Пуснах тази тема и в Максимус, ама понеже не всички влизате там:
Този цитат ме накара да отворя новата тема:
А пък някой само гледат записи и приказват и се правят на компетентни,трябва по често да се сверяват часовните не мислиш ли
По принцип непрекъснато мисля...
Ти с кого си сверяваш часовника?
Излишно ли ще ти бъде да видиш качествата на основоположниците на породата?
Пък после пак си ги ръчкайте зад блока...
Като казах да си свериш часовника имах предвид да видиш и твоето куче как се представя в Т.И. стига само сте гледали и сте се правили на разбирачи и кретици.То ако ставаше само с гледане.Пък ако имаш куче може да ги пуснем за някой блок да се боричкат малко.
Нека видим кой какво цели с "ТИ":
- избиване на комплекси - мойто куче побеждава, все едно аз побеждавам; "удължител за пишката" - някои ползват джипове, други голфове двойка, трети златни ланци...; понеже не можем да изразим себе си, се изразяваме чрес друго същество, а именно кучето;
- хазартна страст - залози, $$$, - там са хаповете, мазилата и пр
- "традиционна проверка" - имало я е преди хиляди години, ние продължаваме традицията - кой както я разбира;
- търговски цели - "едно от мойте кът е биткаджия, ще продавам малки като топъл хляб" (на някой от горните три типа)
За да не бъда като репортер, ще кажа моето виждане. За мен НЯКАКЪВ смисъл има единствено третия вид - традиционната проверка за селекция. Най-силният да продължи рода. Но това има смисъл само ако се спазва стриктно. Без компромиси. Не само на думи. Изисква достатъчна база от кучета, от които да има подбор. Има смисъл ако кучетата са и работещи - така е било едно време. Иначе проверяваме кучето за качества, които ние реално не ползваме.
Хората го правим същото:
http://www.youtube.com/watch?v=FjVvhDwFnJk&feature=PlayList&p=DD16648E6085CA8D&index=0&playnext=1Има кръв, понякога чупени кости, но има правила и лекари.
Тъпа ми е комерсиалната част. Ама в такъв свят живеем...