Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 05, 2025, 16:04:09 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
  Print  
Author Topic: Случки от чобанския живот  (Read 180836 times)
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #45 on: December 08, 2008, 10:50:45 AM »

Обикновено не се стига да директен сблъсък куче-вълк,куче-мечка.Борбата е по скоро "умствена" или надхитряне.
Хищтниците,а и кучетата избягват контакт(борба).Както е обяснил Каракитан хищтниците внимателно проучват стадото каето смятат да нападнат.Въпроса е кучетата по диря да предугадят хода на хищтника и да предотвратят нападението като го прогонят преди да нападне.По принцип най често се стига до сблъсък при самото нападение или когато хищтникът напада жертвата.
Поне при нас единствено тогава се е стигало до контакт куче-хищтник,някак си улисан да убие и се нахрани хищтникът може да допусне контакт с кучетата.
milkojor
Sr. Member

« Reply #46 on: December 08, 2008, 11:40:50 AM »

tova e qsno no imam predvid drugo to moje i da zalae ku4eto ama moje da go e strahda zahape ako se naloji kakto na filma na sharplanineca samo toi udavi vulcite drugite se spuskat ama ne se usmelqvat da zahapqt

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
milkojor
Sr. Member

« Reply #47 on: December 08, 2008, 12:53:40 PM »

da mnogo dobro predlojenie  Wink

dandi
Hero Member

« Reply #48 on: December 08, 2008, 13:08:49 PM »

tova e qsno no imam predvid drugo to moje i da zalae ku4eto ama moje da go e strahda zahape ako se naloji kakto na filma na sharplanineca samo toi udavi vulcite drugite se spuskat ama ne se usmelqvat da zahapqt
Първия път да захапе smile,това е най трудно.Тука сред овчарите си има една приказка-НАКЪРВЕНО куче или куче дето е хващало(хапало)Отнася се както за захапване на друго животно така и за хора.Или куче което е накървено(хапало е вече)тръгне ли към човек ще ухапе без да  му мисли,докато куче дето не е хапало може да се замисли,може да ухапе,но може и да не го стори.Може и да не събере кураж да го стори през живота си ,така е и с хищтниците.
« Last Edit: December 08, 2008, 16:16:35 PM by dandi » Logged
milkojor
Sr. Member

« Reply #49 on: December 08, 2008, 14:57:37 PM »

Dandi blagodarq za iz4erpatelniq otgovor cheers

dandi
Hero Member

« Reply #50 on: December 08, 2008, 15:29:40 PM »

Не е много изчерпателен Милко blush
Много може да се каже по въпроса,но не е лесно.
Не винаги ,даже рядко овчарят има възможност да види какво точно се случва(говоря за при нас-терен пресечен с много дървета).Тук кучетата например гонят и в повечето случаи дори не виждаш какво.Единствено начина на лаене ти подсказва дали става въпрос за вълк или мечка.Слушаш къде лаят,по това се ориентираш и дали гонят самото животно или са открили единствено дирите му.
Понякога чуваш здавичкване,но не можеш да кажеш кое точно куче се е здавичкало,как са се държали останалите,кое куче не се замисля да влезне в схватка с натрапник,и кое няма кураж.Особено пък в среднощтните нападения.
Друго по което се ориентират овчарите е гласа на кучетата.Познавайки гласа на всяко отделно куче овчарят се ориентира кое куче гони,кое какво прави.
Рядко се случва да можеш да видиш какво точно се случва от начало до край.
STARTER
Hero Member

« Reply #51 on: December 08, 2008, 15:37:44 PM »

Другия начин да разбереш, кое точно куче е влязло в контакт с хищника са пораженията по самото куче.
Ако се стигне до такава ситуация кучето почти на 100% ще е наранено.

milkojor
Sr. Member

« Reply #52 on: December 08, 2008, 15:44:47 PM »

Dandi razkaji za Me4kul kak e pomagal na vas i stadoto  smile

petko
Hero Member

« Reply #53 on: December 08, 2008, 15:45:30 PM »

ne taka starter za nahapanoto spor niama ,ma ia si predstavi che kuchetata iurnat vulk nai byrzia s sdawi s nego i se zahapiat i dvamat sled sekundi pa neka i poveche idvat ostanalite edva li shte imat kusmeta da bydat uhapani nenzachi i che ne sa imali kontakt

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
dandi
Hero Member

« Reply #54 on: December 08, 2008, 16:05:58 PM »

Dandi razkaji za Me4kul kak e pomagal na vas i stadoto  smile
За Мечкул мога много да кажа,но ми е трудно да говоря за тези дето вече ги няма.
Трябва да "преживееш" всичко отново в мислите си за да го разкажеш по начин по който четящите да го преживеят с теб и го разберат като теб.Не винаги ти се иска,невсякога се удава.
Ще разкажа,обещавам,но защо точно Мечкул notworthy
milkojor
Sr. Member

« Reply #55 on: December 08, 2008, 16:47:08 PM »

emi zashtoto 6tom e vlqzlo vuv boi s mechka zna4i e bilo mnogo dobro ku4e

milkojor
Sr. Member

« Reply #56 on: December 08, 2008, 16:48:20 PM »

edvali 6te mu e purvata podobna slu4ka ako moje6 pi6i po to4no ako jelae6 da razkaje6 pove4e za negovite podvizi smile

STARTER
Hero Member

« Reply #57 on: December 08, 2008, 18:21:18 PM »

ne taka starter za nahapanoto spor niama ,ma ia si predstavi che kuchetata iurnat vulk nai byrzia s sdawi s nego i se zahapiat i dvamat sled sekundi pa neka i poveche idvat ostanalite edva li shte imat kusmeta da bydat uhapani nenzachi i che ne sa imali kontakt

Е, значи трябва да уточня, че имах предвид борба един срещу един.
petko
Hero Member

« Reply #58 on: December 09, 2008, 12:16:07 PM »

Поне при нас единствено тогава се е стигало до контакт куче-хищтник,някак си улисан да убие и се нахрани хищтникът може да допусне контакт с кучетата.

edna sluchka v podkrepa na tvyrdenieto ti ,neznam dali e edinstveno togava no togava naistina mai dopuska
,na kolega ne mu se vryshta tele(pochti bik) ,lovec e i si vzema pushkata kak si vyrvial gleda v edno dere vylcho dyrpa teleto za mydite ,uspiava da sleze dolu na dvaise metra, a onia si produljava "nakrai mu svirnah da se drypne ot teleto inak moje i nego da opushkam",teleto si e bilo jivo ,dave i sled tova si jivia prosti se samo s opashkata i dostoinstvata i mnogo rani po butovete no ocelia. neznam dali ne e ot shuma na vodata no nikoga ne bih si predstavil vylk da go doblijish na takova razstoianie ,puk i dokolko znam i kuchetata i vylcite chuvat na shumno slabite zvuci ,demek ot ulisvane ne e chul

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
dandi
Hero Member

« Reply #59 on: December 09, 2008, 12:46:39 PM »

Тук имаме случай при нас с една вълчица на която челюста не беше в ред.Много хитра и нагла(сега е препарирана в дома на един ловец)
Та веднъж беше измамила кучетата в едно дере и беше хванала един пръч и той сакат в кръста,все се влачеше след стадото най отзад.Малко над дерето има път по който е вървял мъжа ми.По едно време чул Шабан(тогава на 4-5 месеца беше кутре)че дигнал патардия в дерето и какво да види,хванала вълчицата пръча и се въртят в дерето.Нали и е зле чейнето неможе да го удави и той като че е пробвал да се брани с рогата.Скочил мъжа ми и дори беше успял да я досегне с тоягата hmm.И тя не побягнала само се отстранила на 50-тина метра и очите и в пръча.Развикал се мъжа ми на кучетата и чак като дошли близо беше избягала и то през гола поляна покрай асфалтовия път.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
  Print  

Jump to: