Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 05, 2025, 23:09:26 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 66
  Print  
Author Topic: Общество: размисли, чувства, позиции  (Read 545874 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #255 on: August 03, 2013, 12:54:49 PM »

Човекът е единственото същество, забравило храната си

http://zdravjivot.org/2943/%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80/

говедар
Full Member

« Reply #256 on: October 13, 2013, 17:51:19 PM »

Да не оспамвам хубавата тема за селекцията .
По Карловско и Сопотско ТКЗСта почват да правят от 49 г и до 52 всички вече са вкарани вътре , каракачаните минават между капките , но през 1956 вкарват и тях ,овцете им ги взимат , конете не . Защото в стопанствата има достатъчно волове ,коне и катъри . Тяхните коне са работели като товарни и не са били впрягани в каруци и рала .Пък и са дребни. На някои места месната власт се е престарала и конете им са били избивани , като негодни . Там това не е станало . В началото са ходели да си ги наглеждат тайно и никой не е афиширал че има в гората коне . През 70 г пък са имали много проблеми с горските и ловните .
 Женски не продават ,мъжки което си избереш . Каракачаните коне не ядът но пък католишкото население от околните села яде . Освен това всяка година стадата дават много жертви на вълци , мечки , зимата , лавини , мълнии и разни други стихии и бедствия . Каракачаните си имат лаф : На 100 ,10 да умрат не е страшно единайстото е зян .
 И Петко ако е волята на Твореца да се съберем някога на лаф- моабет , ще ти разправям колко и къде съм обикалял за коне .
петко
Hero Member

« Reply #257 on: October 13, 2013, 18:32:57 PM »

Не е по спам от моито писане  lol
4 години след останалите не е много време .ако това е причината да бъдат писани ,като последните номади съхранили кучето

таини работи през комунизма нямаше говедар всеки 3 ти донася
и аз не бих продавал женски ако искам да ги наплодя ,обаче то си идва време ,конете особенно са с малко по сложна социална структура на стадата бая хергелета трябва да имат ако ги оставят на самотек от 52 насам това включва и времето в което се водеше изчезнал вълка и избиването на кучетата ,демек отпада от хищници го пиши нулев ,да не е било няква държавна програма за запазване на коня?

от коне може и да разбираш говореше нещо за товарене и дърводобив ,обаче питам за каракачански кон като порода ,добре е с Атила да се срещнете ,че маи тои разправяше че изчезвали и че не всеки безстопанствен коне е каракачански

говедар
Full Member

« Reply #258 on: October 13, 2013, 19:57:33 PM »

Безстопанствени коне в България НЯМА . Има пуснати на свободна паша , те си имат стопани , макар че някои ги "стопанисват " по между другото . Всъщност по вашия край може и да има . Казваш , гръцки говеда идвали и пасели , тука ще замръкнат но няма да осъмнат . Това не е хвала а жалване
Че не всеки кон на паша е каракачански съм напълно съгласен . И за съжаление наистина изчезват.
Конете в стадо имат доста сложна ирархия . И аз съм се чудил като как не са се навъдили хиляди ама неса . Явно природата си взима нейното , хората също .
За мен каракачанския кон е с глава като чук , нито вдлъбнал нито изпъкнал профил , и в задната част ченето е широко , Гривата е забулена , опашката е сноп , копитата са малки - за №0 подкови ,китката къса , над глезена като му хвана крака , трябва да събера палеца със средния пръст , вратът е къс , гърдите широки за ръста , и леко шкембест , дори и жребците , от таза назад на "стреха" и събан . Ръст не по висок от 1,35.
Дали е извор или гьол , да идем в Карлово и да броим колко са каракачаните в Каракачанската махала . Сега от тях никой не се занимава с овцевъдство , но до преди петнайсетина години не беше така .
Има един Коста изкупува вълна ,това брои ли се ?
Под номади нямам предвид лятото да излезеш със стоката на колиба ама зимата да си си в къща . До 1956 г те не са имали къщи ,дворове и други имоти .  То това е сложно всъщност и като намера точните думи ще ти го напиша пак .
петко
Hero Member

« Reply #259 on: October 13, 2013, 21:08:26 PM »

Безстопанствени коне в България НЯМА . Има пуснати на свободна паша , те си имат стопани , макар че някои ги "стопанисват " по между другото . Всъщност по вашия край може и да има . Казваш , гръцки говеда идвали и пасели , тука ще замръкнат но няма да осъмнат . Това не е хвала а жалване
груцките говеда си имат "табели" ,за разлика от конете из баирите, на кое казваш безстопанствено ,по нашия краи не се краде много тука като те спрат полицаите питат къде отиваш ,за гранична да не говорим сега с тия акции за акцизни стоки не крава и месо сто грама нарязан тютюн намират ,пък и бидеики беден краи си държат много на заплата и пенсията ,из вътрешноста се жалват че си искали при нас ,че не взимали lol

не те питах за каракачаните а за каракачанските кучета

и не не се брои изкупуването на вълна ,те междудругото бяха много добри в куфарната търговия в гърция ,в гюмюрджина що кашкавал продадоха ,едно че му разбират ,като стока второ шпрехат езика и накрая не им беше проблем визата ,това обаче е съвсем друга тема

обаче същото е ставало и с другите в родопите имало е стада от хиляда глави слизали са на есен долу в беломорието , а когато се върнат не са си ги карали у тях пак са били на къра ,нищо ,че си имат семемеиства хората не ти говоря за махленски овце ,данди мисля показваше книга на дечов ,доста подробно е описал родопското животновъдство ,ще ти го потърся понеже се интересуваш от историята заради животновъдството в миналото ,а то е и двете на едно място ,мисля го имаше в родопски старини

http://www.rodopskistarini.com/2012/04/1903.htmlтамън и да си припомним българския lol
« Last Edit: October 13, 2013, 21:11:53 PM by петко » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #260 on: October 17, 2013, 10:32:49 AM »

Някой може ли да ми обясни защо се извършва този "ритуал"?
http://www.liveleak.com/view?i=2b8_1300389454

Habits
Hero Member

« Reply #261 on: October 17, 2013, 10:44:50 AM »

Някой може ли да ми обясни защо се извършва този "ритуал"?
http://www.liveleak.com/view?i=2b8_1300389454

Според описанието, това е нещо като ритуал предпазващ от бяс.  hmm
За мен това е отвратително уродлива мъчителна постъпка... Идиотщина с една дума...

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
петко
Hero Member

« Reply #262 on: October 17, 2013, 13:37:55 PM »

лани се вдигна няква гюрултия за това било стар обичаи ,и прогонвало зли сили ,предпазва от бедствия и тем пододбни мисля в странджанско беше .Абе от вярата по лошо няма ...затва съм неверник в истиснкия смисъл на думата
петко
Hero Member

« Reply #263 on: October 17, 2013, 13:55:42 PM »

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0

то мани ама имаше и нещо с ядене на кучета  puke_
Habits
Hero Member

« Reply #264 on: October 18, 2013, 09:45:07 AM »

Разстрел заслужават тия! Бива да си куку, ама тия направо минават всякакви граници!

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
говедар
Full Member

« Reply #265 on: October 18, 2013, 13:30:52 PM »

Кучето след "това" макар и силно стресирано поне е живо . За разлика от биците в коридата . Да не говорим пък за "работни тестове" провеждани с някои породи - модерното име на кучешкия бой . Та всеки луд с номера си , някои с цяла програма .
петко
Hero Member

« Reply #266 on: October 18, 2013, 17:40:23 PM »

коридата и мен ме отвращава много ,незнам защо , и коридата искаха да я забранят между другото ,ето виж колко са странни вярванията нещо което за един народ е традиция за друг е отврат

инак месото се продава на търг ,просто го колят със сеир ,лично мен ако питах месото би трябвало да е по гадно от набързо заклан бик ,щото му се вдига страшно холестерола

......пък и не винаги бика губи lol lol

Турист сяда в испански ресторант и разглежда менюто. Гледа ястие: "Корида". Поръчва си го и остава много доволен - порцията съдържа две огромни "яйца" от бик.
След време пак идва в Испания и пак си поръчва от същото. Този път обаче му носят две съвсем малки яйца. Пита келнера:
- Защо толкова малки тоя път?
- Ами коридата си е корида, господине. Кога бика, кога матадора...
« Last Edit: October 18, 2013, 17:45:08 PM by петко » Logged
говедар
Full Member

« Reply #267 on: October 18, 2013, 22:43:50 PM »

Французите около Камарк имат корида на която матадора откача пискюли вързани по рогата на бика и айвана не го убиват . В Португалия го разиграват с парцалите и после го убиват в затворено помещение . Испанците първо го направят на иглиник и после го трепат на сред арената . Същите лицемери обаче бяха протестирали че клането на жертвените животни за Байряма се извършвало по "жесток и нехуманен" начин .

петко
Hero Member

« Reply #268 on: October 19, 2013, 04:32:24 AM »

кого да разбирам под същите ? хората в чиято традиция е коридата или ес ? и да нехуманно ,както и клането на гиоргиовденско агне и прасето на коледа ,според европеиското законодателство е така наистина и въобще домашния добитък .може би са протестирали като ответна реакция
говедар
Full Member

« Reply #269 on: October 19, 2013, 17:51:38 PM »

Испанци бе , и от другите Евро държави ,но най вече испанци , даже май и латиноси . Бая група във Феисбук бяха направили . Лицемери от класа . Искат да ни помрачат празниците . Сам Бог е пратил коча на Халил Ибрахим , Коледа без свинско погребение си е като ... абе делничен ден . За Гергьовден без агне ,направо не ми се мисли .
Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 66
  Print  

Jump to: