KaraKitan
|
 |
« Reply #90 on: May 27, 2010, 07:24:17 AM » |
|
Двете Българии... В едната властва чалго-мутро-полит барок и за съжаление основният метод си остава "уреждачеството" и здравите лакти. В другата са наистина професионално успяли българи като Бербатов и КРИСТО /Христо Явашев/. Последият е най-известният жив художник в света! Но доколко живеещите тук го осъзнаваме и оценяваме?
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #91 on: May 28, 2010, 05:45:05 AM » |
|
Най-вероятно те и затова са успели, защото не са в България. Специално Митко Бербатов тук не би успял да реализира потенциала си, нямаше да му се даде тази възможност, нямаше и къде да се случи това. Идиотско е, че когато реши да се раздели с „Нищото” и го направи по възможно най-цивилизования начин – без скандали и вадене на кирливи ризи, веднага го обявиха за пораженец и предател. Кара, не съм запознат детайлно с вашата работа, но определено прави впечатление, че имате дългосрочна визия за нещата, които правите. Както и функционалната връзка между отделните проекти, по които работите – овце и кучета-хабитат-еко продукти. Такова нещо не съм чул друг да прави за момента, поне с такива идея и мащаби. За жалост не съм чул и да имате сериозна държавна подкрепа в начинанията си. Въпреки, че в повечето нормални държави има практики ако не за финансиране, то поне за стимулиране и лансиране на аналогични идеи и проекти. Дори една икономически не-силна Бразилия финансира научни проекти, върху чиито резултати да бъдат реализирани малки еко-стопанства, създавайки заетост в специфични географски региони. Тука за жалост е обратното – всеки Сульо и Пульо – дали подставено лице, дали страдащ от собственото си малоумие, се подиграва и плюе по труда на такива инициативни хора. Жалко е, че в България се дава поле за изява на такива, които отчаяно се стремят да привлекат внимание върху себе си, без на практика да могат да кажат нещо смислено по даден въпрос.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #92 on: May 28, 2010, 15:55:50 PM » |
|
.винаги съм казвал ,че бедния "няма право" да бъде културен  ,щото като се бориш за оцеляване ама хич не ти е до опера ,да речем,или в галерия. бедни сме това е .защо хората обичат чалга ,и кои хора ,точно онези за които говоря .знаеш ли как ги интересува ,какво навявала симфония ли беше там "четири сезона" ,виж чалгичката си е балканска музика ,и български идиотщини за текстове „НО са си самата реалност тяхната може би не вашата или на тези които биха отишли на опера ,това което вълнува хората това което виждат по улиците ,това си им е живота в краина сметка еи тигре тигре имаш ли пари хубави коли ,нямаш ли пари старо жигули ...е във времето когато е писано не беше ли така ? куче влачи реис диря няма хеи ,е не беше ли така не се окраде цяла България ,до кого стигнаха "дирниците" за картините ,да знаеш че една картина е по скъпа от труда през целия ти живот та било и просто да гребеш с лопата и без да си направил нищо особено ,само да изхраниш себе си семеиството и да си изучиш децата ,ако можеш ,и всичко това е нищо ,в сравнение с картината но нека не се отчаиваме почти всички големи открития и силни периоди в изкуствата литературата са б или в тежки периоди за човечеството ,било то воини ,мор болести и почти винаги са били подценявани тогава и впоследствие оценявани дефо ли беше умрял в дългове? а робинзон крузо още се продава ,имаше и някакъв художник, дето се беше грял със картините си ,бах некои от тия там де пишеше оперите и тои мизерстваше учени да не говорим ,ако някои е бил оценен измежду тези е успял по един или друг начин да стигне до по богатичките било то в собствения си народ или в друга държава после сегашните богати българи ..да ме прощават ,ама са родени бедняци и си е нормал да са си простаци ,само че с повечко пари и по им личи простащината ,докато един богатш от стара ахглия барабар с парите на дедо и замъка му получил и култура от футбол не разбирам грам ,ама все си мисля че един англичанин ако остави националния хич няма да му плсяскат англичаните
|
|
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #93 on: May 28, 2010, 16:42:46 PM » |
|
Петко, Не мога да се съглася изцяло с тебе. Нещата, за които ти говориш са приоритетите в живота ти, а не социалния и икономическия ти статус. Да си чул някой да е умрял от глад в България? А много хора умират от болести, причинени от преяждане - това е факт. Мисля, че бяхме говорили за това кой е беден и какво се разбира под беден. Ако се сещаш говорихме за бедните селяни, които вдигат къщи на по 2-3 етажа, а децата им неизучили и 8-ми клас. Пак ти казвам -това е личен приоритет - дали да работиш 5 години в Испания и да биеш къща на три плочи, а детето ти да не може да си напише името или обратно - да му дадеш образование и избор в ръцете. Та изборът на чалгата като лайфстайл дето е модерно да се казва, си е личен избор - няма грам връзка с материалното ти положение. От много лъскави лимузини дъни гнусна чалга, а това са хора които могат да посетят не един и два яки концерта на живо и то в която държава си поискат. Не искам да споря - личното ми мнение е пак повтарям, че всичко за което говорим е въпрос на личен избор и приоритети в живота. С изключенията си разбира се, като всяко нещо.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #94 on: May 28, 2010, 16:56:29 PM » |
|
От умствената бедност няма по-страшна. За нея няма открито лечение. Генетично е. Независимо дали се отнася за човек, куче, кон... Хубавия кон и под съдран чул се познава. Калпавият и под златна сбруя да е и като писано яйце да е гледан пак си остава мекере.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #95 on: May 28, 2010, 16:56:43 PM » |
|
Ето вчерашното интервю на Иван Славков пред Дарик радио. Препоръвам да си пуснете аудиозаписа http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=535520
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #96 on: May 28, 2010, 17:15:07 PM » |
|
.от бедните съм рекс ,също и съм бил гастарбаитер ,не съм отишъл да правя пари а от липса на такива ,работех имах и дваисе крави (по моита система е малко пара,наистина) и ни време ни пари сутрин ставам бачкам в 5 след работа на кравите а те на 20 километра,ако имаше проблем оставах да спя там и от там на работа и не само че нямах време за култура ,нямах и пари да ида ,дори в чужбина на работа фирми фантоми ти взимат парите дето си взел на заем ,виза не ти дават ,накрая ми писна и понеже съм граничар рекох да дръпна един наряд два дена суха храна и пеш до гюмюрджина ,после там не ме питаи берекет български турци имаше и помаци инак и за ядене не бих изкарал ,бачках строителство ама понеже не му разбирах бях лопатар(не елен де) изначало нали и без тва ченегета ме гонеха та се фанах по незаконното че по големи надниците там ....та кажи ми в един такъв период от живота си би ли ти дошло на акъла за някаква култура с парите дето спечелих плащах заеми по стара къща ,жената взимаше 50 долара ама дока ги вземе от инфлацията ставаха на 5 децата на учлище
и това са ми наи хубавите години другите са в духа на комунизма ,там пък кув кеф беше
ако съм духовно сакат то е от мизерията в която съм се родил ,каракитане ,като кучетата сме и за хората твърдя че ако не израсне в подходяща среда ще има да чакаш
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #97 on: May 28, 2010, 18:35:24 PM » |
|
petko, не мисля че си духовно сакат, точно напротив.  Смятам че си пример, че човек като носи нещо никакви житейски трудности или благини не мога да го изкривят дотолкова, че от ябълка да стане круша или ряпа. Виж добрите условия могат да направят ябълката по голяма и без петна. Както лошите да я докарат по дребна и неугледна. Ама на вкус ще е пак ябълка. И често дребната е много по-вкусна и полезна. Та тезата ми е, че условията доизкусуряват, но не дават същина. Познавам хора на вид прости(нямам предвид простаци), живеещи скромно, но с изключителна вътрешна култура. И под култура не мисли че си представям ходене на опера и снобизъм. Имам предвид състояние на духа което ражда гайдарските мелодии, приказките, песните, резби... Абе съзиданието. 
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #98 on: May 29, 2010, 10:04:41 AM » |
|
Петко, първо се извинявам ако съм бил разбран неправилно - не съм имал предвид конкретно теб, а просто говоря във второ лице единствено число като пример по темата. Изобщо не мисля, че си духовно сакат, даже напротив. По това, което чета ти си интелигентен човек, без изобщо да знам с какво се занимаваш и в каква среда живееш. Второ изобщо не виждам да ти липсва култура и вкус към нещата - точно напротив, което смятам е доказателство точно на моята теза. Няма значение човек в каква социална прослойка се е родил - или имаш око и вкус за хубавите/истинските неща, или нямаш. Това не може да е провокирано от пари или въобще от финансова възможност. ПП И в тази връзка често ме е яд, когато политиците все оплакват колко са зле пенсионерите, а никой не отваря приказка как едни млади хора се справят с отглеждането на деца, как си плащат наемите/ипотеките и въобще как се справят с ненормалния живот в България. Ама нали пенсионерите са около 3 милиона РЕДОВНИ гласоподаватели, та само те са зле за по медиите.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #99 on: May 29, 2010, 12:03:49 PM » |
|
**като му казах на Живков, че ще правим движение, той каза „пари имате ли?". Казах „нямаме" и той ми каза, „движете се, даже тичайте за здраве"**
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #100 on: May 29, 2010, 12:12:03 PM » |
|
**като му казах на Живков, че ще правим движение, той каза „пари имате ли?". Казах „нямаме" и той ми каза, „движете се, даже тичайте за здраве"** тато ги пускаше яки голем простак си беше  момчета благодаря ви за благите думи ,маи пак не съмви разбрал ,9което ме кара да не си мисля че съм толкоз интелигентен колкото му се виждам на рекс,а тои да не се притеснява че може да ме обиди ) вингаи съм се имал за простак ,но не и прост под кутура(не битова етническа ,нацинална и общочовешка) разбирам всчико онова де е под шапката на министъра на кълтурата ,кина театри изобразителноизкуство опери литература ..такива ми ти работи
|
|
« Last Edit: May 29, 2010, 12:13:05 PM by petko »
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #101 on: May 29, 2010, 12:17:28 PM » |
|
Като стана дума за култура, в някои страни старите местни породи се считат за част от културата и са под шапката на културното им министерство. Въпрос на отношение към създаденото от "простите" пастири.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #102 on: May 29, 2010, 13:27:55 PM » |
|
Като стана дума за култура, в някои страни старите местни породи се считат за част от културата и са под шапката на културното им министерство. Въпрос на отношение към създаденото от "простите" пастири.
А пък у нас е срамно да си от село и да ти викат селянин. Въпреки, че в най-добрите си икономически периоди България се е утвърждавала като развита АГРАРНА държава, която е изнасяла зърно, месо, кожи и плодове за една Германия примерно. Имали сме и клирингова спогодба помежду си. И не само за Германия. Пък сме и учили австрийците на зеленчукопроизводство дето се вика. Жалко е, че от тогава насам, все се опитваме да станем ту промишлен гигант, ту иновационен, ту някакъв друг. Само не и да си върнем златните стандарти в земеделието и животновъдството. И то при положение, че географското положение на страната облагодетелства възраждането и на двата подотрасъла. Аз затова съм с две ръце за въвеждане на разрешителни режими отделни малки фермери да могат да продават собствената си продукция от млечни и месни продукти. Не че сега не се прави, но ще е супер ако се разреши официално и то под контрола на съответните служби. Не вярвам на някой да не му се ядат истински сирене, кашкавал, луканка и суджук. Нека да си струват реалната цена, но поне хората да имат информиран избор какво наистина ядат и сами да преценят дали искат да си го купят. Това е несравнимо по-добрата алтернатива, от това което се вижда в клипа на Рунка - полудели животни, с ненормален живот и много стрес. Това ме подсеща за една книга на дядо ми (беше ловец Бог да го прости), в която пише, че дивеч се стреля само ако можеш да го свалиш и убиеш веднага. За да не се мъчи той и месото му да е чисто от токсините, натрупани от болката и стреса. Както и да не се консумира дивеч, убит след дълго преследване и други такива. А книгата е 40-и някоя година издавана. Пък иначе евросъюза ни поставя директиви да не гледаме домашни прасета, защото сме ги колели "нехуманно". Определено е по-добре да се колят "нехуманно", отколкото да живеят в онази изродия от клипа и да превъртат в онези тесни боксове. Американските прасета сигурно сънуват българските кочини с разходките по двора и бабичките, дето ги чешат по тумбаците и им берат коприва всеки ден. После кои прасета били щастливи ... Определено започваме да забравяме какво е истинска храна и колко е лесно да си я набавим по нормален начин.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #103 on: September 10, 2010, 07:27:24 AM » |
|
Ракийка Или казано с други думи – универсалният пенкилер на българина. Нашего брата не може без тази благинка. По възможност си я вари сам, при нужда купува от приятел, а в краен случай - от магазина. В първият вариант инвестицията не е особено голяма – необходими са помещение (по възможност в по-затънтено село), две-три стотарки в наличност и умение за водене на кратки преговори с циганите-казанопроизводители. Ако бъкате от техническа мисъл, може и сами да си произведете дестилиращата система от старата пералня на баба ви примерно. Необходим е автомобил, с който през лятно-есенния период се извършват обиколки за “прислушване” на безстопанствени овощни дървета и захар - колкото ви се отпусне от душата (и джоба). Както и късмет, че да не вземат да ви спипа някой акцизен служител. Тук гордият производител може да кръсти селектираните брендове на заслужили членове от семейството – “Сливата на мама”, “Кайсиите на татко”, “Чепката на дядо”. В останалите случаи е лесно – поръчва се на познат (според разполагаемия асортимент и количество) или се практикува директна покупка от кварталния магазиногараж. За българския консуматор ракията е много по-необходима от слънцето и въздуха да речем. Тя всеячески е обвързана с житието и битието наше и пускане няма. Ракия се пие при раждане, при умиране, по избори или просто от сутринта, както казва един стар лаф. Тя измерва честността на хората (предимно от женски пол), за което те с благодарност са я нарекли “блага ракия”. Спиртната напитка е и барометър на споделеното доверие – “еди-кой си ме покани да пием по една ракия”. Не на последно място вълшебното питие е израз и на приета благодарност – “ще черпиш една ракия”. Уважението към този неземен дар се доказва от безбройните гальовни и умалителни, използвани от неговите ползватели – ракийка, ракийчица, пърцуцка, домашнярка, стоманярка. А са ужасни гнева и презрението към различните имитации на този амброзий – менте, помия, парфюм, “ти ли си я правил!?!”. В този аспект би било редно да се каже, че ракията е основен стълб на обществото и първото чудо на света. Няма обществено явление с по-голяма социална функция от нея. Тя запознава, сдобрява скарани, събира семейства (ако ги е разделила преди това) и въобще прави общуването лесно. Ракията прави слабите силни, а силните слаби – тоест дава равен старт на всички. Без нейната безценна помощ много служители още щяха да са на стартова заплата, а много деца – неродени. Ракията е домашният психотерапевт на всеки българин. Вечер пред масата, тя дава полезни съвети, при това почти безплатно (около 5 лева за кило). Ракията вдъхва сила и увереност в утрешния ден. Тя е незаменимият интимен партньор – ако речем жената отговори на нежното похващане за седалището с усукващ се шамар, ракията никога не отказва. Нея не я боли глава и не и се спи. От там ида и израза “целувам чашата” – като еманация на висша сюблимност и неотхвърлено щение. Ракията е и всеизслушващ събеседник – за нея няма досадни теми. Като професионален психиатър, тя внимателно вниква в проблема и помага с каквото може. При това без да е необходимо да се уговаря час за следващия сеанс - тъй като е всеизвестно, че той ще се състои утре по същото време. Ракията е и личният лекар на българина. Тя е широкоспектърният антибиотик, който не се нуждае от рецепта. За настинка, за шум в ушите или зъбобол – пие се ракия. Дозировката е индивидуална и според поносимостта на болния. От 100 грама до кило и нещо. Ракията е универсално питие – при нея няма лято или зими, за разлика от бирата и виното. Изстудена в горещите дни или греяна през зимните вечери, тя е назаменим спътник в живота на човека. Няма претенции и за мезе, тъй като еднакво добре кореспондира както с “тез червени домати”, така и с “таз риба без кости” (на салата или чорба). Това е – да живее ракията. Аз отивам да пия една.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #104 on: September 10, 2010, 08:27:09 AM » |
|
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
|