Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 11 ноември 2023г. гр.Казанлък.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 12, 2025, 21:34:30 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1100653 times)
0 Members and 12 Guests are viewing this topic.
bovser-beri
Jr. Member
**

« Reply #345 on: March 08, 2009, 17:12:30 PM »

-= Един Мъж, Една Дума =-

-= Не се смей на този, който прави крачка назад, защото може да се засилва =-

-=  Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство! =-

-= Един за Всички, Всички за Един =-

ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ
« Last Edit: March 08, 2009, 17:50:11 PM by KaraKitan » Logged

petko
Hero Member

« Reply #346 on: March 08, 2009, 17:15:22 PM »

искам да попитам ти лично беше ли там,

КараКитан не мисля че е редно да се говори така,

каквото и да е направено ас съм сигорен че е било са породата.

Да бях. И резултата от направеното въобще не бе от полза на породата Туркменски Алабай. Резултата бе в елиминиране на един център събиращ недоволните от некадърността на БРФК и от мелезацията в породите. Център генериращ познания за пастирските породи кучета и даващ алтернатива.
От създаването на форума мартенбг до груповото изхвърляне на почти всички от вътрешният форум бях там. И казвах какво мисля по въпроса. Това беше силата на този форум - изразяването на лични позиции от членовете му.
Подетата крачка на сближаване с бившите противници от БРФК, представено като създаване на клуб на Алабая в рамките на БРФК бе генерална грешка. Защото  сценария за тази пиеса бе подготвен под зоркото око на Литов и извършен от негови приближени.
Няколко човека написахме своята отрицателна позиция за този генерален завой на 180градуса и резултата бе затваряне на вътрешният форум за критикуващите.
Че този ход не бе от полза за породата е видимо една година след събитията. Клуб за Туркменски Алабай в рамките на БРФК няма. Клуб за Туркменски Алабай и извън рамките на БРФК няма. Даже няма и обсъжданият преди 2 години международен клуб за Туркменски алабай в който тази порода да се развъжда в чист вид.
Клуб няма, но и групата хора обединени в рамките на форума мартенбг я няма.
Поздравляю с успехам..
a  moje bi e bilo utopia

pp .....ili puk vidiahte li kakvo she napravia ako....
« Last Edit: March 08, 2009, 17:17:06 PM by petko » Logged

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #347 on: March 08, 2009, 17:39:13 PM »

Ванко така е. Мене ме шашна това, което сподели Данди. Тя за каква селекция говори само - двумесечно кутре да догонва отдалечено стадо. Да се тества куче на мечка - за какъв тест за характер става дума само!
И за ценностите е така - неизбежно е да се робува на времената и техните нрави за съжаление. Както и тази му функция, че животновъдството умира в традиционния си смисъл - пасищното. Защото не е достатъчно доходен поминък.

Така. Rex констатацията ти е добра. Какво правим? Какво прави всеки от собствениците на САО или Алабай?
Аз за себе си знам. Не седя да се вайкам из форуми или по седенки. Правя така, че да бъде съхранена средата която е създала Каракачанските кучета. Включително чрез участие с колеги в създаване на специализирани мерки за защита на пасищното животновъдство в планининските и полупланински райони на България. С участие в опазване на местни породи пасищни животни. А също и чрез работа за опазване на едрите хищници в България. Това се нарича комплексен подход за решаване на проблема.

Това което написах в последните ми постове в мартенбг бе, че хора които подеха инициатива за така нареченият БРФК клуб за Туркменски Алабай, нямат качествата, нужни за да доведат нещата до успешен край/а може би и не искат/. Възможно е да се перфектни шоу изложители, или гледачи на кучета, но това не е достатъчно. Искат се други качества. Едни от най-важните са постоянство в цели и ценности и решимост за отстояването им. Някой може да ми се сърди, но така смятам.
Липсата на реални стъпки в посока за опазване на породата, една година след инициативата за сформиране на този клуб само потвърждава мнението ми.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #348 on: March 08, 2009, 17:58:28 PM »

Прав си Кара...
Аз лично не правя нищо повече от това да си отглеждам кучето и да пиша във форума.  smile
Мисля, че все пак е нещо, което хората могат да прочетат и да придобият мнение на база водещата се от всички участници дискусия.
Чистосърдечно си признавам, че на този етап - толкова ми е вътъка. Предпочитам го пред алтернативата  неподготвен да се захващам с по-големи работи.

ПП За клуб Туркменски Алабай знаеш мнението ми.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #349 on: March 08, 2009, 18:01:55 PM »

В обединения клуб това ли ще се въди?

dandi
Hero Member

« Reply #350 on: March 08, 2009, 18:54:14 PM »

Ванко така е. Мене ме шашна това, което сподели Данди. Тя за каква селекция говори само - двумесечно кутре да догонва отдалечено стадо. Да се тества куче на мечка - за какъв тест за характер става дума само!
И за ценностите е така - неизбежно е да се робува на времената и техните нрави за съжаление. Както и тази му функция, че животновъдството умира в традиционния си смисъл - пасищното. Защото не е достатъчно доходен поминък.
Не си се шашнал,що годе си разбрал какво съм казала това е радващо. :clap:Двумесечно кутре или си доганва стадото или го слагаш в графа не става за тая работа.Тества се куче на мечка Рех ,защото от това зависи да ти оцелее стадото цяло.Поднаваш си кучетата до болка пък били те и над 10 ,знаеш кое как реагира в ситуациите дето му се поднасят,знаеш кое куче къде може да згафи(например събота и неделя кото има ловен излет връзваш тия които ще идат да се давят с гончетата и да ти отворят куп бели ,оставяш пуснати тия дето и да тръгнат успяваш да ги накараш да не отидат).Имаш младок дето не се опекъл че като дойде мечката примерно не му е работа да се хвърля на сляпо,а трябва да се научи хем да напада хем да е достатъчно пъргав да се брани.Като дойде мечката и има луна примерно на голото(не в гората) гледаш силуети,гледаш какво се случва.Тръгва младокът право към мечката да си брани стадото и хляба дето му даваш както казват, тръгва и в много от случаите това му е за последно.Успее ли да го цапардоса мечката в 90% от случаите загива.И ти гледаш ,викаш но помоща ти е до там.

Е аз съм друг чешит изглежда,харесва ми да си пазя този начин на отглеждане на кучета и овце.Навремето като са тръгвали за Беломорието Родопчани са навързвали дизиите с чанове,като са се връщали пак,да излезне мало и голямо да види овчите стада.Сега на Беломорието ние не можем да идем ,но като качваме овцете в планината и като слизаме от там и ние навържем чановете,да излезне замрялото иначе село и да се полюбува на тоя песен.......И да видиш сълзите в очите на тия стари овчари дето вече не ги държат краката да следват овцете,да ги върнеш в младите им години и да се радват че някой е продължил делото им.Та докато има такива "луди" като мене,Каракитан и брат му и още доста млади хора пасищтното животновъдство няма да умре.И нека не е доходно,не всичко е пари на тоя свят,да сме живи и здрави и да има какво да сложим на софрата това стига.
В тая връзка оня ден дойде един колега овчар да купи коч от нас.И гледа кучетата младоците Балабан и Кемал.
Дайте ми едното от тия две кучета давам коч и овца за едното и толкова за другото.По овчарски тъй се дават кучетата овца за куче,шиле за кутре- по принцип.
Викаме кучетата не се дават,за нищо и цялото стадо да ни докараш все тая,и къщата да ни дадеш все тая.Кучетата не се продават.

Mad Max
Hero Member

« Reply #351 on: March 08, 2009, 19:22:52 PM »

Rex,интересна тема си подхванал clap
Ще се опитам да разкажа как става селекцията при нас и при някои колеги чобани,как си избираме кое куче да остававим за работно и какво изобщо се случва.Вие си правете изводите Wink
 Както е всеизвестно по принцип работните кучета се раждат при овцете,женската сама избира къде ще роди,я в корените на някое дърво край кошарата,я в някоя дупка и т.н.,но има и такива женски дето се покрият някъде,дори не идват да се хранят на кошарата,което съвсем не значи че гладуват в гората храна бол,те умеят да си я набавят.Кучета са, израснали в гората в глутница.Та мисълта ми е не винаги успяваш да видиш кутретата в първите дни след раждането им.
По принцип Петко е прав избираш най едрото,или това което е наследило цвета на родителя чиито качества са ценни за теб,като се вярва че с цвета кутрето ще наследи и тях,но не винаги е така.После търсиш характер,кое е мекушаво,кое търпи на болка и т.н.Хващаш за едното ухо примерно или за опашката и дигаш,тръскаш smile,разквичи ли се,не търпи болка,смята се за меко куче.Дотук добре.После ги наблюдаваш ако ти остава време разбира се,макар че не е нужно да висиш по тях цял ден при тях.Гледаш кое как се справя с живота и тъй.Идва времето да прогледнат ,гледаш кое има акъл да си избере къде да легне дори,щото има и токива дето ще легнат в калта в мокрото и няма да им дойде акъл да си потърсят сухо място.Гледаш кое кутре стои само при майка си,кое е любознателно и щъка,кое при по силен щум,гръмотевици примерно се стряска,кое ръмжи,кое гледа да се зовре под майка му и т.н.И постепенно си изграждаш представа кое кутре какво представлява.
После идва момента да ги храниш,да помагаш на майката,гледаш кое какво място заема в тая малка глутничка,кое е най силното и кара другите да му отстъпват и като съпоставиш всичките тия неща си си избрал кое да оставиш за себе си ,за работно,смело умно и силно кутре.До тук добре,но има още.(всъщност до тук може да си избереш кутре по тоя начин и в двора си)

следва продължние....

notworthy

Веднъж, отивам да видя Къша /преди седмица й бяха прогледнали кутретата/, нося им млекце с разджвакани гранулки и тя като се втурна към мене ги помете със синджира - обръщат се и фучат по синджира!

Mad Max
Hero Member

« Reply #352 on: March 08, 2009, 19:53:43 PM »

идваме в Българските ширини...

Две години във форума на мартен Н.Събев и колегиум се опитваха да ме убеждават, че такова животно като алабай нема. Че това било руска измислица, рекламен трик на руските кучкари и т.н. После изведнъж всиките САО на хората свързани с развъдник Мартен БГ за една нощ станаха Туркменски алабаи.  hmm

Не точно.
Аз от четири години и половина знам за албая. Прочетох за него мнение на Николай, в което изказваше отвращението си към повечето руски развъдчици, които се ползват от народни легенди, за да печелят пари.. Осмиваше историята за Хиндокуш и т.н.
Не малко хора сме го прочели от него за пръв път..

Останалото го оставям без коментар. Не ми се струва лоялно.

Помежду двете лашкания в крайности имаше кратък период в който вървеше приказка за създаване на самостоятелен клуб на алабая подобно на МАКК в който чистите туркменски кучета да се селектират вътре в себе си и да не се разводнява кръвта им в мелезията. Имахме дори срещи с важни за породата персони на които да се обсъжда създаването на този международен клуб и на които споделих опита ни с КК. По това време в БГ имаше само 5 кучета с претенции сред предците им да са само туркменски аборигени. Какво последва? Ами оказа се че сред алабаистите(не само в БГ) няма хора на които да им стиска да поставят Алабая пред FCI изложбите и да са готови да обърнат гръб на последните за да организират сухраняване на чистокръвността на породата.

За кои "лашкания" по-точно говориш?
"кратък период"? Николай затвори кръга и създаде популация свой дамазлък. Не е допускал "разводняване на кръвта", напротив.

Това за изложбите е вярно. И за тестовите изпитания.

Хората не виждат алабая при стадото. Те даже не виждат стадото. Не разбират тая емоция, това чувство, тоя живот.. В своята си матрица са, живи и здрави - имунизират се предимно с друга форма на адреналина.. Всеки се стреми да покаже как гледа на това куче, а не как то гледа само на себе си. Да попътува с него, да го постави в такава и такава среда, да го поощрява, да му се кефи, да види със собствените си очи къде се чувства "на себе си". После ми говорят, че разбират тези кучета..

Последва и странен за мен ход. Една популация в БГ с преобладаващо(но не 100%) туркменска кръвност бе обявена изведнъж за "Туркменски алабаи".

Колко знаем за туркменските кучета, минали и през руската "цедка"?
Изнасяха се факти и истини, смилаха се изводите наготово, щото всички ни мързеше да мислим със собствените си глави.. Да даваме предложения, да предприемаме действия. Да работим.. заедно. Не се получи, един го болели петичките, друг го сърбял гъзъ, трети се врътка как му е угодно и т.н.
"Добре бе, дайте да го направим!" - после го оставяхме сам да прави всичко, отвреме навреме получавахме по некое "просветление" и се надигахме от земята да го видим накъде отива..
Подбора на кучетата е лично негов. Много може да имитират че се "чудят" какво намира в тези кучета. За мен той ясно отговаряше винаги "Алабаят." и го намери. Дай Боже всекиму такъв кеф.

Последва и още по странен ход. Сколняване на главица и молене за прошка пред онези които 2 години шумно бяха обявявани за некадърници, "домашни любимци" и прочие. Иначе казано -върхушката на БРФК. И заради голи обещания на fci-помазаните че ще позволят Алабайско клубче в БРФК. Още се чудя с кой акъл някои имаше такива очаквания. Както се вижда 1 година по-късно такова "животно"  като Алабайски клуб в БРФК още нема. Нема и да има. Вервайте ми.  Wink

Ех, че си му придал блясък  lol naughty

Нищо не се знае. Тези които ги интересува озаконяването на развъдната им дейност за дадена територия - ще намерят начин  Wink В това няма нищо лошо - въпроса е този който се подписва на тези документи и подпечатва да е защитил знанията си авторитет. А не човек даже, който си няма понятие..  Wink
Разликата е в стойността на признанието.  smile

Български ширини - знаеш ли до къде се простират?

пс. Понякога се чудя дали изобщо някой успя да го проумее.. Аз дали успях?
« Last Edit: March 08, 2009, 20:02:55 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #353 on: March 08, 2009, 19:57:20 PM »

Безценно!

Та избрал си кутре да речем,оставил си го,изва време да тръгне със стоката(2 месеца като стане го почваш ти ако не тръгне само),уморява се заспива ,нормално особено като легне на слънце някъде.Стадото продържава напред,като се събуди е длъжно да те стигне,да те намери къде си по дирите,ако не успее значи нещо му куца.
Вървиш през гората примерно,завре се някъде я в някой малинок ,я в купчина сухи клони оставяш го да се оправя,днес ще го видиш утре не,днес ще му помогнеш утре пак ще квичи и ще чака да му помагаш,трябва да се оправя само.
Потоци по гората бол,рекички спре и се чуди що ли да прави и пак го оставяш да се оправя.И така ден след ден започва да се учи от всичко заобикалящо го.Дали ще се справи зависи от него,не трябва да допускаш да зависи от теб по никакъв начин.
И пак го наблюдаваш как се справя,наблюдаваш как реагира като се разлаят големите,лае ли с тях,като тръгнат да гонят или лаят по диря тръгва ли с тях или е неадекватно.
Като поотраснат се случва да досаждат на големите кучета,да играят с тях и често биват наказани с хапане,едни бягат квичейки,други ръмжат,поотместят се малко и гледат на кръв по големите smile
Дойде примерно хищтник или е минал наблизо,големите кучета тръгнат да гонят,малкото/те,тръгват с тях,макар че гонят до някъде и не се отдалечават,едно че не могат да ги стигат,друго че не смеят все още да се отдалечат от стадото(семейството) и наблюдаваш поведението им,кото големите им се скрият едни мушнат опашката между краката и беш обратно  в стадото,други спрат на едно място и с навита опашка "подкрепят" големите с лаене,трети бягат до където могат ориентирайки се по гласовете на големите пък били те и доста далеч пред тях.
И така продължаваш да си опознававаш дамазлъка,да търсиш качества които са нужни за добро работно куче-смелост,ум,уравновесеност....

още има........

notworthy

Та избранника ти ден след ден се изгражда учейки се от грешките си и от големите кучета,изгражда си характера развива си качествата.Стане на 6 месеца ,година всичко е привидно нормално "работи" кучето,гони дори хищтници,но.........идва момент примерно в които се изправя лице в лице с хищник,случва се не че ще се стигне да директен сблъсък но просто хищтника лесно се гони като бяга,но ако примерно е майка мечка или вълчица дошла да учи отроците си да ловуват и убиват от което зависи по натакъшното им съществуване.При такива ситуации майките бранят малките си,целта им е да отнемат цялото внимание на кучетата,за да остане терен за техните ученици (малките им).Въртят големите кучета,разиграват ги изправят срещу тях дори(мечката предимно),макар че всячески избягват директния сблъсък.Та едно дотук добре развиващо се кутре изправяйки се лице в лице с хищника може да даде назад,да се изплаши и това да го бележи завинаги т.е. да се изплаши и никога повече да не гони хищтник дори да не лае.Но може и да се изплаши в мометта в зависимост от ситуацията,но това понякога е за добро,може пък това да му даде още по голям хъс,да увеличи ненависта му към хищтниците.
Първия контакт с хищтник е много важен за едно работно куче.Трябва хем да е достатъчно смело и да е готово да нападне,хем да е достатъчно умно да умее да се пази,за да не се окаже тая първа среща пагубна за него.
Минава и този сваеобразен тест за характер да речем,идва друг.Ценени са серт кучетата,които не се стряскат от нищо,готови са да нападат всичко що застрашава стадото им без задръжки.Но при такива кучета има друг проблем които се проявявя.
Лежат си спокойно да речем дремейки и нещо се случи,чуе се шум,надушат нещо и скачат кото упарени........Суматоха настава.
В такива ситуации си личи уравновесеноста,ума.....
Трябва на секундата да се прецени ситуацииата,кое как какво и да се реагира адекватно от кучетата
Серт кучетата,нерваците в такива ситуации не рядка хващат първато им попаднало животно,куче от същата глутница,дори животно от стадото....
Понякога се юрнат да гонят рамо до рамо,тия нерваците почнат да кълцат и засичат гонещите и станат на кълбо всичките вместо да гонят...
Та трябва хем да са серт,хем уравновесени,преценящи всичко ...

Продължавам.....
Има и случай  когато първия контакт на куче е бил с вълк(по лесния и равностоен противник) стигало се е дори до сдавичкване,кучето осланяйки се на снагата си е "разбрало" за себе си че се справя,че няма ог какво да се бои и работи перфектно на вълк,години........,но нещеш ли се появи мечка и тоя хубосник,се юрне абсолютно сигурен в себе си и...право в мечката.Скача и е до там,губиш го в 90% от случаите.Не прецени ли ситуацията ,че не става въпрос за хищник с които до вчера се е справял,а за нещо съмсем друго свършено е с него.Но може и да не реагира на мечка,може и да изплаши от мечка и да не работи на мечка,но да си работи перфектно на вълк,ти си решаваш нужно ли ти е такова куче,ценно ли е за теб.
Пък има и такива-алармаджии вдигат врява тръгват първи да гонят привидно супер са,може да мине време докато видиш какви са всъщност,наближи ли опасноста спират и продължават единствено да лаят,не си и правят труда да нападат.Такива също ти си преценяш нужни ли са ти.Фитилджии им викаме,палят фитила и гледат отстрани.
Знаете ли че младите кучета гонят редом с големите,но поне около 80% не лаят,гонят мълчешком.
Ако нямаш куче дето лае при гонитба по никакъв начин не можеш да разбереш какво гони,къде гони, и къде се намира в момента.
Учат се да лаят единствено ако се изправят очи в очи с животното дето гонят,както казват ако се скюскат с него,тогава си пускат и гласа и вече "знаят" че гонейки се лае smile

Един приятел преди много време си взе куче,много хубаво на външен вид,едро,специалист на вълци,на двукраки също,но никога не беше виждало мечка.Вълк като гони лае на вълк,ориентира те,но мечка......бе гони с другите но като без мерак,и глас не пуска.Хвана го яд тоя приятел на снагата му,на кабадайлъка на това куче,вика бе ти ако я хванеш мечката имаш сила да я удавиш,та няма да лаеш ли. :smile:Хванал го беше вечерта и го беше вързал с един гнил сезал там откъдето минава мечката.Първата вечер нищо,всичко спокойно,на другата вечер пак.И през ноща трътнала мечката да ходи на овчарника и кучето вързано на пътеката от където идва с гнилия сезал.И мечката право в него,скъсало било сезала ама и се беше научило да лае на мечка. smile

Вярно е писал Петко че в повечето случаи със стадото ходят няколко мъжки и една единствена женска.Рядко и много трудно е да погодиш женските си,те имат непоносимост една към друга smile
Та като се разгони женската мъжките се борят кой да продържи рода,продължава го най силния,тоя който успее да надвие другите мъжки,обикновено най силния ти мъжкар е тартора(водача) и най доброто ти работно куче.Продължава той рода,но се случва той да не придава качествата си на поколението си,ако е така като се заразгонва женската(пусне си боята) я хващаш и я отделяш,избираш друг мъжкар от който търсиш да си остави качествата си за бъдещите ти работни кучета и го отделяш с нея.
И тъй докато умериш правилния,ако се прочуе куче с качества на отлечен работник и ти искаш куче с тия и тия качества,хващаш си разгонената женска и я караш при него.
Случва се дори да отделяш кучката и с най силния за да не се давят мъжкарите,че като има разгонена кучка е страшно.Ако има дивеч ти трябват здрави кучета не изпояли се взаимно,куци,ближещи рани и в жегите криещи се от мухи по сенките и копривите.

Не си се шашнал,що годе си разбрал какво съм казала това е радващо. :clap:Двумесечно кутре или си доганва стадото или го слагаш в графа не става за тая работа.Тества се куче на мечка Рех ,защото от това зависи да ти оцелее стадото цяло.Поднаваш си кучетата до болка пък били те и над 10 ,знаеш кое как реагира в ситуациите дето му се поднасят,знаеш кое куче къде може да згафи(например събота и неделя кото има ловен излет връзваш тия които ще идат да се давят с гончетата и да ти отворят куп бели ,оставяш пуснати тия дето и да тръгнат успяваш да ги накараш да не отидат).Имаш младок дето не се опекъл че като дойде мечката примерно не му е работа да се хвърля на сляпо,а трябва да се научи хем да напада хем да е достатъчно пъргав да се брани.Като дойде мечката и има луна примерно на голото(не в гората) гледаш силуети,гледаш какво се случва.Тръгва младокът право към мечката да си брани стадото и хляба дето му даваш както казват, тръгва и в много от случаите това му е за последно.Успее ли да го цапардоса мечката в 90% от случаите загива.И ти гледаш ,викаш но помоща ти е до там.

Е аз съм друг чешит изглежда,харесва ми да си пазя този начин на отглеждане на кучета и овце.Навремето като са тръгвали за Беломорието Родопчани са навързвали дизиите с чанове,като са се връщали пак,да излезне мало и голямо да види овчите стада.Сега на Беломорието ние не можем да идем ,но като качваме овцете в планината и като слизаме от там и ние навържем чановете,да излезне замрялото иначе село и да се полюбува на тоя песен.......И да видиш сълзите в очите на тия стари овчари дето вече не ги държат краката да следват овцете,да ги върнеш в младите им години и да се радват че някой е продължил делото им.Та докато има такива "луди" като мене,Каракитан и брат му и още доста млади хора пасищтното животновъдство няма да умре.И нека не е доходно,не всичко е пари на тоя свят,да сме живи и здрави и да има какво да сложим на софрата това стига.
В тая връзка оня ден дойде един колега овчар да купи коч от нас.И гледа кучетата младоците Балабан и Кемал.
Дайте ми едното от тия две кучета давам коч и овца за едното и толкова за другото.По овчарски тъй се дават кучетата овца за куче,шиле за кутре- по принцип.
Викаме кучетата не се дават,за нищо и цялото стадо да ни докараш все тая,и къщата да ни дадеш все тая.Кучетата не се продават.

« Last Edit: March 08, 2009, 20:27:12 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #354 on: March 08, 2009, 20:06:48 PM »

Какво има да му разбираш? А познай на кого се подложи. Ходи си при Ванко_1 и бистрете политиката как да ебете майката на нещо градено.

Леле.. Тоя човек още дори не е тръгнал по пътя си - вие го "вързахте".
Времето показва всичко.

Забелязвам една тенденция хората които са около Николай да бъдат охрачвани. Преди от другите сега от назе.. И тъй до сто и едно и обратно..
Кой печели? Изобщо в това ли е битката?

Малък, ти защо не искаш да показваш кучето си?

Рекс за мен тази порода трябва да е горе в планината с овцете. Само и единствено така ще оцелее в един здрав и запазен вид по простата причина че горе оцеляват само най силните. Нека не забравяме за какво в крайна сметка са се използвали тези кучета едно време а и на някой места и до ден днешен? Дали там имат проблеми с дисплазии характер и т.н? Едва ли. Когато ножа е до кокалата селекцията е съвсем друга. Погледни на днешно време какво става? Та то няма овце които да се отглеждат в планината с малки изключение ние искаме да запазим кучето такова каквото е (било то кк,алабай или някакво пастирско). Истината е че времето се променя ценностите се променят и т.н. Това което можем да направим е да се надяваме и ако можем да помагаме на хората които са там горе и отглеждат кучетата така както е било едно време. Всъщност голяма част от проблемът е в това че просто времето си върви и ценностите ни се променят, защо да гледам овце да се трудя като мога правя нещо което е по доходно и по "чисто"? Едно време далеч не е било така и хората са има други ценности да гледат стоката, да я опазят и т.н А не да идат до магазина и да взема 5кг сирене което е бъкано с някакви вещества които дори и в ХЕИ не знаят какво са. Това е. За мен породата би се запазила само и единствено ако шепата ентусиасти направят така както са правели дедите ни ....

Ставаме двама!  cheers
« Last Edit: March 08, 2009, 20:10:02 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #355 on: March 08, 2009, 20:16:59 PM »

Да бях. И резултата от направеното въобще не бе от полза на породата Туркменски Алабай.

Кой знае..

Резултата бе в елиминиране на един център събиращ недоволните от некадърността на БРФК и от мелезацията в породите. Център генериращ познания за пастирските позиция за този генерален завой на 180градуса и резултата бе затваряне на вътрешният форум за критикуващите.

Само недоволни.  smile
Еднообразно звучи. И на мен ми писва.

Че този ход не бе от полза за породата е видимо една година след събитията. Клуб за Туркменски Алабай в рамките на БРФК няма. Клуб за Туркменски Алабай и извън рамките на БРФК няма. Даже няма и обсъжданият преди 2 години международен клуб за Туркменски алабай в който тази порода да се развъжда в чист вид.
Клуб няма, но и групата хора обединени в рамките на форума мартенбг я няма.

Говориш все едно имаш доказателства..

Напоследък ми е да се задълбочавам в написаното. Сигурно е от зимата..

Mad Max
Hero Member

« Reply #356 on: March 08, 2009, 20:20:25 PM »

Така. Rex констатацията ти е добра. Какво правим? Какво прави всеки от собствениците на САО или Алабай?
Аз за себе си знам. Не седя да се вайкам из форуми или по седенки. Правя така, че да бъде съхранена средата която е създала Каракачанските кучета. Включително чрез участие с колеги в създаване на специализирани мерки за защита на пасищното животновъдство в планининските и полупланински райони на България. С участие в опазване на местни породи пасищни животни. А също и чрез работа за опазване на едрите хищници в България. Това се нарича комплексен подход за решаване на проблема.

Безценно!

Това което написах в последните ми постове в мартенбг бе, че хора които подеха инициатива за така нареченият БРФК клуб за Туркменски Алабай, нямат качествата, нужни за да доведат нещата до успешен край/а може би и не искат/. Възможно е да се перфектни шоу изложители, или гледачи на кучета, но това не е достатъчно. Искат се други качества. Едни от най-важните са постоянство в цели и ценности и решимост за отстояването им. Някой може да ми се сърди, но така смятам.
Липсата на реални стъпки в посока за опазване на породата, една година след инициативата за сформиране на този клуб само потвърждава мнението ми.

За кого говориш?

Mad Max
Hero Member

« Reply #357 on: March 08, 2009, 20:24:21 PM »

Прав си Кара...
Аз лично не правя нищо повече от това да си отглеждам кучето и да пиша във форума.  smile
Мисля, че все пак е нещо, което хората могат да прочетат и да придобият мнение на база водещата се от всички участници дискусия.
Чистосърдечно си признавам, че на този етап - толкова ми е вътъка. Предпочитам го пред алтернативата  неподготвен да се захващам с по-големи работи.

Дали е достатъчно?

ПП За клуб Туркменски Алабай знаеш мнението ми.

Би ли го споделил?

Mad Max
Hero Member

« Reply #358 on: March 08, 2009, 20:25:33 PM »

В обединения клуб това ли ще се въди?

Едва ли..  smile
Имаш ли си понятие от племенната работа водена до момента?

Mad Max
Hero Member

« Reply #359 on: March 08, 2009, 20:27:57 PM »

Следват аргументите..

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 170
  Print  

Jump to: