Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 20, 2025, 20:46:27 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1117100 times)
0 Members and 16 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #600 on: March 27, 2009, 17:52:54 PM »

Добър пример даваш!
Това не го казвам аз. Така пише в стандарта.

За мен е странно също.
По-скоро явно не е важен белег...

В кой стандарт го пише - на Тюркмеския Алабай ли ? Щото в новия на САО пише:
Цветът на очите е кафяв в различни отенъци - от тъмно кафяво до орехово.
Mad Max
Hero Member

« Reply #601 on: March 27, 2009, 22:40:32 PM »

До колкото знам, чисто белият окрас е рядкост. Обикновено придружаван със светла пигментация, нокти и т.н.
Алабай значи пъстър. Пъстър означава с два или повече цвята на козината.

bovser-beri
Jr. Member
**

« Reply #602 on: March 28, 2009, 07:45:43 AM »

Окрас.

Разнообразный: белый, черный, серый палевый, пыжий, бурый,тигровый, пегий, но при любом окрасе должны быть хорошо выражены всехарактерные породные признаки.

Zlatin
Full Member

« Reply #603 on: April 01, 2009, 13:43:38 PM »

Пуснах тази тема и в Максимус, ама понеже не всички влизате там:

Този цитат ме накара да отворя новата тема:

Quote from: dimitar stoianov
Quote from: Mirco Crocop
Quote from: dimitar stoianov
А пък някой само гледат записи и приказват и се правят на компетентни,трябва по често да се сверяват часовните не мислиш ли

По принцип непрекъснато мисля...  Cool

Ти с кого си сверяваш часовника?
Излишно ли ще ти бъде да видиш качествата на основоположниците на породата?
Пък после пак си ги ръчкайте зад блока...
Като казах да си свериш часовника имах предвид да видиш и твоето куче как се представя в Т.И. стига само сте гледали и сте се правили на разбирачи и кретици.То ако ставаше само с гледане.Пък ако имаш куче може да ги пуснем за някой блок да се боричкат малко.

Нека видим кой какво цели с "ТИ":

- избиване на комплекси - мойто куче побеждава, все едно аз побеждавам; "удължител за пишката" - някои ползват джипове, други голфове двойка, трети златни ланци...; понеже не можем да изразим себе си, се изразяваме чрес друго същество, а именно кучето;
 - хазартна страст - залози, $$$, - там са хаповете, мазилата и пр
 - "традиционна проверка" - имало я е преди хиляди години, ние продължаваме традицията - кой както я разбира;
 - търговски цели - "едно от мойте кът е биткаджия,  ще продавам малки като топъл хляб" (на някой от горните три типа)

За да не бъда като репортер, ще кажа моето виждане. За мен НЯКАКЪВ смисъл има единствено третия вид - традиционната проверка за селекция. Най-силният да продължи рода. Но това има смисъл само ако се спазва стриктно. Без компромиси. Не само на думи. Изисква достатъчна база от кучета, от които да има подбор. Има смисъл ако кучетата са и работещи - така е било едно време. Иначе проверяваме кучето за качества, които ние реално не ползваме.

Хората го правим същото:
http://www.youtube.com/watch?v=FjVvhDwFnJk&feature=PlayList&p=DD16648E6085CA8D&index=0&playnext=1
Има кръв, понякога чупени кости, но има правила и лекари.

Тъпа ми е комерсиалната част. Ама в такъв свят живеем...
rex
Hero Member

« Reply #604 on: April 01, 2009, 19:56:10 PM »

Пита се в задачата - какво му се проверява на един пес двадесет-тридесет пъти? Ако някой ми отговори на този въпрос ще му бъда много благодарен.
Лично на мен са ми плачевни сцените от типа - ето го нашето куче (цялото надупчено от белези), което ние много обичаме и го държим под постоянен лекарски контрол (що ли?).
Но някои хора явно така я разбират любовта към животните - ползвайки тяхното достойнство като свое собствено и както намерят за добре...

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
bovser-beri
Jr. Member
**

« Reply #605 on: April 09, 2009, 12:22:00 PM »

Mad Max
Hero Member

« Reply #606 on: April 12, 2009, 16:54:00 PM »

biggrin

Mad Max
Hero Member

« Reply #607 on: April 13, 2009, 08:31:30 AM »

bovser-beri
Jr. Member
**

« Reply #608 on: April 14, 2009, 05:25:16 AM »

Mad Max
Hero Member

« Reply #609 on: April 15, 2009, 05:22:37 AM »

Браво Благо.
Убави са ти момите, живи и здрави да сте!
 cheers

rex
Hero Member

« Reply #610 on: April 17, 2009, 06:45:37 AM »

Новатор

Бе нашумяла някаква теория
за хода на световната история.
Пренесе я у нас един доцент
и си направи нов апартамент.

Но мина модата на таз теория!
Запретна се набързо и обори я
тогава пак новаторът доцент
и вдигна втори нов апартамент.

Р. Ралин

...

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Mad Max
Hero Member

« Reply #611 on: April 23, 2009, 10:05:59 AM »

На гости в България беше Фарида Болкунова. Един голям Човек, който дава мило и драго за туркменските овчарски кучета и чистопородното им развъждане. Благодаря на Кирил Стоев и Христо Костадинов, че имах възможността да се срещна с нея, макар и набързо.
За своето куче - не я попитах.. Разказах й за нашите. Слушахме гайди, показах снимки.. Разказвах трепереща за другарите си, за начина по който работят. Разпитвах я за техните, споделих си мераците.. Разказах й за приятелите ми - овчари, кехаи и чираци; за нашите традиции, обреди; за мястото което заемат кучетата и животните в сърцето ми и на близките ми.. За живота си. За хората, клубовете, кинологията, търговията, бумагите, интригите, индивидуалната насоченост, амбициите на тези които срещам и познавам..
Изслуша ме и с мен изживяваше всичко отново..

После подробно ми разказа за техните работещи кучета. Показа ми снимки на стоката, на кучетата. Разказва ми за техните традиции и обичаи, за овчарите и кехаите, за приятелите си. За живота си.. Прочете ми разкази които тя е написала за тях. Сподели с мен филм за работещите кучета в Туркмения, който потвърди че овчарското куче на Туркмения е братска порода на каракачанското, макар и условията там да са много по-сурови.. Покани ме да поработя там, на овчарника на нейни близки, да усетя всичко наживо.. А не да слушам преразкази.

Изведнъж трябваше да тръгва. Не усетихме и двете как е минало времето. Взехме си довиждане, подарих й снимки, записах и диск с народна музика, да помни България и нас. И всяка от двете продължи по пътя си.
Божи човек е. Благодарна съм й много.

STARTER
Hero Member

« Reply #612 on: April 23, 2009, 12:30:15 PM »

Е, покажете накрая малко съвременни снимки на това куче с овце, де!
petko
Hero Member

« Reply #613 on: April 23, 2009, 13:03:23 PM »

Е, покажете накрая малко съвременни снимки на това куче с овце, де!
nema batka nema ,toi veche izrasnala poroda i mu e pod dostoinstvoto da vurvi s ovce ,ne si struva ,nali razbirash

-moje da go otkradnat -stryva maika si i bashta si
-moje da go otepat golemite opasno e ,pone dokato e malko da si e vkushti(puk posle garantiram za nishto niama da stava)
-niama koi da go hrani -vse pak e skupo kuche na baira kak da mu davash prez dva chasa granuli ,chobanina she go ostavi da mizeruva sys drygite nared.
i v edin moment bezcennata poroda naistina se obezcenila .obezlichila .i tuk razbirash li e momenta na gospoda ekspertite da kajat koi e istinskia ,s edi kakva si glava s edi kakava si okraska , s edi kakuv si profil

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Mad Max
Hero Member

« Reply #614 on: April 23, 2009, 14:29:59 PM »

Дрън-дрън ярини..  lol

Pages: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 170
  Print  

Jump to: