Рободог
Мисля, че това е най-точната дефиниция за САО/алабай/ТВ/азиат в момента. И то поради факта, че на практика не остана меродавно определение в глобален мащаб. Всеки според вижданията си и на база това с което разполага, вади основополагащи качества и характеристики за породата. Според мен (и с оглед на горното) могат да бъдат квалифицирани няколко основни типа съвременни робо-кучета, а именно:
I. Рободог - хамелеонОт рободогът-хамелеон се очаква да варира като характер спрямо изискванията на собственика си. При нужда следва да придобие качествата на НОК, ротвайлер или доберман. За жалост твърде често и на един по-голям пит/стаф. Тук леко се пропуска момента, че САО-то/алабаят си е просто едно много добро овчарско куче със собствено мислене. Не по-малко, но не и повече. Лошото е, че с презентирането на породата в нова за нея дестинация, се появяват нови и нови митове и легенди. Някъде бяха чел как Белия Екимен веднъж като изръмжал в зоопарка и лъва легнал – демонстративно навирил петалите в знак на предаване...
А някъде имаше публикувано интервю с туркмени-скотовъди, в което те споделяха как тяхно куче загива при схватка с вълк.
Това добро куче ли е или лошо куче? Хем не може един лъв да уплаши, хем от някакъв си вълк загива?!?
За мен това куче е истинско САО/алабай. Защото сигурно едно на стотици кучета ще убие вълк в единоборство, но доброто овчарско куче влиза в смъртен (в случая) двубой, въпреки спомената статистика – просто си върши работата. И то без плашене на лъв и без “ТИ”.
Лошото е, че има търсачи на рободог-а, за които плашенето на лъва е дефиниция за породата. А “вълчата смърт” е недостатък. За тях САО/алабай няма слаби страни по презумпция и е по-желязно от Феликс Чекиста на квадрат.
II. Рободог-клонингРободогът-клонинг е до голяма степен функция на хамелеонът. Става въпрос за унаследяването на хамелеоните. И по-точно за желанието да бъде унаследен даден хамелеон.
За целта се залага търсене на 100%-ов резултат - например от 10 кутрета в кучилото, 10 да повторят някой техен предшественик (обикновено всички трябва да повторят най-добрия). Желателно е всите да имат 5 дълги и 17 къси косъма на лявата вежда и да лаят в една тоналност.
На фона на горното обаче (и за удобство) често се премълчава факта, че от едно кучило най-често излизат един-два (понякога и николко) ярко изявени екземпляра, няколко съвсем нормални и за жалост често и такива с недостатъци. Което си е и съвсем нормално според мен и на фона на такова постижение трябва да се бие капата у тавана от радост. И удовлетворение от добре свършената работа.
Но не би – вместо да са удовлетворени, част от търсачите на рободог-а тръгват на версията, че всичките 10 кутрета са супер и приличат на двамата си дядовци (едновременно).
Ама нали всички се сещат, че в момента се работи най-масово по 10-тина линии на развъждане. Ако му ударим чертата какво излиза – че само в малка България годишно се пръкват бая Акгушчета, Екименчета и Гапланчета. Ами в световен мащаб – мамата си трака! И всички те са окалъпени и стандартизирани – унаследяват, че пушек се вдига...
И сега ако се замислим над горните две митологеми и рободога-хамелеон се припокрие с рободога-клонинг, какво ще се получи? Смях и ужас според мен, че чак трагикомедия!
Защото на база горните твърдения, част от желаещите да придобият таквози куче, са с очакванията да си купят нещо свръхестествено и уникално – бойна машина с 500Gh процесор и 12 000Gb хард. А най-жалкото е, е част от тях скоро спират да се радват на новия си домашен любимец. И то защото е съвсем нормално овчарско куче – симпатично и истинско. Но не е покрило изискванията има за рободог, а е станало това, което трябва.
Смешното в случая е, че притеснени самите те да не са объркали “формулата”, тези стопани започват да придават нови качества на вече не толкова любимите си любимци. И сами да си вярват – принудени от собствения си срам и битуващите в обществото митове.
А най-забавни са търсачите на рободог-а ило по – скоро вкуса на тяхната “деветкладенчова вода”, в опит да бъдат обяснени некои отклонения от официално обявените резултати. Примери в тази област – бол. По презумпция обикновено са виновни новите стопани – те или не хранят, или не възпитават правилно. Като най-честите резултати от неправилното хранене и възпитание са дисплазия, хиперплазия, неправилна зъбна формула ... А стопаните премълчават и фантазират.
Така кръгът с виновните за отклоненията се изпарява. А за да няма повече виновни, никой вече не говори за дисплазия, хиперплазия и зъби. И всички са доволни – производителят е произвел каквото трябва, а стопанинът го е отгледал както трябва. Виновни и засрамени няма.
А когато нещастното криво куче се осере от страх пред булонката на леля Сийка от “Щ” – вход, ми сори пич – не гледаш на ситуацията под правилния ъгъл! Първо кучето ти е криво, щото е гледало много MTV до настъпване на 185-дневна възраст и второ не се осра, ами маркира докъде да щъка булонката на леля Сийка от “Щ” – вход. И всички пак са доволни и спокойни – пляскат с ръце и се прегръщат.
И става така, че много хора не се радват истински на истинските си кучета, а пеят доволно измислени мантри за несъществуващата нирвана на рободог-а.
*Горното е лично мнение, с което не желая да ангажирам никого по никакъв повод. Представлява собственото ми виждане затова как митове и легенди подменят истинската история на САО и съответните последици от този процес.