Ники,
хората.. Нека Господ ни съди. Негово право си е.
Реално - това ми е мнението.
За моите мераци.. За стадата и за туркменските овчарки В БЪЛГАРИЯ! :
1. За да има търсене на кучета пазачи на стадата, трябва да има СТАДА. Трябва да има ДЪРЖАВА, ДЪРЖАВНОСТ, ПОЛИТИКА, УПРАВЛЕНИЕ, БЪДЕЩЕ за хората и техните мераци.
-> Какво има сега? Десетки институции, които чакат да им се молиш, да им свършиш работата, да си скъсаш нервите, да ти изядат времето ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.. Абсолютна липса на държавност и управление, на насърчаване в единственият отрасъл С БЪДЕЩЕ за територията на това нещо, което наричаме по навик "България".. Стада не останаха. Пазарът е стеснен и изчерпан максимално.. Казват, че Света бил на прага на капиталистическа криза, която ние няма да усетим щото така или иначе от 15 години сме били в нея.. Още толкова ще минат.
2. За изграждането на тази политика, или с други думи БОРБАТА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ е необходимо да се проправи път. Да се докаже това бъдеще, че съществува, че това е пътят, че това можем.. Никой няма да повярва на аванта и нали сме българи - ще смажем тези дето проправят пътя, щото видите ли после па ще се превърнат в "национални" герои и ще бъдат повече от нас..
-> Този ПЪТ ТРЯБВА ДА ОТСТОЯВА личното, националното, местното, доказалото се.. В търсенето на нови и нови "заместители" на нашето си жито, ябълки, чесън и др. забравихме кои сме.. Кастрирахме си родовата памет. Омелезихме си животните и се сърдим че сме в разход. Прости и мързеливи като римляните, за които отношенията с Господ са поредната сделка. Необходимо е обединение и действия в една насока - възраждане на местните породи животни /примерно, и не само!/, изграждане на политика за тяхното управление. Представителност.
3. Насърчаване на младите хора.
-> За да кандидатства един 20-годишен човек по програма за млади фермери то той трябва да разполага със земя и минимум 80 /мисля, че това беше бройката/ животни. Как да стане? Как си ги представят тези работи? Като не разполагаш с тези две неща /с които няма как да разполагаш освен ако не ти бъдат предоставени от семейството ти/ ставаш чирак и пасеш.. Като събереш животните, или средства за земята - то или вече ще си надхвърлил възрастта, или "България" ще е разпродадена на парчета и земя СВОЯ, макар и роден тук, ще гледаш през крив макарон.
4. Организации, цел, начало.
-> За да се експериментира с туркменски овчарки в България като кучета пазачи на стадата и да се докаже тяхната работоспособност в естествена среда трябва да са изминати следните стъпки:
1.1. Да има държава България.
1.2. Тази държава да е наясно с политиката си на управление.
1.3. Да е доказано че бъдещето на тази земя е в развитие на селското стопанство, ръчното производство, занаятчийството, туризма. /египтяните 7000 години преди Христа са разграничили селото от града и са имали ясно поставена йерархия и политика на управление, сам си направи извода напред ли се движим, нагоре ли, надолу ли, настрани или и аз не знам какво определение на тази безпосочност да ти дам/
1.4. Да има достатъчно богата популация на местни автохтонни породи, или това което е останало от тях. Да не е застрашен ареалът на каракачанското куче, което за хилядите години присъствие най-вече по нашите планини е ЗАСЛУЖИЛО да му отдадем тази чест. Не заради друго, заради това, че само си е отъпкало пътя. Заради това, че трябва да се научим да ПАЗИМ СВОЕТО в света на варварите..
1.5. Да има групи от хора с ОБЩИ ИНТЕРЕСИ и с ЕДНА ЦЕЛ, вървящи в една посока, с ЕДНИ И СЪЩИ УБЕЖДЕНИЯ. /за това е необходимо в голяма степен да имат и едно социално положение/ Да са уверени, че горните стъпки са изминати и спазени.
1.6. Да има популация от туркменски овчарски кучета, от която да се направи стриктен подбор. Да има организираност, поле за действие, план за развитие, реализация.
1.7. Едва тогава може да се експериментира.
1.8. Да се отчете резултата от експеримента обективно и да се продължи нататък.
Така ги виждам аз нещата.. Без да им придавам блясък.