Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 13, 2025, 10:39:36 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1101946 times)
0 Members and 18 Guests are viewing this topic.
Zlatin
Full Member

« Reply #405 on: March 09, 2009, 20:10:41 PM »

Не се закачам просто изводът който си направил е същият като моя.

Хм, мислех, че си от масовката. От сектата.
Явно си порастнал.
Промени си ник-а на Golemia.  Wink
Zlatin
Full Member

« Reply #406 on: March 10, 2009, 09:10:39 AM »

-= Един Мъж, Една Дума =-

-= Не се смей на този, който прави крачка назад, защото може да се засилва =-

-=  Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство! =-

-= Един за Всички, Всички за Един =-

ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ

Напоследък се заинтересувах от различни марки гранули.
Видях и твоите, БовсерБери.
Ти имаш ли някакви наблюдения дали песовете им се кефят, усвоимост, етц.?
Какви видове има? Или е само една, подходяща за кучета, котки,?
С две думи - похвали ги, защо да изберем тях за азиати?

Отделно ме озадачи цената. Или по-скоро разликите в нея:

http://www.martenbg.com/f/index.php/topic,902.0.html
Продава се гранула внос от Испания
BONMASCOTA
superpremium

10кг-30лева

тел.0886111491 гр.Пазарджик
[email protected]

http://focus.bg/cgi-bin/info.cgi?rnom=19&srnom=9&id=kf3ivroa
Продава се гранула внос от Испания
BONMASCOTA
superpremium

10кг-25лева

тел.0886111491 гр.Пазарджик
, e-mail: [email protected], тел.:0886111491, град Пазарджик, Център (17:03 часа на 22.2.2009 г.) 

Специално увеличение от 20% за посетителите в Мартен ли има?
bovser-beri
Jr. Member
**

« Reply #407 on: March 10, 2009, 12:11:12 PM »

едното е с отстъпката

bovser-beri
Jr. Member
**

« Reply #408 on: March 10, 2009, 12:21:03 PM »

нямам наблюдение, но храната е истинска Испанска.
синята е 27% протеини
бялата е 23% протеини

от скоро храним с нея
на бялата се кефят повече

petko
Hero Member

« Reply #409 on: March 10, 2009, 15:15:24 PM »

Дори и да се опитваш да се закачаш, ще ти отговоря:

НЕ!

п.п. аз съм от атеистите - не мисля, че породата е подходяща за това (тя е много повече от това)   Wink
  lol kakvo e be

chobansko kuche stva za bodigard ama prez 16 vek 

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
petko
Hero Member

« Reply #410 on: March 10, 2009, 17:07:30 PM »

Ванко така е. Мене ме шашна това, което сподели Данди. Тя за каква селекция говори само - двумесечно кутре да догонва отдалечено стадо. Да се тества куче на мечка - за какъв тест за характер става дума само!
И за ценностите е така - неизбежно е да се робува на времената и техните нрави за съжаление. Както и тази му функция, че животновъдството умира в традиционния си смисъл - пасищното. Защото не е достатъчно доходен поминък.

Така. Rex констатацията ти е добра. Какво правим? Какво прави всеки от собствениците на САО или Алабай?
Аз за себе си знам. Не седя да се вайкам из форуми или по седенки. Правя така, че да бъде съхранена средата която е създала Каракачанските кучета. Включително чрез участие с колеги в създаване на специализирани мерки за защита на пасищното животновъдство в планининските и полупланински райони на България. С участие в опазване на местни породи пасищни животни. А също и чрез работа за опазване на едрите хищници в България. Това се нарича комплексен подход за решаване на проблема.

Това което написах в последните ми постове в мартенбг бе, че хора които подеха инициатива за така нареченият БРФК клуб за Туркменски Алабай, нямат качествата, нужни за да доведат нещата до успешен край/а може би и не искат/. Възможно е да се перфектни шоу изложители, или гледачи на кучета, но това не е достатъчно. Искат се други качества. Едни от най-важните са постоянство в цели и ценности и решимост за отстояването им. Някой може да ми се сърди, но така смятам.
Липсата на реални стъпки в посока за опазване на породата, една година след инициативата за сформиране на този клуб само потвърждава мнението ми.

abe davaite kucheta na chobani be tva e istinata ,v zoologicheska gradina maimuna ne se zapazva
vsichki pitat kak maunata da se zapazi v zoologicheskata gradina ,mai ne e rabota za vas pritriabvali li sa vi chobanski kachestva sled kato niama da vi triabvat?

zatva i p[itah i razpitvah za raznite  mu programi za paleta ma mai i tam mirishe ne se govori hich za tova tuk ,a e moje bi edna ot nai dobrite nasoki ,zashto?

Zlatin
Full Member

« Reply #411 on: March 10, 2009, 17:57:29 PM »

abe davaite kucheta na chobani be tva e istinata ,v zoologicheska gradina maimuna ne se zapazva
vsichki pitat kak maunata da se zapazi v zoologicheskata gradina ,mai ne e rabota za vas pritriabvali li sa vi chobanski kachestva sled kato niama da vi triabvat?

zatva i p[itah i razpitvah za raznite  mu programi za paleta ma mai i tam mirishe ne se govori hich za tova tuk ,a e moje bi edna ot nai dobrite nasoki ,zashto?

Без да ми се е налагало, съм убеден, че да намериш подходящи стопани за кутрета е МНОГО по-трудно отколкото изглежда. Дори да ги подаряваш...

А на чобаните, ако наистина им трябва, ще са готови да платят за добро куче!

А иначе в най-честият случай, пътят на подареното кутре е много несигурен. Вероятността да бъде продадено (или бартер) е много голяма.

Специално за "нашата" порода е още по-голяма вероятността да отиде на някой ринг, да бъде заплодено на съседското и пр.

На кой му трябва чистопородност в действителност...
rex
Hero Member

« Reply #412 on: March 10, 2009, 18:24:01 PM »

Най-парадоксалното за мен е, че кучета произлезли от чобански кучета, в момента са недостъпни за самите чобани - хората, за които както каза Данди, стойността на доброто куче не се измерва с пари. А сега за такова куче се търсят пари, поне колкото за десетина овце. И то в случай, че е родено тук, а не е импортно, защото тогава може да го заформим на едно прилично стадо.  И става така, че чобанинът не може да си позволи да купи внуците на кучето си, което е подарил на някого. Просто нещата са много извън контекста си.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zlatin
Full Member

« Reply #413 on: March 10, 2009, 19:29:11 PM »

Хората им дават по над два хляба на ден, ние си мислим, че кучета гледаме...:

http://www.maximus-hanmo.com/forum/viewtopic.php?p=13565#13565

Mirco Crocop

dj_kosta написа:

Аз винаги давам хляб с готвеното,Кучето ми е на 1 и 1 мес. и при едно хранене давам повече от полувината хляб.На ден изяжда малко по-малко от 2 хляба.Никога не съм давал само сух хляб да яде.
Нямал съм проблем с това.След като е свикнало кучто с яденето на хляб няма да има проблем.

Поздрави

Два хляба на ден е добре.
Явно добре се храни.

Поддържай го така!
Юнак е той!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #414 on: March 10, 2009, 22:51:43 PM »

Нямам никакво намерение да гася ентусиазма, който витае от известно време по отношение на овчарското отглеждане на алабая. Но мисля, че е добре да направя малък коментар.
Наблюдавам зараждане на много високи очаквания, че евентуално работно използване на алабая със стадо ще е панацея за съхраняване на неговата породност.
Да, традиционното използване ще подпомогне съхраняване на качества, НО ЕДИНСТВЕНО ако в основата стои ЧИСТОКРЪВНО РАЗВЪЖДАНЕ. Да се разчита основно на средата, че ще отсее породното е неуместно и може да има тежки последици за породността при положение, че се касае за изключително малобройна потенциална популация с която трябва да се извършва селекция.
Просто подсказвам, че пред развъдчиците на алабаи стои първи и основен проблем/етап/ - осъществаване на чистокръвно развъждане и обособяване на контролирана чиста популация. Едва стъпвайки на тази основа може да се мисли за надграждане с етажи един от които е тестване в работна среда със стадо.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zlatin
Full Member

« Reply #415 on: March 10, 2009, 23:01:16 PM »

Много точно казано!  clap

Да се зафащаме!
Нямаме достатъчно качествен материал.
Бойко каза, че почти не е останал такъв...
Тодор Живков пък каза "И деца ще направим".
 lol
Mad Max
Hero Member

« Reply #416 on: March 11, 2009, 09:19:16 AM »

p.s. Виждам, че доста постове са претърпяли по-късна корекция от автора им. naughty

Ами понякога изяждам букви, или думи в бързината. За това повечето ми постове са редактирвани в последствие без да се изменя смисъла.  smile

Съветът ти е много ценен  notworthy
рекс, не можах да разбера поста ти..  dontgetit надявам се, за добро,
поздрав!

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #417 on: March 11, 2009, 13:12:52 PM »

Така нареченият съвет е коментар за нещо повече от очевадно. Все още не съм чул и видял някой да строи къща от покрива към основата.
Но пък е факт, че никой не можеш да спреш да опитва да ходи на глава и да мисли с крака.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #418 on: March 11, 2009, 13:34:16 PM »

smile  in_love

petko
Hero Member

« Reply #419 on: March 11, 2009, 16:44:28 PM »

Най-парадоксалното за мен е, че кучета произлезли от чобански кучета, в момента са недостъпни за самите чобани - хората, за които както каза Данди, стойността на доброто куче не се измерва с пари. А сега за такова куче се търсят пари, поне колкото за десетина овце. И то в случай, че е родено тук, а не е импортно, защото тогава може да го заформим на едно прилично стадо.  И става така, че чобанинът не може да си позволи да купи внуците на кучето си, което е подарил на някого. Просто нещата са много извън контекста си.

tva sum go kazval

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 170
  Print  

Jump to: