Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 12, 2025, 15:26:03 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1100532 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #255 on: March 04, 2009, 12:36:47 PM »

Рексо, Рексо..
Баш в болното място удряш.. Нямам опит, повърхностни са ми знанията, но ще нахвърля мислите дето ми се въртят из главата..

Жив и здрав да е бай Минчо, запомних му думата: "Едно чобанско куче снага трябва да има".. Ако има проблеми и болежки в таза колко ще ходи със стадото, до колко ще се чувства пълноценно да си върши работата? И в същото време да си остане нормално /психически/.. Половин година, една, две.. После?
До там.
Това си е най-добрата проверка. Природен подбор.

Изкривиха се хората, амбициите им.. Висим по апартаментите с тези кучета и ставаме абонати на докторите - да ходя аз да я снимам - къде? Да ми разчитат снимката - КОЙ? Как? Един път изкарват едно куче с дисплазия, втори път го изкарват без.. Не им вярвам на лекарите, търговци са - кога как им изнася.
Вижда се когато едно куче си е здраво и когато не си е. Какво предава нататък..

Риск винаги има - само естествената среда и правилната потребност са способни ОБЕКТИВНО да отсеят тея рискове.. Трябват четирима, петима луди да дадат тоя шанс и да се види накрая кое и що за стока е.. Тогава да говорим за здрави кучета.

Относно питомната популация - чиста руска рулетка - кое е от гледане, кое е от наследственост, кое е от климат, от пето, от шесто.. Хвърляй боб и гадай. Несериозна работа и безотговорна.. После търговските трикове и тъй, накрая ти си виновен щото ти си отишъл подбрал, взел и т.н. Някой да те е бил по чутурата? Не е.
Отговорността за подбора си е наша. Изискванията - също. Всеки трябва да знае с кое може и с кое не иска да прави компромис.
Сръдните после са ми много смешни.. И па са ни виновни другите, щото видите ли, били сме балами и сме вярвали че от Витоша изригва лава..
 smile

Mad Max
Hero Member

« Reply #256 on: March 04, 2009, 13:05:50 PM »

Уникален кадър..  smile

notworthy

smile

http://animals.howstuffworks.com/mammals/african-buffalo-defense.htm
« Last Edit: March 04, 2009, 14:28:29 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #257 on: March 04, 2009, 13:41:54 PM »

biggrin

http://el.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo25989.htm
http://www.fantom-xp.com/wp_15__White_Lion.html

« Last Edit: March 04, 2009, 13:59:57 PM by Mad Max » Logged

rex
Hero Member

« Reply #258 on: March 04, 2009, 18:36:15 PM »

Изкривиха се хората, амбициите им.. Висим по апартаментите с тези кучета и ставаме абонати на докторите - да ходя аз да я снимам - къде? Да ми разчитат снимката - КОЙ? Как? Един път изкарват едно куче с дисплазия, втори път го изкарват без.. Не им вярвам на лекарите, търговци са - кога как им изнася.
Вижда се когато едно куче си е здраво и когато не си е. Какво предава нататък..

В това отношение съм се доверил напълно на докторите Пейчев и Коджабашев - мисля познаваш ги добре. Големи професионалисти и големи хора. У тях няма търговска нагласа. Безкомпромисни специалисти. Лично аз шапка им свалям на тези хора!

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member

« Reply #259 on: March 04, 2009, 19:20:18 PM »

И най-важното по темата със снимките - снимането на едно здраво куче може да покаже само това, че то няма дисплазия. Нито повече, нито по-малко. Другото е отклонение от доброто здраве и въпрос на тълкуването му.

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #260 on: March 04, 2009, 20:01:57 PM »

Темата за дисплазията е сериозна. Но не е по-важна от менталното здраве на кучетата и физическите им възможности да работят. А именно последните две интересуват ползвателя-овчар.

Тъй като темата се развива в контекста на куче пазач на стадо ще споделя персонални впечатления. А те са че не съм виждал  овчарско куче(работещо) да проявява индикации за проблеми със ставите. Да се твърди, че сред тях няма носители на предразположеност към такива заболявания ще е грешка. Смятам, че причината за липсата на проявления на заболяването сред тази популация е основно в екстензивното отглеждане. Натурална храна. Храна базирана на въглехидрати(качамак, неквасен хляб..) и с ниски нива на протеин. Но високоусвоим протеин от мляко и млечни продукти. Свобода на движения. Живот под открито небе с всички климатични екстри. Считам че ключа към здравите и работоспособни кучета при овчарите в Балкана е в това екстензивно отглеждане и заради отдаване на предпочитание при селекция на умствените(характеровите) характеристики на кучетата пред красотата и големината.

Считам, колкото и парадоксално да звучи, че проявленията на дисплазията се повишават именно в резултат на увеличеният интерес, любов и грижи на хората за техните домашни любимци. Това съчетано със селекция в посока на самоцелна физическа преразвитост довежда до проблеми.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zlatin
Full Member

« Reply #261 on: March 04, 2009, 22:07:27 PM »

Вярно интересна и малко тъжна тема...

Аз бих добавил към изложението на Каракитан, че не толкова условията на живот спомагат да няма ТБД при работещите кучета, колкото естествения им подбор.
Кое е потвърждение на част от тезата на Рекс.

Защото кутре с унаследена тежка форма на дисплазия няма как да оцелее на двора. Чобанинът няма да го гледа като теб, Рекс! Защото има още 6-7 малки. Здравите оцеляват. Другите не. Съдба.

В цивилизованият, апартаментен живот, ние, хората, поемаме малко ролята на съдбата. Даваме шанс на тези, които иначе не биха имали такъв...

Помня добре една дискусия между Петко и Еждан за кангалите. Еждан обясняваше какви хормони и пр им бие, за да оцелеят 8-9 (всички) малки и при какви хубави домашни условия, а Петко в типичен негов стил го предизвика това ли е аборигенната селекция и даде пример как иначе се кучат в най-близката драка. На което Еждан откровено си призна, че не може да си позволи да загуби малко, което примерно би струвало 1000 кинта...
Мисля, че този пример е доста обобщаващ съвременната ситуация.

Във връзка с всичко написано дотук, няма да се съглася с Мад Макс, че може визуално да се разбере едно куче има ли или няма ТБД. За най-тежките форми определено. При работещи псета със стадата оцеляването може да е достатъчно. Но при развъждане модерно в апартамент/развъдник, ако не се познават няколко поколения, мисля, че се поема немалък риск.

За някои от познатите ни кучета доскоро имаше изказвания в стил "Кучето е кастрирано, защото има дисплазия, а всички ветеринарни лекари в моя град казват, че е напълно здраво"...
rex
Hero Member

« Reply #262 on: March 05, 2009, 05:53:39 AM »

Дамм, прави сте. Май май всичко идва от това, че една работна порода кучета е извадена от "контекста" си. И вече не работи.
Прав си Златине - чобанин  гледа куче за да ползва работните му качества, едва ли би държал такова, което не може да работи. Това е проблем при САО/алабая - в България поне май никой не ги гледа за работа. Явно твърде много се изнежват кучета, които трябва да не са изнежени.
Но така или иначе - "декоративното развъждане" е практика. Аз съм на мнение, че кучета-разплодници твърдо трябва да се снимат - за да се минимизира риска от мултипликация на един такъв сериозен проблем. До колкото е възможно поне.

Mad Max
Hero Member

« Reply #263 on: March 05, 2009, 06:46:33 AM »

"Едно овчарско куче снага трябва да има" - бай Минчо

Ако си мислиш, че някога, някой от тях, Златински, си е водил кучето да го снимат ветеринари, за да знае здраво ли е, или - не, лъжеш се. Как разбират според тебе? Според мен виждат с очите си, още от кутрета баш овчарите си подбират най-здравите и си ги оставят.. Няма място за неработоспособни гърла по кошарите.

Mad Max
Hero Member

« Reply #264 on: March 05, 2009, 06:59:42 AM »

Единственият човек, който се осмелява да снима кучетата и обществено да излага резултатите е господин Събев. До колкото го познавам съм сигурна, че се е обърнал към най-добрите..

Което ме подсеща - резултатите на Бабур, например, потвърждаваха наличие на едностранна дисплазия. Баяза няма, до колкото помня. За Орльо не помня. Багира не съм я изследвала, нямам и намерение.. За мен тя е доказала, че е физически здрава.. Тапията е нужна на тези, които сами не могат да дадат обективна оценка /имат съмнения, не могат да преценят/, или за да послужи за доказателство пред трети лица в защита на Дума /а думата си защитават хора къде им се случва да я обръщат, принципно говоря/.

А щом един животновъд сам не може да прецени обективно - кое как и защо, би следвало, че просто призванието му е в нещо друго..

Mad Max
Hero Member

« Reply #265 on: March 05, 2009, 07:57:46 AM »

Бовсер
 blush

Mad Max
Hero Member

« Reply #266 on: March 05, 2009, 08:04:07 AM »

in_love

rex
Hero Member

« Reply #267 on: March 05, 2009, 08:19:09 AM »

Кристина, по-скоро иде реч за тест за ТБД за неработещи животни - такива, които не живеят в естествената си среда, а дават страшно много приплоди. Каквито са всички познати за мене САО в България - неработещи в традиционния смисъл на думата. И няма една работна среда, която да индикира наличието на проблем, след което да го игнорира.
Златин даде як пример с кангалите - всички да оцелеят, защото целта е количествено развъждане на база дадени родители, а не И подбор по качества на приплодите.
Не говорим и за конкретно куче, а отделно всеки преценя сам за себе си. Ти примерно нямаш доверие на лекарите и преценяш, че кучето ти е здраво. Аз пък разчитам и на лекарски консулт и на личните си наблюдения за кучето ми. Айде на мойто му се вижда проблема от самолет, но дори да беше видимо здрав -  бих го снимал. Особено ако бях преценил, че някой ден може да стане баща това куче. Просто моралният ангажимент към бъдещи собственици на произведени и продадени кутрета е огромен. Не че някой е застрахован и при здрави родители не може да се родят приплоди с проблем. На всеки е ясно. Въпросът е каквото може да бъде направено и да се минимизират проблемите.
Много ме заинтригува споделеният опит на КараКитан - досега не бях поглеждал на дисплазията като едно латентно състояние, което е възможно твърдо да остане латентно. Бидейки повлияно изцяло от средата. И на този фон тезата за релацията дисплазия-грижи/внимание, никак парадоксално не звучи.

Zlatin
Full Member

« Reply #268 on: March 05, 2009, 08:47:00 AM »

"Едно овчарско куче снага трябва да има" - бай Минчо

Ако си мислиш, че някога, някой от тях, Златински, си е водил кучето да го снимат ветеринари, за да знае здраво ли е, или - не, лъжеш се. Как разбират според тебе? Според мен виждат с очите си, още от кутрета баш овчарите си подбират най-здравите и си ги оставят.. Няма място за неработоспособни гърла по кошарите.

Определено писането ти е по-силната страна от четенето...

Никъде не съм писал, че чобаните им правят снимки. Това е абсурдно.
Само ще кажа, че чобаните и Фронтлайн не им слагат. И празимек всеки месец.

Той си гледа стоката. Има няколко кучета. Някоя кучка ражда 6-7-8. От тях оцеляват само част. От оцелелите само НАЙ-СИЛНОТО се размножава, защото иначе другите му нашокват кофата и нема секс... lol  Няма как куче, което не може да се изправи на задните си крака, да победи другите мъжкари в борбите за женските! Автоматично само най-добрите гени се предават, другите изчезват по естествен път. Както е с всички животни в природата в продължение на милиони години...

Ние, хората, сме за таковане. Животните не са виновни. Те без нас по-добре биха се справили. В дългосрочен план...

Zlatin
Full Member

« Reply #269 on: March 05, 2009, 08:56:12 AM »

Единственият човек, който се осмелява да снима кучетата и обществено да излага резултатите е господин Събев. До колкото го познавам съм сигурна, че се е обърнал към най-добрите..

Което ме подсеща - резултатите на Бабур, например, потвърждаваха наличие на едностранна дисплазия. Баяза няма, до колкото помня. За Орльо не помня. Багира не съм я изследвала, нямам и намерение.. За мен тя е доказала, че е физически здрава.. Тапията е нужна на тези, които сами не могат да дадат обективна оценка /имат съмнения, не могат да преценят/, или за да послужи за доказателство пред трети лица в защита на Дума /а думата си защитават хора къде им се случва да я обръщат, принципно говоря/.

Кои други разплодници са снимани?

А щом един животновъд сам не може да прецени обективно - кое как и защо, би следвало, че просто призванието му е в нещо друго..

Тия приказки са си бля-бля.
Що е то животновъд?
Кой се определя като такъв?
Подобни лозунги всеки кучкар има в изобилие. Затова и толкова хора се подлъгват и вземат малки с проблеми...
Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 170
  Print  

Jump to: