Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 31, 2025, 08:03:44 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 150 151 [152] 153 154 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1207767 times)
0 Members and 26 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #2265 on: July 01, 2013, 07:19:11 AM »

Продава се туркменска кучка на 7 мес. за 600 евро от гр. Елец /в близост до Украйна/ ->
http://www.altyn-kumly.ru/kontakti/kontakti/liudmila-i-vlad.html

Един от братята й.. Вече на 8 мес., соб. р-к "Зар Хакан" ->

rex
Hero Member

« Reply #2266 on: July 01, 2013, 15:12:33 PM »

По стечение на обстоятелствата, за трета поредна година  нацелвам Black sea winner - кучешкото шоу. Миналата седмица два пъти ходих - и двата пъти нищо по-различно от 2011 и 2012 г. Специално по отношение на азиатите, тоя път беше изключително постно. И двата пъти изкараха само едно куче, което по типаж отчайващо напомняше Булдозер - бяло, с жълтичко и черничко по кратуната. По моему с много груба глава и влажна муцуна, увиснали очи и бая бръчки между ушите и очите. Между другото, чак втория път разбрах, че кучето е женско - изключително в мъжки тип беше, ръст на око -  76 +. Руский чичка дето го водеше, не пожела да ми каже от кой питомник е, когато го попитах от чисто любопитство. С две думи - умряла работа.
Кавказки овчарки на изложбата нямаше, тоест имаше, ама за тях ще стане въпрос в друга тема.  smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Mad Max
Hero Member

« Reply #2267 on: July 02, 2013, 05:42:13 AM »

Хм. Така или иначе, вярвам, не си от хората, които очакват да видят нещо различно във FCI ринга на САО - България в близко време.
...
1. Ние, собствениците на кучета - представители от тази група не сме достатъчно образовани и нямаме желание да се образоваме в представянето на кучетата си.
2. FCI и повечето така наречени "експерти" не са достатъчно образовани по отношение на спецификите на породата и не желаят да се образоват.
3. Селекционерите са твърде разединени, нямат общи цели и организация. "Мисия" както казва Ати, която да представят на публиката.
...
До скоро тази тенденция върлуваше навсякъде по света. Сега обаче, с удоволствие забелязвам, че в Италия и Унгария има нови тенденции, нов прочит на развъдната дейност и са поставени нови приоритети. Там хората се обединиха около общи цели, макар и на групички, и излязоха заедно - уважавайки своите и чуждите решения. FCI, в лицето на поканените съдии на монопородните изложби през изминалата година подкрепи, аплодира и награди труда на колегите, работещи чистоплътно с цел опазване на аборигенните породи на Азия. Представяни са кучета предимно културно развъждане, украинско развъждане, руско развъждане, беларуско и редовно развъдници като "Акмену Геле", "Туркмен Кала", "Руски извор", "Обрий", "Тош Санам", "Тохум", "Меджал Ала" и др. Припомням, че сред титулованите бяха и две кучета, плод на наши селекционни решения: Е-АППАК Ак Езгер /шампион на Италия/ и МУРГА Такламакан Ит Максимус Хан Мо /отличена като женска с най-добри движения в ринга/ - все нещица, които ние тук не сме достатъчно узрели да оценим сред пълен ринг с кучета.  biggrin Което пък е похвално за насоките, в които колегите развиват себе си и експертите около себе си.  clap
Радвам им се, че имат времето, мерака и готовността да го правят.

Mad Max
Hero Member

« Reply #2268 on: July 02, 2013, 05:47:24 AM »

Ние си нямаме МАКК, но пък МАКК си има нас.  smile Wink
 lol

петко
Hero Member

« Reply #2269 on: July 02, 2013, 09:16:20 AM »

Специално твоята "кучетарска култура" ,чини ми се ,че е повлияна от  макк и хората в нея ,а дали ще азиат или кк няма голяма разлика

Още навремето маи Каракитан ви преподаваше уроци за алабая ,кои хванал -кои не ,вече е дръга бира
« Last Edit: July 02, 2013, 09:18:25 AM by петко » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #2270 on: July 02, 2013, 09:34:52 AM »

Специално твоята "кучетарска култура" ,чини ми се ,че е повлияна от  макк и хората в нея ,а дали ще азиат или кк няма голяма разлика

Повлияна е и още как! Аз никога не съм го крила. Харесвам начина по който работи организацията, правилата, яснотата и последователността. Харесвам мисията на членовете на МАКК и представянето на тази мисия в България. Дори се възхищавам и подкрепям според възможностите си. Стремя се да следвам идеите, които харесвам и одобрявам.

Още навремето маи Каракитан ви преподаваше уроци за алабая ,кои хванал -кои не ,вече е дръга бира

Атила винаги е бил запознат в подробности със случващото се сред повечето породи животни - не разбирай само овчарски кучета. Образован, интелигентен и достатъчно интерпретативен. Мнението му винаги е било точно, ясно и трезво, базирано на реални аргументи, а не на догадки и някакви си мераци.
"Преподавал уроци" малко силно казано, макар че както сигурно всички са забелязали - всеки негов пост е поучителен и изостря все повече "гладът" на участниците в дадена дискусия към знания..
...
А ти къде беше? Не се ли почерпи от споделеното от него?
Що пишеш "ви"?..  biggrin
« Last Edit: July 02, 2013, 09:36:00 AM by Mad Max » Logged

петко
Hero Member

« Reply #2271 on: July 02, 2013, 10:06:45 AM »

На мен ми хареса още от времето (когато започнах да отлепям бок от кк  lol) с уникалната си нагласа и визия за породата бих казал без аналог в световен мащаб или там както му казва Каракитан "ин ситу" Неможеш да съхраниш нещо дългосрочно като го извадиш от местообитанието му ,виждам че е заразен ,самите те са почнали както кучетари и станали овачри маи ,росен ,и дръги имаше маи дотакава степен се заразяват че си взимат и по някоя друга овца или каква да е животинка ,направо им се сменя нагласата не към кучето а към живота въобще ,маи започват да се променят ,като хора, а това е много важно ,спомням си ироничните забележки от бокчии "аз да не съм овчаар " "ся и овце ли да си взема",че да развъждал чистопородно кучеета ,аз пък им отговарях че не е длужен да гледа бок (кк) още по малко пък да се прави на развъдчик

Каракитан определено съчетават двата щата кинология и чобаанлък ,може би там им е ключа към успеха
инак не ги подкрепям по никакъв начин даже маи им преча ,че като ггледам понякога как дразня техни членове  lol-морално да

пиша ти на "ви" щото се нямам за тези от точка първа
1. Ние, собствениците на кучета - представители от тази група
Mad Max
Hero Member

« Reply #2272 on: July 02, 2013, 12:45:58 PM »

Брех че си ми..  naughty lol Искаш да ми бегаш, ама нема да ти дам.  Wink
...
И ти пишеш, че гледаш и си гледал кучета по стечение на някакви обстоятелства и си достатъчно любопитен да ръчкаш, да се ровиш, да търсиш и да си намираш.  biggrin
Присъствието ти е задължително, макар и в повечето случаи нежелано /приличаш на мен  in_love/.
...
Тъй че НЕ вАжи оправданието ти за "ви". Следващият път си помисли преди да натиснеш ентъра.  lol_sign

Mad Max
Hero Member

« Reply #2273 on: July 02, 2013, 12:56:41 PM »

Между другото продава се тоя легналия кучак. АК Чобан, брат е на въпросните псета.
 smile

И си е истинско находище, но аз я нямам възможността за моя голяма гадост..
« Last Edit: July 02, 2013, 12:58:39 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #2274 on: July 03, 2013, 05:49:10 AM »

И познайте защо се продава, уважаеми мои въображаеми дискутиращи туркменските овчарски кучета..  naughty lol
Липсва му един премоляр и за руснаците - любители на културното развъждане и показността това автоматично значи, че кучето не е "племенно" и е аут.
 biggrin

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2275 on: July 03, 2013, 07:27:42 AM »

И познайте защо се продава, уважаеми мои въображаеми дискутиращи туркменските овчарски кучета..  naughty lol
Липсва му един премоляр и за руснаците - любители на културното развъждане и показността това автоматично значи, че кучето не е "племенно" и е аут.
 biggrin

Колко познато, а!? Интересно ми е колко от известните аборигенни екземпляри основоположници на линии са имали такива недостатъци?
Mad Max
Hero Member

« Reply #2276 on: July 03, 2013, 09:04:48 AM »

Поне половината.  smile
С точност може само торбе с боб да ти каже..  biggrin

Mad Max
Hero Member

« Reply #2277 on: July 03, 2013, 10:33:58 AM »

такива недостатъци

Използвам момента да споделя мнение, че не възприемам липсата на един, или два премоляра като недостатък, тъй като считам, че това не оказва влияние нито на физическото, нито на здравословното състояние, както и на работните качества.

Също така не считам за недостатък клещовидната захапка, или обратната, ако тя е плътна /по същите причини/.

Самата аз, притежавам кучка, която има няколко предни зъба, обърнати в обратна захапка, но плътно прилепнали към горните - БАБУ. В кучилото, от което остана жив само Мурджо - едно кутре имаше т.нар. "перекус" - горната челюст беше с разминаване от около 5-7мм. в двумесечна възраст, което навярно щеше да се увеличи при израстването. Лично, като собтвеник на 3 кучки с плътни захапки - 2 с ножицовидни и правилни, и Бабу /+ наличието на още около 10-15 чистокръвни кучки в България/ - не бих използвала малката с "перекус" в по-нататъшни свои селекционни решения и не бих препоръчала използването й на евентуален стопанин /смятам, че това би се отразило на развитието на кучето в известна степен/. С изключително внимание възнамерявам да следя и следващите поколения на Бабу. Мурджо е с перфектна ножицовидна захапка, за момента.

До момента не съм наблюдавала липси, но припомням, че до 2 премоляра - това изобщо не ме тревожи. Мисля, че неоснователно се вълнуват тези, които липсата на премоляр ги кара да се чувстват не конкурентно способни на кучешкия пазар и това според тях подбива цената на въпросните кучета.  biggrin

Mad Max
Hero Member

« Reply #2278 on: July 03, 2013, 11:19:20 AM »

Mad Max
Hero Member

« Reply #2279 on: July 03, 2013, 14:12:48 PM »

Мдам.. Снимка на профила на зъбките на БАБУ.  smile

Pages: 1 ... 150 151 [152] 153 154 ... 170
  Print  

Jump to: