Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 18, 2025, 20:37:06 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 113 114 [115] 116 117 ... 170
  Print  
Author Topic: Туркмен Ити. Алабай.  (Read 1174895 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #1710 on: February 01, 2012, 14:31:16 PM »

Интересно, много интересно ...
И какво - сам Какиш Кяризов твърди, че Акбилек не е мелез? Не знам, аз винаги съм смятал за голям проблем факта, че информацията за аборигенните туркменски кучета винаги се е  пречупвала през няколко "ръце" руски и украински кучкари (най-често). Не говоря конкретно за случая с Акбилек, а по принцип. В смисъл, че информацията от тези хора в  е послужила за база не на едно и две развъждания. Даже колко хора се отказаха да импортират вече кучета от Туркмения, щото слухове хиляди - там вече няма нищо читаво, руснаците изкупиха всичко, туркмените само лъжат и т.н., и т.н., такива си слушал повече от мене предполагам.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ак Езгер
Newbie
*

« Reply #1711 on: February 01, 2012, 15:02:38 PM »

Дам.Криса веднага ще ми зададе въпроса защо Какиш не е вкарал в разплод Акбилек Wink
Ми много догатки има и от Туркмени и от Руснаци и Украинци.Тайни разни.Скрити скачки,подменени кучета и т.н.
Тук примерно някой се опитваше да набие в кратуните,че Азиата трябва да е дългокрак.Фарида,К.Кяризов и Г.Кяризов обясниха друго.
Какиш казва моят Аппак беше длиноног,но не е желателно.Абе много дълга и неясна тема мен ако питаш.
rex
Hero Member

« Reply #1712 on: February 01, 2012, 16:43:43 PM »

Абе много дълга и неясна тема мен ако питаш.
Точно! Аз да ти кажа също не съм убеден, че Акбилек е породно куче. За което съдя най-вече по визията на нейните потомци, чиито снимки съм виждал. Както и заради до болка дискутираните теми, за които ти каза - колко различни снимки има тя, колко родословия и т.н.
А най-жалкото е, че никога няма да се стигне до консенсус по въпроси като този.
Беше ми направило впечатление първия път като се върна от Туркмения и пусна серия от снимки, какви реакции преобладаваха - помияри, мършляци, няма такива кучета. Тогава и аз първи път видях разцветки и типове кучета, които никой в заводското кучевъдство не беше показвал. Не знам, сигурно голяма част от проблема се корени и в това, че Туркменистан много време е изолирана страна, откъдето не може да се почерпи толкова масова информация.
В крайна сметка всичко опира до доверие към хората, с които работиш по дадени кучета.

Ак Езгер
Newbie
*

« Reply #1713 on: February 01, 2012, 19:12:07 PM »

Абе много дълга и неясна тема мен ако питаш.
Точно! Аз да ти кажа също не съм убеден, че Акбилек е породно куче. За което съдя най-вече по визията на нейните потомци, чиито снимки съм виждал. Както и заради до болка дискутираните теми, за които ти каза - колко различни снимки има тя, колко родословия и т.н.
А най-жалкото е, че никога няма да се стигне до консенсус по въпроси като този.
Беше ми направило впечатление първия път като се върна от Туркмения и пусна серия от снимки, какви реакции преобладаваха - помияри, мършляци, няма такива кучета. Тогава и аз първи път видях разцветки и типове кучета, които никой в заводското кучевъдство не беше показвал. Не знам, сигурно голяма част от проблема се корени и в това, че Туркменистан много време е изолирана страна, откъдето не може да се почерпи толкова масова информация.
В крайна сметка всичко опира до доверие към хората, с които работиш по дадени кучета.

Значи относно Акбилек сме на различно мнение.Честно казано малко такива породни кучки като нея има в настоящо време.
rex
Hero Member

« Reply #1714 on: February 02, 2012, 06:58:35 AM »

А, за твърдо мнение по въпроса човек трябва да има съвсем точни и конкретни доказателства. smile
В смисъл такъв, че като на почти всички заинтересовани от породата в България, информацията ми е от 5-6 ръка. Предполагам е съвсем друго когато човек посети "извора" и говори с хората там. От тази гледна точка информацията ми е далеч по-бедна от твоята. Но пак казвам, не ми харесват кучетата по Акбилек, които аз съм виждал на снимки. Повечето за мен са нетипични. Сега нали и другия момент веднага идва, че едно куче освен майка има и баща.
Така че най-точно ако трябва да се изразя, работата покрай Акбилек специално за мен е обвита с мрака на неизвестното.  smile
Да ти кажа честно дълбоко ме размисли с тази гледна точка точно по тоя въпрос. До вчера не бях и предполагал, че може да има такъв момент.

novaka
Sr. Member

« Reply #1715 on: February 02, 2012, 08:48:03 AM »

Попаднах на един отговор на Таня Горохова относно Акбилек:
" Мне уже Бозова "диагноз" поставила за эту собачку...Акбилек..
Что родословных у нее 2 (таджикская и туркменская) Игорь узнал в 1997 году, после вязки Айпери с Абасом, когда Олег Мельниченко спросил:" копию какой родословной дать Игорю?" Это уже "насторожило".и потом было сказано, что Акбилек была куплена в Туркмении у Лалакова, Игорь, попав в Туркмению, стал выяснять у Лалакова происхождение этой суки и выяснилось, что Лалаков не знает о какой собаке идет речь, НЕ ПРОДАВАЛ он никакой суки...(Босара-продавал им, а вот суки НЕТ). Слава Воскобойник из г.Николаев (Украина) выяснил, что эта собака родилась в г.Ростов..И потом потомки ее вылезают в разных сочетаниях мягко говоря не похожие на азиатов вовсе..
Вот ссылка : рапзные родословные, на фото разные Акбилек, только хозяин один(О.Мельниченко) и потомки одни и те же...
http://security-dog.org/cao/arhiv/cao_suk/akbilek.html
http://www.cao.pl/?body=pies&numer=845
по второй родословной вывезена из Таджикистана:

Акбилёк UKU.R.000891/00 PBL

Отец: Карабат. 1987, пегий, вл. Курбанов, с-з «Исанбай» Таджикистан.
Мать: Женет. 1987, пятнистый, вл. Курбанов, с-з «Исанбай» Таджикистан."
За тази кучка ли става въпрос?
Може ли запознатите по въпроса да обеснят.Интересно ми е.
novaka
Sr. Member

« Reply #1716 on: February 02, 2012, 09:00:05 AM »

Акбилек-вл.О.Мелниченко
Ак Езгер
Newbie
*

« Reply #1717 on: February 02, 2012, 15:37:17 PM »

Попаднах на един отговор на Таня Горохова относно Акбилек:
" Мне уже Бозова "диагноз" поставила за эту собачку...Акбилек..
Что родословных у нее 2 (таджикская и туркменская) Игорь узнал в 1997 году, после вязки Айпери с Абасом, когда Олег Мельниченко спросил:" копию какой родословной дать Игорю?" Это уже "насторожило".и потом было сказано, что Акбилек была куплена в Туркмении у Лалакова, Игорь, попав в Туркмению, стал выяснять у Лалакова происхождение этой суки и выяснилось, что Лалаков не знает о какой собаке идет речь, НЕ ПРОДАВАЛ он никакой суки...(Босара-продавал им, а вот суки НЕТ). Слава Воскобойник из г.Николаев (Украина) выяснил, что эта собака родилась в г.Ростов..И потом потомки ее вылезают в разных сочетаниях мягко говоря не похожие на азиатов вовсе..
Вот ссылка : рапзные родословные, на фото разные Акбилек, только хозяин один(О.Мельниченко) и потомки одни и те же...
http://security-dog.org/cao/arhiv/cao_suk/akbilek.html
http://www.cao.pl/?body=pies&numer=845
по второй родословной вывезена из Таджикистана:

Акбилёк UKU.R.000891/00 PBL

Отец: Карабат. 1987, пегий, вл. Курбанов, с-з «Исанбай» Таджикистан.
Мать: Женет. 1987, пятнистый, вл. Курбанов, с-з «Исанбай» Таджикистан."
За тази кучка ли става въпрос?
Може ли запознатите по въпроса да обеснят.Интересно ми е.

Тя Танчето е страшна :lol:Както писах по-горе,всичко тръгва от нея.Милата сама си сачинява родословията на дадени кучета и ги пише Кара Келе.Вервайте и.
bovser-beri
Jr. Member
**

« Reply #1718 on: February 02, 2012, 17:12:08 PM »

Тя Танчето е страшна :lol:Както писах по-горе,всичко тръгва от нея.Милата сама си сачинява родословията на дадени кучета и ги пише Кара Келе.Вервайте и.

lol lol lol
« Last Edit: February 02, 2012, 17:13:04 PM by bovser-beri » Logged

novaka
Sr. Member

« Reply #1719 on: February 02, 2012, 18:34:19 PM »

Имам доверие на много малко хора и те са тук в България,привърженик съм на КК и Алабай и както държа КК да се съхрани в автентичния му вид,така е и при Алабая.За това ми е интересено,но явно не ви се говори.Няма проблем,ще търся из нета. cheers
Mad Max
Hero Member

« Reply #1720 on: February 02, 2012, 19:08:17 PM »

Този ти пост ме навява на мисълта,че се съмняваш в мен и познанията ми към породата :smile:Може и да си права.Преди всичко се опитвам да бъда реалист до колкото мога Wink

Не се навявай на излишни мисли. Знаеш, че съм достатъчно директна и открита, за да кажа нещо в прав текст, особено когато съм убедена, както ще се увериш по-долу в поста ми.

Много неща мога да напиша ама на много хора няма да им харесат.

Какво ти пука? Давай, нали за това сме се събрали тук да обсъждаме всичко което сме чули и видяли, и да градим мнение продължавайки напред. Не се заканвай - действай. Осмели се, много преди теб вече го сториха.  smile

Относно цветовете на двамата братя и сестрата,невиждам какъв е проблема.Много животни с такъв цвят съм видял.Кучетата са породни.Не съм ги виждал на живо което е от голямо значение.Щот добър фотограф с добър фотоапарат,прави чудеса.Сама знаеш.
По-ми е лесно да говоря.Писането ни ми е силна страна.

Аз проблеми нямам с кучетата, тъй като не съм запозната с развъждането на Какиш и с кучетата, които са се раждали в двора му. Има една наука "генетика" май се казваше - тя може да обясни цветовото предаване в поколенията за по-заинтересуваните по темата. Но за да си го обясним, трябва и добре да познаваме предците на кучетата - не само на приказки, та за това ми беше интересно мнението ти.

п.с.Що не ти се започва темата Акбилек(страхотна туркменска кучка!)па ми обяснявайте за нейните производни,че не са убави clapИ в Нижни новгород съм бил и там съм видял кофти кучета ама го има в играта.

Проблеми с Акбилек също нямам. За себе си по свой начин съм си направила изводите и спрямо тях си действам в личен план /що се касае до моите кучета/. А коя съм аз? Просто един аматьор - любител - фен на непознати истории; нищо повече, нищо по-малко.. Нито ще я обидя, нито ще я възхваля - и как бих могла след като нито съм я виждала, нито пипвала? Но понеже чрез ТЕБ други хора искат да говорят за тази кучка питай ги и доложи, та да е ясно веднъж завинаги:
1. Кой й е производителя?
2. Кои са й родителите? /снимки, инфо за техни предци/
2. Защо я е продал и на кого? Кога?
И тука мобеш да ползваш цитати на хора дето лично ще си застанат зад думите при свързване с тях, за да е ясно и открито всичко. Пък що се касае до преките й потомци - пускай снимки, собственици и ще коментираме любителската като едно време.  cheers Да искаме оставка на скуката, че зимните дни са къси..

Ми доста питане съм направил специално за тази кучка.Даже Какиш предложи да ме заведе при човека от който са я взели.В Туркмения.

Ходихте ли? Как се казва тоя човек? Какво се случи там? Снима ли му дамазлъка кучета? До колко си мязат с въпросната кучка? Какво е мнението на другите развъдчици за тоя човек?

За Нижний Новгород коментарите със снимки, имена и информация за кучетата, че да може по-обстойно да обсъдим темата.
Благодаря!

« Last Edit: February 02, 2012, 19:13:36 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #1721 on: February 02, 2012, 19:21:54 PM »

И още една тема за размисъл..

Породното и Хубавото - никой не го оспорва, с него се работи поколения наред в изконната му среда. Факт.

пс. --> "с какво са ценни Рахман Гитиковите кучета? Защо повечето от развъдчиците го уважават тоя човек и неговият сой кучета? Коя развъдна дейност е дала отделно име на кучетата на тоя човек? и т.н."

Ак Езгер
Newbie
*

« Reply #1722 on: February 02, 2012, 19:32:06 PM »

За сажаление много от дисковете и снимките ги затрих.Другият момент е,че аз не съм запален фотограф като теб и много рядко снимам.
rex
Hero Member

« Reply #1723 on: February 03, 2012, 16:57:15 PM »

Киро, ако ти се занимава разкажи малко повече за съчинените родословия на кучетата на Т. Бочкарьова. Интересно ми е в тази категория дали попада някоя "звезда".

rex
Hero Member

« Reply #1724 on: February 03, 2012, 18:23:31 PM »

И друго ми е интересно като сме почнали.  smile
Прословутия Карагез на Горохов. Еталон, уникат, качество в породата и т.н. По който е инбредирано, инбредирано, инбредирано. Куче наистина красиво и правилно както се казва.
Но в крайна сметка знае ли се по кои кучета върви Карагез? И какво в крайна сметка се цели с тези луди инбридинги по него?
Лично на мен ми харесва един негов син - Марро Мато, произведен от  Воскобойник.

Pages: 1 ... 113 114 [115] 116 117 ... 170
  Print  

Jump to: