STARTER
|
|
« Reply #495 on: March 14, 2009, 20:28:24 PM » |
|
Но имахте кучетата по овчарниците в родината си. Проектът за съхранение на порода в естествената й среда го поставям за цел. В тази посока ми се ще да ходя - споделяла съм. Като порасна ще видя дали съм достатъчно силна. Естествената среда на алабая, не беше ли в Туркмения? Баба ми я пееше ей тая песен. Не в този вариант, ами много по-бавен и тъжен. Ама само тоя намерих. "...Моята судбина, проклета, проклета, от тебе ме раздели Болен си лежам в тугина, тугина, и тамо яз ке си умрам..." Който може малко да мисли, ще разбере. http://www.youtube.com/watch?v=F-o8c7SzPFE
|
|
|
|
|
|
|
Chakala
Newbie
|
|
« Reply #496 on: March 14, 2009, 20:59:01 PM » |
|
zashto nego pusnete ottam ogradata
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #497 on: March 14, 2009, 22:51:05 PM » |
|
Щото мечката не дава ключа за вратата.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Mad Max
|
|
« Reply #498 on: March 15, 2009, 07:23:48 AM » |
|
Естествената среда на алабая, не беше ли в Туркмения? Да, там е. Кое те тревожи Иво? Има хиляди начини да сътрудничиш, когато поискаш.
|
|
|
|
|
|
|
STARTER
|
|
« Reply #499 on: March 15, 2009, 09:01:36 AM » |
|
Нищо не ме тревожи. Идеята ми е ясна и проста. Естествената среда на алабая е Туркмения и само там това куче би могло да бъде запазено, като такова. Навсякъде другаде то ще се променя в съответствие с конкретните условия. Това разбира се, ако говорим за запазване на специфичните му работни и "други" качества. Тук, ако работим целенасочено, можем да запазим и развием много качества при него, но това няма да е туркменски алабай в оригиналния му тип. Ще е просто плод на успешен или неуспешен (няма никакво значение) експеримент с куче, пазач на стадата. Но няма да е туркменски алабай. По-добре в конкретния случай да говорим за експеримент със средноазиатски овчарски кучета.
|
|
|
|
|
|
|
robert knepper
Newbie
|
|
« Reply #500 on: March 15, 2009, 11:21:26 AM » |
|
zashto nego pusnete ottam ogradata През решетката и аз лъв надвивам
|
|
|
|
|
|
|
robert knepper
Newbie
|
|
« Reply #501 on: March 15, 2009, 11:23:31 AM » |
|
Нищо не ме тревожи. Идеята ми е ясна и проста. Естествената среда на алабая е Туркмения и само там това куче би могло да бъде запазено, като такова. Навсякъде другаде то ще се променя в съответствие с конкретните условия. Това разбира се, ако говорим за запазване на специфичните му работни и "други" качества. Тук, ако работим целенасочено, можем да запазим и развием много качества при него, но това няма да е туркменски алабай в оригиналния му тип. Ще е просто плод на успешен или неуспешен (няма никакво значение) експеримент с куче, пазач на стадата. Но няма да е туркменски алабай. По-добре в конкретния случай да говорим за експеримент със средноазиатски овчарски кучета. STARTER ти средноазиатци имаш ли
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #502 on: March 15, 2009, 11:32:35 AM » |
|
zashto nego pusnete ottam ogradata През решетката и аз лъв надвивам ..пред монитора всичко ти във възможностите.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Chakala
Newbie
|
|
« Reply #503 on: March 15, 2009, 12:51:35 PM » |
|
Нищо не ме тревожи. Идеята ми е ясна и проста. Естествената среда на алабая е Туркмения и само там това куче би могло да бъде запазено, като такова. Навсякъде другаде то ще се променя в съответствие с конкретните условия. Това разбира се, ако говорим за запазване на специфичните му работни и "други" качества. Тук, ако работим целенасочено, можем да запазим и развием много качества при него, но това няма да е туркменски алабай в оригиналния му тип. Ще е просто плод на успешен или неуспешен (няма никакво значение) експеримент с куче, пазач на стадата. Но няма да е туркменски алабай. По-добре в конкретния случай да говорим за експеримент със средноазиатски овчарски кучета. STARTER ти средноазиатци имаш ли сигорно има щом е толкова компетентен по вьпросите за алабаи-среда - туркмения
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
|
« Reply #504 on: March 15, 2009, 17:26:32 PM » |
|
Нищо не ме тревожи. Идеята ми е ясна и проста. Стертер, тогава защо се опитваш да я усложниш? Естествената среда на алабая е Туркмения и само там това куче би могло да бъде запазено, като такова. Навсякъде другаде то ще се променя в съответствие с конкретните условия. Това разбира се, ако говорим за запазване на специфичните му работни и "други" качества. Ето ти излишни битки.. Айде пак ще го извадя.. Първо, целта е да се докаже, че заводско чистокръвно развъждане в шест и повече поколения не изменя заложбите и гените на кучетата, просто остават в летално състояние и чакат да бъдат събудени. При положителен резултат, следва втори етап - отсяване и създаване на генетичен център за туркменски овчарки. Трети етап, сътрудничество с местни туркменски овчари, възвръщане на алабая в естествената му среда. Четвърти етап, описване на изводите.. Тук, ако работим целенасочено, можем да запазим и развием много качества при него, но това няма да е туркменски алабай в оригиналния му тип. Ще е просто плод на успешен или неуспешен (няма никакво значение) експеримент с куче, пазач на стадата. Но няма да е туркменски алабай. И ето ти сега.. ВЕЧНИЯТ СПОР да го е..! Кучето си заслужва името, а не името кучето. Ако говорим за едни и същи заложби значи говорим за една и съща порода кучета. По-добре в конкретния случай да говорим за експеримент със средноазиатски овчарски кучета. Значи това което от МАКК отива зад граница за охрана на стада е БОК-поколение от чистокръвни кк? Правилно ли разбирам?
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
|
« Reply #505 on: March 15, 2009, 17:51:51 PM » |
|
робърт кнептър и чакала, спазвайте благоразумие - тона ви като за новодошли нещо ме дразни.. Без излишни заяждания тук, ако обичате. Намерете правилен начин да изразявате позициите си.
Това е първият път когато видях вълк и мечок в заграждения сред природата. Мечокът беше още млад и въпреки това доста внушителен. Още вървяйки към него пуснах Багира. Мълчах и се правех че няма нищо необичайно, наглеждах я с ъгъла на очите си - дали ще разпознае миризма която не е надушвала до сега, как ще реагира и т.н. Кучката си не я хъсам - по-скоро все я спирам. Ако не желая да я спра - просто мълча. Още от пътя долови миризмата, вирна носа си, присви очи и като че на струи поемаше.. Косъмът й се изправяше бавно - усетих как се налива с адреналин и се подготвя да се изстреля към мястото откъдето идва тази миризма. Вече виждах мрежата - нищо и никаква тел /за едни мечи нокти това е като найлоново перденце за човешка ръка/. Качихме се още малко на баирчето и се видя и мечока. Макар и млад, доста сериозно изглеждаше. Багира още като го видя и се изстреля към него с ръмжане.. Той вместо да тръгне да бяга, отиде право към нея. Сърцето ми се качи в гърлото - както все ми се случва да направя някоя беля.. Ядоса се и Медо, изправи се на задни крака, размаха леко лапи, после стъпваше пак на земята, обикаляше напред назад. А тя даже захапваше от време на време мрежата от бяс.. По някое време на мечока му писна. Видя че няма страшно и нищо не може да се случи реално. Седна. И Багира се поуспокои.. След което обходи цялата ограда, маркира тук там и остави тази работа да я изучава по-натам във времето. Вързах си я и слязохме към селото.
Така ме заведе и при два лъва - мъжки и женски. Пуснала съм я в парка, разхождаме се, по едно време се чува лъва - реве. Директно отлепи към мястото от което идваше рева. Спря се на около 50 метра от мене, аз не помръдвах. Започна да ръмжи и да прилайва /подканва ме да отидем да видим за какво става въпрос/. Като ме видя че прикрачих в тая посока си плю на петите. ... Пристигам аз пред клетката - наш'та фучи, от устата на лъва излизат гръмотевици, бай Бехчет ме псува че му дразним животните.. Вързах си я се махнахме. Но дори през решетка, дори през клетка и ограда - тези животни са си внушителни - само погледа им може да те накара да се наа.аш и е абсолютно безотговорно и необмислено човек да си прави подобни експерименти.
|
|
« Last Edit: March 15, 2009, 17:52:14 PM by Mad Max »
|
|
|
|
|
|
Chakala
Newbie
|
|
« Reply #507 on: March 16, 2009, 00:08:13 AM » |
|
робърт кнептър и чакала, спазвайте благоразумие - тона ви като за новодошли нещо ме дразни.. Без излишни заяждания тук, ако обичате. Намерете правилен начин да изразявате позициите си.
Тук казарма ли е и ти си стар воиник? ?
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
|
« Reply #508 on: March 16, 2009, 01:36:34 AM » |
|
Тук казарма ли е и ти си стар воиник? ? Молбата ми е да поспрем да разводняваме темата с глупости. Форумите са пространство, в което хората свободно могат да изразяват позициите си. През решетката и аз лъв надвивам сигорно има щом е толкова компетентен по вьпросите за алабаи-среда - туркмения Къде е тук позицията по темата? Доуточнявайте се, ако не щете да се драчим. Ако това ви е целта - отваряйте тема в общи дискусии и да се почваме за добре дошли..
|
|
« Last Edit: March 16, 2009, 01:40:16 AM by Mad Max »
|
|
|
|
|
robert knepper
Newbie
|
|
« Reply #509 on: March 16, 2009, 06:55:43 AM » |
|
робърт кнептър и чакала, спазвайте благоразумие - тона ви като за новодошли нещо ме дразни..
Къде е тук позицията по темата? Доуточнявайте се, ако не щете да се драчим. Ако това ви е целта - отваряйте тема в общи дискусии и да се почваме за добре дошли..
Ти за каква се мислиш тук?Тартор,модератор или собственик на форума? Дразнила се и аз се дразня че некарам ферари,ама все тая И внимавай какво си пожелаваш
|
|
|
|
|
|
|
|