Habits
|
 |
« Reply #240 on: November 10, 2015, 09:13:33 AM » |
|
|
|
|
Logged
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #241 on: November 13, 2015, 09:51:58 AM » |
|
|
|
|
Logged
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #242 on: December 23, 2015, 00:41:11 AM » |
|
http://agronovinite.com/stopanstvata-za-goveda-i-ovtse-sa-namaleli-s-1-chetvart-za-godina/"Само за една година говедовъдните стопанства са намалели с 24%, а овцевъдните с над 26%. През 2014 г. 53 659 хиляди стопанства отглеждат 552 807 броя едър рогат добитък (средно 10,3 животни, от които 45,2 хил. стопанства са с млечни крави със среден брой 6,5) и 46 792 стопанства развъждат 1 335 283 броя дребен рогат добитък (среден размер 28,5 броя)." Данните показват недвусмислено, че животновъдството ни е в спад, въпреки налятите милиони от EU субсидии и държавни помощи. На този фон разни браншовици пеят оди възхваляващи прекрасното управление на бранша! Странно! Дали пък въпросните венцехвални господа обитават същата територия или някаква паралелна реалност обвита в пухкави розови облаци. Все пак за да си наясно с бранша трябва редовно да влизаш в оборите и да се цапаш с гюбре. Иначе от кабинета, в костюма и с чисти розови ръчички всичко ще ти изглежда като от горните стъпала на стълбата на Смирненски(Приказка за стълбата). http://www.slovo.bg/old/smirnenski/story.htm
|
|
|
Logged
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
STARTER
|
 |
« Reply #243 on: February 29, 2016, 09:59:49 AM » |
|
Защото си нямаме ... http://novinar.bg/news/krastosvat-balgarski-i-frenski-ovtce_NTMwMDsyNQ==.html" Кръстосват български и френски овцеЗа кръстоска между български и френски овце с цел излизането ни на чуждия пазар се договориха заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и Жан-Люк Шовел, президент на асоциацията по планинско овцевъдство във Франция, на Международния салон за селско стопанство в Париж. Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество в овцевъдството между браншовите организации на двете страни. Целта е да се постигне ефективна кръстоска между български и френски породи овце, която да бъде отглеждана в България, с цел производство на месо и износ на френския пазар. Предвижда се още български фермери да посетят френски ферми с цел обучение и обмяна на опит. „Изпълнението на подобен проект по овцевъдство цели популяризиране на този сектор у нас“, заяви Димитров. Той допълни още, че чрез изграждане на модулна ферма за отглеждане на овце ще се даде възможност за провеждане на демонстрации, обучения и развъдна дейност. Освен това предстои френската асоциация да представи нови породи овце на изложение за животновъди, което трябва да се проведе тази година в Сливен. "
|
|
|
Logged
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #244 on: February 29, 2016, 11:06:10 AM » |
|
Нищо неочаквано. Българските агро специалисти и ръководители едно, че не уважават труда на предците си, нямат очи за потенциала на родните породи, нямат научен капацитет, но и нямат никакво самочувствие. Поради това умират да влизат в слугински проекти. То не бяха идеи за кръстоски с катарски породи за да излизаме на катарския пазар, то не бяха френски кръстоски. Как ли преди 1989г. България изнасяше с кораби агнета за външни пазара, без да се е надупвала с принудителни кръстоски? Въпрос с повишена трудност за някои хора. Е вярно, сега катарци и французи обещават и дават комисионни на услужливите посредници. Майцепродавството просперира в безпътната ни рОдина.
Впрочем за 26 години "демокрация" най-използвания метод на селекция в родното животновъдство е поглъщателното кръстосване без цел или със субсидийна насоченост. Поради това на пръстите на едната ръка се броят породите, в които може да се говори за ЧИСТОПРОДНА селекция. всичко останало са животни получени от породист или висококръвен коч/ пръч, бик и т.н./ и безпородни женски. Тоталната изкелефирченост на родната селекция дава "превъзходни" резултати. Българския фермер в голямата си част вече е с ампутирано чувство за чистопородност и породна селекция. И къде останаха идеите на немските възпитаници Акад. Г.Хлебаров и доц. Ал.Петров, които познаваха, вярваха и работеха за усъвършенстване на автохтонните ни породи САМО ЧРЕЗ ЧИСТОПОРОДНА СЕЛЕКЦИЯ.
|
|
« Last Edit: February 29, 2016, 11:07:07 AM by KaraKitan »
|
Logged
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Nomad
|
 |
« Reply #245 on: February 29, 2016, 11:28:24 AM » |
|
"Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество в овцевъдството между браншовите организации на двете страни. Целта е да се постигне ефективна кръстоска между български и френски породи овце, която да бъде отглеждана в България, с цел производство на месо и износ на френския пазар."
Целта е като дойде синия език да се чудят къде да ги копат.
|
|
|
Logged
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #246 on: February 29, 2016, 12:30:18 PM » |
|
Абсолютно безсмислено предложение! Който иска да отглежда френски породи, отдавна го прави. Който иска да кръстосва и експериментира, отдавна го прави. Това, което продължавам да не разбирам е защо нашите породи не се популяризират? И защо продължава да се омаловажава нашата родна селекция, родните породи? Например черноглавата плевенска овца е селектирана преди години именно поради желанието за повече мляко и агнета, още старозагорска, софийска и т.н. При ясна работа и днес може човек да получи повече, ако иска да използва родната селекция. Да не споменаваме вирусите и бактериите, които могат да се отключат на нашата ширина. Защо хората нямат познание и самочуствие?
|
|
|
Logged
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #247 on: February 29, 2016, 16:41:12 PM » |
|
Само вметка, тъй като по стечение на обстоятелствата бях част от екипа придружавал експозицията от български автохтонни породи на изложението в Хановер през 2012г. Бях свидетел на множество запитвания от фермери и търговци от различни страни - Германия, Русия, Турция, арабски страни. Те искаха да купуват от изложените породи в количества 3000, 6000, 10 000 и рекорда 30 000 на година. Но забележете, те не търсеха сбирщайн. Не търсеха подобия резултат на поглъщателни кръстосвания. Не търсеха и 10 000 бройки събрани от 5 различни породи. Търсеха тези бройки от една порода. Най-голям интерес имаше към Каракачанска, Плевенска черноглава, Медночервена шуменска, Софийска(Елинпелинска) . Както виждате това са породи с различен тип, различна ползвателност, различна продуктивност. И очевидно е, че за тях има пазар. След това изложение, не ми е известно родните ни породи да са представяни другаде. До сега няма и ясна стратегия за рекламирането на чистопородни животни навън и търсене на пазари. Това изисква усилия и капацитет. Изисква време за постиганена трайни стратегически цели. Единствените опити до момента се заключват в уйдисване на чужди стратегии, от които може да паднат комисионни за определени фактори. Бързия краткосрочен келепир е мотото, по което се правят нещата.
|
|
|
Logged
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #248 on: February 29, 2016, 18:00:36 PM » |
|
Кажете и друго, понеже съм неопитен животновъд, търся начин да убедя съкооператори си в общата бачия да подхранваме овцете през късното лято? Давайте идеи?
|
|
|
Logged
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #249 on: February 29, 2016, 21:11:15 PM » |
|
„Изпълнението на подобен проект по овцевъдство цели популяризиране на този сектор у нас“ Ха! Управниците е.аха мамата на този отрасъл, съпътстващ българина от столетия, сега съвместно с някакви франсета, известни по-скоро с определен вид любов, ще популяризират сектора у нас! На краставичар, краставици ще продават! Ей, франсета, популяризирайте сектора ''френската любов'' в нашия парламент. На овчарлък не ни учете!
|
|
|
Logged
|
|
|
|
Zahari
|
 |
« Reply #250 on: March 01, 2016, 18:30:52 PM » |
|
Та те ни учат сумати години как се прави киселото мляко,време е и на овце да ни научат! 
|
|
« Last Edit: March 01, 2016, 18:32:29 PM by Zahari »
|
Logged
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #251 on: April 02, 2016, 18:27:44 PM » |
|
|
|
|
Logged
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #252 on: April 21, 2016, 07:35:26 AM » |
|
|
|
|
Logged
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #253 on: May 27, 2016, 18:21:43 PM » |
|
|
|
|
Logged
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #254 on: May 27, 2016, 19:37:44 PM » |
|
Както обикновено в БГ, нещата не са на принципна основа, а се дължат на отскорошна личностна вражда между Караколев и Чилингиров.
|
|
|
Logged
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
|