Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 13, 2025, 20:29:52 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1102416 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
STARTER
Hero Member

« Reply #495 on: March 14, 2009, 20:28:24 PM »

Но имахте кучетата по овчарниците в родината си.  Wink

Проектът за съхранение на порода в естествената й среда го поставям за цел. В тази посока ми се ще да ходя - споделяла съм. Като порасна ще видя дали съм достатъчно силна.

Естествената среда на алабая, не беше ли в Туркмения? confused

Баба ми я пееше ей тая песен. Не в този вариант, ами много по-бавен и тъжен. Ама само тоя намерих.
"...Моята судбина, проклета, проклета, от тебе ме раздели
Болен си лежам в тугина, тугина, и тамо яз ке си умрам..."
Който може малко да мисли, ще разбере.
http://www.youtube.com/watch?v=F-o8c7SzPFE
Chakala
Newbie
*

« Reply #496 on: March 14, 2009, 20:59:01 PM »

zashto   nego  pusnete  ottam  ogradata
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #497 on: March 14, 2009, 22:51:05 PM »

Щото мечката не дава ключа за вратата.  naughty  lol

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #498 on: March 15, 2009, 07:23:48 AM »

Естествената среда на алабая, не беше ли в Туркмения? confused

Да, там е. Кое те тревожи Иво?  lol

Има хиляди начини да сътрудничиш, когато поискаш.

STARTER
Hero Member

« Reply #499 on: March 15, 2009, 09:01:36 AM »

Нищо не ме тревожи. cheers
Идеята ми е ясна и проста.
Естествената среда на алабая е Туркмения и само там това куче би могло да бъде запазено, като такова. Навсякъде другаде то ще се променя в съответствие с конкретните условия.
Това разбира се, ако говорим за запазване на специфичните му работни и "други" качества.

Тук, ако работим целенасочено, можем да запазим и развием много качества при него, но това няма да е туркменски алабай в оригиналния му тип. Ще е просто плод на успешен или неуспешен (няма никакво значение) експеримент с куче, пазач на стадата. Но няма да е туркменски алабай.
По-добре в конкретния случай да говорим за експеримент със средноазиатски овчарски кучета.
robert knepper
Newbie
*

« Reply #500 on: March 15, 2009, 11:21:26 AM »

През решетката и аз лъв надвивам
robert knepper
Newbie
*

« Reply #501 on: March 15, 2009, 11:23:31 AM »

Естествената среда на алабая е Туркмения и само там това куче би могло да бъде запазено, като такова. Навсякъде другаде то ще се променя в съответствие с конкретните условия.
Това разбира се, ако говорим за запазване на специфичните му работни и "други" качества.

Тук, ако работим целенасочено, можем да запазим и развием много качества при него, но това няма да е туркменски алабай в оригиналния му тип. Ще е просто плод на успешен или неуспешен (няма никакво значение) експеримент с куче, пазач на стадата. Но няма да е туркменски алабай.
По-добре в конкретния случай да говорим за експеримент със средноазиатски овчарски кучета.
STARTER  ти средноазиатци имаш ли
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #502 on: March 15, 2009, 11:32:35 AM »

..пред монитора всичко ти във възможностите.  Wink

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Chakala
Newbie
*

« Reply #503 on: March 15, 2009, 12:51:35 PM »

STARTER  ти средноазиатци имаш ли
сигорно  има  щом  е  толкова  компетентен   по  вьпросите  за   алабаи-среда  -  туркмения
Mad Max
Hero Member

« Reply #504 on: March 15, 2009, 17:26:32 PM »

Стертер,
тогава защо се опитваш да я усложниш?

Ето ти излишни битки.. Айде пак ще го извадя..
Първо, целта е да се докаже, че заводско чистокръвно развъждане в шест и повече поколения не изменя заложбите и гените на кучетата, просто остават в летално състояние и чакат да бъдат събудени. При положителен резултат, следва втори етап - отсяване и създаване на генетичен център за туркменски овчарки. Трети етап, сътрудничество с местни туркменски овчари, възвръщане на алабая в естествената му среда. Четвърти етап, описване на изводите..

И ето ти сега.. ВЕЧНИЯТ СПОР да го е..!
Кучето си заслужва името, а не името кучето. Ако говорим за едни и същи заложби значи говорим за една и съща порода кучета.

Значи това което от МАКК отива зад граница за охрана на стада е БОК-поколение от чистокръвни кк?
Правилно ли разбирам?

Mad Max
Hero Member

« Reply #505 on: March 15, 2009, 17:51:51 PM »

робърт кнептър и чакала, спазвайте благоразумие - тона ви като за новодошли нещо ме дразни..
Без излишни заяждания тук, ако обичате. Намерете правилен начин да изразявате позициите си.

Това е първият път когато видях вълк и мечок в заграждения сред природата. Мечокът беше още млад и въпреки това доста внушителен. Още вървяйки към него пуснах Багира. Мълчах и се правех че няма нищо необичайно, наглеждах я с ъгъла на очите си - дали ще разпознае миризма която не е надушвала до сега, как ще реагира и т.н. Кучката си не я хъсам - по-скоро все я спирам. Ако не желая да я спра - просто мълча. Още от пътя долови миризмата, вирна носа си, присви очи и като че на струи поемаше.. Косъмът й се изправяше бавно - усетих как се налива с адреналин и се подготвя да се изстреля към мястото откъдето идва тази миризма. Вече виждах мрежата - нищо и никаква тел /за едни мечи нокти това е като найлоново перденце за човешка ръка/. Качихме се още малко на баирчето и се видя и мечока. Макар и млад, доста сериозно изглеждаше. Багира още като го видя и се изстреля към него с ръмжане.. Той вместо да тръгне да бяга, отиде право към нея. Сърцето ми се качи в гърлото - както все ми се случва да направя някоя беля.. Ядоса се и Медо, изправи се на задни крака, размаха леко лапи, после стъпваше пак на земята, обикаляше напред назад. А тя даже захапваше от време на време мрежата от бяс.. По някое време на мечока му писна. Видя че няма страшно и нищо не може да се случи реално. Седна. И Багира се поуспокои.. След което обходи цялата ограда, маркира тук там и остави тази работа да я изучава по-натам във времето. Вързах си я и слязохме към селото.

Така ме заведе и при два лъва - мъжки и женски.
Пуснала съм я в парка, разхождаме се, по едно време се чува лъва - реве. Директно отлепи към мястото от което идваше рева. Спря се на около 50 метра от мене, аз не помръдвах. Започна да ръмжи и да прилайва /подканва ме да отидем да видим за какво става въпрос/. Като ме видя че прикрачих в тая посока си плю на петите.
...
Пристигам аз пред клетката - наш'та фучи, от устата на лъва излизат гръмотевици, бай Бехчет ме псува че му дразним животните.. Вързах си я се махнахме.
Но дори през решетка, дори през клетка и ограда - тези животни са си внушителни - само погледа им може да те накара да се наа.аш и е абсолютно безотговорно и необмислено човек да си прави подобни експерименти.
« Last Edit: March 15, 2009, 17:52:14 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #506 on: March 15, 2009, 18:35:54 PM »

"Кристина He is around 4 years old.The owner told me that some relative of his living in Czech Republic and doing Oil business with Turkmenistan brought the dog from there. So the dog should be from Turkmenistan. I didnt have time to check the pedigree bt probably this summer i am going to go there again and check my self everything. The owner-shepherd on the photo told me also that he is very brave and that the dog was tested on wolf . He used to have and still has also Sarplaninac dogs (now in Kosovo they are called Illyrian shepherds) also very brave dogs,but he is the only one that goes with sheep and never separates from them.I dont know did he previously work with some other dog but i think its the born instinct to work with sheep. The shepherd said that the dog usually looks better but at the time that i took the picture he had stomac problems..."

Chakala
Newbie
*

« Reply #507 on: March 16, 2009, 00:08:13 AM »

робърт кнептър и чакала, спазвайте благоразумие - тона ви като за новодошли нещо ме дразни..
Без излишни заяждания тук, ако обичате. Намерете правилен начин да изразявате позициите си.

Тук  казарма  ли  е  и  ти  си  стар  воиник?Huh?Huh?Huh?Huh??
Mad Max
Hero Member

« Reply #508 on: March 16, 2009, 01:36:34 AM »

Тук  казарма  ли  е  и  ти  си  стар  воиник?Huh?Huh?Huh?Huh??

Молбата ми е да поспрем да разводняваме темата с глупости.

Форумите са пространство, в което хората свободно могат да изразяват позициите си.
сигорно  има  щом  е  толкова  компетентен   по  вьпросите  за   алабаи-среда  -  туркмения
Къде е тук позицията по темата? Доуточнявайте се, ако не щете да се драчим.
Ако това ви е целта - отваряйте тема в общи дискусии и да се почваме за добре дошли..
« Last Edit: March 16, 2009, 01:40:16 AM by Mad Max » Logged

robert knepper
Newbie
*

« Reply #509 on: March 16, 2009, 06:55:43 AM »

Къде е тук позицията по темата? Доуточнявайте се, ако не щете да се драчим.
Ако това ви е целта - отваряйте тема в общи дискусии и да се почваме за добре дошли..

Ти за каква се мислиш тук?Тартор,модератор или собственик на форума?
Дразнила се и аз се дразня че некарам ферари,ама все тая
И внимавай какво си пожелаваш
Pages: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 170
  Print  

Jump to: