Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 05, 2025, 23:35:47 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 66
  Print  
Author Topic: Общество: размисли, чувства, позиции  (Read 545884 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
Habits
Hero Member

« Reply #390 on: November 25, 2014, 14:59:14 PM »

Ето едно есе, което си заслужава според мен да се прочете. Важно е да се знае, че есето е прочетено през 74-а година, за да се добие представа за кое време точно се говори.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/23/2424704_bulgariia_naistina_e_carstvoto_na_posredstvenostta/

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Habits
Hero Member

« Reply #391 on: November 28, 2014, 09:43:27 AM »

https://www.facebook.com/video.php?v=248225965379055

Тия нищожества няма ли кой да ги изрине...

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #392 on: November 28, 2014, 20:50:01 PM »

https://www.facebook.com/video.php?v=248225965379055

Тия нищожества няма ли кой да ги изрине...
Е нали като ги изринем няма да останат хора. В милата ни татковина е пълно с подобни комплексари, нещастници, които използват животните, за да удовлетворяват егото си. Понякога мъчат също коне, отново с цел доказване на болни амбиции! За съжаление не само хората участващи в подобни боеве са виновни, но и тези, които го подкрепят! Не може да се толерира насилието над животни под никаква форма!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #393 on: December 01, 2014, 13:33:12 PM »

Можеше и да е смешно, ако в него не се крие голяма доза истина...

Аз съм българче – НОВ ПРОЧИТ !

Аз съм българче! Не мога,
без ракия да живея.
Искам да съм като Ботев,
но да пиша не умея.

Аз съм българче свободно,
над закона аз живея.
Всичко българско и родно
ще продам, ако успея.

Аз съм българче и расна,
в дни на преход, в мътно време.
Син съм на земя прекрасна:
„Хайде да я окрадеме!”

Аз съм българче и зная -
таз земя е най-прекрасна,
Имам ли пари и връзки
в обществото ще израстна.

Аз съм българче обичам,
наште планини зелени
Във боклук да се зария –
първа радост е за мене.

Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
Ям лекарства и ваксини -
ще живея сто години.

Habits
Hero Member

« Reply #394 on: December 04, 2014, 15:47:26 PM »

http://www.fermer.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%BE-%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%87%D0%B8-news11942.html

Как така се краде цяло стадо овци и 2 кучета?!

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #395 on: December 04, 2014, 15:59:13 PM »

Ем нали казват, че кучето с овцете си върви biggrin

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
vano
Guest
« Reply #396 on: December 04, 2014, 16:21:32 PM »

Според мен са хора, които много добре познават стопанина и стадото му.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #397 on: December 04, 2014, 17:03:46 PM »

Ти остави, че го познават и знаят стадото и кучетата, ами тия дни ше се върнат и за останалите!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #398 on: December 13, 2014, 00:55:36 AM »

Едно есе на известния публицист и народопсихолог Иван Хаджийски. Написано преди повече от 70 години, то е е изключително актуално и в наши дни.

„Парвенюто”
Иван Хаджийски, т. I, Оптимистична теория за нашия народ.

Парвенюто (внезапно успелият, новобогаташев) е вид личност от време на цивилизацията (на собствеността).

Душевността на човека се определя от обществения му бит. Но съществува различие в подвижността (скоростта) на бита и душевността. В обществения живот най-напред (като основни) се установяват стопанските отношения, след тях – политическите и дълго време след това съответната им душевност измества старата. Човек може да направи успешен скок в общественото си положение (стопанство, власт, наука изкуство). Съобразно с това той променя и поведението си.  Но превръщането на това външно необходимо поведение в личен нрав, в плът и кръв, поради относителна самостойност на мозъка, не става със същата бързина-минава известно време в подражание, в имитиране. В тази разлика в скоростите се корени онази душевност, която ние наричаме ”парвенюшка” и която, съчетана в известно съотношение, дава на носителите си прозвището „парвеню”. Парвенюто е личност, направила успешен скок в общественото си положение, но неможеща да усвои едновременно и съответния му нрав.

Парвенютата никнат (като гъби) в мътни времена, във времена на стопанска и политическа контрабанда, когато общественият живот дава възможност за бързо успяване. Новите нагли и дръзки възможности обикновено позапират хората от старото спокойно време с неговите установени похвати. Те се боят да свържат името си с открит аферизъм и нескриваеми скандали. Боят се от морални и законни отговорности.

Парвенюто се хвърля без всякакъв морален риск в борбата за своето преуспяване. То не рискува загубването на име, престиж, минало, защото ги няма. За него не съществуват нравствени спирачки, нито съображения за престиж. Той се бои само от физическата санкция на закона, която обаче в такива времена не е много деловита.

Създавайки се обикновено при такива условия, парвенюто е оголена от всякаква нравственост (аморална) личност. Колкото едни пътища за преуспяване са по-преки, по-бързи и по-лесни, толкова повече се доближават до най-откритите и безусловни видове на пиратството: стопанско и духовно (демагогията).

Създавайки се обикновено като стопански мошеник; създавайки си връзки и влияние чрез единствената притежавана от него сила-парите (чрез подкуп или честно заплащане), - парвенюто взема за мярка на човека себе си и става един от най-мнителните хора. За него всички са лъжци и мошеници. Тежко и горко да си повереник на парвенюто.

Правейки такъв шеметен скок, преварвайки мнозина, парвенюто почва да обожествява себе си, да се смята за нещо изключително и да се отнася към другите като към стадо некадърници. Първата жертва на неговото презрение е собствената му жена, с която се е свързал, когато е бил нищо.

Гледайки от достигнатия връх низините, от които е почнал, парвенюто изпитва не само естественото в случая замайване. У него се получава замайване от собствените му сили и възможности. Той почва да губи граници между възможното и невъзможното. За него да успееш значи да желаеш и да вярваш. Поради това животът често пъти превива врата на парвенюто и то се сгромолясва със същата бързина и шум, с каквито се е създало.

Събуждайки се всяка сутрин с чувство, че влиза в приказния сън на неочаквания си успех, в душата на парвенюто клокочи неудържима радост и гордост от собствената му личност. Тази радост го разпъва. Тя е буйна, защото е първична. Тя трябва да бъде споделена, отреагирана. Тук започва отвратителното самохвалство на парвенюто.  Всеки разговор се почва, повива и свършва с новата ос на земята: „Аз”, „Аз” и „Аз”.

Времето на цивилизацията създаде цял арсенал от средства за показ, за изтъкване силата на личността: предмети на лукса. Нищо по-полезно и нищо по-необходимо от това не е създавано за нуждите на парвенюто. То се хвърля върху тези средства за показ със същата стръв, с каквато се хвърля в битката за своето създаване. Но за използване на тези средства за показ не са потребни само пари. Трябва и известен вкус. И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само с кесията си и купува само скъпи неща, и то само защото са скъпи.

Но в света, в който влиза парвенюто, се занимават освен със сделки още и с наука и с изкуство: слуша се музика, посещават се изложби, ходи се на театър, четат се стихове и романи. Мебели може да ни купи и друг. Те имат сами мълчаливо красноречие. Вещите не се нуждаят от обяснения. Но по въпросите за изкуството трябва да се говори. Мълчанието е гражданска смърт. Пък и парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънки работи. Но тъкмо тук, където първенюто трябва да получи най-силния блясък на своя успех в живота, аз го напускам... от съжаление за така прахосаната му за личен, а не обществен изход жизнена енергия... защото тук той е най-жалък.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #399 on: December 28, 2014, 12:56:10 PM »

Без думи... Има ли по-жестоко животно?!?
Крайна жестокост облечена в религия. Двудневен хиндуистки геноцид над 250 000 животни!

http://www.jutarnji.hr/foto--pocelo-nevideno-klanje-u-poljima-smrti-bit-ce-ubijeno-preko-250-000-zivotinja/1243257/
http://www.jutarnji.hr/nepalska-polja-smrti/1243263/?foto=9

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #400 on: December 28, 2014, 15:02:55 PM »

Няма какво да се каже повече, то всичко се вижда!
Интересното е, че ги оставят така на поляната!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #401 on: January 05, 2015, 06:26:18 AM »

http://www.capital.bg/vestnikut/capital/k1/obshtestvo/2015/01/01/2444385_kakvo_da_se_pravi/
Статията "Какво да се прави" от списание "Мисъл", 1900-та година, представена във в-к "Капитал.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #402 on: January 09, 2015, 09:36:41 AM »

Край с лъжата за тюркския ни произход

09.01.2015 10:45
http://actualno.actualno.com/Kraj-s-lyjata-za-turkskija-ni-proizhod-news_449997.html#ixzz3OJcCDF4a

В началото на седмицата излязоха първите резултати от най-мащабното правено досега ДНК-изследване на генофонда в България.

То доказа по безспорен начин, че българите са народ с европейска генетична структура, а тюркските гени са едва 1,5%.

40% от днешните българи принадлежат към хаплогрупите E-V13 и I-M423, които най-вероятно са възникнали в нашата Прародина на Балканите и оттук са били разпространени в цяла Европа от нашите предци при тяхната демографска експанзия след овладяването на земеделието. Също така за българите са характерни автохтонни, почти ендемични, редки и уникални генни комбинации.

Генетично българите са по-близко до италианците, северните гърци и дори унгарците, отколкото до останалите славяни.

При предишното голямо генетично изследвано директора на Националната Генетична Лаборатория проф. Иво Кременски заяви в материал в сп. Гео:, "независимо дали им се харесва на някои хора, оказа се, че имаме изключително малко славянско влияние в нашия народ - ние стоим много далеч от основните славянски народи". Според изследването ние не сме близки родственици със славяните, а имаме само натрупан славянски примес в по-късен период.

"Освен общите гени с Гърция и Италия, имаме корен, който сме наследили от прабългарите, които са дошли от Изтока. Оттам е индоевропейския ни корен. Нашите предци на коне обаче нямат нищо общо с тюркските племена сочат резултатите - нямаме и 1% гени свързана с монголоидната раса, към която спадат тюркските племена. Дори въпреки историческата ни съдба на петвековно робство в гените ни не са останали следи от дългото съжителство с турци. Възможно е ние да сме обогатили тяхното ДНК, но обратният процес не се забелязва", подчерта акад. Ангел Гълъбов.

Коментар на редактора:

Това генетично изследване е от изключителна важност, а българските медии, учени и историци не му обърнаха почти никакво внимание. Не чухте за него по новинарските емисии, не чухте дискусии в сутрешните блокове, не чухте и изказвания на иначе устатите ни и компетентни историци.

А трябваше.

Защото темата за произхода на българския народ е много важна. И тъй като е много важна не просто за нас, а с голяма вероятност е от световно историческо значение, мнозина предпочитат да мълчат.

Чудовищната лъжа, че българите са тюрки (ако се чудите защо македонските лумпени ни обиждат на "татари", именно затова е) е дълбоко вкоренена в официалната история. Тази лъжа можете да прочетете във всеки учебник по история, по който сте учили вие или вашите деца. Нея можете да прочетете в Уикипедия, нея ще чуете и от устите на най-известните "историци".

А това е лъжа.

Гените не се подават на манипулация. И доказват лъжата. Езикът, в своето историческо развитие, не се подава на манипулация. И доказва лъжата. Простата човешка логика, която куца в официалната теория, също доказва лъжата.

Истината се оказва трудна за възприемане, след като са те лъгали цял живот. И се иска открито и непредубедено съзнание, за да я допуснеш до себе си.

А истината е, че българите са изключително древен народ. Нещо повече. Те са преки наследници на най-древния народ в Европа. Народът, притежаващ най-старата писменост в света, народът, започнал пръв да обработва златото и металите, народът, чиято култура е била на такова високо ниво, че с увереност може да се нарече люлка на знанията, които са превърнали европейската цивилизация в това, което е днес.  Този народ не е бил пришълец. Не е дошъл от Иран, Пакистан, Афганистан, Татарстан, Хиндукуш, Памир и от къде ли не още. Той е живеел тук от незапомнени времена. И ние сме неговите наследници.

Това обаче не чухте никъде през седмицата. Едно такова признание и навързване на непризнатите досега исторически факти би разтърсило и пренаписало не само българската, но и световната история. И понеже залогът е прекалено голям, се мълчи.

От хилядолетия насам историята на българите е била писана от недоброжелатели. Била е преиначавана и манипулирана. Днес обаче, нашата собствена българска научна общност да прави същото, това е престъпление срещу народа, престъпление срещу кръвта.

Рано или късно то трябва да получи своето заслужено наказание. Защото да ограбиш собствения си народ от идентичност, принадлежност и самочувствие е едно от най-чудовищните престъпления.

Автор: Десислава Любомирова

Habits
Hero Member

« Reply #403 on: January 09, 2015, 12:19:55 PM »

По друг начин казано, тези 40% са тракийската част от гена ни.

Ariman
Hero Member

« Reply #404 on: January 09, 2015, 16:31:15 PM »

По друг начин казано, не.  Хаплогрупа I се смята за най - старата в Европа, но не възникнала на териотрията на континента. Въобще хаплогрупите от подтипа  E-V13 и I-M423 се отнасят като произход за период от порядъка на 25 - 30 000 години, назад в човешката еволюция въобще. А тряките, смятани все пак за част от групата на индоевропейското население се появят на историческата(забелжи, не казвам еволюционната) сцена около V-тото хилядолетие пр.н.е.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Pages: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 66
  Print  

Jump to: