Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 11 ноември 2023г. гр.Казанлък.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 12, 2025, 04:05:36 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1099080 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #135 on: December 08, 2008, 16:42:18 PM »

Рободог

Мисля, че това е най-точната дефиниция за САО/алабай/ТВ/азиат в момента. И то поради факта, че на практика не остана меродавно определение в глобален мащаб. Всеки според вижданията си и на база това с което разполага, вади основополагащи качества и характеристики за породата. Според мен (и с оглед на горното) могат да бъдат квалифицирани няколко основни типа съвременни робо-кучета, а именно:

I. Рободог - хамелеон
От рободогът-хамелеон се очаква да варира като характер спрямо изискванията на собственика си. При нужда следва да придобие качествата на НОК, ротвайлер или доберман. За жалост твърде често и на един по-голям пит/стаф. Тук леко се пропуска момента, че САО-то/алабаят си е просто едно много добро овчарско куче със собствено мислене. Не по-малко, но не и повече. Лошото е, че с презентирането на породата в нова за нея дестинация, се появяват нови и нови митове и легенди. Някъде бяха чел как Белия Екимен веднъж като изръмжал в зоопарка и лъва легнал – демонстративно навирил петалите в знак на предаване...
А някъде имаше публикувано интервю с туркмени-скотовъди, в което те споделяха как тяхно куче загива при схватка с вълк.
Това добро куче ли е или лошо куче?  Хем не може един лъв да уплаши, хем от някакъв си вълк загива?!?
За мен това куче е истинско САО/алабай. Защото сигурно едно на стотици кучета ще убие вълк в единоборство, но доброто овчарско куче влиза в смъртен (в случая) двубой, въпреки спомената статистика – просто си върши работата. И то без плашене на лъв и без “ТИ”.
Лошото е, че има търсачи на рободог-а, за които плашенето на лъва е дефиниция за породата. А “вълчата смърт” е недостатък. За тях САО/алабай няма слаби страни по презумпция и е по-желязно от Феликс Чекиста на квадрат.
II. Рободог-клонинг
Рободогът-клонинг е до голяма степен функция на хамелеонът. Става въпрос за унаследяването на хамелеоните. И по-точно за желанието да бъде унаследен даден хамелеон.
За целта се залага търсене на 100%-ов резултат  - например от 10 кутрета в кучилото, 10 да повторят някой техен предшественик (обикновено всички трябва да повторят най-добрия). Желателно е всите да имат 5 дълги и 17 къси косъма на лявата вежда и да лаят в една тоналност.
На фона на горното обаче (и за удобство) често се премълчава факта, че от едно кучило най-често излизат един-два (понякога и николко) ярко изявени екземпляра, няколко съвсем нормални и за жалост често и такива с недостатъци. Което си е и съвсем нормално според мен и на фона на такова постижение трябва да се бие капата у тавана от радост. И удовлетворение от добре свършената работа.
Но не би – вместо да са удовлетворени, част от търсачите на рободог-а тръгват на версията, че всичките 10 кутрета са супер и приличат на двамата си дядовци (едновременно).
Ама нали всички се сещат, че в момента се работи най-масово по 10-тина линии на развъждане. Ако му ударим чертата какво излиза – че само в малка България годишно се пръкват бая Акгушчета, Екименчета и Гапланчета. Ами в световен мащаб – мамата си трака! И всички те са окалъпени и стандартизирани – унаследяват, че пушек се вдига...
И сега ако се замислим над горните две митологеми и рободога-хамелеон се припокрие с рободога-клонинг, какво ще се получи? Смях и ужас според мен, че чак трагикомедия!
Защото на база горните твърдения,  част от желаещите да придобият таквози куче, са с очакванията да си купят нещо свръхестествено и уникално – бойна машина с 500Gh процесор и 12 000Gb хард. А най-жалкото е, е част от тях скоро спират да се радват на новия си домашен любимец. И то защото е съвсем нормално овчарско куче – симпатично и истинско. Но не е покрило изискванията има за рободог, а е станало това, което трябва.
Смешното в случая е, че притеснени самите те да не са объркали “формулата”, тези стопани започват да придават нови качества на вече не толкова любимите си любимци. И сами да си вярват – принудени от собствения си срам и битуващите в обществото митове.
А най-забавни са търсачите на рободог-а ило по – скоро вкуса на тяхната “деветкладенчова вода”, в опит да бъдат обяснени некои отклонения от официално обявените резултати. Примери в тази област – бол. По презумпция обикновено са виновни новите стопани – те или не хранят, или не възпитават правилно. Като най-честите резултати от неправилното хранене и възпитание са дисплазия, хиперплазия, неправилна зъбна формула ... А стопаните премълчават и фантазират.
Така кръгът с виновните за отклоненията се изпарява. А за да няма повече виновни, никой вече не говори за дисплазия, хиперплазия и зъби. И всички са доволни – производителят е произвел каквото трябва, а стопанинът го е отгледал както трябва.  Виновни и засрамени няма.
А когато нещастното криво куче се осере от страх пред булонката на леля Сийка от “Щ” – вход, ми сори пич – не гледаш на ситуацията под правилния ъгъл! Първо кучето ти е криво, щото е гледало много MTV до настъпване на 185-дневна възраст и второ не се осра, ами маркира докъде да щъка булонката на леля Сийка от “Щ” – вход. И всички пак са доволни и спокойни – пляскат с ръце и се прегръщат.
И става така, че много хора не се радват истински на истинските си кучета, а пеят доволно измислени мантри за несъществуващата нирвана на рободог-а.

*Горното е лично мнение, с което не желая да ангажирам никого по никакъв повод. Представлява собственото ми виждане затова как митове и легенди подменят истинската история на САО и съответните последици от този процес.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zlatin
Full Member

« Reply #136 on: December 09, 2008, 23:46:03 PM »

Кефиш, Рекси!

Не "успивай" писателската си дарба!
А и за породата мнението ти е правилно. За съжаление...
rex
Hero Member

« Reply #137 on: December 10, 2008, 19:52:53 PM »

Златине,
Изключително се радвам, че все още има хора, които си обичат кучетата истински и им хващат есенцията, а не робуват на легенди, митове и изкуствени стандарти. И поради факта мислят трезво и реално. Браво!  smile

petko
Hero Member

« Reply #138 on: December 17, 2008, 17:19:14 PM »

Кефиш, Рекси!

Не "успивай" писателската си дарба!
А и за породата мнението ти е правилно. За съжаление...
chekai da ne uspi darbata mu da mu dam domashno .....ta predi vreme laikata mi iztri edna poema li da go nareka deto se kazvashe B>O>K,i da ia napishesh a az shte ti zadam gore dolu tematikata ....ei taka za da podraznim laikata che tuka nemoje da ia iztrie

A  Biah ovcharsko Kuche (glavnite bukvi s cherveno)
i daveh  vulcite podredred ,sega devoiki  sa nared(1)
mama be karakachansko kuche ojeni se za liudoed
sega sym prosto kuche ,kuche sys kusmet
niama veche kasha ,ial sum daje sladoled
i dobre sym na divana ,kuche sym s kusmet

1-stava vypros za onaia statia de pet li biaha kolko nahapaha edna devoika

abe ti po tez raboti she go izmislish i she si go napravim himn ,koga mi kajat che sym antipatriot she im puskam tva

karakitan puk kato hudojnik moje da go izrisuva kak bokcho si mechtae vyrzan za kolibata za  niakva gledka ot baira ,bilo to ovce ili prosto peizaj a do nego petkov si mechtae kak go prodava na anglichanin(varnenski) za mnogo evro ,ili puk go sanuva kak mu rajda napravo pachki kuchkata

pp be to mai stana za druga tema,sori za oftopika

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
rex
Hero Member

« Reply #139 on: December 19, 2008, 17:19:18 PM »

Драги ми Пенчо, не съм много-много запознат с "фолклора", за който ми говориш. Но понеже ме бъзна по темата, мога да ти дам един съвет, да включиш туй-онуй в поемата си.  Wink Та значи:

Куче със късмет

О, бедни ми Македонски!
Роднах се чобан кьопек  - на билюка бях отпред,
гонех вълци аз безчет - нямах си късмет.
Даром бачках всеки ден - лягах, ставах уморен
хапвах каша с малко хлеб - нямах си късмет.

Интермецо: Късметът идва
Взе ме кинтолог напет - куче съм с късмет,
лая вече сал за кеф - под час ходя до кенеф!
Чешат ме със гребен мек - нощем къртя на дюшек,
за колега имам СОТ, кльопам мюсли със компот!

Калъпа се счупва
Косъма ми стана мек - лайфя като бял човек!
Качвам кучки аз през ден - имам вече цял харем.
Черни, руси и червени-тръгват си от тук засмени,
санбер-нюфо-азиат - НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!

И пуснаха корени ...
Скъсах вече с чобанлъка - ся си гледам пашалъка,
премених се със каишка, имам вече здравна книжка!
Стожер станах на порода - в едно турих десет рода,
за патрон си имам кмет - куче съм с късмет!

petko
Hero Member

« Reply #140 on: December 23, 2008, 09:12:44 AM »

Драги ми Пенчо, не съм много-много запознат с "фолклора", за който ми говориш. Но понеже ме бъзна по темата, мога да ти дам един съвет, да включиш туй-онуй в поемата си.  Wink Та значи:

Куче със късмет

О, бедни ми Македонски!
Роднах се чобан кьопек  - на билюка бях отпред,
гонех вълци аз безчет - нямах си късмет.
Даром бачках всеки ден - лягах, ставах уморен
хапвах каша с малко хлеб - нямах си късмет.

Интермецо: Късметът идва
Взе ме кинтолог напет - куче съм с късмет,
лая вече сал за кеф - под час ходя до кенеф!
Чешат ме със гребен мек - нощем къртя на дюшек,
за колега имам СОТ, кльопам мюсли със компот!

Калъпа се счупва
Косъма ми стана мек - лайфя като бял човек!
Качвам кучки аз през ден - имам вече цял харем.
Черни, руси и червени-тръгват си от тук засмени,
санбер-нюфо-азиат - НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!

И пуснаха корени ...
Скъсах вече с чобанлъка - ся си гледам пашалъка,
премених се със каишка, имам вече здравна книжка!
Стожер станах на порода - в едно турих десет рода,
за патрон си имам кмет - куче съм с късмет!

a bravo i to bez da si zapoznat ,karakitan nafurli neshto i ti be

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #141 on: January 01, 2009, 11:24:25 AM »

Wink

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #142 on: January 01, 2009, 11:26:07 AM »

Wink

rex
Hero Member

« Reply #143 on: January 06, 2009, 16:40:32 PM »

Мноооого кефеща главица!!!  cheers
И съвсем правилно връщане към темата, че нещо се бяхме поотплеснали.
Поздрави  smile

Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #144 on: January 06, 2009, 16:47:08 PM »

Мноооого кефеща главица!!!  cheers
Малко е празна обаче.  taz
« Last Edit: January 06, 2009, 17:01:05 PM by Ina » Logged

rex
Hero Member

« Reply #145 on: January 08, 2009, 17:16:47 PM »

Myth busters

Ловците на митове са странен чешит мисловни номади. Те са по средата между мит и реалност – нито тук, нито оттатък. Не желаят да прекрачат в страната на сънищата, но не държат и да останат тук. В зависимост от степента на “одухотвореност”, тези анти-екзорсисти могат да бъдат класифицирани в няколко основни групи:

1. Lightly damaged – това са по-скоро симптоми на настъпващото обсебване и касаят най-вече кандидат-ловците. Характерно за тях ентусиазираното повтаряне на вече съществуващи митове и легенди. Кандидатът по правило не харесва породата като цяло, а лелее определен неин представител. Въпросният представител често не е виждан на живо, но за сметка на това “почти ловецът” държи над леглото си всички негови митични купи и медали. Ако процеса на трансформиране зацикли в тази фаза, кандидатът започва твърдо да възприема връзката между “яркия митичен” представител и породата като релация “цяло към част”.
ПП За някои хора не-участието на Стаматка Бабачева е достатъчно основание да не гледат “Минута е много”...

2. Borderline case -  междинния случай предполага една по-голяма степен на “вътрешност в нещата”. Това е класическият тип медиатор или “новопокръстен ловец”. Той вече е прекрачвал “зоната на здрача”, той вече е бил “там”. Характерно за медиатора е, че той е в пряк контакт с един или няколко старши ловци. Поради по-високото ниво на компетентност, на него му е дадено не само да разпространява митове и легенди, но и да ги коментира/обсъжда. За разлика от кандидата (който може да получи само впечатления), то медиаторът си вади и заключения на база конкретния мит/легенда. По презумпция новопокръстеният ловец ненавижда кандидатите, тъй като хем като тях все още не е пълноценен ловец, хем е по-висшестоящ в ловната йерархия.

3. Full-time lunatics – преминалите в тази фаза са на нещо като пълен работен ден. Това е любовният период на един напълно функционален ловец. Това е стадият, в който един ронин намира своя господар. Търсенето на “работодател” е обусловено и функционално, тъй като ловецът е своего рода консуматор и като такъв се нуждае от производител на консумирания митологичен мармалад. “Работещият” ловец свободно броди из “зоната на здрача” и има две нашивки на пагона. За разлика от медиатора, той се отнася към начинаещите снизходително и винаги е готов да даде съвет. Подобно на кандидата, “работещия” ловец има своя колекция която обаче включва визитките на всички шампиони, а не на конкретен митичен медалист. Поради относително високото ниво на функционалност, на пълноправния вече ловец е дадено и да модифицира легендите, поради факта че черпи информация “от извора”.

4. Totally insane – това е черният колан в окултната кинология. Един следващ и качествено различен етап от метаморфозата на ловеца на митове. Тук някъде “старши” ловецът получава офицерски пагони и достъп до опцията “създаване на митове и легенди”. Тази категория “старейшини” има своя собствена работилница в “зоната на здрача”, в която кове добре известните ни поверия и предания. Като изходен материал за създаването на своите легенди и митове, кастата на “старши” ловците обикновено използва веществото “комерсин”. Поради своята ковкост и лесно поддаване на допълнителна обработка, “комерсин” – а дава краен продукт с ниска себестойност и добра цена при краен потребител. При това придружена с ефективен пи-ар. В този контекст “старши” ловецът управлява няколко подопечни ронин-а едновременно, той е техен “началник смяна”. И докато един ронин работи за единия хляб (намазан с мармалад), то старшията менажира за своя сметка.

5. Master of madness – това е върхът на хранителната верига на ловците. Тиранозавърът Рекс при колекционерите на легенди и митове. “Господарите” са висш клас сътворители, лишени от материален мотив.  Специфичното при тях е претенцията да притежават един над-човешки усет за нещата. Да разбират логиката на събитията (породата) повече от техния създател. Усилието на този тип “свръх-ловци” е насочено към създаването на едно уникално усещане да бъдеш част от масонски кръжок за напреднали. Където реалното не е от значение, а совите не са това, което бяха. Господарят бленува да проведе свой собствен социален експеримент. Да построи “ферма за мозъци” и за да наблюдава реакцията на “посветените”, пускайки им различен волтаж. Висшата цел на “господарското” съсловие е да успее да внуши, без да ползва материална принуда, собствената си версия за сътворението.

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #146 on: January 09, 2009, 12:44:42 PM »

Както винаги rex е на ниво!
Поздрави! Продължавай все така!
Wink

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #147 on: January 09, 2009, 16:50:23 PM »

Благодаря Кара. 
За мен темата е важна, защото това е нещо което се случва на практика - тук и сега. Създателите и разпространители на меркантилни митове и легенди са реални лица и то действащи. И при алабая, и при каракачанското куче. Нагла е подмяната на ценности, с която искат да изтрият оригинала, та да върви търговията с дубликати. Инструментариумът им вече придобива заплашителни размери - тръгнаха с циничното за мен определение "ТИ", разшириха с "костито, масивно и много силно", не знам още какво ще добавят, но явно нямат почивен ден.
Никога няма да намеря отговор защо не правят най-логичното нещо на света - просто да запазят оригинала. Честно, не мога да повярвам, че за едното почесване на егото - "аз да съм създателя", не искат да проумеят горното.
Лично на теб ти се чудя, какво те крепи да продължаваш да намираш смисъл. Но се радвам, че продължаваш да го намираш.  Wink

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #148 on: January 09, 2009, 18:21:23 PM »

Благодаря  smile
Бъди сигурен, че много пъти съм достигал до отвращение от "киноложката" среда. Особено през последните 5-6години. Но не съм от тези дето ще оставят нещата недовършени. Хванал съм се на хорото не заради средата, а заради нещо неповторимо оставено ни от тези преди нас - каракачанското куче. Моят смисъл да продължавам е Китан. Уникално животно с което ме срещна съдбата. Може би това ме крепи за да продължавам. Може би е въпрос на мая. Или както един познат казваше -"Кой какъв се роди, такъв си оди!"

Прецакването на аборигенните породи не се случва само у нас или в екс-СССР. Това е повсеместен процес. В момента наблюдаваме същите процеси да течат и в Турция.
В цялата тази тъма все пак има и светли проблясъци. Хората, които ги боли за съхраняването на автохтонните породи кучета по света намират общ език и се опитват да противодействат на "кинологията". Все още са малко като брой, но дори и най-голямото нещо започва с малка крачка.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zlatin
Full Member

« Reply #149 on: January 10, 2009, 13:03:19 PM »

За много години на всички!

Желая една спокойна година!!![img]

П.П.  И през 2009 не мога да качвам снимки. Явно модераторите имат нещо предвид...
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 170
  Print  

Jump to: