Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на български породи кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 13, 2025, 14:28:30 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1102242 times)
0 Members and 16 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #435 on: March 12, 2009, 09:48:14 AM »

clover

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #436 on: March 12, 2009, 10:22:46 AM »

Някога опитвали ли сте се да се пошегувате с овчар - да ви даде едно от зрелите си кучета..
Да чуете, че за нищо не го дава. Че ако го даде повече няма да му се роди такова - Господ ще го накаже.
Вярвате ли в това поверие?
hmm
Такива твърдения/поверия/ не съм срещал и чувал от никой овчар. От къде го извади това с Господа и т.н.??  confused

Всяко едно куче което е отишло в кучкар /или развъдник/ през годините е било купено. И най-често се пазарят най-хубавите кучета на овчаря. До тук само малцина са тези дето са устояли на парата и не са си продали баш кучето. И тези малцина не са си го продали защото: 1.им е било мерак, че го имат и 2. защото са осъзнавали каква работа им върши. Останалите са считали че след като го продадат ще си намерят друго куче отнякъде си дето да им пази стадото . И така се стига до изгубване на собствения им сой.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zlatin
Full Member

« Reply #437 on: March 12, 2009, 10:24:36 AM »

Тъжната истина...

И оттам директно към надеждността да се раздават породисти кученца по разни чобани...
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #438 on: March 12, 2009, 10:44:31 AM »

По отношение на дискусията на Petko и Zlatin уточнявам.

Отглеждане със стадата в естествена среда ще е дотолкова от полза за алабая/и за която и да е сродна порода/ доколкото фитнеса ще е за едно тяло с потрошен скелет.
Няма ли го скелета(чистокръвността) всичко останало, считам за безсмислено упражнение.

Petko, наистина ме интересуват аборигенните породи в естествената им среда. Но понякога се налага те да се отглеждат и извън тази среда. Било защото средата е изменена, било защото хората не са дооценили породата и тя се нуждае от спешни консервационни мерки в контролирани условия.. Така е и с дивите видове. Конят на Пржевалски бе спасен благодарение на зоопарковата популация. И от известно време коне от тази популация се пускат отново в естествена среда в резерват в Монголия. Беспорен факт е че най-доброто което може да направят любители на дадена порода извън страната на произхода/или в страната на произхода, но извън естествения хабитат/ е да я развъждат чистокръвно и с респект към критериите и традициите на хората които са я създали като такава за да запазят генетичната основа. Вторият беспорен факт е също, че реинтродукцията в естествената среда трябва да се извърши от хора в родината на породата. За другите любители остава само да имитират отделни аспекти от средата създала дадената порода.[/i]

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #439 on: March 12, 2009, 11:57:55 AM »

Вторият беспорен факт е също, че реинтродукцията в естествената среда трябва да се извърши от хора в родината на породата.

За кучетата пазачи на стада най-важно е да работят като такива.
Къде - не е от значение. Каракачанското куче вече го доказа.  Wink

Тъй че..  naughty

Chakala
Newbie
*

« Reply #440 on: March 12, 2009, 12:03:17 PM »

това  в  търкмения  ли  е
Mad Max
Hero Member

« Reply #441 on: March 12, 2009, 12:23:32 PM »

И стига сме тъпкали на едно място..
Всеки е свободен да прави това, което счита за правилно и което го прави щастлив.
Дали вреди или помага - никой от нас не може да каже.

Аз открито си изразих мераците. За себе си съм се определила.
Остава да закрача. После е по-леко - щото връщане назад няма да допусна.

Тези дето мислят, че съм права ще ме подкрепят, може би последват. /своевременна цедка/
Другите да са живи и здрави!

С клубове и простотии нямам намерение да се занимавам. Едва ли ще ми стига времето. Тук ще ми е полезно инициативата да е на някой с мислене сходно на моето.
 smile

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #442 on: March 12, 2009, 12:29:40 PM »

Вторият беспорен факт е също, че реинтродукцията в естествената среда трябва да се извърши от хора в родината на породата.

За кучетата пазачи на стада най-важно е да работят като такива.
Къде - не е от значение. Каракачанското куче вече го доказа.  Wink

Тъй че..  naughty

Неправилна постановка.
Да, ама има значение.

Критериите за селекция при едни теренни и климатични условия на средата в съчетание с овчарските традиции, методи на паша и не на последно място хищниците които обитават територията са от голямо значение. Едни качества са нужни за да се брани стадо от чакал, други за да се брани от вълк или мечка, трети за отпор срещу пума, рис или ивичеста хиена и четвърти при липса на хищници.
Поразмишлявай от къв зор базата и стадата на СЕМПЕРВИВА са в Пирин, а не например в Пловдивското поле или из Добруджа?

Някъде по-нагоре се оправдаваше за липсата на конкретни консервационни мерки за алабая(вкл клуб) с неопитност, с липса на информация от извора и т.н. на персоните които употребяват това породно име за кучетата си. Само ще отбележа че информацията с която разполагат "алабаистите" сега е несравнимо по-голяма от тази с която ние разполагахме започвайки работата си с каракачанското куче. И при това им е е поднесена на тепсия. Ние нямахме под ръка книги за породата, студии, снимки и бази данни в интернет, статии, регистри, нямаше Горохов който да е обикалял и събирал данни за да ги ползваме на готово. 
И пак стигам до там, че се иска характер, решимост и постоянство за да иницираш и осъществиш програма за съхраняване на порода. Всичко с което сега разполагаме като архив и знания е било събирано лично от човек на човек, от кошара на кошара.. Радвам се също че по пътя срещнахме и други хора запленени от каракачанеца и заредени с тази решимост и постоянство в преследване на целта.
Ей това не виждам сред "алабаистите" - ясна цел, решимост и постоянство  в преследването и. И за това твърдя че няма да има резултат докато човешкият материал не е с нужните качества.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #443 on: March 12, 2009, 12:32:54 PM »

Но имахте кучетата по овчарниците в родината си.  Wink

Проектът за съхранение на порода в естествената й среда го поставям за цел. В тази посока ми се ще да ходя - споделяла съм. Като порасна ще видя дали съм достатъчно силна.
« Last Edit: March 12, 2009, 12:34:57 PM by Mad Max » Logged

petko
Hero Member

« Reply #444 on: March 12, 2009, 12:43:22 PM »

Ако знам, че едно животно иначе би било със стадо, никога не бих го взел. Е, освен ако не намеря последните два чисти азиата...
Точният пример тук е дали човек би взел костенурки или таралежи или сърничка, за да си ги гледа в двора

.....ako znaesh .mi znai prichinata da ima podobno razvujdane na chobanski kucheta sa "jelaeshtite da imat samuraiski mech"
prilichash mi na onezi deto vzemat maimunki samo ot magazin ako maika mu e otrepana v djungklata ne biha go vzeli shtoto te ne sa takiva hora ,da ama ima drygi deto namirat nachin da gi zakarat v magazina .ako nima koi da gi kupva sus sigurnost niama da gi ima i v magazinite .taka li e .niakak si si miesh guznata syvest s tova che taka ili inak tova kuche ne bi bilo chobansko

-------
Много взе да ги разбираш и ти - САО, МАО, алабала...
Всичко това е една порода. Всичко, що е мелез, копира само названието...

Кво са ти се забили тия гранули и калций в главата не разбирам...

Кефят ме форумни лъвове като теб.
Описват един "идеален газ" и сами си се възхищават.
Ти що не ядеш само от гората. Зарежи магазините. Бъди автентичен.
Имаш "визия", която е като моята. Стъпките към нея не ги виждаш.  
ot vas se ucha sao go pisha bok a alabaia kk prdi kinologiata ,shtom kazvash che sa edna taka da e ,samo che ne sym syglasen che tvoito e edno s niakva si kranta iz turkmenia de vyrvi sled ovcete

kakvo sa mi se zabili granulite li ...kogato vzemesh da gledash kravi kato men shte vidish razlikata v tova kak edin organizym priema razlichno hranata ,nashite mogat da oceleiat i s malkoto jilava pasha prez zimata kulturnite iskat iarma zashtot sa selektirani s takava hrana

kefi se ovco ,po dobre forumen luv otkolkot zabludena ovca ,
shto ne iam ot gorata shtoto ne iskam ma i ne tvurdia che sum avtentichen nali?

Бля-бля!
Уфси съм пасъл. Но не това е най-важното..

За лъва - ако имаш само два лъва, последните останали, иди ги пусни в саваната. И ги остави сами да се борят за трона - помежду си, с хиените, биволите.... Гений!

toi i dedo mi e pasal ama krai malata po dva chasa sutrin i vecher
ako gi syhranivash kakto triabva te niama da sa dva e niama da sa plodiat kato u zoologichaskata gradina i da gi izrajda akusherka ,polovinata she umrat predi da sa porasnali niama i da gi trepe bivol nito hiena da gi podiajda .she ti razpraviam edin vic
edin manga si sedial s kojuha na dvora a pokrai nego cigancheto boso shtuka minal bial chovek i go popital nego li e sram ,shto be kazal mango be moje da umre mu kazal onzi ,moje kazal mango ama ako ne umre znaesh li kuv iak ciganin shte stane?

..moje bi prosto e otminala erata na samuraite ako e taka neka izchezne i mecha a ne pikliovci da go nosiat
Да, разбрах КараКитан. Точно за това му бяха думите. За лиспващата база, поголовието, на което да се стъпи и да се прави естествена селекция. Напъни се малко!

"Чай ли ще пиете или кафе?"
"Бутилка 18-годишно уиски. С бадеми."

karakitan kaza che sme imali kucheta za dve porodi kude izbega vtorata ? chobanite li i ebaha maikata ,meraka na pikliovci da gi razkarvat na sindjir i da se nadkurvat na koi e po goliamo..oh izviniavam se .ot opita da se selektira v izkustvena sreda sega niamalo baza dryn dryn i da imashe pak neshto drygo shteshe da ima
oficialnata kinologia samo za eksterior ,ne uspeiat li da ia suchetaiat drygata shte izchezne shte se promeni ,no zapazi ne

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #445 on: March 12, 2009, 12:48:57 PM »

И стига сме тъпкали на едно място..
Всеки е свободен да прави това, което счита за правилно и което го прави щастлив.
Дали вреди или помага - никой от нас не може да каже.

Аз открито си изразих мераците. За себе си съм се определила.
Остава да закрача. После е по-леко - щото връщане назад няма да допусна.

Тези дето мислят, че съм права ще ме подкрепят, може би последват. /своевременна цедка/
Другите да са живи и здрави!

С клубове и простотии нямам намерение да се занимавам. Едва ли ще ми стига времето. Тук ще ми е полезно инициативата да е на някой с мислене сходно на моето.
 smile
Вредите и ползите са лесни за преценяване още на фаза планиране. Независимо дали за извършващият действията или за други персони или каузи. Умните хора се учат само от наблюдение и от чуждите успехи и грешки. Има и други дето се усещат чак когато кермидата им падне на  главата.. но пък тогава често наистина няма връщане назад към живота.

От тук заключавам, че просто искаш да си чешеш някаква лична си твоя краста. Защо тогава се напъваш да го представяш на публиката като действия за опазване на породата Туркменски Алабай. Интересно какво влагаш в израза "мислене сходно на моето". Да не би да е -който ръкопляска(независимо защо) е приятел. Който критикува -неприятел.  naughty

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #446 on: March 12, 2009, 12:53:42 PM »

Именно.
Много си прозорлив.
 winkiss

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #447 on: March 12, 2009, 12:55:02 PM »

Но имахте кучетата по овчарниците в родината си.  Wink

Проектът за съхранение на порода в естествената й среда го поставям за цел. В тази посока ми се ще да ходя - споделяла съм. Като порасна ще видя дали съм достатъчно силна.

lol
Имахме и се постарахме още да има. Въпросът е че дори и сготвената и смляна информация не успяват алабаистите да организират правилно, камо ли сурова ако трябваше да дъвчат.

И кога най-после ще пораснеш и ще си достатъчно силна? На 60?  notworthy

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #448 on: March 12, 2009, 12:56:05 PM »

Не. На двеста и шейсе.  naughty

petko
Hero Member

« Reply #449 on: March 12, 2009, 12:56:29 PM »

Умните хора се учат само от наблюдение и от чуждите успехи и грешки. Има и други дето се усещат чак когато кермидата им падне на  главата.. но пък тогава често наистина няма връщане назад към живота.
.dai primer za uspeshno suhranena chobanska poroda ,ostavam s vpechatlenieto che maremata ti vliza v ideala ,ot koi se uchish za kucheto ni?imam vpredvid ne greshki a pravilno izvurvian put

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Pages: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 170
  Print  

Jump to: