В никакъв случай не е правилно да се глобализира. По-скоро въпрос на заученост, според мен. Щом може да се научи да се привързва към двукрако, значи може да се научи да се привързва към четирикрако, към група и т.н. По-скоро породно качество е, че се привързва - как ще се използва, въпрос на потребности.
Багирата, например, винаги стои около мен в радиус от най-много 20 метра. Така съм я научила като кутре. Социализира се към други животни за много кратък период - овце, кози, коне и др. /не им нарушава спокойствието/, сигнализира при промяна на обстоятелствата, действа според преценката си, но го прави поради обекта - човек, аз; не останалите. Пак поради заучеността от кутре се стреми да доминира в работна група от други кучета и сече кучките - трудно се сработва, най-често го прави с кутрета или мъжкари. Но тук по-скоро е въпрос на ранно обучение и социализация, отколкото на заложено поведение според мен.
http://www.youtube.com/watch?v=NXIA-oTdNewпс. Златко, ти винаги си бил една съществена част от моите монолози