Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 12, 2025, 18:33:01 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1100586 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #285 on: March 05, 2009, 15:57:53 PM »

Другите да ти кажат, нямам време в момента.

dandi
Hero Member

« Reply #286 on: March 05, 2009, 16:21:36 PM »

"a za tazobedrenata displazia neshto she mi kajesh li ?"

И аз бих искала да знам какво е това тазобедрена дисплазия.И аз като Петко не знам каква е тази болест.
STARTER
Hero Member

« Reply #287 on: March 05, 2009, 17:18:29 PM »

Болест, дето не вирее при тебе Дънди. Не се притеснявай за нея.

"Тазобедрената дисплазия представлява увреждане на тазобедрената става, при което бедрената кост не приляга добре в гнездото на ставата. Болестта по принцип се развива през първите две години от живота на кучето, като - в зависимост от степента на тежест - води до силни болки, прогресивно окуцяване, възпаление или артрит на засегнатата става."
rex
Hero Member

« Reply #288 on: March 05, 2009, 17:19:22 PM »

http://www.dalportal.net/content/view/32/27/lang,bg/

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Mad Max
Hero Member

« Reply #289 on: March 06, 2009, 06:40:17 AM »

Разбирам я като дебаланс на задните крайници, оттам се отразява на всичко останало..

Може да се забележи като провлачване на задните крака /в кал и сняг личи най-отчетливо/, олюляване, честа умора придружена с натоварено дишане, сумтене; потреперване на бедрата при движение; казвали са ми, че има степени в които дори се чува как хрущят ставите към таза; изместване на опората в предната част на трупа; слабо развита мускулатура на задните крайници, за сметка на предната част на трупа и др.; отразява се и психически - забелязва се унилост, мудност, отказ за храна; загуба на тонус..

Тези неща съм ги виждала по градските паркове при кучета, в последствие с документирано доказани ТБД.
« Last Edit: March 06, 2009, 06:58:24 AM by Mad Max » Logged

rex
Hero Member

« Reply #290 on: March 06, 2009, 07:05:30 AM »

В нашия случай (може би поради тежката форма) дисплазията си пролича още някъде на 3-я месец, когато започнах да извеждам кученцето. Отначало нямаше проблеми с постановката на задните крака, които към мисля 8-я месец вече се събраха в идеален "Х" при скакалките. От малко кученцето не можеше да бяга - при игра с други кучета се хвърляше към тях, и ако не може да ги настигне - спира. Иначе активен и много жизнен, включително и при боричкане на земята. Към 4-я месец започнаха видимите изменения в  движението на задните крака. Кучето като вървеше "гасеше фасове" - правеше въртеливи движения с лапите, при които бедрата се изнасяха нетипично навътре. При такава тежка форма идват и проблеми със здравите крайници - в стремежа да не се претоварва таза, се преуморяват предните крака, чиято постановка също става неправилна.  Типични са "заешките подскоци", ако кучето все пак рече да бяга. При разходка кучето проявяваше голямо желание да се движи, но на интервали сядаше/лягаше да си почине.
Мисля, че при ТБД явно има ремисии и обостряния, защото в определени дни кучето направо не можеше да излезе от къщи, а в други дни с удоволствие е изминавал 2-3 километра, разбира се ходом.
С израстването на песа, проблемът се фиксираше все повече и повече. В момента е  с буквално събрани бедра на задните крака, като почти всеки месец пие обезболяващи с антивъзпалително действие. Сменихме градския терен със селски, а храната в момента е натурална - меля му царевица, жито и някои други работи, а към запарената каша добавяме месо. Доста по-раздвижен е, откакто спи на открито, но проблемът продължава да се задълбочава.
Кучето трябва да е фино, демек да е на диета цял живот. Много кила са убийство за него и със сигурност ще доведат до тотална инвалидизация. Както и връзването на синджир или затварянето в клетка. Най-добре е кучето да е пуснато, та само да дозира честотата и продължителността на движенията си. По-често, но по-за кратко според мен се отразява добре. Поне такива са ми наблюденията.
В момента кучето ми е на година и 9 месеца и е сладкиш цял от две части - предна и задна половина, които са все едно на различни животни. Поради проблемите, предната част се замускули доста, отворени гърди и здрави крака, но с неправилна постановка. Отзад - тесни и събрани бедра, затруднено движение.

Mad Max
Hero Member

« Reply #291 on: March 06, 2009, 07:20:36 AM »

Пффф..  wallbash crybaby

За съжаление винаги има риск това да се случи на когото и да е.. Вярно е, хората които не отглеждат породите кучета по предназначението им и в средата им на формиране са способни да сведат риска до минимум като изискват документи за здравословно състояние на максимален брой от известните предци и на свой ред също правят такива..

Туркмения не е на Балканският полуостров..
Едно е логично, ако кучетата не успеят с времето и поколенията си да се приспособят към новаторските потребности, изменения климат и т.н.; то те ще претърпят коренна промяна, или ще бъдат заменени с друга порода.

rex
Hero Member

« Reply #292 on: March 06, 2009, 07:56:54 AM »

Много ме "кефят" обяви от типа - "Продавам кученца САО от едри и злобни родители. Бащата на бащата е внос от Русия, майката също е хубава."  С което се изчерпва цялата информация, която е налична при продавача.
Или на въпрос - "родителите имат ли тест за ТБД?", отговорът е "да, проверих откъдето ги купих - всичко е наред". Ама ако тези родители са закупени като малки палета, възниква въпроса какъв тест им е правен на тая крехка възраст ?!?
Страшното тука е, че такива продавачи наистина не знаят какво произвеждат и продават. Нито какво могат да причинят с чистосърдечния си ентусиазъм. Защото после като дойдат проблемите, вече е късно за реакция. И започват караници и сърдини.
А това, че никой не е застрахован - друга тема е. В смисъл при коректно водена документация на родителското тяло -ами няма какво да кажеш братче, такив ти бил късмета наистина. Но това при условие, че всичко възможно е било направено. Защото иначе съмненията няма как да не останат ...

petko
Hero Member

« Reply #293 on: March 06, 2009, 16:17:36 PM »

rex ne iskam da byda grub ama ako imam takova kuche she go zastrliam ....da ne se muchim i dvamata ...niakude biah spomenal che imam gonche na ime topal(sakat demek) ,taka kakto mi go obiasniavash tvoito e deset pyti po zle ot nego

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Zlatin
Full Member

« Reply #294 on: March 06, 2009, 16:25:00 PM »

rex ne iskam da byda grub ama ako imam takova kuche she go zastrliam ....da ne se muchim i dvamata ...niakude biah spomenal che imam gonche na ime topal(sakat demek) ,taka kakto mi go obiasniavash tvoito e deset pyti po zle ot nego

А гончето що не го гръмнеш?
Не се заяждам. Разбирам ти логиката. Отстрани изглежда лесно решение.
Обаче никак не бих искал да съм в на Рекс обувките и да трябва да го взема....   no
petko
Hero Member

« Reply #295 on: March 06, 2009, 16:28:39 PM »

shtot goni zabeleji? a negovoto v kondicia i uspokoitelni izminava dva kilometra ..ako mojeshe da ghovori

pp az sum iza eftanaziata pri horata de  lol

Zlatin
Full Member

« Reply #296 on: March 06, 2009, 16:31:21 PM »

shtot goni zabeleji? a negovoto v kondicia i uspokoitelni izminava dva kilometra ..ako mojeshe da ghovori

ако е разбрало кво ще стане ако спре "да гони" е ясна работата
 lol

май и аз...   confused
petko
Hero Member

« Reply #297 on: March 06, 2009, 16:43:02 PM »

ако е разбрало кво ще стане ако спре "да гони" е ясна работата
 lol

май и аз...   confused
pochti sym siguren che si imal bolen rodnina.za goncheto she sa setish

rex
Hero Member

« Reply #298 on: March 06, 2009, 16:45:13 PM »

Петко, не си груб - такива са реалностите. Пък за такова решение - дай Боже да не идва време да се взема, сега не ми се и мисли, честно да ти кажа.

Zlatin
Full Member

« Reply #299 on: March 06, 2009, 16:48:33 PM »

pochti sym siguren che si imal bolen rodnina.za goncheto she sa setish

"врачуването" не ти е силата, ша знайш!

хората се учат от грешките си, а умните хора от грешките на другите !!!

при теб всичко ли е на база минал опит?
мисловната дейност не спорИ ли?

Wink

(разрешавам да ме затапиш, ама последно, за да не разводняваме темата  lol)
Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 170
  Print  

Jump to: