състоянието му, той умира на 11 септември.  България и света губят личност с изключителен талант и изострено чувство за справедливост. Създаденото от него все още не е загубило своята актуалност. А какво ли още би написал, ако беше доживял да види настоящата действителност? 

Цитати от Георги Марков.(всяка прилика със съвремеността не е случайна)
- И така - Партията е България. И разбира се, България е Партията. Извън Партията няма България. Всеки е българин дотолкова, доколкото е в крак с Партията. Иначе не е никакъв българин - колкото и да обича родната земя, колкото и да се гордее с историята ѝ, колкото и добре да знае българския език!

- Щастието също е и в свободата. Свободата да се чувстваш човек, равен на всички човеци, свободата да имаш право на свой глас, свое лице, свой живот. Мнозина познават щастливото усещане, че са се родили и че живеят на този свят, и че това е неповторима привилегия на природата или на Бога. Свободата да живееш така, както намериш за добре, без, разбира се, да вредиш на другите. Свободата да се движиш накъдето искаш, без да отнемаш пътя на другите. Свободата да мислиш, както намериш за добре, независимо от това дали някой е съгласен или несъгласен с тебе. Казват, че всичко хубаво, което има в историята си, човечеството дължи на свободата. Хиляди певци, поети, музиканти, писатели, художници са възпели щастието на свободата. Възпели са го като простор, като светлина, като път;

- Другият ритуал на култа у нас бе цитатничеството. Цитираше се до посиняване. Не си спомням събрание или заседание, на което всяка минута някой да не произнесе златното клише Както казва другарят Сталин…или Димитров… или Червенков… Впоследствие започна да се появява името Ленин, а днес като чета българските вестници виждам, че нещата много не са се изменили, защото е както ни учи другарят Живков;

- Разказвали са ми, че преди години някъде в Родопите е имало малка кръчма със странното име Тука е така. Собственикът на тази кръчма бил груб и свадлив човек и се държал твърде нетърпимо с клиентите си. Всеки път, когато някой от тях се опитвал да протестира, кръчмарят безапелационно му посочвал фирмата над вратата: Иди и прочети какво съм написал там! Тука е така! Ако ти изнася! И тъй като най-близката кръчма била на няколко километра, никому не изнасяло. Хората просто се приспособили към условията на Тука е така. И ние, бивайки по волята на съдбата граждани на народната република Тука е така, трябваше да свикнем с характерите на нашите управляващи кръчмари.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
В. Динчев
Administrator
Full Member

« Reply #841 on: September 10, 2019, 14:19:27 PM »

Нерде чума, нерде киберсигурност – няма спасение от това кисело мляко на ума

Изглежда, че много българи се кефят, че данните им са изтекли от НАП. Чувстват се значими. Не и угрижени, нито гневни, въпреки че лицедействат (фейсапове на ангажираност) и се преструват на такива. Поне във ФБ е така. А огромното мнозинство въобще не се интересува от този въпрос.
Темата за прасетата ги грабва, но по сантиментално-социалистическо-носталгични причини. Въпреки, че основна вина за тези болести се корени в хигиенните и криминални навици на населението, откърмено именно с комунистическите ценности.
Примитивка. Непукизмът на властта е на второ място. Нерде чума, нерде киберсигурност. Няма спасение от това кисело мляко на ума. Наистина уникален бациликус булгарикус.

България отдавна е загубила главата си. Прасетата са ѝ най-малкия проблем. 10 години Бойко Борисов и примитиви на власт, избирани на свободни избори е антропологична катастрофа, много по-страшна и непоправима от чумата по свинете. Чумата по свинете, която ще убие този отрасъл е подходящ образ за финала на Борисовото управление. Финал, който може да трае дълго, но и не толкова дълго и който ще е предизвикан от катастрофата на държавата, а не от разумна съпротива на избиратели, политици и институции. В България промяната се случва единствено през катастрофи от глупост и инертност, като винаги се започва от нула и циклично се повтаря едно и също. Затова и публицистиката отпреди сто години звучи актуално.

Коментар на Явор Дачков

Източник - https://liberta.bg/%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B5-%D1%87%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D0%B0

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #842 on: February 11, 2020, 21:05:02 PM »

"Българите търсят своята сигурност в индивидуални маршрути, не мислят на едро, а на дребно. Евакуират територията, един по един... България е застрашена от обезлюдяване, от изчезване на човека, в демографски и морален смисъл. Оскъдно и апатично население, застаряващо и бедно, разубедено да живее. Това е проблемът, а не Путин."  (Д-р Николай Михайлов)

Д-р Николай Михайлов: Американците извършиха патетична глупост с възпитателна цел
Автор: Явор Дачков

линк към цялото интервю: http://glasove.com/categories/na-fokus/news/d-r-nikolaj-mihajlov-amerikancite-izvyrshiha-patetichna-glupost-s-vyzpitatelna-cel?fbclid=IwAR21tdGEYLml617dmUS-GFIBEzAOApXa6RPB5TyPrIe0nMZVYdZOGwxSiNA

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #843 on: February 28, 2020, 19:19:27 PM »

Материал за четене и отваряне на очички.

---------------------------------------------------

Защо ни управляват все по-невежи и крадливи хора?
Джордж Оруел отдавна е обяснил причините за днешните ни несгоди с т.нар. политически елит

27.02.2020      автор: Виктор Папазов
линк към оригинала: https://www.segabg.com/category-observer/zashto-ni-upravlyavat-vse-po-nevezhi-i-kradlivi-hora

"Народ, който избира корумпирани политици, измамници, обирджии и предатели, не е жертва, а съучастник."

Джордж Оруел

Сигурно мнозина са си задавали въпроса защо с годините ни управляват все по-невежи и крадливи хора?

Откак свят светува хората се опитват да създадат добре работещото държавно устройство. С темата са се занимавали философи от Аристотел с неговата „Политика“ до Хобс, Монтескьо, Макиавели.

Неотдавна попаднах на един неособено популярен роман на Джордж Оруел - "Бирмански дни", в който се анализира защо в колониите се назначават най-лошите от най-лошите. Книгата описва живота на шепа англичани в Чауктада по времето на британското владичество. Той протича главно в Европейския клуб — там те пият от сутринта и клюкарстват. Край тях изпъква бирманският магистрат У По Чин, брутален и безогледен манипулатор. Той е еталон за подлост. Като млад си купува длъжност в местната администрация и после прави кариера с доноси за своите сънародници пред англичаните. В романа той вече е господар на територията. Оруел го описва така: „В отношение на доходите, освен подкупите от клиентите, той е установил твърда лепта от подведомствените села, неплащащите се наказват с нашествие на бандитски шайки, арести на старейшините по изфабрикувани обвинения или с други нещастия, които престават едва след пълната разплата. На съдията също така се изплащал дял от грабежите в неговия район“.

Главната задача на колониалното управление в никакъв случай не са интересите на местното население и даже не ефективността на експлоатацията на територията. Целта е на всяка цена да се избегне съюзяването на местното население с местната власт, защото тогава могат да възникнат въпроси – като защо са ни нужни англичаните? Отговорът на подобен въпрос може да затрудни даже Аристотел. А така е ясно – англичаните са нужни на местната власт, за да могат и за в бъдеще да грабят местното население. На населението англичаните са нужни за защита от местната власт, ако тя съвсем се забрави. Така всичко си застава на мястото.

Това от своя страна повдига въпроса за подбора на кадрите на местната власт. Англичаните не стават за директната комуникация - твърде голяма е културната разлика с местното население. Затова се използват местни национални и религиозни малцинства, като е желателно те да са в конфликт с основното население. Структура от подобен тип надеждно изпълнява основната задача – за такава власт населението е чуждо, власт и население се ненавиждат. Но има и трети вариант - да се изберат местни хора. Но как да се осигури тяхното подчинение на централната власт и да се избегне съюзяването им с населението? С метода на „отрицателния подбор“. Системата на управление в колонията се явява огледално изображение на системата на управление в метрополията.

В метрополията във властта влизат най-добрите. Разбира се, че понякога има грешки, но принципът е ясен. А в колониите се избират най-некадърните и покварените. Целенасочено! Ако представителят на местната власт предизвиква симпатия в населението и не краде, то той е некомпетентен в рамките на колониалната система на управление. Не изпълнява основната задача.

Такава система е много устойчива. Стихийните бунтове са безопасни за нея, защото просто един „У По Чин“ ще бъде заменен с друг. Нищо друго не може да стане, защото дори и бунтовете се организират от същите такива като У По Чин.

Не случайно книгата  завършва с награждаването на У По Чин с ордена на Империята „за дълголетна предана служба и особено мъжество, проявено при разгрома на опасния метеж …“

Ето как изведнъж нещата си идват на мястото. Схемата на Оруел може да обясни защо двете германски фондации „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ създадоха и финансираха ГЕРБ. Защо председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и канцлерът на Германия г-жа Меркел се прегръщат с българския премиер-министър, макар да са напълно наясно с миналото и настоящето му. Защо ако някой е по-образован и честен, няма никакъв шанс да попадне във властта. Просто такива хора са непригодни за колониалния модел на управление, наложен на България. Той се нуждае от калинки, които за нищо не стават.

Някой ще каже, ама винаги можем да се оплачем на Европа. Именно! Европа се намесва само, когато местните бандити загубят мяра и могат да застрашат колониалния модел на управление. Когато има опасност народът да се вдигне и избере хора, които биха защитили неговия интерес. Това обяснява и критиките и нетърпимостта на западните елити към всеки, който защитава националните си интереси. Веднага се намират експерти и видни фигури от Европа, които да ни обяснят какви туземци сме и как нищо не разбираме. Затова местните властници, независимо кои са те, повтарят мантрата Европа, европейски ценности и всякакви подобни кухи думи и клишета?

Дано този текст малко ви помогне да прогледнете през цялата гъста мъгла на пропагандата.

Знанието носи тъга, но дава и сила.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Nomad
Hero Member

« Reply #844 on: March 02, 2020, 16:02:36 PM »

...март 2020година. Поклади в Железница
От последните истински хора крачещи по тая земя...
Знаят да обичат,знаят и да прощават!

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #845 on: March 08, 2020, 14:57:57 PM »

Избрани разсъждения на д-р Филипов за 8-ми март

Тони Филипов, д-р
линк към оригинала: https://www.reduta.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d1%8a%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4-%d1%80-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bf%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-8/

8 март 2006 г.

Руската православна църква се обяви срещу честването на 8-ми март. Проф. Кураев (по-известен като дякон Кураев) от Московската духовна академия казал, че в първоначалния си смисъл това не е било празник на жената, а “ден на революционерките и терористките от XIX в.”

Ами те повечето мъже точно в този изначален смисъл го честват. Какъв по-голям терор от това да ти отнемат свободата на словото, свободата да имаш 2 лева твои си в джоба, свободата да пиеш 2 ракии без да пишеш цяла нощ обяснения… На терористките е, разбира се!

Но само Сашка Васева има доблестта да признае: “Мъжете са оръдие на труда”.

“Труд” пише разни интересни мисли за жената. Като например: “Жената е като куршум с изместен център: попада право в сърцето, удря по джоба и излиза неизвестно къде.”

Глупости. Най-мразя недовършени мъдрости. През носа излиза, как да не се знае от къде.

Аз обаче харесвам повече онова сравнение на жената с тайфуна: и двете работи идват с духане и си тръгват с къщата.

По случай 8-ми март Исак Гозес написал едно есе в “Стандарт” с малко неясен патос: “Нека послушаме мъдреца Марсел Ашар, който е казал: “Най-обичам жените когато целуват, защото тогава са принудени да мълчат.” Напоследък обаче жените се целуват все по-рядко и говорят все повече. Чели били много, научили това-онова и искат да го кажат. Това е фатална грешка.”

Както казваше колегата Плачийски, един патриархален българин от Дупница, “Ти го е… като хората, то ти разправя, че те обича!” Може би и Гозес е участвал в подобен сюжет, иначе що?

8 март 2007 г.

Дами, да не забравя, честит празник! А на вас, братя българи, казвам да купите на булките по една китка! Не бъдете селяни като д-р Филипов, дето изпитва някакъв атавистичен срам да не го видят комшиите с цветя в ръка и да го вземат за интелектуалец. Някак си не можа той да си израсте напълно произхода. Щото на село цветя се носят само на погребение.

Ей, братя, чел съм, че и делфинът, дето е животно, и той носи китка от водорасли на делфинката. Чел съм също така, че златните орли се чифтосвали във въздуха. Почвали да падат и падали докато актът свърши. Понякога се удряли в земята и да загивали. Представяте ли си, земята лети с огромна скорост срещу ви, и на вас не ви идва на акъла да симулирате оргазъм! Такава любов при хората не съществува.

Чета вчера, че изследване на „Дейли Телеграф” било потвърдило известния факт, че любовта на мъжа минава през стомаха. Та, дами, по тоя повод ще ви кажа какво е казал Джером Джером. Не че не бих могъл да го кажа по-добре, но сега ме мързи. „Кой е измислил пакостната лъжа, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха му? Колко ли много са наивните жени, които са я взели за чиста монета и са позволили любовта да излети от всекидневната, докато са готвели нещо в кухнята? Разбира се, ако сте постъпили толкова глупаво, че да се омъжите за прасе, трябва да се примирите с факта, че животът ви ще мине в бъркане на помия.”

8 март 2008 г.

Ей, как наръчно се падна 8-ми март тая година. Само от китки за колежки и почерпки съм стотина лева напред. И сега, когато празникът е минал без излишни масрафи, можем да кажем няколко думи на спокойствие.

Ватиканът постанови, че не хапчето “антибебе”, а пералнята е довела до истинската еманципация на жената. Бих добавил и миялната машина. Но не бива да се забравя, че те са измислени от мъже. Разбира се, по молба на жените. Достатъчно било една жена да помоли мъжа си да измие чиниите и се появила миялната. У нас на жената още се гледа като на бяла техника и това ни пречи да напреднем истински.

Пак във връзка с 8-ми март Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК у нас, казала: “При всички случаи равноправното участие на жените във вземането на решения е ключово.”

Така е. Промениха се времената. Едно време възрожденският българин, преди да си набие жената, й обяснявал: “Аз от пикиклек акъл не ща!”  Но вече не е така. И дори и ние не сме против жената да участва във вземането на решения, но е хубаво да се знаят нивата на компетенция. Вкъщи например, гордо мога да заявя, аз вземам всички най-важни решения. На булката съм оставил по-дребните въпроси за решаване. Като например какво да ядем, на море ли да идем, или на селски туризъм, каква кола да си купим, къде да инвестираме, ако и когато некой лев ни артиса… Такива битови работи. Но стане ли дума за глобалните въпроси, извинявам се, но ги решавам аз и само аз. Например глобалното затопляне. Какво й разбира на нея главата от вредни емисии, въглероден двуокис, протокола от Киото и т.н. Влизането ни в НАТО и ЕС в рамките на нашето семейство пак еднолично го реших. Благодарение на мен ние заехме рязко отрицателно отношение към войната в Ирак и както се видя, абсолютно правилно. В Холандия почна разследване срещу тамошните Паси-фисти. Подкрепата за Обама също е мое решение. В момента обмислям дали да гласуваме за Белоградчишките скали или за Гранд каньон. Така де! Някога питали ли сте се защо управлението на Иван Костов беше най-успешното?! Защото Иван Костов управляваше България, но Елена управляваше Иван. Даже си спомням, че през 1999 г., когато се правеше репаратура на кабинета, в един вестник написахме: “Само един човек знае кои ще са новите министри. И мъжът й.” Пък Желю Желев разправяше наскоро, че когато предложил на Костов да стане депутат, той поискал три дена, да се консултира с жена си, щото тоя дребен въпрос бил от нейните компетенции…

8 март 2010 г.

Премиерът вика: „Трябва да направим така, че всеки ден да е 8-ми март.” А той като каже и край! Каза, че Разпети петък ще е почивен ден и го направи.
Всеки ден 8-ми март сигурно означава, че само аз ще изхвърлям боклука. Нямате идея мойта как се ядосва, като не го изхвърля… А мен не че нещо ме мързи, не! Но ме е яд, щото съм конструирал една балировачка, която ще ми позволи да го изхвърлям веднъж седмично, но тя не дава да я инсталирам на балкона. Щяло да мирише. Колко ли пък ще мирише при морфологията на нашия боклук…
Но да не ви занимавам с мен си…
Как мислите, дали като победи феминизма пак ще честваме 8-ми март? Замислих се за това, защото прочетох, че в Екатеринбург отличили  “Роман без заглавие” на писателя Владимир Блинов като най-оригинален за 2009 г. Този роман се състои само от едно изречение, което ми позволява да го публикувам целия. Ама пък какво изречение: “Недей! Аз сама!” (“Не надо! Я сама.”)
Въпрос само на фантазия е какво ще вкарате в това изречение. То може да поеме всичко – от запръжката до бикините. Аз например си го представям така: Да изхвърля ли боклука? Недей, аз сама! Да сменя ли бушона? Недей, аз сама! Да помогна ли за вечерята? Недей, аз сама!
И си седим на фотьойла и четем вестник или гледам Манчестър Юнайтед…

8 март 2016 г.

Да честитим на цялото българско правителство 8-ми март. И на Лукарски, и на Москов, и на другия Москов… За премиера не знам, вие ще прецените. Ще кажете, ама те са мъже! Ще се закълнете ли?! Имайте предвид, че това, че пикаят прави, вече не е полово дефиниран признак. И доста жени го правят. Други са днес и първичните и вторичните полови белези. Има жени с топки и мъже без. Изобщо половете не са това, което бяха. Не си спомням питал ли съм ви какво мислите за идеята да се назначат гинеколози на висшите държавни постове? Не е много реална, не ли? Нямаме толкова много гинеколози. Има места, като например следствие и прокуратура, където трябва направо гинекологична клиника да се отвори. Щото е фрашкано с… нуждаещи се.

Руската психоложка Олга Маховская прави рекапитулация на участието на жената в съвременното руско общество и стига до извода, че 8-и март е „вариант на психологическо насилие сред цветя, мимози и лалета.”

Интересен народ са братушките. И на 8-и март продължаваха да носят цветя на паметника на Сталин!

Пък в град Васлуй в Румъния един пич се прибрал без цветя. И като го почнала неговата… Сега е в болницата с тежки травми на онова място, което всеки мъж грижливо пази от остри предмети. За едните цветя! В такива моменти си даваме сметка какъв късметлия сме. Има мъже, на които им отива да носят цветя, и други, на които им отива да носят марули. Ние сме от вторите. И затова ѝ подарихме флекса без цветя. Казах ли ви, че ѝ купих флекс? Подарих ѝ го, разбира се, внимателно и от съобразена дистанция…

8 март 2017 г.

От КНСБ изнесли данни, че жените у нас получават все по-ниски заплати, и съответно пенсии, от мъжете. Ако през 2007 г. разликата в заплащането по пол е била 10.6%, то през 2015 г. вече стига 14.2%.

Сигурно е така. Обаче ако погледнем средната продължителност на живота у нас, ако отчетем и факта, че жените се пенсионират по-рано, то излиза, че те вземат по-ниски пенсии, но я вземат средно около 10 години по-дълго. Тоест, ако някой е в тежест на НОИ, то това са жените. Но това е нищо, в сравнение с ноторния факт, че парите на мъжете ги харчат жените. Дадох на булката картата да изтегли някой лев, щото него ден ме мързеше да излизам. И тя да вземе да смени пина. И сега само тя може да тегли. А беше нова карта, ще ми я сменят чак 2019 г. Но може би и така трябва. Икономистите още преди векове са забелязали прогресивната роля на разделението на труда. В конкретния случай разделението се изразява в това аз да изкарвам пари, а тя да ги харчи. То в повечето български семейства е така. И не мога да скрия от вас, че тя много по-добре от мен си изпълнява задължението. Просто е значително по-способна. То това при жените генетично е заложено. Една жена винаги може да похарчи повече, отколкото един мъж може да изкара.

Но поне не ми се налага да обикалям магазините за подарък за 8-ми март. Просто ѝ казах да си купи нещо за десетина лева. Тя чула стотина, отпуснала си още 50 от нея… Няма пълно щастие.

8 март 2018 г.

Много моля който се познава с президентската съпруга Деси Радева да ѝ предаде, че колкото по-рано си закрие профила във Фейсбук, толкова по-малко щети ще нанесе на себе си и президента. Те щетите са главно репутационни, та няма бог знае какво да се руши, но все пак. Във връзка с 8-ми март Десито се пошегувала много остроумно: „Защо мъжът не може да е едновременно красив и интелигентен? Защото тогава ще е жена. Честит празник, лейдис!”

Което даде началото на масова гадаене кое от двете неща не е президентът Радев. Повечето дами смятаха, че едва ли Деси го мисли за грозник, щом го е взела. Остава да се е примирила с другия недостатък, който не се вижда на пръв поглед. Което се потвърждава и от факта, че той пък на свой ред също я е харесал…

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #846 on: March 14, 2020, 21:56:21 PM »

Видео на вет.д-р Пламен Пасков за биологията на коронавирусите и др.   king

https://www.youtube.com/watch?v=kzA0PQGyRHk

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #847 on: March 17, 2020, 02:53:52 AM »

face-буки

Daniel Vasilev
15 март 2020

Изслушах прочувственото слово на Мутафчийски от снощи. Не мога да повярвам, че някой може да взема дори и дума от казаното насериозно и да е ОК този генерал и хората като него да оглавяват каквото и да е, различно от локва на магистралата, камо ли кризисен щаб. Да не говорим за абсурдността на извънредното положение. Останалата част от поста може да не ви хареса, а и вероятно ще има твърде много буквички.

1. Цялата реч беше appeal to emotion

Това означава въздействие върху слабоинтелигентните не чрез аргументи или факти, а чрез наплашване. "Лекарите ще трябва да избираме кой да живее и кой да умре"; "въпросът е за физическото оцеляване на населението"; "хората, които са ви отгледали" и т.н. Винаги, когато се използва този реточески похват, целта е евтина манипулация. За мен лично това е червен флаг да спра да слушам - знам, че всичко останало, ще е просто лъжа и/или ще има някаква скрита цел, какъвто е и случаят.

Връзването на такава манипулация говори за доста ниска интелектуална хигиена. Което не е учдващо, предвид потресаващите размери на функционалната неграмотност в България, която се вижда и от това с кои свои части мислят нашите "сънародници" по време на паниката (Spoiler alert: те мислят само и единствено с тях и когато няма "криза");

2. Мутафчийски си противоречи

Буквално преди две седмици той излезе и каза, че грип тип Б е по-опасен от коронавирус. Снощи палачинката се обърна. Шизофреничните му изказвания са разбираеми - първоначално целта беше да не се всява паника у населението, докато дневно десетки или стотици хора кацаха от Италия и влизаха в страната срещу подписване на декларация на летището, че нищо им няма. След това започнаха да пътуват из градовете, да хордят на купони, да пазаруват в супермаркетите, да ходят до болници, да пътуват в градския транспорт...

Така дойде и вирусът и стана ясно, че позицията "без паника" не работи. Заедно с нея се появи златната възможност държавата да си присвои възможността да прави каквото си поиска и като копче на лампа превключиха на "максимална паника".

Знам, че повечето българи, а сигурно и хора по принцип, не помнят по-назад в миналото от последните два къса тоалетна хартия. Затова превеждам: подобно противоречие показва, че тази фуражка изобщо не знае за какво говори, камо ли как се разрешава подобен проблем. Аз лично не вярвам и на дума, която излиза от него. Казвам "излиза", защото не знам колко процента от чутото наистина си го е измислил той, или просто му е било казано да разпространи.

3. Изказванията му изопачават данни на СЗО

Към 3 март, според СЗО, средната смъртност от коронавирус е 3,4%. Три важни неща. Първо, относително неточно е да се смята смъртност в разгар на епидемия. Затова и СЗО се въздържа според мен от оповестяване на подобни данни. Второ, разбира се, че тя е значително по-висока при хората в напреднала възраст и страдащите от други състояния - изобщо не изключвам това. Трето, при средна смъртност от 3,4% коронавирус е драстично по-смъртоносен от сезонния грип (и толкова с тезата на Мутафчийски от 29 февруари).

НО! Смъртност от 3,4% означава, че имате 96,6% шанс да оцелеете. При дребна шарка с ваксина рискът от смърт е 3% (хора, ваксинирайте се, всяка година има епидемия от нея!). Ако ви блъсне кола с 50 км/ч този шанс е драстично по-малък - 55%. При SARS средната смъртност беше 11%, но това се случи преди много пакети тоалетна хартия и днес хората не го помнят.

При 43 към текущия момент случаи в България, два от които вече имаха екзитус леталис (гуугълнете си го сами), и среден шанс за оцеляване над 95%, това по никакъв начин не звучи като екзестенциална заплаха, така че стига сте се връзвали на лъжи и евтини манипулации и спрете да се държите като овце.

С това не отричам, че има болест. Не отричам и че тя е заразна - значително по-заразна от обикновения грип. Не отричам, че вероятно ще има фатален изход за някои, особено възрастни хора и/или страдащи от хронични заболявания. Точно поради тази причина е от решаващо значение хората да пазят себе си и околните и да полагат всякакви мерки за това.

Казвам, че дяволът според мен далеч не е толкова черен, колкото този военен се опитва да го изкара. И казвам, че никога не трябва да вярваме на думичка, излязла от държавата. (Между другото, откога изобщо вярваме на военни? Защото през цялото останало време тяхната единствена роля в държавата е да са главни герои на вицове. Да не си мислите, че те поумняват в кризисни ситуации?)

Паниката, която Мутафчийски посява обаче, ще развърже ръцете на властите да направят каквото си искат с икономиката. Когато хората са наплашени като прасета пред Дейвид Камерън или като пържунки пред Каракачанов, те ще приемат всичко, което властите им кажат. Аз очаквам да видя отпускане на средства за затънали сектори, евентуално дори замразяване на изплащането на кредитите в някои отрасли и изобщо масирано харчене на средства за безобразия, които, разбира се, ще се стекат в "доверени другари".

А това ще е много по-тежък сценарий за стопанството от всички потенциални фалити, които ни предстоят. На практика сегашната ситуация дава възможност за ограбване на данъкоплатците за всяка една политическа цел. Благодаря на уплашилите се!

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #848 on: March 17, 2020, 06:50:40 AM »

Атила, извинявай, че ще използвам правото си на мнение, но за пореден път се споделя с четящите мнение на човек, не доволен от собственият си живот и мислещ за себе си високо интелектуално, смятайки останалите за идиоти. Като не му харесва положението да иде да протестира, това с наливането на джобове на доверени хора не е ново.. Като не му харесват българите и масата или болшинството от тях да емигрира на накъде. И трето, някакси не е лошо малко повече позитивизъм да лъхне и да тръгнем да правим нещо наистина.

Смятам изявлението на Генерала за навременно и помагащо на много хора да разберат колко сериозно е положението и, че само с изолация може за две, три седмици вирусът да отшуми.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #849 on: March 17, 2020, 13:18:41 PM »

Да всяваш паника с демонстрация на сълзлива безпомощност нито е навременно, нито е зряло поведение на ерудит, още по-малко е продуктивен подход в момент на криза. Само си представи, ако на един народ му се наложи да се отбранява на война с такива генерали.
Лутането на хората в щаба, състава на щаба, в който липсва тесен специалист вирусолог(но пък е пълно с какви ли не добрали се до властови позиции  "специалисти" по всичко и нищо), противоречивите изявления на щабниците подсказват под и над съзнателно на хората, че "онези горе" не знаят какво правят и съдбата на давещите се е само в ръцете на самите давещи се. Щабниците до тук снасят само данни за да "страхуват" населението и акъла им стига единствено до налагане на санкции и ограничения. Това отприщи шопинг истерията с презапасяването.
Хората трябваше/очакват/ да видят екип от личности, които знaят какво правят, ерудити с хладен мозък и горещо сърце. Човеци който да им покажат път, а не да им затръшват врати. Екип който до сега трябваше да представи ясни мерки и действия за предоставяне на населението на предпазни средства и ясна методика за действие. Точност, ерудиция и коректност щяха да създадат доверие в хората и да има дадат перспектива за превъзмогване на болестта като зряло общество, а не като обезглавена тълпа.

Преди време по някакъв повод го писах: най-опасното нещо е овластената глупост. И народ, който упорито овластява глупаци да го управляват, си заслужава мизерното заличаване.
« Last Edit: March 17, 2020, 13:21:47 PM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Пеньо
Hero Member

« Reply #850 on: March 17, 2020, 19:37:53 PM »

Трайко, твоето "право на мнение" е като "на всяко гЪрне мерудия". В повечето случаи го ползваш просто да кажеш някоя глупост. Не осъзнаваш, колко си досаден.
Иначе си голям майстор на целуването на задници на властимащите. Сега, ако можеше да набараш Мутафчийски...
Пеньо
Hero Member

« Reply #851 on: March 17, 2020, 20:07:35 PM »

А, за това какво ще кажеш? Използвай си правото на мнение.
 https://www.facebook.com/1722087984/posts/10206687587864645/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #852 on: March 18, 2020, 12:44:10 PM »

Коментара ти и твърдението, показва само едно, че си доста далеч от народопсихологията на българина. Не смятам за лошо или некомпетентно да се придържа народът към по-висока лична хигиена и по-високи изолационни качества.

А на Пенев, ще му драсна само, че е сбъркал влака!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #853 on: March 18, 2020, 15:01:19 PM »

Ако българина се е превърнал систематично в обезглавена мятаща се кокошка, търсеща си пореден медиен образ за водач, то наистина съм доста далеч и не искам да имам нищо общо с такава народопсихология. Тази народопсихология води до провал. И белезите на това са навсякъде около нас.

п.п. А ти успя ли да прочетеш и разбереш какво казвам в предния ми пост. Защото от коментара ти това не личи.
« Last Edit: March 18, 2020, 15:04:17 PM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #854 on: March 18, 2020, 15:33:08 PM »

Ако българина се е превърнал систематично в обезглавена мятаща се кокошка, търсеща си пореден медиен образ за водач, то наистина съм доста далеч и не искам да имам нищо общо с такава народопсихология. Тази народопсихология води до провал. И белезите на това са навсякъде около нас.

п.п. А ти успя ли да прочетеш и разбереш какво казвам в предния ми пост. Защото от коментара ти това не личи.

Много хубаво е, че не си сред мятащите се. Тъжното е, че много добре, на теория, знаеш как би следвало да се постъпва в подобна ситуация. Но когато опре да се работи по правилен начин в асоциацията, тогава опитаме до народопсихологията. Да, прочетох ти внимателно поста. И да, определено едно е да знаеш как би трябвало да е ерудирано, как е на практика е друга тема водеща към провал. Радвам се, че съзнателно действа ръководството. А иначе смятам, че на нашенецът много адекватно му се описа положението.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 ... 55 56 [57] 58 59 ... 66
  Print  

Jump to: