Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 13, 2025, 16:08:22 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 156 157 [158] 159 160 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1163700 times)
0 Members and 19 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #2355 on: July 30, 2013, 12:57:35 PM »

И отделно, но пак не за подценяване.. На развъдчиците - куетата им наблизо, все в България.
На нас в най-скоро време ще ни се наложи да отскочим до.. Москва, например. Пътя с разгонена кучка, престой няколко дни и евентуални здравословни тестове на място струват около 1500-2000лв. в най-добрия случай. Заплода е по договорка около 1000 евра /може и 5000, зависи от разплодника и от отношението на развъдчика към теб/, или кутре /може и две, три - зависи от разплодника/ от кучилото /с транспорт или без/

Но това само, за да добиеш реална представа за цената на кефа.  biggrin
И за дебелината на главата, която е скочила и лети.  lol
« Last Edit: July 30, 2013, 12:59:00 PM by Mad Max » Logged

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #2356 on: July 30, 2013, 13:56:14 PM »

Ти баш не си търгаш biggrin а щур ама ЩУР мераклия cheers
Относно др ти постове - това струвало толкова, онова толкова - еми имал дал biggrin
Мерак се гаси с пари е казал народа и не случайно Wink
Визирах предимно нашите си кучета КК като говорех за цената, то е ясно че за по-редките породи нещата няма да стоят по този начин.
Ако имам толкова пари някога може и аз да давам, но засега съм си сиромах човек naughty

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Mad Max
Hero Member

« Reply #2357 on: July 30, 2013, 14:07:15 PM »

Визирах предимно нашите си кучета КК като говорех за цената, то е ясно че за по-редките породи нещата няма да стоят по този начин.

Популацията на кк не надвишава тази на алабаите. Вероятно и в Туркмения помежду си, си ги продават за по 200-400лева кутретата и едва ли нещата се различават по отношение на уважаващите се един друг развъдици и стокари.. Отношението към чужденците обаче е друго, цената също. Именно и това е причината често породите да се поддържат линейно и целенасочено с положителен прираст извън границите на естественото им обитание. Липсващият елемент за поддържането на качествата на алабая е само един -> кошарите, който всъщност е и в основата на хилядолетната селекция..

Ако имам толкова пари някога може и аз да давам, но засега съм си сиромах човек naughty

Е, то и аз не съм имала /и нямам излишни ама хич/, но пък за това ми е голяма засилката и дебела главата.  biggrin
« Last Edit: July 30, 2013, 14:12:25 PM by Mad Max » Logged

rex
Hero Member

« Reply #2358 on: July 30, 2013, 16:12:13 PM »

Освен това, не рядко големите развъдчици подаряват кучета и кутрета без да искат нищо в замяна. Стига да преценят, че даден човек е достатъчно сериозен и има правилния поглед върху нещата, за да продължи работата им. То такива хора се чувстват и най-задължени, и винаги връщат жеста без някой да им е поискал нещо.
Така породата се показва и в други страни, повече хора се докосват до истинския тип на кучето. Не рядко новия "племенен център" успява да "изрови" и нови кучета с ценна кръв, която да добави към общата вече селекция.
Така, че с глобалните мрежи за общуване и много по-свободната обмяна на песове по различните начини, за които днеска се говори цял ден, подобни породи като цяло печелят. Малкото на брой чистокръвни разплодници имат възможност да "работят" много повече и да оставят много повече след себе си.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
pitbul
Sr. Member

« Reply #2359 on: July 30, 2013, 22:34:29 PM »

Освен това, не рядко големите развъдчици подаряват кучета и кутрета без да искат нищо в замяна. Стига да преценят, че даден човек е достатъчно сериозен и има правилния поглед върху нещата, за да продължи работата им. То такива хора се чувстват и най-задължени, и винаги връщат жеста без някой да им е поискал нещо.
Така породата се показва и в други страни, повече хора се докосват до истинския тип на кучето. Не рядко новия "племенен център" успява да "изрови" и нови кучета с ценна кръв, която да добави към общата вече селекция.
Така, че с глобалните мрежи за общуване и много по-свободната обмяна на песове по различните начини, за които днеска се говори цял ден, подобни породи като цяло печелят. Малкото на брой чистокръвни разплодници имат възможност да "работят" много повече и да оставят много повече след себе си.
хахахахаххахха,Рекс всичко е реклама на 99 процента
NAPALM
Hero Member

« Reply #2360 on: July 31, 2013, 05:03:42 AM »

pitbul, повярвай ми, че най-малко хората, които подаряват кучета, целят с това да си правят реклама. Казвам го най-утвърдително от личен опит и заставам зад думите си на 1000 %. Независимо от това дали ти се вярва, или не, но все още има чистоплътни в помислите си развъдчици, за които парите не значат абсолютно нищо в сравнение с това да подадат ръка на единомишленик и приятел.
rex
Hero Member

« Reply #2361 on: July 31, 2013, 05:25:04 AM »

Ах, ах, ах - не си прав. Изцяло споделям мнението на  Божидар (NAPALM), макар и да нямам неговия опит. За каква реклама говорим, когато тези хора не желаят капката им кучетата им да се смесва с океана от мастифоиди и правят всичко възможно това да не се случи? Предполагам имаш представа какво е съотношението на "чистите кучета" спрямо масовката, така че ...
И в тази връзка е наистина безценно да намериш такъв партньор, който няма да ти омелези кучетата, няма да ги направи бойни откачалници,. А освен това ще бракува смело и няма да допуска компромиси по количество за сметка на качеството. Така, че такива хора наистина съществуват, предполагам след време ще получиш и конкретни примери по темата.

pitbul
Sr. Member

« Reply #2362 on: July 31, 2013, 05:38:47 AM »

много ще се радвам ако сте прави,NAPALM i rex.поздрави
Mad Max
Hero Member

« Reply #2363 on: July 31, 2013, 07:35:27 AM »

Кара-Баш  in_love

Кара-Менгли in_love
« Last Edit: July 31, 2013, 07:37:06 AM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #2364 on: July 31, 2013, 07:40:38 AM »

Гытык, линия Б.Екимен чрез Акбай, Горохов - Каахка.

Mad Max
Hero Member

« Reply #2365 on: July 31, 2013, 07:58:27 AM »

Полезна информация относно вътрепородната вариабалност на туркменския алабай..
http://my.mail.ru/video/mail/perenli_gin/48/

rex
Hero Member

« Reply #2366 on: July 31, 2013, 10:58:08 AM »

Полезна информация относно вътрепородната вариабалност на туркменския алабай..
http://my.mail.ru/video/mail/perenli_gin/48/
Линка препраща към много материали, та случайно пак видях един видео-репортаж за "КараКелле" с представяне на кучетата, който не бях гледал бая време. Който не го е гледал, може да види наистина добри кучета, както предниците на Беттер и Кюле, задницата на Акбай. Тва го казвам не да обиждам тези животни, а защото който само е слушал от 5 и 10-та ръка за тези кучета е хубаво да ги види, па макар и на видео.
Кристина, ти понеже повече снифиш - има ли запазени директни наследници (синове, внуци) на Гарахан на Горохов? Аз знам само за един Зе Карагуш, за който Таня Горохова беше разправяла (и него го има на въпросното видео), че е тестван в Туркмения.

Mad Max
Hero Member

« Reply #2367 on: July 31, 2013, 14:14:37 PM »

Ами има тук-таме из Украйна и Русия негови наследници /от внуците вече не знам кой е жив/, правнуци.

Можеш да проследиш до някъде развъждането по него в племенната база:
http://volkodaw.com/dogs/view/502/

По Гарахан практически не са получени достойни мъжкари /които да се доближават до неговото ниво на излъчване, на поведение, на качества и т.н./. Същото важи и за Карагез и за Ровшан. Генадий Нежинский е имал 2 сина на Гарахан - Хосар и Аждар /подарен от Циганина - от щерка на Акгуш/. Аждар е бил отдаден в Крим, Украйна. Хосар са развъждали предимно на кучки по Акгуш, т.е. инбридирали са Акгуш. От тази връзка си оставят Хабиб, а мъжко и женско отиват при Бабиш Курбанов /във форума на Николай Таня е пускала снимки на Сардар, Сирлон/. Той също има кучила по тях, от които дава кутрета в Нижний Новгород на Александър Василев /Ройс Гарун Бай и кучка/, ако не ме лъже паметта. От там питомник "Шилеле" си взима мъжко кутре по линията, което продължава да ползва в развъдната си програма. Рогалски също взема племенен материал за по-нататъшна работа - трябва да потърсиш информация за настоящата популация при него и да провериш по какви кучки идват получените кучила..

Практиката на развъдчиците сочи, че при ползване на кучки по Гарахан и мъжкари по линия Акгуш, или Хан Гаплан се получават отлични резултати по отношение на мъжкари-производители. Това са ми споделяли.

« Last Edit: July 31, 2013, 14:15:26 PM by Mad Max » Logged

rex
Hero Member

« Reply #2368 on: July 31, 2013, 17:24:20 PM »

Благодаря.
По Гарахан практически не са получени достойни мъжкари /които да се доближават до неговото ниво на излъчване, на поведение, на качества и т.н./. Същото важи и за Карагез и за Ровшан.
Практиката на развъдчиците сочи, че при ползване на кучки по Гарахан и мъжкари по линия Акгуш, или Хан Гаплан се получават отлични резултати по отношение на мъжкари-производители. Това са ми споделяли.
Всъщност май и Горохов не е работил много с Гарахан. Освен Айпери поне аз не съм чувал активно да са ползвали друго куче от него в собствения си развъдник. Нещо подобно като при Акбай, само дето там се е работило с доста негови дъщери. И те твърде успешно се ползват за "подложка". Жалко, че не се е работило линейно по тези две кучета. Особено Гарахан прави впечатление на събрано, компактно животно с правилно телосложение. Хубава глава.
Относно Карагеза, аз съм на същото мнение. Въпреки, че кучето е доста широко използвано в развъждане и то не в един питомник, нещо потомството му наистина не се доближава до него. Ни на ин, ни на аут.

петко
Hero Member

« Reply #2369 on: July 31, 2013, 18:45:38 PM »

баси енциклопедията си маина ,аз моито родословие знам до прадядката и то щото си го спомням -бая живя.даже по едната ми линия въпреки че има изкарано родословно дърво бая назад -незнам по далеч никои от прадядо ми
Pages: 1 ... 156 157 [158] 159 160 ... 170
  Print  

Jump to: